U heeft een aanrijding gehad met een voorrangsvoertuig? Aanrijding met ambulance en daarbij schade opgelopen? Of aangereden door politieauto en daarbij letselschade opgelopen? Botsing met een brandweerwagen? Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Hoe kunt u uw schade vergoed krijgen?
Een verkeersongeval waarbij een politiewagen, ziekenauto of brandweerwagen betrokken is, zijn andere verkeersregels van toepassing dan bij twee gewone auto’s die op elkaar botsen.

Een politieautobestuurder, brandweerwagenbestuurder en een ambulancebestuurder mogen van de normale verkeersregels afwijken als dit nodig is om hun werk als politieagent, brandweerman of ambulancebroeder goed te kunnen uitvoeren. Dit betekent echter niet dat zij bij een aanrijding nooit aansprakelijk zijn.
Er zijn voor speciale regels in de wegenverkeerswet opgenomen voor:
- politieauto’s;
- brandweerwagens;
- ambulancewagens.
Speciale wettelijke verkeersregels waar ze zich wel aan moeten houden. Doen zij dat niet, dan is het mogelijk dat u de bestuurder van het voorrangsvoertuig aansprakelijk kunt stellen voor alle schade van de aanrijding. Bent u aangereden door een politieauto of ambulance, dan dient u de schuld en aansprakelijkheid van de aanrijding te toetsen aan de regels die specifiek voor voorrangsvoertuigen van toepassing zijn.
Wat zijn de regels bij aanrijding door politieauto of botsing met ambulance
Politieauto’s en ambulances hebben, indien zij gebruik maken van hun sirene en zwaailicht, voorrang. Voorrangsvoertuigen hebben volgens de wegenverkeerswet, als zij gebruik maken van optische signalen én van geluidsignalen, voorrang in verkeerssituaties waarbij andere weggebruikers geen voorrang hebben. Als het voor hun werk nodig is, hebben politieagenten vrijstellingen gekregen om af te wijken van de wegenverkeerswet. Een belangrijke regel voor het gebruik maken van deze speciale mogelijkheid om voorrang te krijgen van andere weggebruikers, is dat ten alle tijden de verkeersveiligheid niet in gevaar gebracht mag worden. Er mag door het claimen van voorrang door gebruik van zwaailichten en sirenes geen verkeerssituatie ontstaan die onveilig is voor de andere verkeersdeelnemers.
Aangereden door politieauto of aanrijding met ambulance gehad? Controleer of de speciale verkeersregels voor voorrangsvoertuigen goed zijn toegepast.
Onderneemt de agent of ambulancebroeder een actie die de verkeersveiligheid in gevaar brengt en ontstaat hierdoor een botsing, dan is deze schuldig aan de aanrijding en moet als aansprakelijke partij ook alle letselschade vergoeden. Omdat hier sprake is van een bedrijfsongeval, zal de politieorganisatie of de ambulanceorganisatie alle schade moeten vergoeden. Ook is het met de sirenes en zwaailichten aan, toegestaan om door rood licht te rijden. Andere verkeersdeelnemers moeten dan voorrang verlenen.
Er mag echter alleen maar door een rood stoplicht worden gereden met een maximale snelheid van twintig kilometer per uur. Als u wordt aangereden door een politiewagen of ambulance die met hoge snelheid door rood licht rijdt, dan is het voorrangsvoertuig aansprakelijk voor alle letselschade. Als dat aangetoond kan worden, dan kunt u een schadevergoeding claimen. Politiewagens en ambulances die zich niet houden aan de voor hun geldende speciale regels, zijn net als andere weggebruikers die zich niet aan de wettelijke regels houden, aansprakelijk bij een ongeluk.
Wie is aansprakelijk als u bent aangereden door politieauto of ambulance?
Het is dus niet zo dat politieauto’s en ambulances altijd voorrang hebben als ze met de sirenes aangezet u aanrijden. Als u letselschade oploopt door een botsing met een voorrangsvoertuig en volgens de regels van de wet is de politiewagen of het ambulancevoertuig aansprakelijk, dan kunt u een schadevergoeding claimen voor de door u opgelopen schade. Ook al reed het voorrangsvoertuig met de sirene en zwaailichten aan, als er niet aan de wettelijke regels wordt voldaan, zijn ook deze bestuurders aansprakelijk voor de door hun veroorzaakte schade.
Als u bent aangereden door politieauto of ambulance moet er aangetoond worden of de bestuurder van het voorrangsvoertuig zich aan de speciale regelgeving heeft gehouden. Heeft deze dat niet, dan kan deze aansprakelijk gesteld worden voor de schade.
Schade verkeersongeluk voorrangsvoertuig afhandelen
Omdat de politiemedewerker of ambulancemedewerker in diensttijd in een auto van de zaak het verkeersongeval veroorzaakt, is de werkgever aansprakelijk voor de schade die de medewerker heeft berokkend. Er is dan sprake van een bedrijfsongeval. Bij een bedrijfsongeval is de werkgever, in dit geval de politie- of ambulancedienst, aansprakelijk voor de schade die hun medewerkers oplopen en veroorzaken.
Mogelijke schade dient dan ook geclaimd te worden bij de politieorganisatie of ambulancedienst. Deze organisaties zijn hiervoor goed verzekerd. Als u bent aangereden door politieauto of ambulance, dan zult u voor de afhandeling van de schade te maken krijgen met de aansprakelijkheidsverzekeraar van deze organisaties.
Aansprakelijkheid ziekenauto of politiewagen bestuurder
Als een politiewagen, brandweerwagen of ziekenauto in aanrijding komt met een andere verkeersdeelnemer, terwijl er met signaallicht en sirene gereden werd, en de bestuurder van het voorrangsvoertuig heeft zich niet aan de regels gehouden, dan is in principe de bestuurder aansprakelijk voor de schade. Echter, omdat het ongeluk in diensttijd in een auto van de zaak is veroorzaakt, is de werkgever aansprakelijk voor alle schade. Ook de politieorganisatie of ambulancedienst heeft een zorgplicht naar zijn werknemers. Deze zorgplicht is wettelijk zo streng dat een politiemedewerker of ambulancemedewerker bijna nooit aansprakelijk gesteld kan worden. Ook niet als zij de fout ingaan met de wettelijk bepaalde regels voor voorrangsvoertuigen.
Alleen als de bestuurder van de politieauto of ziekenwagen de botsing heeft veroorzaakt door:
- of opzet,
- of roekeloos rijgedrag,
dan is het mogelijk dat deze medewerkers aansprakelijk zijn voor de schade. Het is echter onwaarschijnlijk dat politiemedewerkers of ambulancepersoneel zich hieraan schuldig zullen maken. Als u bent aangereden door politieauto of ambulancevoertuig, dan heeft u voor de aansprakelijkstelling te maken met de werkgever van de bestuurder.
Schadevergoeding claimen voor schade door de aanrijding
Medewerkers van de politie, ambulance en ook de brandweer staan bij een dispuut over de aansprakelijkheid sterk. Maar ook politieauto’s, ambulancevoertuigen en brandweerwagens moeten zich aan de wettelijke regels houden. Ook als er spoed is door een noodgeval, mag er niet van de specifieke wetgeving worden afgeweken. Als u bent aangereden door politieauto, ambulancevoertuig of brandweerwagen en u kunt aantonen dat zij zich niet aan de verkeersregels hebben gehouden, kunt u mogelijk uw schade geheel vergoed krijgen.