U bent betrokken geweest bij een verkeersongeluk met de auto van de zaak. Een ongeval in het verkeer onder werktijd terwijl u werkzaam was voor uw werkgever wordt gezien als een bedrijfsongeval. Door de aanrijding met auto van de zaak heeft u wellicht letselschade opgelopen, mogelijk whiplash letsel.
Dagelijks zijn veel mensen op stap met een auto die eigendom is van de werkgever. De vele leaserijders op weg naar een klant, taxichauffeurs, bezorgers in hun bestelwagen, vrachtwagen chauffeurs, monteurs in hun bestelbus met gereedschappen, buschauffeurs, etc. Allemaal op de weg om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Ongelukken en ongevallen in het verkeer gebeuren, en dus ook onder werktijd met de wagens uit het wagenpark van de werkgever. Dat een aanrijding met auto van de zaak wordt gezien als een bedrijfsongeval is voor de schadeafhandeling prettig.

Onder werktijd is uw werkgever aansprakelijk voor alle door u opgelopen schade bij een verkeersongeval, waaronder letselschade als gevolg van bijvoorbeeld een whiplash. Dit betekent dat, ook al is de schade door uw fout veroorzaakt, uw werkgever voor alle kosten moet opdraaien. Als u letselschade hebt oplopen en u raakt geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, bijvoorbeeld door een whiplash of dwarslaesie, dan draait uw werkgever op voor alle letselschade. Bij een aanrijding met auto van de zaak met een whiplash of ander letsel tot gevolg, is de werkgever bijna altijd aansprakelijk voor de schade.
Werkgever niet altijd aansprakelijk bij aanrijding met bedrijfswagen
Aanrijdingen onder werktijd zijn bedrijfsongevallen die onder de aansprakelijkheid van de werkgever vallen. Dit betekent dat deze ongelukken onder de zorgplicht van uw werkgever vallen. Hij mag u dus niet de weg opsturen met een slecht onderhouden voertuig. Ook mag hij u niet zonder afdoende verzekeringen voor u te hebben afgesloten laten rijden. Als u te maken krijgt met een whiplash of ander ernstig letsel en u raakt arbeidsongeschikt, dan kunnen de kosten flink oplopen.
Maar uw werkgever is niet altijd aansprakelijk. Als u opzettelijk de aanrijding met auto van de zaak heeft veroorzaakt, dan kan uw baas niet aansprakelijk gesteld worden. Bij opzet draagt u zelf schuld en moet u zelf voor de schade opdraaien van het ongeluk. Ook als u zich bewust roekeloos heeft gedragen, draait u zelf op voor de schade en is de werkgever niet aan te spreken op de gevolgen van de aanrijding. Het is wel zo dat uw werkgever wel moet kunnen aantonen dat u het verkeersongeluk met opzet of door roekeloos rijgedrag hebt veroorzaakt.
Relatie met werkgever na een bedrijfsongeval
U veroorzaakt een aanrijding met een auto van de zaak. Wellicht is het verkeersongeluk ook nog uw schuld. U kon uw werk die dag niet afmaken en u zit arbeidsongeschikt thuis. De bedrijfswagen zit helemaal in de prak en u moet uw werkgever ook nog een claim aan de broek doen voor alle letselschade die u opgelopen heeft.
Schade die bij ernstig letsel, als bijvoorbeeld een whiplash, nog flink in de papieren kan lopen ook. De financiële gevolgen zijn groot, u vreest voor uw baan.
Aanrijding met auto van de zaak onder werktijd is een goed verzekerd bedrijfsongeval.
U hoeft hier niet bang voor te zijn. Alle werkgevers zijn over het algemeen goed verzekerd. Uw werkgever zal het ongeluk met de bedrijfsauto direct bij zijn verzekering neerleggen. Hij hoeft uw schadeposten niet te betalen en zal u er niet op aankijken dat u een maximale schadevergoeding claimt.
Case: aangereden onder werktijd en ernstig whiplash letsel opgelopen
Aanrijding met auto van de zaak en een whiplash
Wat nu als u van achteren wordt aangereden onder diensttijd? Hierdoor kan de aanrijding met auto van de zaak leiden tot ernstig letsel. Dit kan voor u aanzienlijke gevolgen hebben en flinke kosten met zich meebrengen. Niet in de laatste plaats omdat u kans loopt om voor een lange tijd arbeidsongeschikt te raken, mogelijk zelfs geheel of gedeeltelijk helemaal niet meer geschikt om deel te nemen aan de arbeidsmarkt.
