U stak nietsvermoedend lopend de weg over en bent door een onoplettende gemotoriseerde verkeersdeelnemer aangereden. U bent door de aanrijding gewond geraakt. U heeft te maken met letselschade. Als u bent aangereden bij oversteken van de weg, wie is dan aansprakelijk en hoe kunt u alle schade vergoed krijgen?
Als een voetganger bij het oversteken van de weg wordt aangereden door een gemotoriseerd voertuig, dan krijgt de voetganger bijna altijd zijn schade vergoed. Zat u als voetganger helemaal fout, is het ongeluk geheel aan u te wijten en bent u volledig schuldig, dan nog krijgt u toch minimaal de helft van al uw schade vergoed.

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet worden voetgangers gezien als zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers ten opzichte van gemotoriseerde voertuigen. De wet heeft de lopende verkeersdeelnemers extra willen beschermen door ervoor te zorgen dat gemotoriseerde verkeersdeelnemers altijd voor minimaal de helft aansprakelijk zijn. Ook al hebben zij geen enkele schuld aan de aanrijding van de voetganger.
De verkeerswet regelt dat voetgangers en fietsers zwakke verkeersdeelnemers zijn. Immers als een voetganger of fietser door een automobilist, buschauffeur, motorrijder, vrachtwagenchauffeur of scooterrijder wordt aangereden dan zal het letsel bij de zwakke verkeersdeelnemer veel groter zijn dan bij de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig.
Aangereden bij oversteken van de weg door sterke verkeersdeelnemer
De bestuurder van de auto, bus, motor, vrachtauto of scooter zijn veel meer beschermd bij een aanrijding. Als een voetganger wordt geschept, dan zullen de letsels vaak flink zijn. Reden voor de wetgever om in de Wegenverkeerswet te bepalen dat er ‘sterke’ verkeersdeelnemers en ‘zwakke’ verkeersdeelnemers zijn met andere aansprakelijkheden. Om te zorgen dat de sterke auto’s, vrachtauto’s, scooters, bussen en motors extra goed gaan opletten als er een voetganger de weg oversteekt, zijn zij altijd voor minimaal 50% aansprakelijk bij een ongeluk met een voetganger of fietser.
Sterke verkeersdeelnemers:
- automobilist,
- buschauffeur,
- motorrijder,
- vrachtautochauffeur,
- scooterrijder,
- trambestuurder,
- brommerrijder,
- tractorbestuurder,
- bestelbuschauffeur.
Zwakke verkeersdeelnemers:
- fietser,
- voetganger,
- elektrische fietser met e-bike,
- mountainbiker,
- scootmobielrijder,
- wielrenner.
Ook al heeft de auto of scooter geen enkele schuld, toch moet de helft van de schade worden vergoed als een overstekende voetganger wordt aangereden. De boodschap van de wetgever: oppassen als voetgangers de weg oversteken.
Aansprakelijkheid als u bent aangereden tijdens het oversteken
Als u dus tijdens het oversteken van de weg door een gemotoriseerde verkeersdeelnemer wordt geschept, dan is de sterke gemotoriseerde verkeersdeelnemer altijd voor 50% aansprakelijk. Ook al was het volledig een domme en onoplettende verkeersfout van u als voetganger. Toch zal de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig de helft van al uw schade moeten betalen. Met deze wetgeving wordt beoogd om zware en ernstige letsels in het verkeer te voorkomen.
Het is de bedoeling dat de sterke verkeersdeelnemers extra goed gaan opletten. Zij weten immers dat bij een ongeval zij voor minimaal de helft van alle schade zullen moeten voldoen. Als u als voetganger bent aangereden bij oversteken van de weg, kunt u dus altijd bij de aansprakelijke tegenpartij een schadevergoeding claimen. U krijgt in ieder geval altijd de helft van alle letselschade vergoed.
De aansprakelijkheid ligt dus altijd voor de helft bij de sterke verkeersdeelnemer. Was het de automobilist, scooterrijder, vrachtwagenchauffeur, buschauffeur, etc. die de verkeersfout maakte, dan is de aansprakelijkheid 100%. U krijgt als u als voetganger bent aangereden dan een maximale schadevergoeding.
