Navigatie

botbreuk met fractuur

Botbreuk of fractuur opgelopen

Een fractuur is niets anders dan een botbreuk. Dokters gebruiken graag het woord fractuur wat breuk betekent. Een breuk in het bot. Een botbreuk is gemakkelijk te herkennen. Waar u uw bot heeft gebroken zwelt op en wordt gevoelig.
Ook kan een ledemaat er raar bijhangen of er kan zelfs een bot uitsteken. Ieder bot in het lichaam kan breken. Veel voorkomende fracturen en aandoening door botbreuken zijn een gebroken hand, gebroken heup, gebroken schouderblad, gebroken sleutelbeen en een gebroken vinger. Er zijn verschillende soorten van fracturen. Het bot kan ook op verschillende manieren breken. Als uw botbreuk de schuld is van een ander spreekt men van letselschade en kunt u de ander verantwoordelijk stellen en een schadevergoeding eisen.

Botbreuk of fractuur en letselschade betekent schadevergoeding

U kunt een botbreuk op heel veel plekken oplopen: tijdens het sporten, bij een verkeersongeluk, bij een ongeval op het werk. U kunt daar schade door ondervinden. U kunt een tijd niet meer werken waardoor loonschade optreedt. Of het bot wil maar niet goed aanhechten waardoor u een behandelingen moet ondergaan waar voor u flinke kosten aan vast zitten. Of u krijgt last van een vorm van posttraumatische dystrofie die ervoor zorgt dat u nog meer kosten moet maken vanwege het ongeluk of ongeval. Deze letselschade dient te worden vergoed. Een letselschade advocaat of letselschade specialist kan u daarover adviseren.
Oorzaken van een fractuur of botbreuk

Vaak krijg je een fractuur omdat er een ongeval of ongeluk gebeurt. Hier komt over het algemeen enig geweld aan te pas. U moet hierbij denken aan het krijgen van een fractuur of botbreuk door de val van een trapje, een ongeluk met de fiets, verdraaiing tijdens het sporten of iets dergelijks. Ook kunnen fracturen ontstaan doordat het bot zwak is. Osteoporose of botontkalking wat broze botten geeft is daar een voorbeeld van. Ook bestaan er zogenaamde stressfracturen. Hierbij wordt een bot door werkzaamheden of sport langdurig met een piekbelasting belast waardoor er haarscheurtjes optreden. Dokters maken altijd een röntgenfoto van een gebroken bot. De fractuur is dan duidelijk te zien. Een bekende breuk is de zogenaamde Colles-fractuur die ontstaat als u met een gestrekte arm valt en waarbij u het uiteinde van uw spaakbeen, die dokters radius noemen, breekt.

Soorten van botbreuken of fracturen

botbreuk met fractuurEr zijn bij een breuk in het bot verschillende typen van botbreuken en fracturen te onderscheiden: dwarse fractuur, spiraal fractuur, greenstick fractuur, comminutieve fractuur, avulsie fractuur en compressiefractuur. Deze typen botbreuken zijn onder te verdelen in gesloten en open fracturen. Eenvoudige fracturen of gesloten fracturen waarbij de huid intact is gebleven en er niets uit de huid steekt. Of er zijn open gecompliceerde fracturen met een open wond waarbij er een bot kan uitsteken.

Letselschade en schadevergoeding eisen bij een botbreuk

Als u door de schuld van een ander een botbreuk of fractuur heeft opgelopen en u kunt een flinke tijd niet meer uw favoriete sport uitoefenen of u lijdt loonschade omdat u een tijd niet meer kunt werken of u moet krijgt posttraumatische dystrofie omdat u altijd pijn heeft of u moet eenvoudigweg veel kosten maken om uw behandeling tot een goed einde te brengen, dan is er sprake van letselschade. Als er letselschade in het geding is en een ander is verantwoordelijk voor de opgelopen letselschade, dan kunt u een schadevergoeding eisen van de tegenpartij. Een letselschade advocaat of een letselschade specialist kan u helpen om een schadeclaim in te dienen. Het is wel belangrijk dat u nauwkeurig alle kosten goed documenteerd.

Typen van fractuur en breuken in het bot

Dwarse fracturen zijn bot breuken waarbij het bot recht door het midden is gebroken. Breuken die veel ontstaan in armen en benen door een ongeluk of ongeval. Greenstick fractuur is een fractuur aan slecht één kant van het bot. Greenstick fracturen ontstaan alleen bij kinderen omdat de botten tijdens de kinderjaren zo buigzaam zijn dat ze niet door midden willen breken. De spiraal fractuur waarbij het bot schuin door het bot breekt. Verdraaiing die een bot breuk tot gevolg hebben zijn vaak een spiraalfractuur. Bij de comminutieve fracturen of verbrijzelingen is het bot in verschillende kleine delen gebroken. Vaak is hier een flinke klap aan vooraf gegaan. Als een enigszins zacht bot heftig wordt ingedrukt ontstaat er een compressiefractuur. Compressiefracturen komen veel voor in de wervelkolom. Bij een avulsiefractuur is er sprake van een afgescheurd stuk bot. Kruislingse fracturen zijn botbreuken waarbij de fractuur haaks op het bot staat. Epifysiolysis of een groeischijf breuk zijn fracturen die bij kinderen en jongeren voorkomen die nog in de groei zijn.

Behandeling en vastzetten van gebroken botten en fracturen

Gebroken botten worden vastgezet met gips, kunststof verband of osteosynthese. Bijna alle fracturen moeten worden gezet om te genezen. Dit (vast)zetten is nodig om ervoor te zorgen dat de breukvlakken weer netjes aan elkaar groeien. Als de botten weer netjes aansluiten zal het gebroken bot goed genezen. Er zijn veel verschillende methoden om bot weer vast te zetten na een breuk. De meeste gebruikte manier is wel het toepassen van gips. Het gips, wat tegenwoordig vaak wordt vervangen door een kunststof verband wat hard wordt, wordt om de breuk heen aangebracht zodat alles netjes op zijn plaats blijft en het gebroken bot weer kan aangroeien. Het gips moet enkele weken blijven zitten. Ook kan het gebroken bot op zijn plaats gehouden worden door platen en schroeven. Dit heet ook wel osteosynthese. Bij osteosynthese wordt het bot gefixeerd door de plaat.

Hoe snel geneest een gebroken bot en genezen botbreuken en fracturenDe stukken bot moeten eerste weer in de gewone positie teruggebracht worden zodat het bot als het aangroeit weer is zoals het voor de breuk was. Een gebroken pols, heup, arm, heup, been of andere botten genezen vrij snel. Volwassen personen kunnen er op rekenen dat een gebroken bot in ongeveer zes tot acht weken weer helemaal genezen is. Botbreuken en fracturen genezen bij kinderen aanmerkelijk sneller. Bij baby’s kan een gebroken bot in twee weken weer helemaal genezen zijn.

Botbreuk of fractuur opgelopen
5 1 vote


Reageren niet meer mogelijk.