U heeft een aanrijding op een voorrangsweg gehad. U had voorrang moeten hebben. De ander gaf geen voorrang, waardoor u in botsing kwam. Er is schade en mogelijk bent u gewond. Aangereden terwijl u voorrang had, wat nu? Hoe de schade verhalen en claimen.
U bent slachtoffer geworden van een aanrijding waar u geen schuld aan had. U wilt de tegenpartij aansprakelijk stellen en een maximale schadevergoeding claimen. U wilt alle schade en mogelijk letselschade vergoed zien. Het was niet uw schuld, krijgt u alles vergoed?

Als u bent aangereden terwijl u voorrang had moeten hebben, dan is de auto, scooter, motor, vrachtwagen of bus die u heeft aangereden en u mogelijk heeft verwond aansprakelijk voor de schade. Omdat bij het niet verlenen van voorrang er niet gehouden is aan de verkeersregels, moet degene die de aanrijding heeft veroorzaakt alle schade vergoeden. Ook als u gewond bent geraakt moet de tegenpartij alle opgelopen letselschade vergoeden.
Anders is de situatie als u zelf niet helemaal vrijuit gaat bij de botsing in deze voorrangssituatie. Hield u zich zelf ook niet helemaal aan de verkeersregels omdat u:
- ten tijde van het ongeluk eigenlijk te hard reed,
- geen gordel om had waardoor de letselschade aanzienlijk was,
- door oranje probeerde te rijden maar eigenlijk net door rood licht reed,
- geen richting aangaf toen u wilde afslaan,
- u uw auto niet op tijd heeft laten keuren,
- niet in het bezit was van een scooterrijbewijs, etc.
Er is dan sprake van een percentage eigen schuld. U krijgt dan geen maximale schadevergoeding, u zult voor uw deel van de schuld de schade zelf moeten betalen. Ook als u gewond bent geraakt, dan maakt het percentage aan eigen schuld geen deel uit van de letselschade vergoeding. De uit te keren letselschade bedragen zullen daardoor lager zijn dan wanneer u alle letselschade vergoed gekregen zou hebben.
Aangereden terwijl u voorrang had: documenteer
Een belangrijke eerste stap voor het verhalen van alle schade en het claimen van alle letselschade is ervoor te zorgen dat u voldoende bewijsmateriaal heeft. Hoe meer bewijsmateriaal, hoe eenvoudiger de tegenpartij is te overtuigen dat u recht heeft op de schadevergoeding en mogelijk smartengeld vergoeding. Dit begint al op de plek waar het ongeluk plaatsvond. Er zijn drie belangrijke zaken om aan te denken na een aanrijding.
1. Fotografeer de situatie
Als u bent aangereden terwijl u voorrang had, fotografeer de voorrangssituatie met uw mobieltje. Maak foto’s van de haaientanden, het voorrangsbord en de andere verkeersborden. Maak foto’s van de verkeerssituatie, remsporen en alle schade. Bent u zwaar gewond geraakt of dusdanig gewond dat u dit niet kunt doen, vraag indien mogelijk aan een omstander om alles middels foto’s of video vast te leggen.
2. Documenteer alle gegevens
Documenteer alle gegevens als u bent aangereden terwijl u voorrang had. Laat de tegenpartij die u geen voorrang verleende het Europees schadeformulier invullen. Denk er ook om dat het schadeformulier ondertekend wordt. Noteer ook de contactgegevens van de getuigen van de aanrijding. Denkt u er wel om dat getuigen na een ongeluk vrij snel weer verdwenen zijn. Bent u gewond geraakt en is er letselschade ontstaan, belt u dan 112 en laat de politie langskomen voor het opstellen van een proces verbaal.
3. Bezoek een arts
Bezoek zo spoedig mogelijk uw huisarts of een arts van de huisartsenpost of het ziekenhuis als u bent aangereden terwijl u voorrang had. Ondanks dat de andere verkeersdeelnemer schuld draagt en u mogelijk een maximale schadevergoeding mag verwachten, is het zaak uw verwondingen of mogelijk nog te ontstane aandoeningen medisch te linken aan het ongeluk. Hoe sneller u een dokter na de aanrijding bezoekt, hoe minder twijfel er gezaaid kan worden dat u uw aandoening niet door het verkeersongeluk hebt opgelopen.
Aangereden terwijl u voorrang had: stel aansprakelijk
De eerste stap in het claimen van de schadevergoeding van de auto, motor, brommer, fietser, scooter, bus of andere verkeersdeelnemer die u geen voorrang heeft gegeven, is het aansprakelijk stellen. U stelt de tegenpartij aansprakelijk voor uw materiële en immateriële schade door het sturen van een aangetekende brief. Hierin vermeldt u wat er is gebeurt, welke schade en letselschade u heeft opgelopen, dat er mogelijk nog meer letselschade kan ontstaan en dat u de persoon volledig aansprakelijk stel voor het vergoeden van de schade.
Het is vaak de verzekeringsmaatschappij van degene die u geen voorrang heeft gegeven met wie u zaken moet doen.
Als de tegenpartij de aansprakelijkheid volledig aanvaard, dan kunt u een maximale schadevergoeding tegemoet zien. Heeft u letselschade opgelopen, dan kan de schade in de loop der tijd nog aanzienlijk oplopen. Als u gewond bent geraakt ontstaat er vaak meer letselschade dan u op het eerste gezicht denkt. Houdt u daar rekening mee.
