U heeft een verkeersongeval gehad. U heeft letsel en schade opgelopen. U bent aangereden door een auto, wat nu? Wat moet u doen na een aanrijding met een auto? Hoe kunt u de schade vergoed krijgen? Hoe kunt u de letselschade claimen? Waar moet u beginnen?
Hoe dient u de schade te verhalen op de bestuurder van auto, de zogenaamde tegenpartij? Heeft u wel recht op een schadevergoeding als u bent aangereden door een auto? Behalve de vraag of de autobestuurder schuldig is, is het ook van belang met welk soort verkeersdeelnemer de automobilist een botsing heeft gekregen. Was er sprake van een ‘zwakke’ verkeersdeelnemer of niet? De schuldvraag ligt anders bij aangereden zwakke verkeersdeelnemers als een fiets of voetganger.

Een auto, bus, scooter, motor, brommer, vrachtauto, bestelbus zijn bij een aanrijding ‘sterke’ verkeersdeelnemers en gelijkwaardig als het om de schuldvraag gaat. Sterke verkeersdeelnemers zijn ongeacht de schuldvraag altijd al minimaal voor de helft schuldig ten opzichte van zwakke verkeersdeelnemers. Daarnaast zijn er nog ‘extra zwakke’ verkeersdeelnemers. Bij een aanrijding met kinderen van veertien jaar of jonger is de automobilist altijd schuldig en volledig aansprakelijk voor de schade.
Op de fiets aangereden door een auto
Wanneer een auto een fietser aanrijdt, dan rijdt de bestuurder van de auto een zwakke verkeersdeelnemer aan. U kunt zich voorstellen dat als een auto een botsing maakt met een fietser deze zeer kwetsbaar is. Fietsers die aangereden worden door een auto hebben vaak aanzienlijke letselschade. Dat is niet verwonderlijk. De snelheid van de auto hoeft niet eens zo hoog te zijn om flinke schade te berokkenen bij een aanrijding met een fietser.
Om deze reden heeft de wetgever bepaald dat een automobilist die een fietser in de kreukels rijdt, minimaal altijd voor de helft schuldig is, ook al heeft de automobilist geen enkele schuld. Heeft de autobestuurder wel schuld, dan is deze in zijn geheel aansprakelijk voor de opgelopen letselschade. Als een fiets is aangereden door een auto en de fietser is in zijn geheel schuldig dan is er één uitzondering voor de automobilist om onder zijn schuld uit te komen.
De auto bestuurder kan alleen als er sprake was van overmacht onder zijn aansprakelijkheid uitkomen. Als er een onvoorziene situatie ontstond die niet aan de bestuurder van de auto kon worden toegerekend. Dit is niet vaak het geval bij een botsing tussen een fiets en een auto.
Overstekende voetganger aangereden door een auto
Als een voetganger bij het oversteken word geschept door een auto of een voetganger wordt op een andere wijze aangereden door een auto, dan is er ook sprake van een aanrijding van een zwakke deelnemer. Voetgangers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en worden ook door artikel 185 van de Wegen Verkeerswet extra beschermt. Voetgangers die worden aangereden door een auto kennen dezelfde bescherming als fietsers dat hebben.
Ook bij een botsing met een overstekende voetganger is de automobilist altijd voor minimaal de helft aansprakelijk voor de opgelopen schade. Als een voetganger geen enkele schuld had en de autobestuurder was schuldig aan het ongeluk, dan dient de bestuurder alle letselschade van de overstekende voetganger te vergoeden.
Met scooter aangereden door een auto
Bij een scooter die wordt aangereden door een auto gelden de regels alsof een auto een andere auto aanrijdt. Degene die schuldig is aan het verkeersongeval moet de schade vergoeden, of voor het deel dat deze aansprakelijk is. Ondanks dat een scooter ten opzichte van een auto veel kwetsbaarder is, wordt deze niet gezien als ‘zwakke’ verkeersdeelnemer. Als u bent aangereden met een auto wordt er gekeken naar de aansprakelijkheid. Omdat in de praktijk een scooterbereider wel degelijk veel kwetsbaarder is, ontstaan er bij aanrijdingen met auto’s aanzienlijke letselschades.
Verzekeringsmaatschappijen die de letselschade moet uitkeren doen bij scooterongelukken over het algemeen ‘lastig’ over de aansprakelijkheid. Wetende dat de letsels en de bijbehorende schade flink kan zijn, zijn deze schade uitkeerders erg terughoudend bij scooterongevallen waar auto’s bij betrokken zijn. Het feit dat veel scooterbereiders vaak jong zijn helpt daarbij niet. Als een jonge scooterbestuurder is aangereden door een auto, liggen de argumenten van roekeloos en onvoorzichtig rijgedrag bij de schade afhandelaar van de verzekeraar dan ook direct voor in de mond.
Kind aangereden door een auto
Indien een kind jonger dan veertien jaar door een auto wordt aangereden ligt de schuldvraag eenvoudig. De automobilist is voor de volle honderd procent schuldig en daarmee volledig aansprakelijk voor alle schade. Een kind is een extra zwakke verkeersdeelnemer en geniet extra wettelijke bescherming. Als een kind wordt aangereden door een auto dan zit de bestuurder altijd fout, ook al was het in zijn geheel niet zijn schuld.
