U heeft een ongeluk in het verkeer gehad. U stak de weg over en bent aangereden tijdens het oversteken door een auto, door een fiets of door een scooter. In ieder geval heeft u schade opgelopen en wilt deze vergoed zien. Hoe zit het met de aansprakelijkheid en wie is schuldig?
Als u betrokken raakt bij een aanrijding als u de weg oversteekt, dan moet de aansprakelijke partij de schade vergoeden. Maar wie is wanneer aansprakelijk? Vaak is het zo dat degene die schuld heeft aan de aanrijding volledig aansprakelijk is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Is er een zwakke verkeersdeelnemers aangereden, dan moet sowieso altijd minimaal de helft van de schade worden betaald.

De Wegenverkeerswet bepaalt dat er een onderscheid is in de aansprakelijkheid tussen zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers en sterke verkeersdeelnemer. Zwakke verkeersdeelnemers zijn de meer kwetsbare weggebruikers als er een aanrijding plaatsvindt met een sterke verkeersdeelnemer.
Zwakke verkeersdeelnemers zijn:
- fietser,
- voetganger.
Sterke verkeersdeelnemers zijn al het gemotoriseerde verkeer als een:
- auto,
- scooter,
- bus,
- vrachtauto,
- brommer,
- motor,
- bestelbus, e.d.
Aansprakelijkheid bij aanrijding tijdens oversteken van de weg
Voor de aansprakelijkheid is het onderscheid tussen zwak en sterk van belang. De wetgever heeft bepaald dat bij een aanrijding tussen een fiets of voetganger en een gemotoriseerde weggebruiker, het voertuig met een motor altijd voor de helft aansprakelijk is. Ongeacht of de voetganger of fietser nu door een ernstige verkeersfout volledig schuldig zijn, de sterke verkeersdeelnemer is altijd voor 50% aansprakelijk is.
Het maakt voor de aansprakelijkheid dus uit of u bijvoorbeeld bent aangereden tijdens het oversteken door een auto, aangereden tijdens het oversteken door een fiets of aangereden tijdens het oversteken door een scooter. Is er bij de aanrijding tijdens het oversteken van de weg sprake van een situatie waarbij beide weggebruikers een deel schuld hebben, dan hangt het van het aansprakelijkheidspercentage af hoeveel schade er vergoed moet worden.
Aangereden tijdens het oversteken door een auto
Bent u aangereden tijdens het oversteken door een auto, en u bent een fiets of voetganger dan bent u nooit meer dan 50% aansprakelijk voor alle schade. Als fietser of voetganger geniet u extra bescherming door de 50% aansprakelijkheidsregeling. Het is de bedoeling dat auto’s extra opletten bij fietsers of voetgangers omdat ze weten dat bij een aanrijding zij altijd voor de helft moeten opdraaien voor alle schade.
Het is de bedoeling dat automobilisten en ander gemotoriseerd verkeer door de 50% aansprakelijkheidsregel extra attent zijn bij een voetganger of fietser. Dit betekent dus ook extra oplettendheid op mogelijke verkeersfouten van de fietser of voetganger.
Bent u aangereden tijdens het oversteken door een auto en de automobilist heeft een verkeersfout gemaakt, dan krijgt u 100% van uw schade vergoed. Heeft u zelf een verkeersfout gemaakt, dan moet de rechter bepalen hoeveel schuld u heeft en hoeveel schuld de automobilist heeft. Het percentage aansprakelijkheid komt dan te liggen tussen de 0% en 50%. Bent u voor 20 % aansprakelijk voor het ongeval, dan betaalt de autoverzekeraar u 80% van al uw schade. Was u fifty fifty schuldig, dan betaalt de autoverzekeraar u 50% van al uw schade.
Aangereden tijdens het oversteken door een fiets
Bent u een wielrenner of een wandelaar en bent u aangereden tijdens het oversteken door een fiets, dan is er sprake van een aanrijding tussen gelijkwaardige verkeersdeelnemers. Wielrenner, wandelaar en fiets zijn allen zwakke verkeersdeelnemers. De ‘normale’ aansprakelijkheidsregels zijn van toepassing. Degene die schuld heeft is aansprakelijk. Heeft een wielrenner een andere fiets aangereden, dan is de schuldige volledig aansprakelijk en moet 100% van de schade vergoeden.
