Wie is er schuldig als u bent aangereden. Als u net bent aangereden is de schuldvraag niet belangrijk. Zorg nadat u bent aangereden of als u iemand heeft aangereden eerst voor medisch hulp.
Zeker als er een kind is aangereden, is het zaak meteen medisch hulp in te schakelen. De schade bij het aanrijden van kinderen is vaak groot. Bent u aangereden door een auto en is de aanrijding minder ernstig vul dan het Europees Schadeformulier in. De schuldvraag is bij het invullen van geen enkel belang. Hoe het is gekomen dat u bent aangereden wel.

Het is verleidelijk om de ander te overtuigen dat u toch echt voorrang had, maar ga niet in op discussies. Dit heeft geen enkele zin en veroorzaakt vaak dat de tegenpartij alleen maar over van alles moeilijk gaat doen. Uw verzekeringsmaatschappij zoekt het allemaal later wel uit.
Inhoud
- Wat als eerste doen bij een aanrijding
- Voetganger aangereden
- Fietser aangereden
- Scooter aangereden
- Kind aangereden
- Van achteren aangereden met auto
- Onbekende bestuurder doorgereden
- Aansprakelijk stellen tegenpartij als u bent aangereden
- Letselschade na aangereden te zijn geweest
Als u bij aanrijding verwondingen of lichamelijke klachten hebt opgelopen, bezoek dan zo snel mogelijk een arts, uw eigen huisarts of een arts van het ziekenhuis of de spoedpost. U heeft mogelijk letselschade opgelopen. Laat uw aandoeningen zo nauwkeurig mogelijk registreren in uw patiëntendossier. Voor bewijsvoering in een eventuele letselschadezaak kan het van belang zijn om aan te tonen dat er een verband is tussen uw klachten en het ongeval.
Wat als eerste doen bij een aanrijding
Zorg ervoor dat iedereen, en ook uzelf, in veiligheid is na een aanrijding en neem de zorg op u voor de gewonden. Hierbij is het belangrijk dat u de gewonde persoon niet verplaatst. Laat deze liggen of zitten. U kunt de gewonde wel warm houden door een deken of een jas maar beweeg of vervoer de gewonde niet. Is de situatie ernstig belt u dan met de hulpdiensten via noodnummer 112.
U dient de auto’s, fietsen, brommers of andere voertuigen die er bij betrokken zijn niet te verplaatsen zonder eerst al u gegevens op te geven aan de persoon met wie u de botsing hebt gemaakt. Probeer als het mogelijk is een schadeformulier in te vullen.
Maak als het maar even mogelijk is om met bijvoorbeeld uw smartphone foto’s van de situatie en van de schade. Wees niet te zuinig met het aantal foto’s. Hoe meer achteraf te verifiëren valt hoe beter.
Als een voetganger of fietser is aangereden
Bij het aanrijden van niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers ligt de schuldvraag enigszins anders. Gemotoriseerde voertuigen hebben in een procedure bij de rechtbank altijd een flinke achterstand. Artikel 185 van de Wegen Verkeerswet regelt dat niet gemotoriseerde voertuigen min of meer altijd de schuld krijgen als de voertuigen betrokken zijn bij een aanrijding. Ook als de fietser of voetganger zelf schuld hebben aan het ongeluk.
Bent u als fietser bij een aanrijding betrokken en heeft u zich niet aan de regels gehouden door onverantwoord de weg over te steken, zonder licht te fietsen of op de stoep te fietsen, waardoor het helemaal uw schuld is dat u bent aangereden, dan nog heeft u meestal niet volledige schuld en kunt u een schadevergoeding ontvangen van de automobilist. Voor voetgangers die bij een verkeersongeluk zijn betrokken en bijvoorbeeld door rood licht zijn gelopen is dit ook van toepassing.
Voetganger aangereden
Als er sprake is van een aanrijding met een voetganger dat is er een speciale paragraaf van de Wegenverkeerswet van toepassing. Indien een voetganger is aangereden door een gemotoriseerd voertuig als een auto, bus, vrachtwagen, e.d. dan heeft dit gemotoriseerde voertuig bij een verkeersongeluk een aanzienlijk voordeel op de voetganger als het gaat om de letselschade. U kunt zich voorstellen dat bij een botsing in het verkeer de voetganger heel veel slechter af is en heel veel ernstigere letsels heeft dan de bestuurder van de auto, bus of vrachtwagen.
Bij een verkeersongeval met voetganger of fiets is een automobilist minimaal altijd al voor de helft aansprakelijk voor de letsel en schade.
