U bent betrokken geraakt bij een scooterongeval. Er is letselschade ontstaan. Wie moet de schade vergoeden? Wie is aansprakelijk voor het scooter ongeluk. Wie moet de schade betalen na een aanrijding met een scooter in het verkeer?
Degene die schuld heeft aan het scooterongeluk betaalt de schade. Maar niet altijd. De aansprakelijkheid kan worden verdeeld of de scooterbestuurder is altijd aansprakelijk voor de schade, ook al heeft de scooterrijder geen schuld. Wie is wanneer aansprakelijk?

Als een scooter een aanrijding met een auto heeft gehad of als een scooter aangereden wordt door een bus of vrachtwagen, dan zijn scooterrijders relatief onbeschermd. De kans op letselschade bij de scooterbestuurder is veel groter dan bij een automobilist. Toch worden scooters in het verkeer gelijk gesteld aan auto’s, bussen, vrachtwagens of bestelwagens. Dit in tegenstelling tot voetgangers en fietsers.
De wegenverkeerswet kent een onderscheidt tussen zwakke, relatief onbeschermde, verkeersdeelnemers en gemotoriseerde weggebruikers die bij een ongeluk veel minder kans lopen op letsels. Dit heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid en het eisen van een schadevergoeding na een aanrijding met een scooter. Het hangt er niet alleen van af wie schuld heeft aan de aanrijding met de scooter, maar ook wat voor soort weggebruiker bij het scooterongeluk betrokken is.
Wie is aansprakelijk na aanrijding met een scooter?
Wie aansprakelijk is na de aanrijding met de scooter moet de schade vergoeden. Wie de schadevergoeding moet betalen is dus afhankelijk van:
- wie schuld heeft aan de aanrijding met de scooter,
- of de andere partij een gemotoriseerde weggebruiker is of niet.
In principe is het zo dat degene die schuld heeft aan het scooterongeval de schade moet betalen. Als de scooterrijder schuldig is, moet deze de schade vergoeden. Is de ander schuldig aan het scooterongeluk, dan moet deze een schadevergoeding betalen aan de aangereden scooter bestuurder.
Degene die volledig schuldig is aan het verkeersongeval moet alle schade vergoeden en een maximale schadevergoeding betalen aan de onschuldige tegenpartij. Het kan ook zijn dat de rechter bepaalt dat de schuld verdeeld moet worden. De scooter is bijvoorbeeld voor 20% schuldig en de automobilist voor 80%. De scooterbestuurder krijgt dan 80% van zijn schade vergoed. De andere 20% moet de scooterrijder na het verkeersongeval zelf betalen.
Maar als de andere partij geen gemotoriseerde sterke weggebruiker is, zijn er uitzonderingen op de aansprakelijkheid bij een aanrijding met een scooter.
Scooterongeluk met fietser en voetganger
Als een scooter een fietser aanrijdt of een voetganger schept bij het oversteken, ligt de aansprakelijkheid anders. Fietsers en voetgangers hebben een beschermde positie in het verkeer. Als een fietser of voetganger betrokken is bij een ongeluk met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer, dan zijn deze niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers nooit meer dan voor maximaal de helft aansprakelijk voor alle schade.
Bij een aanrijding met een scooter krijgt een aangereden fietser of aangereden overstekende voetganger minimaal altijd de helft van de schade vergoed. Een scooter die een fiets aanrijdt of een scooter die een voetganger aanrijdt zal altijd voor 50% aansprakelijk zijn, ook al had de scooter geen enkele schuld aan het verkeersongeval.
Dit is afgesproken omdat bij een aanrijding met een fietser of een voetganger zij veel meer en ernstigere letsels hebben dan bijvoorbeeld de autobestuurder of de buschauffeur. Scooters zijn ingedeeld bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Een scooter is een sterke verkeersdeelnemers, net als een:
- auto,
- bus,
- vrachtauto,
- bestelbus,
- motor.
Bij een botsing tussen een scooter en een fiets of een aanrijding tussen een overstekende voetganger en een scooter, is het de scooterrijder die altijd voor de helft aansprakelijk gesteld wordt.
Bepaalt de rechter dat de fietser na de aanrijding met de scooter voor 90% schuld heeft aan het scooterongeluk, dan is de fietser toch maar voor 50% aansprakelijk en niet voor 90%. Ook als de fietser een domme fout in het verkeer heeft gemaakt en volledig schuldig is aan het scooterongeval, dan moet de scooterbestuurder de fietser toch voor de helft zijn schade betalen.
