U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval in het buitenland. Bij het ongeluk heeft u schade opgelopen die u vergoed wilt zien. Of u heeft wellicht zelf letselschade veroorzaakt. Hoe gaat de afwikkeling van het ongeluk? Wat te doen bij aanrijding in buitenland?
Letselschade in het buitenland opgelopen
Op een verkeersongeval over de grens in een land met andere wetgeving zit niemand te wachten. Maar aanrijding in buitenland betekent dat u zich zal moeten houden aan de wet- en regelgeving van het land waar de aanrijding heeft plaatsgevonden. De verkeersregels, de letselschade wetgeving, de schuldvraag en de schade afhandeling kan anders zijn dan in Nederland. U zult zich echter moeten houden aan de wetten van het land waar het ongeluk plaatsvond.

Alleen als u een andere Nederlander hebt aangereden in het buitenland kan de afhandeling van de schade of de letselschade zaak volgens de Nederlandse wetgeving worden afgehandeld. De buitenlandse letselschade regels zijn bij aanrijding in buitenland niet van toepassing. Het Nederlands recht is dan van toepassing.
Aanrijding in buitenland met andere auto of motor
Een verkeersongeluk in een land met een andere wetgeving en een andere taal maakt de afwikkeling van de schade niet eenvoudig, zeker niet als er letselschade is ontstaan. Auto-ongevallen gebeuren. Op de autoroute in Frankrijk en de autostrada in Italië is de rijstijl nu eenmaal anders dan op de Autobahn in Duitsland of de highway in Engeland. Geen wetgeving is in Europa hetzelfde. Polen, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, België, Denemarken, Estland, in elk land ziet de Wegenverkeerswet er weer anders uit.
In het ene land zijn fietsers en voetgangers extra wettelijk beschermt, in het andere land weer niet. In het ene land wordt smartengeld uitgekeerd, in het andere land weer niet. Dit maakt het verhalen van aanrijding in buitenland schades ook zo ingewikkeld. Buitenlandschade zijn door de veelheid aan wetgevingen in al die Europese landen voor schade-experts ook zo ingewikkeld. Elke land is weer anders.
Als u een reisverzekering heeft wordt de meeste schade gedekt. Letselschade hoort daar vaak niet bij. Voor het claimen van de letselschade zit er vaak niets anders op dan de aansprakelijke partij aansprakelijk te stellen voor de schade die door het aanrijden is veroorzaakt bij u. Zeker als u ernstige letselschade heeft opgelopen waardoor u invalide bent geworden of door uw letsel flinke inkomensschade lijdt omdat u niet meer kunt werken.
In Nederland claimen van aanrijding in buitenland
Wel kunt u bij een verkeersongeval in het buitenland gebruik maken van een Europese wet die het mogelijk maakt om uw schade te claimen bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. Alle Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen verzekeraars in Europa doen hier aan mee.
De Nederlandse verzekeringsmaatschappij die de verzekeraar van de aansprakelijke buitenlandse autobestuurder vertegenwoordigd in Nederland, kan aangesproken worden op de aansprakelijkheid. De afhandeling vindt dan in de Nederlandse taal plaats, wat wel zo prettig is. Of de verzekeringsmaatschappij van de aansprakelijke partij in Nederland vertegenwoordigd is, kunt u bij het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars controleren.
Rechtshulp bij ongeluk in het verkeer in een ander land
Ongeacht dat u de schade van het verkeersongeval in Nederland in het Nederlands kunt claimen, neemt niet weg dat een gerechtelijke procedure in het land moet plaatsvinden waar u het ongeluk heeft gehad. De beoordeling van uw schadeclaim dient te gebeuren aan de hand van de wetgeving van het land waar de aanrijding plaatsvond. Deze wetten verschillen per land.
Ook kan het zijn dat er getuigenverklaringen en politierapporten opgevraagd moeten worden in het betreffende land. Bij aanrijding in buitenland kan claimen van schade flink lastig zijn. Bij lichte blikschade kunt u zelf nog wel een schadeclaim indienen. Bij een letselschade zaak is rechtshulp bijna onontkoombaar bij een verkeersongeval in het buitenland.
Wat te doen als u bent aangereden in het buitenland?
Belangrijk bij een aanrijding in het buitenland is om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Zowel bewijzen van de toedracht van het verkeersongeluk als ook bewijzen van de door u gemaakte kosten die het gevolg waren van het ongeval.
- Maak foto’s van de ongeval situatie. Fotografeer met uw mobiele telefoon de schade, nummerborden, remsporen, kortom alles waar u van denkt dan dit bij het verhalen van de schade van belang is.
- Noteer ook de gegevens van getuigen. Denkt u erom dat deze na een aanrijding snel weer vertrokken zijn.
- Bel de politie en laat een politierapport opmaken.
- Vul het schadeformulier in.
- Als u lichamelijke of psychische klachten heeft, ga dan direct naar een arts. Wacht er niet tot u weer thuis bent.
Bij aanrijding in buitenland zal ook de buitenlandse verzekeringmaatschappij de causaliteit in twijfel brengen als u zich pas na een aantal dagen bij een arts meldt. Maar bovenal blijf rustig en raak niet in paniek.
Onbekende of niet verzekerde buitenlandse automobilist
Het verhalen van de schade wordt erg lastig als u niet weet wie u heeft aangereden. In Nederland is dat goed geregeld. Het Waarborgfonds motorverkeer vergoed de schade bij onbekend gebleven automobilisten voor zowel de materiële als de immateriële schade. De mogelijk hoog oplopende kosten bij letselschade worden door dit fonds vergoed. In het buitenland is dat niet zo. Bij aanrijding in buitenland vergoedt het Waarborgfonds motorverkeer slechts alleen de letselschade kosten als de auto is doorgereden zonder gegevens achter te laten.