De voetganger is in het verkeer een zogenaamde zwakke verkeersdeelnemer, net als fietsers die in eenzelfde schuitje zitten. De wetgever heeft in de Wegenverkeerswet bepaald dat iedereen die deze zwakke verkeersdeelnemers aanrijdt minimaal altijd al voor de helft schuld heeft aan het verkeersongeval, ook al treft de niet zwakke verkeersdeelnemer geen enkele blaam aan het ongeval. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een fietser een auto van rechts op een normale weg geen voorrang geeft, de automobilist toch voor de helft aansprakelijk is voor de schade als gevolg van de aanrijding.
Fietser aangereden
Wat voor voetgangers van toepassing is in de Wegenverkeerswet is ook van toepassing als een fiets wordt aangereden in het verkeer. Ook een fietser is bij een aanrijding door een gemotoriseerd voertuig als een auto, bestelbus, vrachtauto, bus, motor of scooter een kwetsbare verkeersdeelnemer. Als u bent aangereden op de fiets heeft u aanmerkelijk meer kans op ernstig letsel dan een automobilist.
De bestuurder van het voertuig is dan ook minimaal altijd voor de helft aansprakelijk voor de schade van de aanrijding. Als de niet kwetsbare verkeersdeelnemer als voetganger of fietser bij bijvoorbeeld een auto-ongeval ook nog eens voor een deel geen schuld heeft aan het verkeersongeluk dan wordt de aansprakelijkheid maximaal 100%, maar hoe dan ook ligt de aansprakelijkheid voor schade bij een ongeval met een fietser altijd al op 50%.
Scooter aangereden
Door het toenemend aantal scooters in het verkeer nemen ook de verkeersongevallen toe. Ook het feit dat scooterrijders vaak jong zijn, het is al toegestaan om op zestienjarige leeftijd scooter te rijden, helpt daarbij. In tegenstelling tot fietsers en voetgangers worden scooters bij een verkeersongeluk niet aangemerkt als een zwakke verkeersdeelnemer.
Bij een aanrijding met een scooter telt uitsluitend de schuldvraag. Degene die schuld heeft aan de aanrijding is aansprakelijk voor de schade. In vergelijk met bijvoorbeeld een auto is een scooter wel degelijk veel kwetsbaarder bij een botsing.
Bij verkeersongevallen met scooters doen verzekeringsmaatschappijen vaak moeilijk over de aansprakelijkheid.
Bij scooterongevallen komen ernstige letsels dan ook vaker voor. Reden voor schaderegelaars van verzekeringsmaatschappij om moeilijk te doen over de aansprakelijkheid bij een scooterongeval in het verkeer. Voor het claimen van een maximale schadevergoeding voor de opgelopen letselschade is het aansprakelijk stellen bij botsingen met een scooter wel een punt om zorgvuldig aandacht aan te besteden. U kunt hier ook een letselschade jurist voor raadplegen.
Kind aangereden
Bij verkeersongevallen waarbij kinderen betrokken zijn jonger van veertien jaar betekent dat de letselschade van het kind altijd volledig wordt vergoed. Kinderen jonger dan veertien jaren genieten nog meer dan de zwakke verkeersdeelnemers, als daar zijn fietsers en voetgangers, wettelijke bescherming. Als een kind wordt aangereden, dan wordt alle schade volledig vergoed.
Alleen als de bestuurder van het voertuig wat bij het verkeersongeval betrokken was kan aantonen dat het kind met opzet of met daaraan grenzende roekeloosheid het ongeluk heeft veroorzaakt, hoeft de schade niet vergoed te worden. Dit komt echter nooit voor. Hetgeen betekent: bij een aanrijding met een kind wordt de schade van het kind volledig, voor de volle honderd procent, vergoed.
Van achteren aangereden met auto
Bij het claimen van een letselschade vergoeding wordt er niet alleen gekeken naar alle materiële en immateriële schades die ten tijde van de schadeclaim bekend zijn. Bij volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij krijgt u alles vergoed. Maar belangrijk is om ook naar de schades te kijken die nog niet bekend zijn maar in de toekomst wellicht te verwachten zijn. Niet altijd zijn alle letsels bekend maar ook niet alle schade die te verwachten is.
Het oplopen van een whiplash bij een aanrijding is zo een letsel. Een beruchte aandoening bij een een kettingbotsing of kop-staartbotsingen. Een kop-staartbotsing door plotseling remmen is een vaak voorkomend ongeval. De lichamelijke gevolgen kunnen na een aanrijding van achteren mogelijk pas na jaren in alle hevigheid openbaren, met alle schade van dien. Deze schade wilt u dan ook vergoed hebben. Ook genezingsprocessen kunnen minder voortvarend verlopen. Wellicht moet na jaren revalideren uw been toch geamputeerd worden.
