U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval met een taxi. Bij de aanrijding met de taxi is letselschade ontstaan. Wie vergoed uw schade? Moet u uw schade claimen bij de taxichauffeur, bij het taxibedrijf of moet u de schade zelf betalen? Aangereden door een taxi en alle schade vergoed krijgen.
Is de taxichauffeur in dienst bij een taxibedrijf, dan is de taxichauffeur meestal goed verzekerd. Maar wat als u te maken heeft met een zelfstandig opererende taxiondernemer, een illegale taxi of de taxi is na de aanrijding doorgereden? Wie is aansprakelijk en hoe de schade claimen. Wat te doen?

Als u bent aangereden door een taxi en er zijn gewonden, dan is het zaak de politie en de ambulancedienst in te schakelen. Is er sprake van blikschade, dan kunt u volstaan met het gezamenlijk invullen van het Europees schadeformulier. Rijdt de taxichauffeur door na het ongeluk, is deze niet verzekerd, heeft de taxichauffeur geen rijbewijs bij zich of merkt u dat deze gedronken heeft, bel dan ook de politie en laat een proces verbaal maken.
Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen.
- Noteer de contactgegevens van getuigen of laat dit doen. Getuigen zijn na een ongeluk vaak snel weer verdwenen.
- Fotografeer met uw mobiele telefoon de ongevalssituatie: de schade, remsporen, kenteken, e.d.
- Als u gewond bent geraakt, ga direct naar uw huisarts of de spoedpost en laat u behandelen en medisch onderzoeken.
- Vul het Europees schadeformulier in en zorg dat de taxichauffeur deze ondertekent.
- Indien nodig bel de politie en laat een politierapport in de vorm van een proces verbaal opmaken van het taxiongeval.
Zorg dat u bewijzen hebt voor eventuele discussies met de verzekeraar van het taxibedrijf of de verzekeraar van de taxichauffeur. Belangrijk is dat u vooral niet ingaat op voorstellen van de taxichauffeur of het taxibedrijf om de schade ter plekke te regelen. Hoe goed het voorstel u ook in de oren klinkt om erop in te gaan.
Aansprakelijkheid bij een taxiongeluk
Wie voor hoeveel aansprakelijk is als u een botsing hebt gehad met een taxi of een taxibus is voor een deel afhankelijk van de schuldvraag en voor een ander deel of u een voetganger of fietser bent of een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. De verkeersregels als het gaat om de aansprakelijkheid zijn dan anders.
- Een auto is aangereden door een taxi omdat de taxichauffeur geen voorrang gaf
Als twee gemotoriseerde voertuigen elkaar aanrijden is de schuldvraag van belang als het erom gaat wie aansprakelijk is. Degene die schuld heeft moet de schade van de ander volledig vergoeden. Is er geen voorrang gegeven door de taxi of de taxibus, dan is de taxichauffeur of taxibuschauffeur aansprakelijk en moet de verzekering van het taxibedrijf of taxionderneming de schade vergoeden.
- Een auto is aangereden door een taxi omdat de automobilist geen voorrang gaf
Als de automobiliste de taxi geen voorrang gaf, dan is de autobestuurder aansprakelijk en moet deze alle schade voldoen. Echter in dit geval droeg de taxichauffeur geen gordel. Hierdoor was de letselschade groter dan wanneer de chauffeur wel een gordel had gedragen. Ze gaan allebei niet helemaal vrijuit.
De rechter bepaalt dat de automobilist voor 80% aansprakelijk is en de taxichauffeur voor 20%. Dit betekent dat de schade verdeeld wordt. Het taxibedrijf of taxionderneming waar de chauffeur in dienst was, krijgt de schade maar voor 80% vergoed. De overige 20% moet het taxibedrijf zelf betalen.
- Een voetganger is lopend bij oversteken van de weg aangereden door een taxi
Als een taxi een voetganger heeft aangereden zijn er speciale verkeersregels. De taxibestuurder is bij een aanrijding met een voetganger altijd voor minimaal 50% aansprakelijk. Ook al maakte de overstekende voetganger een ernstige verkeersfout en is de lopende voetganger 100% schuldig, het taxibedrijf moet toch de helft van de schade vergoeden.
