U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval. U bent aangereden door een scooter en heeft schade opgelopen. U wilt een maximale schadevergoeding ontvangen voor de letselschade die u heeft opgelopen. Wat zijn de regels bij een aanrijding door een scooter of brommer?
Het gebruik van scooters en brommers wordt steeds populairder in Nederland en België. Scooterrijders willen nog wel eens in gevaarlijke verkeerssituaties terechtkomen. Vooral een beginnend scooterbestuurder maakt sneller brokken in het verkeer en raakt, meer dan ervaren scooterbestuurders, vaker bij een verkeersongeval betrokken. Beginners veroorzaken door hun onervarenheid sneller een aanrijding met hun scooter. Als u bent aangereden door een scooter dan kan het zijn dat de aansprakelijkheid niet volledig ligt bij degene die schuldig is aan de aanrijding.

In het verkeer komt het regelmatig voor dat een voetganger of fietser wordt aangereden door een scooter. De aansprakelijkheid bij een scooter aanrijding verschilt met wie of wat de scooter heeft aangereden. Bij een aanrijding met scooter of brommer zijn de verkeersregels over de aansprakelijkheid voor de schade bij een aanrijding met auto of bus, anders dan wanneer een voetganger of fietser is aangereden door een scooter. Dit heeft ook gevolgen voor de schade afhandeling van een aanrijding met scooter of brommer.
Aangereden door scooter en de aansprakelijkheid voor de schade
U bent aangereden door een scooter en wilt weten hoe het zit met de aansprakelijkheid. Wellicht is er letselschade ontstaan.
- Wie is aansprakelijk voor het scooterongeluk?
- Wie moet de schade betalen?
De bedragen voor ernstige letselschade kunnen aanzienlijk zijn, maar ook bij geringe letselschade kunnen de schadeposten flink oplopen. De schuldvraag en de aansprakelijkheid is dus belangrijk voor de ontstane schade bij de aanrijding met de scooter. Het maakt daarbij uit wie of wat de scooterrijder heeft aangereden met zijn scooter. Is een voetganger, fietser of een gemotoriseerd voertuig, als een auto, bus, vrachtwagen, bestelbus aangereden door de scooter? Ook is het mogelijk dat twee scooters een botsing met elkaar hebben gekregen. De wegenverkeerswet maakt hierbij in het verkeer onderscheid tussen kwetsbare verkeersdeelnemers en minder kwetsbare verkeersdeelnemers.
De mate van aansprakelijkheid voor het verkeersongeval is hieraan gekoppeld. De wetgever heeft bepaald dat voetgangers en fietsers in het verkeer meer bescherming nodig hebben, omdat bij een verkeersongeluk een bestuurder van een auto veel minder persoonlijke letselschade heeft dan de voetganger of fietser. Dit is niet onlogisch. Een autobestuurder zit hoog en droog in zijn auto en wordt bij een botsing omringd door de carrosserie van de auto die de bestuurder beschermd tegen ernstige letselschade.
Bij de botsing met de auto is de voetganger of fietser er veel slechter aan toe. Om deze zwakke verkeersdeelnemers te beschermen stelt de wegenverkeerswet dat deze een verminderde aansprakelijkheid hebben bij een aanrijding met een sterkere verkeersdeelnemer als een auto, bus vrachtauto, bestelbus of ander gemotoriseerd voertuig. De wet ziet een scooters en brommers, ondanks dat ze minder beschermd zijn dan bijvoorbeeld een bus, ook als sterke deelnemers in het verkeer.
Wie is aansprakelijk voor schade bij aanrijding met scooter?
Bent u aangereden door een scooter als voetganger of fietser, en dus als zwakke kwetsbare verkeersdeelnemer met een sterke minder kwetsbare verkeersdeelnemer, dan ligt de aansprakelijkheid voor de schade altijd minimaal voor de helft bij de scooter.
- Dus als u als voetganger wordt aangereden door een scooter, dan is de scooterbestuurder altijd al voor 50% aan te spreken op alle letselschade.
Het hangt van de schuldvraag af of het percentage aansprakelijkheid, en daarmee het percentage van de schade betaling, hoger wordt. Maar minder zal het niet worden, onder de 50% aansprakelijkheid voor de aanrijding met de scooter, zal u als voetganger of fietser niet uitkomen. Ligt de schuld van de botsing ook nog bij de scooterbestuurder, dan zal de aansprakelijkheid 100% zijn. In dat geval kunt u een volledige maximale letselschade vergoeding claimen.
Heeft u als voetganger of als fietser door rood licht gelopen of gereden, en bent u in botsing gekomen met de scooter die netjes door groen licht reed, dan nog zal een rechter de aansprakelijkheid waarschijnlijk niet op 50% zetten. De scooterrijder had, als deze goed had opgelet, de voetganger of fietser kunnen opmerken en er rekening mee moeten houden dat deze wel eens het rode licht gemist zouden kunnen hebben. De aansprakelijkheid zal bepaald worden naar de omstandigheden en in dit geval waarschijnlijk tussen de 60% en 90% uitkomen.
Voetganger of fietser en aangereden door scooter? De scooterbestuurder is altijd voor minimaal de helft aansprakelijk voor de schade van het ongeluk.
Als een auto is aangereden door een scooter, dan is er sprake van twee sterke verkeersdeelnemers die met elkaar in botsing zijn gekomen. Bij een verkeersongeval tussen twee niet kwetsbare verkeersdeelnemers wordt gekeken naar de schuldvraag voor wie aansprakelijk is. Het komt vreemd over dat bij een aanrijding tussen een scooter en een vrachtwagen deze qua kwetsbaarheid gelijk gesteld worden, maar dat heeft de wegenverkeerswet nu eenmaal bepaald. De schuldvraag is dan van belang. Heeft de scooter of brommer door rood ligt gereden, dan is deze volledig aansprakelijk en kan de automobilist volledige maximale schadevergoeding claimen.