Aanrijding met een scooter en een auto
Als er een aanrijding plaatsvindt tussen een scooter en een auto is de schuldvraag het belangrijkst als het gaat om het vaststellen van de aansprakelijkheid. Beide zijn volgens de wegenverkeerswet sterke verkeersdeelnemers. De veroorzaker van het ongeluk tussen de scooter en auto is dan de aansprakelijk partij, deze moet de schade vergoeden aan de ander. Bij volledige aansprakelijkheid een maximale schadevergoeding. Bij gedeelde aansprakelijkheid, het deel waar de scooter of auto aansprakelijk voor is.
Een kind wordt aangereden door een scooterrijder
Een speciale situatie bij een aanrijding met een scooter ontstaat als de scooter een kind aanrijdt. Omdat kinderen gevaarlijke verkeerssituaties nog niet kunnen herkennen en zich onberekenbaar en onvoorzichtig gedragen in het verkeer, worden zij wettelijk extra beschermd. Als een scooter een kind aanrijdt, dan is de scooterbestuurder altijd volledig en voor de volle honderd procent aansprakelijk.
Bij een overstekend kind of spelende kinderen op straat dienen scooterrijders dus extra voorzichtig te zijn. De bestuurder van de scooter is bij een aanrijding altijd volledig aansprakelijk.
Bij een scooterongeval met een kind moet een maximale schadevergoeding aan de voogd of ouders van het kind betaald worden.
Schade vergoeden na aanrijding met een scooter
De eerste stap om alle schade vergoed te krijgen na een ongeluk met een scooter is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Het aansprakelijk stellen dient per brief te gebeuren. Als de tegenpartij de aansprakelijkheid erkend, kan de schade geclaimd worden. Is er sprake van volledige erkenning van de aansprakelijkheid, dan kunnen alle kosten worden ingediend om te worden vergoed. Welke kosten worden vergoed? Bij letselschade mag het slachtoffer door de aanrijding er niet op achteruitgaan en krijgt een:
- vergoeding voor mislopen van inkomsten,
- schadevergoeding voor alle extra kosten,
- compensatie voor psychische schade.
Het gaat hierbij niet alleen om schade die direct na het scooterongeval ontstaat. Denkt u hierbij aan schade aan de scooter en kleding, medicijnen die niet worden vergoed of reiskosten voor controles in het ziekenhuis. Het kan ook gaan om schade die in de toekomst nog kan gaan ontstaan. Denkt u bijvoorbeeld aan inkomensschade omdat u ander minder betalend werk moet gaan zoeken vanwege het opgelopen letsel. Dit kunnen grote gemiste inkomsten worden als u arbeidsongeschikt raakt. Maar ook kleine schades omdat u een paar keer vaker de oppas voor uw kinderen hebt moeten laten komen omdat u naar de fysiotherapeut moest.
Scooter is doorgereden na het ongeval
Na een aanrijding met een scooter, waarbij de scooterrijder de botsing heeft veroorzaakt, is de scooter doorgereden na de aanrijding. Wat nu te doen? Bij wie moet u de schade veroorzaakt door de scooter claimen? Als de scooterrijder na het scooterongeluk is doorgereden, kunt u niemand aansprakelijk stellen. Maar u zit wel met schade. Als u bij het ongeval met de scooter gewond bent geraakt en ernstig letsel hebt opgelopen, kan de schade aanzienlijk zijn.
Bij doorrijden na een ongeval waarbij de dader onbekend is gebleven, kunt u een beroep doen op het waarborgfonds motorverkeer. Als u aan een aantal voorwaarden voldoet kunt u bij dit fonds de schade claimen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat u:
- er alles aan heeft gedaan om de identiteit van de scooterbestuurder te achterhalen,
- een getuige verklaring kunt overleggen, bij voorkeur twee.
Ook als u te maken hebt een onverzekerde scooterrijder, dan kunt u bij het schadefonds motorverkeer terecht om toch nog uw schade vergoed te kunnen krijgen. Het waarborgfonds motorverkeer stelt zich op als tegenpartij dus het is dan ook raadzaam om bewijsmateriaal te verzamelen en bij letsel een arts te bezoeken. Bekijk de interactieve video van het Waarborgfonds hierover.
Bezoek een arts als er letselschade is ontstaan
Bij een aanrijding met een scooter kunt u gewond raken. U kunt letsel oplopen waardoor u mogelijk langdurig met onkosten kan komen te zitten. Om later niet in allerlei discussies terecht te komen of de verwondingen en alle letselschade die daaruit voortvloeit wel door het ongeval met de scooter is ontstaan, is het verstandig om zo snel mogelijk na een aanrijding met een scooter een arts te bezoeken.
Als u een arts bezoekt dan worden uw verwondingen, letsels en andere medische aandoeningen in een medisch dossier vermeld. Dit is voor u het bewijsmateriaal wat aantoont dat het opgelopen letsel wel degelijk is ontstaan door de aanrijding met de scooter. U toont daarmee het zogenaamde causale verband aan tussen uw verwondingen en het ongeluk.