Navigatie

posttraumatische stress-stoornis PTSS

Posttraumatische stress-stoornis PTSS

Een posttraumatische stress-stoornis PTSS of posttraumatische stresssyndroom kan ontstaan door een ernstige traumatische gebeurtenis die moeilijk of helemaal niet verwerkt kan worden.
De gebeurtenis heeft psychisch schade (trauma) veroorzaakt. en roept zoveel spanning en angst (stress) op, dat het normale leven erna (post) ernstig wordt verstoord. Deze onverwacht ingrijpende ervaring kan verschillende oorzaken hebben. De gebeurtenissen kunnen in de privésfeer plaatsvinden zoals inbraak, verkrachting, overval, verkeersongeluk, e.d. Maar een posttraumatische stress-stoornis PTSS kan ook door een situatie op het werk komen. U kunt zich voorstellen dat politiepersoneel, ambulancemedewerkers en brandweermannen er last van kunnen krijgen. Maar ook baliemedewerkers en bijvoorbeeld verpleegkundigen kunnen op hun werk traumatische en schokkende ervaringen opdoen een posttraumatische stress-stoornis PTSS oplopen.

Bij posttraumatische stress-stoornis PTSS krijgt u angst voor angst

Mensen die angstig zijn krijgen van allerlei verschijnselen zoals hartkloppingen en zweten. Het vervelende voor mensen die leiden aan posttraumatische stress-stoornis PTSS is dat deze verschijnselen niet verdwijnen als de angstige situatie weer voorbij is. De situatie zal keer op keer worden herbeleefd. De posttraumatische stress-stoornis PTSS of posttraumatische stresssyndroom is een angststoornis die tot allerlei ernstige stress verschijnselen leidt. Niet alleen het veelvuldig herbeleven van gebeurtenissen is moeilijk maar u krijgt ook last van concentratieproblemen en woede-uitbarstingen, u wordt prikkelbaar en schrikachtig.
Typische verschijnselen van posttraumatische stress-stoornis PTSS zijn: verhoogde prikkelbaarheid, verdoofd reageren op de omgeving en herbelevingen in de vorm van nachtmerries, herinneringen en flashbacks.

Het verwerken van de traumatische gebeurtenis kan een langdurig en moeilijk traject zijn die uw leven helemaal kan ontregelen. Een herinnering aan de gebeurtenis of associaties hiermee kunnen extreme angsten oproepen. Mensen die aan posttraumatische stress-stoornis PTSS leiden zullen situaties uit de weg gaan die een associatie oproepen met de gebeurtenis. En dit kunnen heel veel soorten van situaties zijn. De angst en de angst voor de angst zullen uw leven gaan beheersen. Iedereen kan last krijgen van posttraumatische stress-stoornis PTSS, ook kinderen.

Het ontlopen van de angstige situaties is niet de oplossing

posttraumatische stress-stoornis PTSSMensen gaan op verschillende manieren om met deze angststoornis. Vaak lijkt het of deze mensen ‘helemaal van de wereld’ zijn. Dat is een natuurlijk afweermechanisme. Ze zullen van alles proberen om de situaties die hen angstig maken te vermijden. Ze sluiten zich af van hun omgeving en lijden aan geheugenverlies. Allerlei methoden van het menselijke lichaam om de angstsituaties maar te vermijden. De voortdurende spanning kan ondraaglijke vormen aannemen. Vervelend is dat verwerking van het trauma nodig is om de angstaanvallen te laten stoppen. Ontlopen of ontkennen van de angstgevoelens helpt niet. De angstgevoelens die de oorzaak vormen van de posttraumatische stress-stoornis PTSS of posttraumatische stress-syndroom zullen altijd blijven zolang het trauma niet is verwerkt.

Roep de hulp van een deskundige om uw PTTS trauma te verwerkenIndien u klachten heeft van dit syndroom roept u dan de hulp van een deskundige in. Die kan u helpen de traumatische en schokkende gebeurtenis te helpen verwerken. Dat is de enige manier om van uw PTSS symptomen af te komen en weer een normaal leven te gaan leiden.

Posttraumatische stress-stoornis PTSS
5 1 vote


Reageren niet meer mogelijk.