- Een fietser is aangereden door een taxi omdat de fietser door rood licht reed
Ook voor fietsers gelden de uitzonderingen in het verkeersreglement voor zwakke verkeersdeelnemers. Bij een aanrijding tussen een fietser en een taxi is het taxibedrijf altijd voor minimaal de helft aansprakelijk. Als een taxi een fietser aanrijdt, moet de bestuurder van de taxi minimaal altijd de helft van de schade vergoeden.
- Een scooter is aangereden door een taxi omdat de taxichauffeur de scooter niet zag
Bij een aanrijding tussen een scooter en een taxi zijn er geen speciale aansprakelijkheidsregels van toepassing. Een scooter wordt, net als een taxi of een taxibusje, beschouwd als gelijkwaardige gemotoriseerde voertuigen. De normale verkeersregels zijn van toepassing, als ware het een aanrijding tussen een auto en een taxi. De schuldige betaalt de schade.
Zag de taxichauffeur de scooter niet op tijd en kwam het tot een botsing, dan moet de taxichauffeur als de schuldige partij alle schade voldoen aan de scooterrijder.
Gewond geraakt bij aanrijding met een taxi, wat te doen?
Bent u gewond geraakt bij de botsing met een taxi of een taxibus, dan schakelt u de politie in. U laat de politie de situatie onderzoeken en een proces verbaal opmaken. Ook laat u zich direct medische onderzoeken. Het is belangrijk dat een arts zo snel mogelijk na het ongeval met de taxi een medische dossier maakt. Een medisch dossier waar uw opgelopen letsel en de bijbehorende klachten in beschreven staan.
Dit medisch dossier is belangrijk om een causaal verband aan te tonen tussen het taxiongeluk en uw letsel. U kunt dan aantonen dat het opgelopen letsel en de lichamelijke en psychische gevolgen het gevolg zijn van de aanrijding door de taxi. De tegenpartij kan dan niet beweren dat u het letsel na het taxiongeluk heeft opgelopen bij een ander ongeval.
Aangereden door een taxi en schade claimen
Als u bent aangereden door een taxi en de taxibestuurder is schuldig aan het ongeluk, dan stelt u de taxichauffeur aansprakelijk voor al uw schade. Als de taxichauffeur in dienst is bij een taxibedrijf, dan heeft het taxibedrijf een aansprakelijkheidsverzekering en een inzittenden verzekering afgesloten. Deze verzekeringen dekt alle door u opgelopen letselschade.
U claimt de schade bij de taxibestuurder of het taxibedrijf door een aangetekende brief te sturen waarin u meldt wat er is gebeurt, wat de schade is, dat dit nog meer kan worden en dat u de taxi aansprakelijk stelt. In de praktijk zal uw eigen verzekering dit voor u doen. Als het taxibedrijf de aansprakelijkheid erkend, kunt u al uw schade claimen.
Moet u de politie inschakelen na het taxiongeluk?
Vaak is het gezamenlijk invullen van het Europees schadeformulier voldoende. Het kan echter in sommige situaties belangrijk zijn om een politierapport van het ongeluk te hebben. Om zo zonder veel discussies over de toedracht de maximale schade vergoed te krijgen van het taxiongeluk. Dit is bijvoorbeeld het geval als er iemand gewond is geraakt.
- Bent u gewond geraakt, is de taxibestuurder gewond geraakt of zijn er inzittenden gewond geraakt: bel de politie.
- Merkt u dat er sprake is van een illegaal taxibedrijf, kan de taxibestuurder zijn rijbewijs niet laten zien, is de taxibestuurder niet verzekerd of merkt u aan de bestuurder dat er mogelijk sprak is van alcohol- of drugsgebruik: bel de politie.
- Is er sprake van enorme schade na het ongeluk of heeft u ruzie over de toedracht: bel de politie.
- Bent u aangereden door een taxi en is de taxibestuurder na het ongeluk doorgereden: bel de politie.
Een politierapport in de vorm van een proces verbaal is belangrijk bewijsmateriaal als u bent aangereden door een taxi. Verzekeraars die de claim betwisten kunnen niet om de inhoud daarvan heen.