U bent betrokken geweest bij een verkeersongeval. U heeft een aanrijding gehad met een bus. Wie is aansprakelijk voor de schade van de aanrijding met de bus? Kan de buschauffeur aansprakelijke gesteld worden voor de schade van het busongeval? Aangereden door bus en hoe de schade claimen?
Een botsing met een bus kan vervelende gevolgen hebben. Zo vervelend dat door het verkeersongeluk ernstige letselschade kan ontstaan. Vooral als u als voetganger of fietser in botsing bent gekomen met een bus, dan kunt u voor de rest van uw leven aanzienlijk letsel overhouden aan uw confrontatie met de autobus. Als u bent aangereden door een bus dan maakt de wet onderscheid tussen zwakke verkeersdeelnemers en sterke verkeersdeelnemers als het gaat om de aansprakelijkheid.

De ene is nu eenmaal kwetsbaarder in het verkeer dan de ander. Bij een verkeersongeval behoort een autobus tot de sterke verkeersdeelnemers. Fietsers en voetgangers zijn veel kwetsbaarder bij een ongeluk in het verkeer dan de grote en stevige bus. Een buschauffeur en de passagiers zitten veilig in hun grote voertuig, wat van een fietsende of wandelende verkeersdeelnemer, die is aangereden door een bus, niet gezegd kan worden.
Fietser aangereden door bus, wie is aansprakelijk?
Om de vraag te beantwoorden wie aansprakelijk is als u bent aangereden door een bus hangt het ervan af wat voor verkeersdeelnemer u bent, een zwakke of een sterke.
Fietsers behoren tot de zwakke verkeersdeelnemers en bij een ongeluk in het verkeer met een gemotoriseerd voertuig, zijn zij nooit meer dan voor de helft aansprakelijk voor de schade. Ook al heeft de fietser schuld aan het verkeersongeluk, dan is de buschauffeur toch voor de helft aansprakelijk. Reed een fietser door rood licht en ontstond daardoor een aanrijding met de autobus, dan is de buschauffeur toch voor 50% aansprakelijk voor de letselschade.
Wel kan er sprake zijn van een ongelijk verdeelde aansprakelijkheid. Een rechter kan besluiten dat door rood licht rijden toch wel een grote fout van de fietser is geweest. Dat kan een 70% schuld betekenen voor de fietser. De buschauffeur is dan voor 50% aansprakelijk en de fietser ook voor 50%. Waarschijnlijk zal een 100% schuld voor de fietser er niet in zitten (wat zou betekenen 50% aansprakelijkheid). Een buschauffeur had de fietser kunnen zien aankomen of rekening kunnen houden met het feit dat de fietser niet afremde toen deze het stoplicht naderde.
Voetganger aangereden door bus, wie is aansprakelijk?
Een voetganger is ook een zwakke verkeersdeelnemer. Bij een botsing met een gemotoriseerd voertuig is deze zeer kwetsbaar. Reden voor de wetgever om deze verkeersdeelnemer, net als bij fietsers, in bescherming te nemen.
Bij een voetganger die is aangereden door een bus is de wettelijke regeling van toepassing dat de gemotoriseerde tegenpartij voor de helft aansprakelijk is voor de opgelopen letselschade. Is de buschauffeur schuldig aan het ongeluk, dan is deze 100% aansprakelijk. Is de voetganger schuldig aan het ongeluk, dan kan de rechter de aansprakelijkheid verdelen. Dit zal dus nooit onder de 50% aansprakelijkheid voor de buschauffeur uitkomen.
Auto aangereden door bus, wie is dan aansprakelijk voor de schade?
Wat nu als een sterke verkeersdeelnemer, wat een auto is, in aanrijding komt met een andere sterke verkeersdeelnemer, wat een autobus is? Deze verkeersdeelnemers worden gelijk gesteld als het gaat om de aansprakelijkheid.
