U heeft een ongeluk gehad op een kruising. Een botsing met een andere verkeersdeelnemer waarbij schade is ontstaan. Schade die u vergoed wilt hebben. Als u bent aangereden op een kruispunt, wie is er dan aansprakelijk voor de schade? Wie is schuldig en moet een schadevergoeding betalen?
Mogelijk bent u gewond geraakt en is er letselschade ontstaan. Letsels kunnen zich ook dagen na de aanrijding pas openbaren. Whiplash klachten of zenuwpijn komen vaak pas later. U wilt een schadevergoeding voor al uw schade.

Wie vergoedt de schade van de botsing op de kruising en welke schade kunt u claimen? Als u bent aangereden op een kruispunt, dan hangt het van het soort van kruispunt af of u schuldig bent aan de aanrijding of dat de andere partij dat is.
Er zijn kruispunten zonder verkeerstekens, stoplichten of verkeersborden, een zogenaamd gelijkwaardig kruispunt. Daarnaast zijn er kruispunten waarbij het verkeer door haaientanden op de weg, stoplichten en verkeersborden door de kruising worden geleid. Het hangt er dus van af of u te maken heeft met een:
- gelijkwaardige kruispunt,
- ongelijkwaardige kruispunt.
Wie aansprakelijk is voor de aanrijding en wie schuldig is aan de botsing op het kruispunt hangt van de verkeersregels die specifiek gelden voor de kruising. De veroorzaker van de botsing is niet altijd volledig aansprakelijk. Als u bent aangereden op een kruispunt en u heeft totaal geen schuld aan het ongeval, dan kunt u toch voor een deel aansprakelijk zijn voor de opgelopen schade.
De verkeersregels op gelijkwaardige kruispunten
Bij een gelijkwaardig kruispunt waar de wegen elkaar kruisen zonder dat er andere verkeerstekens of stoplichten aanwezig zijn, geldt de gebruikelijke verkeersregel: alle bestuurders van rechts hebben voorrang. Een bestuurder die van rechts voorrang heeft kan zijn een:
- fietser,
- automobilist,
- buschauffeur,
- motor bestuurder,
- berijder van een paard,
- bestuurder van een brommer,
- bestuurder van een invalidenwagen,
- snorfiets bestuurder, etc.
Niet al het verkeer van rechts heeft voorrang op een gelijkwaardige kruising.
- Voetgangers zijn geen bestuurders. Wordt een van het trottoir gebruikmakende voetganger aangereden op een kruispunt dan had deze geen voorrang. De voetganger is dan schuldig aan het ongeluk. Dit betekent niet dat deze dan ook volledig aansprakelijk is. Omdat een voetganger een zwakke verkeersdeelnemer is, kan deze nooit meer dan voor de helft van de schade aansprakelijk zijn.
- Bestuurders die van een onverharde weg komen hebben geen voorrang op bijvoorbeeld een automobilist of fietser die op de verharde weg rijdt.
- Nadert een tram een gelijkwaardige kruising, dan heeft de tram altijd voorrang. Of de tram nu van links of van rechts komt, de trambestuurder heeft voorrang op het overige verkeer.
- Als u van een oprit de weg op komt, dan heeft al het verkeer voorrang. Alle verkeersdeelnemers hebben dan voorrang, ook voetgangers.
- Natuurlijk hebben ook politiewagens, brandweerwagens, ambulances voorrang op een gelijkwaardige kruising, mits zij hun sirenes aan hebben staan.
Verkeersregels op ongelijkwaardige kruispunten
Op een ongelijkwaardige kruising wordt het verkeer geleid door voorrangsborden, stopborden, stoplichten, haaientanden en andere verkeerstekens. Op een ongelijkwaardig kruispunt geven de tekens en borden de voorrang aan. Tevens gaat rechtdoor op dezelfde weg voor. Dit is niet alleen van toepassing voor bestuurders, maar ook voor voetgangers. Het negeren van de verkeerstekens leidt vaak tot de aanrijding.
Aangereden op een kruispunt en de aansprakelijkheid
De verkeersdeelnemer die de schade van het ongeluk moet vergoeden, is degene die aansprakelijk is voor de botsing. Aansprakelijk omdat deze zich niet aan de bovenstaande verkeersregels voor kruispunten heeft gehouden. Als iemand is aangereden op een kruispunt en daarbij gewond is geraakt, dan moet de aansprakelijke partij ook de letselschade vergoeden. Maar het is niet altijd zo dat degene die 100% schuldig is aan de aanrijding op de kruising, ook voor 100% aansprakelijk is voor de schade en letselschade welke is ontstaan door de aanrijding op de kruising.