Het is goed hier rekening mee te houden bij de afwikkeling van een auto-ongeluk. Een medisch adviseur kan hierbij goed werk voor u verrichten. Ook kunt u een clausule in de schadeclaim opnemen die een mogelijke letselschade vergoeding in de toekomst ook nog mogelijk maakt.
Onbekende bestuurder doorgereden
Het kan voorkomen dat de bestuurder van de auto, motor of scooter is doorgereden na het ongeluk. U kent de identiteit van de bestuurder die is doorgereden na het ongeval niet. U weet dus niet bij wie u een schadevergoeding moet claimen voor alle letsel en schade. Wie moet u aansprakelijk stellen voor de gevolgen van de botsing? De onbekende dader is met de horizon vertrokken. Ook kan het zijn dat de dader onverzekerd rondreed. Toch is er dan een mogelijkheid om uw letsel en schade vergoed te krijgen. Het waarborgfonds motorverkeer neemt dan de rol van de verzekeraar van de onbekende dader over. Bij een schade zonder dader of als de dader onverzekerd is kunt u uw letselschadeclaim bij dit waarborgfonds indienen

Aansprakelijk stellen tegenpartij als u bent aangereden
Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is het eerste onderdeel van een schadeprocedure bij een aanrijding. De verzekeringsmaatschappij van de bestuurder dient aansprakelijkheid te erkennen voor de schade die ontstaan is door het verkeersongeval waar u bij betrokken bent geraakt en geen schuld aan had.
Iedereen die de verkeersregels overtreedt en een aanrijding veroorzaakt met letsel en schade bij het slachtoffer moet deze vergoeden. U dient hiervoor de tegenpartij per aangetekende brief aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen letsel en schade. De erkenning van de aansprakelijkheid is een eerste en belangrijk stap in het vergoed krijgen van de kosten die u als gevolg van het verkeersongeluk heeft moeten maken. U hoeft dan nog niet aan te geven wat uw schade allemaal is en hoeveel kosten dit met zich meebrengt. Dit komt bij de schadeclaim uitgebreid aan de orde.
Bent u aangereden tijdens woon- werkverkeer, dan is uw werkgever niet aansprakelijk. U bent zelf aansprakelijk voor letselschade als u op wek bent naar uw werk.
Letselschade na aangereden te zijn geweest
Heeft u alleen materiële schade opgelopen of is er ook sprake van letsel?
Heeft u bij de aanrijding alleen lichamelijke letsels opgelopen of wellicht heeft u ook emotioneel of psychische een klap gehad. Ook kan het zijn dat mogelijke letsels als gevolg van het ongeval zich pas in de toekomst openbaren. U dient hier op tijd attent op te zijn. Er kunnen voor u flink wat schadeposten ontstaan. Schades waar u niet zo snel bij stil staat, maar waar u wel uw portemonnee voor moet trekken. U kunt in een letselschade procedure vaak meer schade claimen dan u op het eerste gezicht denkt.
De hele procedure voor het claimen van een schadevergoeding voor letselschade begint bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Omdat bij sommige verkeersongevallen de letselschade bedragen behoorlijk hoog kunnen zijn, vergt het aansprakelijk stellen van de andere verkeersdeelnemer wel enige aandacht. Letselschade juristen van verzekeringsmaatschappijen zullen bij de kans op hoge letselschade vergoedingen terughoudend zijn in het erkennen van de aansprakelijkheid. Als u letselschade door het verkeersongeval heeft opgelopen dan is het belangrijk alle kostenposten goed bij te houden.
U hoeft er niet op te rekenen dat u direct nadat u een verkeersongeluk hebt gehad geld krijgt van degene die met u in een botsing is geraakt. Er wordt door de verzekeringsmaatschappij eerst uitgebreid gekeken wie er precies schuldig is, wie aansprakelijk is en welke schade er vergoed moet worden. En als iemand lichamelijke schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld nek of rugklachten na een auto-ongeluk, omdat deze is door een ander bij een aanrijding betrokken is geraakt, wordt het nog langer wachten.
Laat u goed informeren en maak foto’s
De letselschade zaak van iemand die betrokken is geweest bij een aanrijding kan pas worden afgerond als iemand weer bijna beter is. Ga als u betrokken bent bij een verkeersongeval in ieder geval niet weg zonder dat alle gegevens van de tegenpartij bij u bekend zijn.