Aangereden terwijl u voorrang had: verhaal alle schade
Na een aanrijding kan de schade groot zijn. Hoe hoger de snelheden, hoe groter de schade en hoe ernstiger de verwondingen. Belangrijk is ook te weten dat als u bent aangereden terwijl u voorrang had dat de verwondingen ook dagen en soms maanden na het ongeluk nog kunnen ontstaan. De beruchte whiplash, zenuw aandoeningen of psychisch letsel kunnen zich pas later openbaren met alle gevolgen.
Als de ander u geen voorrang gaf, dan is deze vaak volledig aansprakelijk. Is de ander volledig aansprakelijk, dan kunt u een maximale schadevergoeding krijgen. Al uw schadeposten worden dan vergoed. Iemand die letselschade oploopt bij een verkeersongeval mag bij volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij er financieel niet op achteruit gaan. U krijgt dan ook al uw onkosten, hoe groot of hoe klein ook, vergoed. Er kunnen meer onkosten ontstaan dan u mogelijk op het eerste gezicht denkt:
- beschadiging van uw scooter, motor, auto, bus, fiets, brommer;
- kosten van vervoer naar het ziekenhuis of de spoedpost;
- huishoudelijke hulp door familie en vrienden;
- parkeerkosten ziekenhuis bij de vele polikliniek bezoeken;
- verlies van inkomen omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt;
- abonnement van uw sportvereniging waar u geen gebruik meer van kunt maken;
- kosten van studieachterstand omdat u meer collegegeld moet betalen en later kunt gaan werken;
- schilderwerk en timmerwerk in huis wat u zelf niet meer kunt;
- kosten van een letselschade advocaat of letselschade expert voor hulp bij verhalen letselschade vergoeding;
- aanvulling van uw inkomen omdat u langdurig in de ziektewet zit;
- eigen bijdragen van medicijnen en verbandmiddelen;
- eigen risico van de zorgverzekering die u in één keer verbruikt heeft;
- beschadiging van uw kleding of bril;
- fysiotherapie omdat uw zorgpakket niet zoveel behandelingen vergoed;
- smartengeld vergoeding voor de emotionele schade door de pijn en het verdriet;
- extra telefoonkosten omdat u van alles moet regelen en overleggen;
- honden uitlaatservice omdat u uw hond niet kunt uitlaten;
- kosten voor het onderhoud van uw tuin omdat u dat even niet lukt;
- aanpassingen in huis omdat u dusdanig verwond bent geraakt dat dit nodig is
- beschadiging van uw mobiele telefoon tijdens het ongeluk, etc.
In principe worden alle extra te maken onkosten vergoed. Dit zijn kosten die u niet gehad zou hebben als het ongeluk u niet was overkomen. Bent u aangereden terwijl u voorrang had, dan is de kans groot dat u ook al uw onkosten kunt declareren. Alleen als u zich zelf ook niet aan de verkeersregels hield, door bijvoorbeeld te hard te rijden of geen richting te geven, dan kan het zijn dat u maar een gedeelte vergoed krijgt.
Niet alle opgelopen schade vergoed krijgen bij een verkeersongeval
Hield u zich zelf ook niet aan de regels, dan wordt u voor een bepaald deel zelf aansprakelijk gesteld. Werd u aangereden terwijl u voorrang had maar reed u daarbij zelf te hard, dan kan de rechter u bijvoorbeeld voor 20% zelf aansprakelijk stellen. U krijgt dan 80% van de schade en letselschade vergoed van de tegenpartij die u geen voorrang gaf.
Ook kan het zijn dat een zogenaamde zwakke verkeersdeelnemer zoals een fietser u als sterke verkeersdeelnemer zoals een auto, brommer, scooter, bestelbus of motor geen voorrang gaf. Dan bent u bijvoorbeeld als autobestuurder toch voor 50% aansprakelijk, en niet 0%. Een fietser kan, net als een voetganger, vanwege hun kwetsbaarheid in het verkeer nooit volledig voor 100% aansprakelijk zijn bij een ongeluk. Bent u als sterke verkeersdeelnemer door een fietser aangereden terwijl u voorrang had, dan bent u toch voor 50% aansprakelijk. U krijgt dan ook maar de helft van alle letselschade vergoed.
Psychisch gewond raken bij een aanrijding en smartengeld claimen
Aanrijdingen kunnen vaak leiden tot veel emotionele schade. Geestelijke en psychische schade als gevolg van een ernstige botsing door het geen voorrang krijgen. Slachtoffers van een aanrijding lijden vaak geestelijk vanwege de pijn en het verdriet die het gevolg zijn van de aanrijding:
- pijn van de operatie en het herstel;
- verdriet over de geamputeerde vinger;
- verdriet over de ontsierende en lelijke littekens;
- verdriet van de angst om weer deel te nemen aan het verkeer;
- verdriet van de nachtmerries en het herbeleven van het ongeluk;
- pijn tijdens de revalidatie en de fysiotherapie.
Als u als gevolg van de aanrijding terwijl u voorrang had moeten hebben uw vreugde in het leven is verminderd, kunt u daar een financiële vergoeding voor krijgen. Middels een smartengeld uitkering wordt uw leed financieel gecompenseerd. Smartengeld is een schadepost die u kunt opvoeren als u psychische lijdt als gevolg van het verkeersongeluk.