Wordt een wandelaar aangereden tijdens het oversteken door een fiets en de wandelaar is schuldig, dan moet de wandelaar 100% van de schade vergoeden. Hebben de wandelaar en de fietser allebei schuld en de rechter bepaalt dat de fietser voor 60% schuldig is, dan betaalt de fietser 60% van de schade van de wandelaar. De wandelaar betaalt 40% van zijn schadeposten zelf.
Aangereden tijdens het oversteken door een scooter
Bent u aangereden tijdens het oversteken door een scooter en u bent een hardloper, dan is de 50% aansprakelijkheidsregel voor de scooter van toepassing. De scooter is een sterke verkeersdeelnemer en dus altijd voor minimaal 50% aansprakelijk voor alle schade van het verkeersongeluk met de hardloper.
Wordt een hardloper aangereden tijdens het oversteken door een scooter en de hardloper heeft voor 40% zelf schuld aan het incident, dan vergoedt de verzekeraar van de scooterrijder 60% van de schade van de hardloper.
Aanrijding van een kind dat de weg oversteekt
Kinderen die niet ouder zijn van 13 jaar genieten in het verkeersrecht nog meer bescherming. Om ervoor te zorgen dat gemotoriseerde verkeersdeelnemer als een auto of scooter bij kinderen nog meer attent zijn is de 100% aansprakelijkheidsregel van toepassing. Deze zeer zwakke verkeersdeelnemers kenmerken zich vaak door:
- onberekenbaar handelen,
- impulsief gedrag.
Hierdoor wordt er bij kinderen in het verkeer nog meer oplettendheid gevraagd dan bij andere weggebruikers.
Bij een aanrijding van een kind tot en met 13 jaar is de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig altijd voor 100% aansprakelijk voor alle schade. Alle schade van het kind moet worden vergoed. Niet alleen omdat kinderen onberekenbaar en impulsief zijn, maar de lichamelijke en psychische schade is ook veel groter bij een verkeersongeval. Ze zullen er de rest van hun leven met de gevolgen van hun letsel moeten leven.
Aansprakelijk stellen van aansprakelijke veroorzaker van ongeluk
De eerste stap in een schadeprocedure is het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Er moet een aansprakelijke partij zijn om de schade te betalen. De aansprakelijkstelling doet u schriftelijk. U stuurt een aangetekende brief naar de veroorzaker of zijn verzekeringsmaatschappij waarin u deze persoon aansprakelijk stelt voor alle schade. U vermeldt in de brief wat er is gebeurt, wat uw schade is, dat u mogelijk nog meer schade in de toekomst verwacht en dat u de schade vergoed wilt hebben.
Wacht niet al te lang met de aansprakelijkstelling. Een zaak kan verjaren en dan kunt u geen schadevergoeding meer claimen.
Het is aan de wederpartij, samen met zijn verzekeringsmaatschappij, om te bepalen of deze de aansprakelijkheid erkent. Wordt de aansprakelijkheid volledig erkend, dan kan een maximale schadevergoeding worden geclaimd. Wordt er geen aansprakelijkheid erkend of slechts een deel, dan kunt u daarover in onderhandeling treden of uw geschil aan de rechter voorleggen.
Bezoek altijd een arts na het ongeluk
Als u betrokken bent geraakt bij een aanrijding en daarbij verwondingen hebt opgelopen, bezoek altijd een arts. Bezoek uw huisarts of bezoek de spoedpost van het ziekenhuis. Er kunnen allerlei lichamelijke en psychische klachten ontstaan na het verkeersongeluk. Om een verband aan te tonen tussen uw aandoeningen en de aanrijding is het van belang dat een arts uw klachten en aandoeningen in uw medisch dossier noteert. Zo kan de verzekeringsmaatschappij van de tegen partij nooit beweren dat u de klachten al had of na het ongeval hebt gekregen.