Aanhouding of arrestatie door de politie wat houdt dat in? Een aanhouding betekent dat iemand door een overheidsinstantie van zijn vrijheid wordt beroofd. Een aanhouding gebeurt over het algemeen door de politie.
Iemand kan worden aangehouden omdat deze een strafbaar feit heeft gepleegd of de politie kan een inhechtenisneming verrichten om de orde te handhaven. Als u een delict hebt gepleegd en verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit wil de politie u vasthouden en onderzoek doen.

Als u een delict hebt gepleegd en verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit wil de politie u vasthouden en onderzoek doen. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, afnemen van uw vingerafdrukken of achterhalen van uw identiteit.
Een aanhouding door de politie wordt ook wel een arrestatie genoemd.
Het ontnemen van iemand zijn bewegingsvrijheid door iemand van de politie wordt ook wel een arrestatie genoemd. De aanhoudingen gebeuren meestal door een zogenaamde opsporingsambtenaar die de inhechtenisneming of arrestatie van de persoon dezelfde dag nog moet voorleiden bij de officier van justitie.
Aanhouding of arrestatie betekent dat de politie iemands vrijheid berooft
De officier van justitie moet dan zo snel mogelijk beslissen of de inhechtenisneming of arrestatie terecht is. De termijn hiervan is aan wettelijke regels gebonden. Vaak wordt u na het verhoor weer vrijgelaten.
Voor het onderzoeken van feiten mag de politie u 9 uur lang vasthouden. De tijd tussen 24.00 uur ’s nachts en 9.00 uur ’s morgens tellen daarbij niet mee. In die tijd mag u echter wel verhoord worden door de politie.
Langer vast bij inverzekeringstelling
Hoe lang u mag worden vastgehouden zijn wettelijke regels voor. Als de politie u heeft verhoord kan de politie overgaan tot inverzekeringstelling. De politie doet dit als zij u na het verhoor voldoende gronden hebben om u te verdenken van het hebben gepleegd van een strafbaar feit. De officier van justitie geeft de politie dan toestemming om u voor 3 dagen vast te houden. De totale tijd dat u dan in hechtenis bent is van 9 uur onderzoeksperiode plus 3 dagen inverzekeringstelling.
Nog langer vast bij inbewaringstelling
Als er dan nog voldoende en ernstige feiten zijn, dan kan de politie in samenspraak met de officier van justitie u nog 14 dagen langer vasthouden. Er zal dan een vordering tot inbewaringstelling worden gevraagd aan de rechter-commissaris. U zit dan nog 2 weken langer vast.