Liep u als voetganger bij het oversteken van de weg door rood licht of maakt u een andere verkeersfout, dan kan de aansprakelijkheid komen te liggen tussen de 0% en 50%, maar nooit meer. Bent u voor een deel schuldig en de automobilist ook, dan kan de aansprakelijkheid bijvoorbeeld op 25 % komen te liggen. U krijgt als u bent aangereden bij oversteken van de weg dan 25% van al uw letselschade niet vergoed, de overige 75% wel. De rechter kan naar de omstandigheden van het ongeluk het percentage ergens tussen de 0 en 50 % bepalen.
Recht op schadevergoeding na aanrijding tijdens oversteken
Bent u als overstekende voetganger aangereden en gewond geraakt, dan heeft u letselschade opgelopen. Letselschade kent verschillende schadeposten die flink kunnen oplopen. De wetgever heeft bepaald dat degene die aansprakelijk is, alle onkosten en gemiste inkomsten van het slachtoffer als gevolg van het ongeluk moet vergoeden. U kunt dus alle extra kosten die u moet maken als schade claimen bij degene die u heeft aangereden terwijl u de straat overstak.
Als u bent aangereden bij oversteken van de weg, dan kunt u de materiële schade en de immateriële schade claimen. Voor de materiële schade kunt u een schadevergoeding claimen. Dit zijn schadeposten waarvoor u kosten moet maken. Voor uw immateriële schade kunt u een smartengeld uitkering claimen. Dit is een schadepost voor als uw psychische, emotionele en geestelijke schade.
Schadeposten kunnen grote onkostenposten zijn als bijvoorbeeld inkomensschade omdat u niet kunt werken of uw oude baan niet meer kunt oppakken. Maar ook kleinere schadeposten als bijvoorbeeld parkeerkosten bij het ziekenhuis of de kosten voor iemand die u helpt met het onderhoud van uw tuin omdat u dat niet zelf meer kunt. Alle extra kosten die u anders niet had gemaakt, komen voor een schadevergoeding in aanmerking.
Aangereden bij oversteken: verzamel direct bewijsmateriaal
Als u bent aangereden bij oversteken van de straat is het van belang om direct bewust te zijn van het feit dat u een letselschade procedure aan het starten bent. Dit begint al op het moment dat van de botsing. Probeer direct bewijsmateriaal te verzamelen of laat bewijsmateriaal verzamelen door een omstander. Als u tijdens het oversteken ernstig letsel heeft opgelopen dan gaat u per ambulance naar het ziekenhuis en moet u het verzamelen van bewijs overlaten aan de politie.
- Noteer het kenteken van het voertuig dat u heeft geschept.
- Maak zoveel mogelijk foto’s met uw telefoon, van de remsporen tot de schade aan het voertuig.
- Noteer alle gegevens van de bestuurder en vul indien mogelijk het schadeformulier in.
- Noteer de contactgegevens van de mensen die getuige zijn geweest van het verkeersongeval.
- Bel de politie en laat de politie een politierapport opmaken.
- Maar vooral: bezoek direct uw huisarts, een medisch specialist van het ziekenhuis of de spoedpost.
Als u bent aangereden bij oversteken van de rijbaan en gewond geraakt, dan is vooral het snel bezoeken van een dokter belangrijk. Er moet een verband zijn tussen de lichamelijk en psychische klachten die na de aanrijding zijn ontstaan en het ongeval. Er moet een zogenaamd causaal verband zijn. Dit is belangrijk voor de schadeclaim. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij zal als er geen duidelijk verband is in twijfel trekken of uw klachten voortkomen uit het ongeval. Er hoeft dan ook geen schadevergoeding of smartengeld voor betaald te worden. Een medische dossier opgemaakt direct na het ongeluk is het bewijsmateriaal wat het verband kan aantonen.
Voorschot op de maximale schadevergoeding
Als u bent aangereden bij oversteken van de weg en u heeft zelf geen verkeersovertreding begaan, dan wordt uw schade voor de volle 100% vergoed. Al uw schadeposten worden aan u uitbetaald. U kunt een maximale schadevergoeding en smartengeld uitkering tegemoet zien. Echter, het kan wel even duren voordat u de vergoedingen op uw bankrekening krijgt bijgeschreven. Als u bent aangereden bij oversteken van de rijbaan dan krijgt u direct met flinke kosten te maken. U kunt om deze reden een voorschot op de vergoedingen aanvragen bij de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker van de aanrijding.