Ook bij letselschade dient de verzekeringsmaatschappij van de scootereigenaar alle letselschade schadeposten te vergoeden. Ook als een vrachtauto, bus, bestelbus, camper, brommer of ander gemotoriseerd voertuig wordt aangereden door een scooter, dan wordt er gekeken naar de schuldvraag voor wie aansprakelijk is. Het voertuig dat het verkeersongeluk heeft veroorzaakt, is aansprakelijk voor de schade en de mogelijke letselschade. Dit is wettelijk zo vastgelegd. Een aansprakelijkheidsonderzoek moet uitwijzen of de aansprakelijkheid voor de scooter 100 % is of dat er feitelijke omstandigheden waren waardoor dit percentage lager ligt.
Verzamel voldoende bewijs voor letselschade zaak tegen scooterverzekeraar
Bij een verkeersongeluk is het van belang om, als het mogelijk is, bewijsmateriaal te verzamelen. In een letselschade procedure, zeker als het er naar uit ziet dat de schadeposten aanzienlijk kunnen worden, zal de scooterverzekeraar proberen om een aantal zaken te betwisten. Proberen om te beargumenteren dat het letsel niet ontstaan is uit het ongeval maar door eerdere letsels, of de schuldvraag in twijfel trekken door te melden dat de aanrijding anders is gegaan dan u beweert. Probeer dan ook als u bent aangereden door een scooter zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Maak foto’s met uw smartphone. Foto’s van:
- de schade aan de scooter;
- de situatie;
- de weg;
- remsporen.
Zet zoveel mogelijk op de foto. Noteer ook de gegevens van de getuigen. Denkt u erom dat deze na een ongeluk meestal snel verdwenen zijn.
En als u een motorvoertuig bestuurde, vul het schadeformulier in. Een schadeformulier is een belangrijk document als u bent aangereden door een scooter of ander voertuig. Zet er duidelijk in hoe de aanrijding is ontstaan en laat de scooterrijder dit ondertekenen. Aangereden door scooter en een strafbaar feit? Was de scooterbestuurder bijvoorbeeld dronken of minderjarig? Bel dan de politie en laat een rapport opmaken.
Daarnaast is het voor de letselschade claim van belang dat u zo snel mogelijk een arts bezoekt. Om het causale verband aan te tonen tussen het verkeersongeluk en het letsel wat u heeft opgelopen, kunt u daar beter niet al te lang mee wachten. Als u pas na een week uw huisarts laat kijken naar uw verwondingen en opgelopen letsels dan kan het zijn dat de scooterverzekeraar met succes kan beargumenteren dat het letsel, en daarmee alle letselschade kosten, niet komt door de aanrijding met de scooter. Zorg als u een arts of therapeut bezoekt dat deze alle lichamelijke en geestelijke klachten netjes in het medisch dossier opschrijft. Psychisch letsel of een whiplash zijn ernstige verwondingen en kunnen een langdurig en kostbaar letselschade traject opleveren.
Schadevergoeding eisen en letselschade claimen bij scooterbestuurder
U bent aangereden door een scooter en heeft letselschade opgelopen. Die schade wilt u vergoed hebben.
- U wilt een maximale schadevergoeding claimen van de tegenpartij.
De scooterbestuurder zal verzekerd zijn en de scooterverzekeringsmaatschappij zal uw tegenpartij zijn als u een schadevergoeding wilt eisen. U dient om succesvol de schade vergoed te krijgen de tegenpartij aansprakelijk te stellen. U doet dit schriftelijk met een brief. Hierin zet u wat er is gebeurt, wat uw schade is en dat er mogelijk nog meer schade is te verwachten, dat u de scooter eigenaar aansprakelijk stelt en dat u een schadevergoeding eist.
Als de tegenpartij de aansprakelijkheid volledig erkend, dan krijgt u alle letselschade vergoed. Een maximale letselschadevergoeding ligt dan in het verschiet. U kunt alle door u opgelopen schade door het scooterongeluk claimen. Alle extra kosten komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Als u bent aangereden door een scooter en de tegenpartij is schuldig en aansprakelijk, dan moeten alle onkosten worden betaald.
Deze onkosten kunnen van allerlei schadeposten zijn. Als u zonder het scooterongeluk deze kosten niet had gemaakt, dan mag u ze voor een schadevergoeding aan de verzekeraar opgeven. U kunt hierbij denken aan:
- de kosten van uw voertuig en kleding of horloge wat stuk is gegaan.
Maar bij letselschade zijn er veel meer onkosten:
- de oppas die u extra moet inhuren;
- de schilder omdat u niet meer zelf uw huis kunt schilderen;
- compensatie voor uw inkomen omdat u een tijd niet kunt werken;
- inhuren van een letselschade jurist voor rechtshulp;
- reiskosten naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut;
- hulp in de huishouding, etc.
Er zijn veel schadeposten. Houdt u deze goed bij.
Aangereden door scooter en smartengeld vergoeding
Behalve een materiële schadevergoeding kunt u ook in aanmerking komen voor een immateriële schadevergoeding. Een compensatie voor de emotionele of psychische schade die u heeft geleden door de aanrijding met de scooter. Alle leed wat u heeft moeten doormaken, gevoelens van angst als u de weg weer op moet, negatieve gedachten en gevoelens van schaamte door de littekens die u door de aanrijding heeft opgelopen of dat u door het letsel niet meer kunt voetballen met uw kinderen, maken dat u heeft moeten inboeten op uw plezier in het leven. Ter compensatie van de schade is het mogelijk om hiervoor een smartengeld vergoeding te krijgen.