U heeft een aanrijding gehad terwijl u aan het werk was. U bent door een bus, bestelauto, scooter, vrachtauto of auto aangereden. Mogelijk heeft u letselschade opgelopen. Bijna altijd kunt u, als u bent aangereden tijdens het werk, uw werkgever aansprakelijk stellen voor alle schade.
Aanrijdingen onder werktijd worden gezien als een bedrijfsongeval. Bij bedrijfsongevallen hebben werkgevers een wettelijke zorgplicht, onder andere het zorgen voor een inzittendenverzekering. Stel uw werkgever aansprakelijk als u bent aangereden onder werktijd. Maar hoe doet u dit en wat zijn de gevolgen?

Bij een bedrijfsongeval is een werkgever bijna altijd aansprakelijk als één van zijn werknemers iets overkomt. Omdat u de aanrijding is overkomen terwijl u met de uitvoering van uw werk bezig was, zijn de aansprakelijkheidsregels van een bedrijfsongeval van toepassing. Uw werkgever heeft bij bedrijfsongevallen vergaande zorgverplichtingen naar zijn werknemers. Hierdoor is uw baas bijna altijd aansprakelijk als u wordt aangereden tijdens werktijd.
Bent u aangereden tijdens het werk, dan kunt u dus uw werkgever aansprakelijk stellen voor al uw schade als gevolg van deze aanrijding onder werktijd. Maar hoe stelt u nu uw werkgever aansprakelijk en zet u daarmee niet uw baan op het spel? Welke schadeposten kunt u opvoeren en welke schade vergoedt uw werkgever als u bent aangereden tijdens het werk?
Aangereden onder werktijd en aansprakelijk stellen werkgever
U heeft letselschade opgelopen bij de aanrijding onder werktijd. De onkosten lopen flink op en in de toekomst zijn er nog meer schadeposten te verwachten. U wilt de schade vergoed hebben en dient daarvoor uw werkgever aansprakelijk te stellen. Dit is een minder ingrijpende actie dan u op het eerste gezicht denkt.
U bent aangereden tijdens het werk en dat heeft consequenties voor uw werkgever:
- het werk lag de dag van het ongeval stil,
- de bedrijfsauto, bus, vrachtauto of fiets van het werk ligt in de prak,
- u bent tijdelijk arbeidsongeschikt geraakt,
- er moeten extra krachten ingehuurd en geschoold worden,
- uw baas lijdt omzetverlies,
- mogelijk verliest u werkgever klanten, etc.
Uw baas is niet blij met uw aanrijding en nu moet u uw werkgever ook nog aansprakelijk stellen voor al uw letselschade. Schade dat bij ernstig letsel aanzienlijk kan zijn. Toch hoeft u hier niet huiverig voor te zijn. Als medewerkers zijn aangereden tijdens het werk en er is letselschade ontstaan, dan is uw werkgever daarvoor verzekerd. Het is de wettelijke plicht van uw werkgever om een inzittende verzekering voor zijn werknemers af te sluiten.
Uw werkgever zal volledig begrijpen dat de aansprakelijkheid bij werkgevers ligt als een werknemer is aangereden tijdens het werk. Het zal uw werkgever niet meer kosten dan een telefoontje naar zijn verzekeringsmaatschappij. U hoeft niet bang te zijn ontslagen te worden of mogelijk door uw hoge letselschade schadeposten uw werkgever aan zijn faillissement te helpen.
Afsluiten verzekering voor werknemers is zorgtaak werkgever
Een werkgever mag ervan uitgaan dat als zijn medewerkers voor hun werk onderweg zijn, dat zij de kans lopen betrokken te raken bij een verkeersongeval. Ook mag een werkgever ervan uitgaan dat bij een verkeersongeval er een kans is dat er aanzienlijke letselschade met ernstige financiële consequenties kunnen ontstaan.
Bent u van de weg geraakt en tegen een boom aangereden of in de vangrail beland? Ook eenzijdige ongelukken, waar geen tegenligger of ander voertuig bij betrokken was, vallen onder de aansprakelijkheid van uw werkgever als dit onder werktijd gebeurt. Uw werkgever kan alle schade als gevolg van een eenzijdig ongeval tijdens werktijden opvoeren bij zijn verzekering. Al uw letselschade zal worden vergoed.
Een belangrijke zorgtaak voor werkgevers is dan ook het afsluiten van afdoende verzekeringen voor zijn werknemers. De verplichte inzittendenverzekering zorg ervoor dat alle letselschade van de werknemer bij een verkeersongeval wordt vergoed. Het is daarbij niet van belang of de werknemer zelf schuld had aan de aanrijding onder werktijd of niet.
Aangereden tijdens het werk en de materiële schade
Omdat uw werkgever volledig aansprakelijk is, kunt u een maximale schadevergoeding claimen. Alle extra te maken kosten kunt u opvoeren om vergoed te worden. Dit kunnen allerlei kosten zijn.
- eigen risico zorgverzekering
- hondenuitlaatservice
- hulp met schoon houden huis
- aanpassingen aan huis en auto
- eigen bijdrage bij apotheek
- parkeerkosten huisarts
- verlies van inkomen
- reparatie bril en horloge
- nutteloos sportabonnement
- studievertraging
Alle kosten die u extra of onnodig moet maken, kunt u opvoeren. Ook al het inkomen wat, doordat u bent aangereden tijdens het werk, minder is dan daarvoor dient te worden aangevuld. Dit worden de materiële schadeposten van de letselschade genoemd. Schadeposten die eenvoudig zijn aan te tonen en waar een duidelijk bedrag aan te koppelen valt. Maar mogelijk heeft u ook immateriële schade om te claimen.
Aangereden tijdens het werk en de immateriële schade
Als u bent aangereden tijdens het werk kunt u ook te maken krijgen met psychische schade. Emotionele en geestelijke schade als gevolg van alle:
- leed,
- pijn,
- verdriet.
Al het psychische leed wat u overkomen is en nog gaat overkomen doordat u bent aangereden onder het werk:
- het verdriet van de ontsierende en zichtbare littekens,
- de pijn tijdens de oefeningen voor herstel bij de fysiotherapeut,
- het verdriet omdat u uw favoriete hobby niet meer kunt uitoefenen, etc.
Al het verminderde plezier in het leven doordat u bent aangereden valt onder de immateriële schade. U kunt middels een immateriële schadevergoeding, ook wel smartengeld genoemd, hiervoor financieel gecompenseerd worden.
Hoeveel smartengeld u kunt opvoeren is niet meteen zo duidelijk als bij een materiële schadevergoeding. Door rechters worden verschillende factoren gewogen die moeten leiden tot een geldbedrag wat het leed compenseert. Dit is wel arbitrair want voor de één is een litteken in het gezicht verschrikkelijk, terwijl een ander zich er niet druk om kan maken. De bedragen die aan smartengeld worden uitgekeerd zijn over het algemeen niet al te hoog. Het bedrag valt de slachtoffers vaak tegen.
Documenteer de schadeposten van de aanrijding onder werktijd
Vanaf het moment dat het verkeersongeval tijdens het werk plaatsvindt, maakt u meteen al extra kosten. Het is van belang al uw schadeposten goed te documenteren, u kunt immers voor alle extra onkosten een schadevergoeding ontvangen. Het is verstandig om al uw onkosten goed bij te houden in een schriftje. Noteer hier alle extra te maken kosten, alle onnodige kosten die u maakt en alle gemiste inkomsten in. Zo kunt u een gedetailleerde schadestaat bij de verzekering inleveren en weet u dat u niet ook financieel te lijden hebt onder de aanrijding tijdens het uitvoeren van uw werk.