Het percentage aansprakelijkheid bij een verkeersongeval wijkt af van het percentage aan schuld aan het ongeval als er sprake is van:
- een botsing tussen een sterke verkeersdeelnemer en een zwakke verkeersdeelnemer,
- een botsing waarbij beide verkeersdeelnemer allebei voor een deel schuld hebben aan het ongeluk.
De aansprakelijkheid van de schade en letselschade wordt dan naar een te bepalen percentage verdeeld.
Zwakke en sterke verkeersdeelnemers op een kruispunt
Degene die schuld heeft aan het ongeluk betaalt alle schade. Degene die het verkeersongeluk op de kruising heeft veroorzaakt, is aansprakelijk en moet alle schade betalen. Dit is echter alleen het geval bij een botsing tussen zogenaamde sterke verkeersdeelnemer of tussen zwakke verkeersdeelnemers. Komt een zwakke verkeersdeelnemer op een kruising in botsing met een sterke verkeersdeelnemer dan gelden er andere regels.
Als een zwakke verkeersdeelnemer is aangereden op een kruising door een sterke verkeersdeelnemer ,dan gelden er speciale aansprakelijkheidsregels. Om zwakke verkeersdeelnemers als voetgangers en fietsers te beschermen tegen gemotoriseerde verkeersdeelnemers als auto’s, bussen, scooters en vrachtwagens zijn zwakke verkeersdeelnemer nooit meer dan voor de helft aansprakelijk voor de schade en/of de letselschade.
Voorbeeld aangereden op een gelijkwaardig kruispunt
Voetgangers zijn geen bestuurders. Wordt een van het trottoir gebruikmakende voetganger aangereden op een kruispunt dan had deze geen voorrang. De voetganger is dan volledige schuldig aan het ongeluk. Dit betekent niet dat deze dan ook volledig aansprakelijk is. Omdat een voetganger een zwakke verkeersdeelnemer is, kan deze nooit meer dan voor de helft van de schade aansprakelijk zijn. De voetganger krijgt ondanks dat deze geen voorrang had op het kruispunt de helft van zijn letselschade vergoed.
Voorbeeld: aangereden op een ongelijkwaardig kruispunt
Had u als automobilist voorrang op de kruising omdat u op een voorrangsweg reed en van rechts kwam? Heeft u een fietser aangereden die door een rood stoplicht reed, van links kwam en die avond zijn licht niet aanhad? Dan nog moet u als automobilist de helft van zijn schade of letselschade vergoeden. U moet als gemotoriseerde sterke verkeersdeelnemer erop bedacht zijn dat u een zwakke verkeersdeelnemer als een fiets ernstige letselschade kan toebrengen.
Aangereden op een kruispunt en gedeelde schuld
Degene die schuld heeft aan het ongeluk betaalt alle schade. Maar soms kan het voorkomen dat een verkeersdeelnemer wel schuldig is aan het ongeluk, maar dat de tegenpartij ook niet helemaal vrijuit gaat.
- Een auto kan geen voorrang hebben gegeven op een kruising, maar de ander zijn letselschade is aanzienlijk geworden omdat deze zijn autogordel niet droeg. Beide hebben zich dan niet aan de verkeersregels gehouden.
- Een bromfietser kan zijn aangereden op een kruispunt door een bus omdat de buschauffeur de bromfiets bij het afslaan geen voorrang heeft gegeven. De buschauffeur ging de fout in omdat de bromfietser geen duidelijk richting aangaf bij het afslaan. Beide hebben zich niet aan de verkeersregels gehouden.
Als er sprake is van ‘beide schuld’ aan de aanrijding op het kruispunt, dan wordt de aansprakelijkheid verdeeld. Hiermee wordt ook het schadebedrag en de letselschade bedragen verdeeld. Een rechter kan besluiten de ene partij voor 30% aansprakelijk te stellen en de ander voor 70%. De schade en letselschade wordt dan in gelijke mate verdeeld. Het is dan aan de rechter in welke mate een verkeersovertreding erger is dan de verkeersovertreding van de ander.
Verzamel bewijsmateriaal als u bent aangereden op een kruispunt
Als u bent aangereden op een kruispunt is het van belang dat u de verkeersfout van de ander ook kunt aantonen. Dit maakt het aansprakelijk stellen aanmerkelijk eenvoudiger. Een belangrijk bewijs is een ondertekend schadeformulier. Zorg als het mogelijk is dat het Europees schadeformulier zorgvuldig is ingevuld en ondertekend door de tegenpartij. Maak daarnaast foto’s met uw mobiel telefoon of laat een omstander dit doen als u gewond bent geraakt. Probeer ook de gegevens van de getuigen te verzamelen. Getuigen zijn na een verkeersongeluk vaak snel weer verdwenen.