Aansprakelijk stellen van foute bestuurder voor aanrijding
Bij het claimen van een schadevergoeding dient u als eerste de autobestuurder, de tegenpartij, aansprakelijk te stellen voor de opgelopen letselschade. U dient dit schriftelijk, bij voorkeur per aangetekende brief te doen. De verzekeringsmaatschappij neemt de afhandeling van de aansprakelijkstelling bijna altijd direct over. Denkt u erom dat dit ervaren letselschade juristen zijn waar u mee te maken krijgt. Ga niet te snel akkoord met een schikking, laat u goed informeren over de gevolgen en de kosten van het door uw opgelopen letsel. De aansprakelijkheid erkennen is belangrijk omdat u dan ook de schade kunt claimen.
Verjaring schadevergoeding claim van verkeersongeluk voorkomen
U moet bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij er wel voor zorgen dat u daar niet te lang mee wacht. De bestuurder van de auto die het ongeluk heeft veroorzaakt moet u wel binnen vijf jaar voor de schade aansprakelijk stellen. Doet u dat niet dan is er sprake van verjaring. Als u bent aangereden door een auto en de verjaringstermijn is verlopen, dan kunt u nergens meer enige rechten aan ontlenen.
U heeft geen enkel recht meer. Dat zou natuurlijk vervelend zijn want dan kunt u geen enkele schade als gevolg van de aanrijding met de auto claimen. Om er voor te zorgen dat dit niet gebeurt kunt u de verjaringstermijn stoppen door stuiting. Hiermee voorkomt u dat uw recht op schade verloopt. U doet dit door schriftelijk aan de automobilist te laten weten dat u aanspraak wilt blijven maken op uw rechten.
Schadeclaim indienen voor claimen schadevergoeding
Als de aansprakelijkheid geheel of gedeeltelijke is erkend door de aanrijding veroorzakende automobilist dan kunt u uw schadevergoeding claimen. U kunt alle mogelijke schade die u heeft opgelopen als gevolg van het verkeersongeluk claimen. Alle extra kosten die u maar moet maken komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Alle kosten die u niet had gemaakt als het ongeluk niet had plaatsgevonden, komen voor een vergoeding in aanmerking. Dit kan van alles zijn.
Van de vervoerskosten naar de fysiotherapeut tot het niet kunnen gebruiken van uw sportabonnement. Van een compensatie voor uw verminderde inkomen door uw arbeidsongeschiktheid tot vergoeding van de kosten van de hondenuitlaatservice. Van het vergoeden van de kosten van huishoudelijke hulp tot de hogere energierekening thuis omdat u vaker thuiszit dan voor het ongeluk. Alle extra kosten die u maakt moet u noteren. Het kan ook zijn dat er in de toekomst pas kosten gaan ontstaan. Over de letselschade bedragen die dan uitgekeerd moeten worden dient u in uw schadeclaim een voorbehoud te maken.
Documenteer het ongeluk met de auto goed
Belangrijk is dat u alles noteert en overal bonnetjes van bewaard als u bent aangereden door een auto. Zorg niet alleen voor een goede documentatie van de aanrijding. Maak foto’s met uw mobiele telefoon en noteer de gegevens van de getuigen en de veroorzaker van het ongeluk natuurlijk. Maar ook daarna moet u attent zijn op het feit dat u mogelijk bewijzen moet gaan aanleveren.
Ga met lichamelijke of psychische klachten direct naar een arts, wacht daar niet mee. Zorg ook dat over alles een dossier wordt aangelegd. Houd een dagboekje bij met alle kosten. U kunt zich ook laten bijstaan door een letselschade advocaat of jurist of een van de vele letselschade bureaus. Als de aansprakelijkheid is erkend kunt u ook de kosten voor rechtshulp in de schadeclaim meenemen en zullen door de tegenpartij worden vergoed.
Meest gestelde vragen
U bent betrokken geraakt bij een aanrijding. U heeft schade en wilt alle schade vergoed hebben. Wat nu te doen? Belangrijk is dat u de gevolgen van de botsing goed documenteert. Maak foto’s met uw mobiele telefoon of laat een omstander dit doen. Noteer de gegevens van de ander nauwkeurig. Mogelijk ook van omstanders die getuige zijn geweest van de aanrijding. Voor het claimen van een schadevergoeding is bewijsmateriaal van belang.
Meer informatie over wat te doen na een aanrijding
U heeft met uw auto een aanrijding gehad. Er is schade met letsel ontstaan. U wilt uw schade vergoed hebben. De mate van aansprakelijkheid voor de botsing bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel schadevergoeding u kunt claimen. Is de ander volledig aansprakelijk dan kunt u een maximale schadevergoeding tegemoet zien. De aansprakelijke tegenpartij moet dan al uw onkosten als gevolg van het auto-ongeluk vergoeden.
Meer informatie over schadevergoeding na een auto-ongeluk
U heeft een aanrijding gehad. Degene die aansprakelijk is voor het ongeval betaalt de schade. Deze hoeft niet altijd ook degene te zijn die schuldig is aan het ongeval. Bent u aangereden en is de ander volledig aansprakelijk, dan krijg u een maximale schadevergoeding. U krijgt al uw schade vergoed. Ben u zelf ook voor een deel schuldig, dan krijgt u ook maar een deel van de schade vergoed als u bent aangereden.
Meer informatie over schuld en schade als u bent aangereden