Whiplash letsel ontstaat als uw auto van achteren wordt aangereden. Uw hoofd krijgt ten opzichte van uw romp een dusdanig zwieper te verwerken dat er van alles stuk gaat in uw nek. Banden, wervels, spieren en zenuwen in uw nek krijgen het zwaar te verduren. Pijn in de nek en rug zijn de eerste whiplash symptomen die u zult gaan merken. Dit hoeft trouwens niet direct merkbaar te zijn. Het kan soms weken duren voordat uw lichaam de eerste signalen geeft. Deze aanrijding met auto van de zaak kan u dan wel mogelijk ernstig letsel opleveren.
Omdat het hier gaat om een bedrijfsongeval kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen. Omdat uw werkgever verzekerd is voor bedrijfsongevallen krijgt u bij het indienen van uw schadeclaim te maken met de verzekeringsmaatschappij. Deze zijn over het algemeen niet geneigd om schadevergoedingen uit te keren, zeker niet als het gaat om een whiplash. Wees daarom zorgvuldig in het aansprakelijk stellen.
Whiplash na aanrijding met auto van de zaak en aansprakelijk stellen
Als u een bedrijfsongeval hebt gehad, dient u uw werkgever aansprakelijk te stellen. Bij whiplash klachten kan er sprake zijn van ernstig letsel. U dient hierbij zorgvuldig te werk te gaan. Verzamel zoveel mogelijk bewijs. Dit start al op de dag van het verkeersongeval.
- Zorg dat u het Europees schadeformulier goed invult en ook laat ondertekenen door de wederpartij met wie u een botsing gehad heeft.
- Maak foto’s met uw mobieltje en noteer de gegevens van getuigen.
- Verzamel ook medisch bewijs. Bezoek direct uw huisarts of een arts van de eerste hulp van een ziekenhuis. Laat u onderzoeken en laat een medisch dossier opmaken.
Om de letselschade procedure te starten dient u een brief te sturen naar uw werkgever om deze aansprakelijk te stellen. De aansprakelijkstelling laat u vergezeld gaan met informatie over de toedracht en de letselschade die u heeft opgelopen. Ook vermeld u dat er mogelijk nog meer letsel is te verwachten als gevolg van de aanrijding met auto van de zaak. Vervolgens is het aan de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever om de aansprakelijkheid te erkennen. Is dat gebeurt, dan kunt u de schade vergoed krijgen.
Causaliteit ongeval en whiplash klachten aantonen
Bij mogelijk ernstig letsel is de verzekeraar er extra attent op of deze onder de schadevergoeding uit kan komen. Bij de meeste letsels is dat geen probleem, maar bij whiplash letsel wil de verzekeraar nog wel eens een poging wagen om eronder uit te komen. Ondanks dat de gevolgen aanzienlijk kunnen zijn, is een whiplash een vaag ziektebeeld. Klachten die bij veel meer aandoeningen zouden kunnen passen zijn bijvoorbeeld:
- hoofdpijn,
- concentratiestoornissen,
- pijn in de rug,
- duizeligheid,
- slapeloosheid, etc.
Het feit dat deze aandoening niet duidelijk via medische beeldvorming is vast te stellen, maakt het er niet eenvoudiger op.
Neem whiplash klachten na een aanrijding tijdens werktijd serieus.
De schade afhandelaar van de verzekeringsmaatschappij zal al snel betogen dat deze klachten al aanwezig waren vóór de aanrijding met de bedrijfswagen. Uw medische geschiedenis zal erbij worden gehaald. De causaliteit met het ongeval zal worden betwist.
Het is daarom zaak om na een aanrijding met auto van de zaak zo snel mogelijk een arts te bezoeken. Zo wordt er direct na het verkeersongeval een medisch dossier aangelegd wat u helpt aan te tonen dat de medische klachten toch echt het gevolg zijn van de aanrijding. Wacht daar niet mee. Als u na een week pas een dokter bezoekt, kan er in de tussentijd van alles gebeurt zijn. Iets wat de verzekeraar zeker zal aanvoeren.
Letselschade schadeposten claimen
Welke schadeposten kunt u allemaal claimen? Waar kunt u allemaal een vergoeding voor krijgen? Gaat u ervan uit dat alle extra kosten die u moet maken als gevolg van de aanrijding met de auto van de zaak voor vergoeding in aanmerking komen. Alle onkosten die u maar mogelijk moet maken. Van parkeergeld bij het ziekenhuis tot verlies van inkomen. Ook voor uw psychische schade kunt u een vergoeding claimen.