Heeft de bestuurder van de auto schuld aan het verkeersongeluk, dan is deze aansprakelijk. Heeft de chauffeur van de autobus schuld, dan is deze aansprakelijk voor de schade van de botsing. Natuurlijk kunnen er discussies ontstaan over de schuldvraag, dan kan de mate van aansprakelijkheid, en daarmee de betalingen van de schade, verdeeld worden. De buschauffeur zal niet zelf aansprakelijk zijn. Als deze in dienst van de werkgever zijn busritten uitvoerde, dan is zijn werkgever, de busmaatschappij, aansprakelijk voor zijn in werktijd veroorzaakte ongeluk. De verzekering van de busmaatschappij zal de schade dan verder afwikkelen.
Schadevergoeding claimen voor schade na aanrijding met bus
Aangereden door bus, welke schadevergoedingen kunt u allemaal claimen? Als de buschauffeur volledig aansprakelijk is, kunt u ook de volledige letselschade claimen. U heeft door uw lichamelijke en wellicht ook geestelijke aandoening schade. U moet door het busongeluk meer kosten maken dan u zou doen als u het busongeluk niet had gehad. Al deze onkosten komen voor vergoeding in aanmerking. Dan gaat het hierbij niet om uw bril, kleding, horloge of schoenen die door het busongeval zijn beschadigd. Maar alle kosten.
- Wellicht heeft u thuis extra hulp nodig voor het bijhouden van uw tuin of huishouden. Hier krijgt u een schadevergoeding voor.
- Moet u regelmatig naar het ziekenhuis of fysiotherapie rijden? U krijgt een schadevergoeding voor de benzine en het parkeren.
- Kunt u een tijd niet werken en heeft u inkomensschade?
- Kunt u de klusjes in huis niet meer doen die u voorheen wel zelf deed maar daar nu iemand voor moet inhuren?
- Kunt u uw opleiding niet afmaken of moet u deze uitstellen?
- Moet u uw leaseauto inleveren omdat u niet meer werkt en mist u daardoor de financiële voordelen van een leaseauto?
- Gaat uw energierekening omhoog omdat u de hele dag thuis zit?
- Moet u meer telefoneren dan voorheen?
- Moet u oppas inhuren voor uw kinderen omdat u dat niet meer lukt?
Allemaal schadeposten die u niet had gehad als niet was aangereden door een bus. Al deze schadeposten kunt u opnemen in uw schadeclaim naar het busbedrijf.
Letselschade procedure start met aansprakelijk stellen
De eerste stap in een letselschade procedure om uw schade van de busmaatschappij vergoed te krijgen, is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, de buschauffeur. De buschauffeur zal echter, omdat hij het verkeersongeluk in diensttijd maakte, de aansprakelijkheid direct bij de busonderneming leggen. U kunt dan ook het best direct de busonderneming zelf aanspreken op de aansprakelijkheid voor het busongeval.Het aansprakelijk stellen doet u schriftelijk met een brief.
Het is daarbij prettig als u de aansprakelijkstelling kan onderbouwen met feiten. Hiervoor is direct na de botsing met de bus enige actie nodig als u daartoe in staat bent. Zorg dat u het schadeformulier goed invult en laat ondertekenen door de buschauffeur. Noteer ook de contact gegevens van de getuigen. Maak foto’s met uw smartphone van de situatie en de schade.
Laat u ook direct door een arts controleren als u lichamelijke of psychische klachten ondervindt. Dan ligt dit vast in het medisch dossier en kunt u eenvoudig het verband tussen uw letsel en het busongeluk aantonen. Als de tegenpartij vervolgens de aansprakelijkheid erkend, kunt u de schade gaan claimen.
Laat u claim voor een letselschade vergoeding niet afkopen
Als u bent aangereden door een bus dan kunt u langdurige letselschade oplopen. Zeker als u nekpijn heeft en whiplash symptomen heeft. Whiplash letsel kan hardnekkig zijn met veel klachten en ongemak. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij doet u wellicht een voorstel om alle schade in één keer te regelen met een groot bedrag aan schadevergoeding in één keer. Het is verstandig om hier niet op in te gaan tot uw medische eindtoestand bekend is. Pas dan weet u welke kosten u heeft gemaakt en nog moet gaan maken.