U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval met een vrachtwagen. Er is aanzienlijke schade ontstaan. Er is zelfs sprake van letselschade. Wie vergoedt de schade als de vrachtwagenchauffeur het ongeluk veroorzaakt heeft? Is bij een aanrijding met vrachtwagen of truck de werkgever van de vrachtwagenbestuurder altijd aansprakelijk?
Als er onder werktijd een ongeluk gebeurt, is er sprake van een bedrijfsongeval en is de werkgever bijna altijd aansprakelijk. De werkgever van de vrachtwagenchauffeur moet alle letselschade vergoeden die tijdens het ongeval ontstaat.

Vrachtwagenchauffeurs zijn voor hun baas op pad. Ze zijn aan het werk. Als er een ongeluk gebeurt, is het de werkgever van de vrachtwagenchauffeur die verantwoordelijk is. Als een ongeluk onder werktijd plaatsvindt of buiten werktijd als er werkzaamheden voor de werkgever worden uitgevoerd, dan is er sprake van een bedrijfsongeval. Bij een bedrijfsongeval is het de werkgever die aansprakelijk is voor de schade die zijn chauffeur heeft veroorzaakt.
Volgens de wet dient een werkgever zich als een goed werkgever te gedragen naar zijn personeel. Dit betekent onder andere dat werkgevers hun medewerkers goed moeten verzekeren.
Wetende dat vrachtwagenchauffeurs meer kans hebben op een ongeluk in het verkeer omdat zij nu eenmaal veel op de weg zijn, moeten werkgevers hun chauffeurs goed verzekeren voor letselschade.
Alle letselschade moet worden vergoed als door toedoen van de vrachtwagenbestuurder zelf:
- de aangereden weggebruiker gewond is geraakt,
- de vrachtwagenchauffeur zelf gewond is geraakt.
Een aanrijding met vrachtwagen of andere transportwagen waarbij letsel is opgelopen, wordt altijd vergoed door de werkgever. Een aanrijding met de vrachtwagen van het werk moet er niet toe leiden dat het slachtoffer van het vrachtwagenongeluk financiële schade lijdt. Of het slachtoffer van het vrachtwagenongeluk nu de aangereden weggebruiker is of de vrachtwagenchauffeur zelf die letsel heeft opgelopen.
Letselschade na aanrijding met vrachtwagen opgelopen
Als iemand gewond raakt bij een aanrijding met vrachtwagen, truck met oplegger of andere grote transportwagen kan de letselschade aanzienlijk zijn. Als het slachtoffer ernstige letselschade met blijvende gevolgen oploopt, zijn de kosten die ontstaan enorm. De vrachtwagenchauffeur die voor zijn baas op de weg zit en het ongeluk veroorzaakt, zit met deze kosten als de chauffeur zelf de letselschade oploopt.
De schade van degene die de vrachtwagenchauffeur heeft aangereden wordt vergoed door de verplichte Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, die elke voertuigbestuurder verplicht heeft. Maar loopt de vrachtautochauffeur zelf letselschade op door de aanrijding met vrachtwagen van het werk, dan valt deze schade niet onder deze WA-verzekering.
Als de vrachtwagenchauffeur bij een aanrijding met zijn vrachtauto zelf gewond raakt, worden zijn kosten vergoed uit de Schade Verzekering Inzittenden van zijn werkgever. Werkgevers zijn verplicht om een inzittende verzekering voor zijn werknemers af te sluiten. De letselschade wordt uit deze verzekering betaald. Een vrachtwagenchauffeur zal dus nooit opdraaien voor de letselschade kosten die ontstaan bij een vrachtwagenongeluk.
Schade Verzekering Inzittenden voor vrachtwagenchauffeur
Voor transportbedrijven of bedrijven met eigen vrachtwagenchauffeurs in dienst, is het afsluiten van een inzittende verzekering wettelijk verplicht. Werkgevers mogen hun werknemers niet de weg opsturen als zij niet verzekerd zijn voor het geval zij door hun eigen toedoen zelf letselschade oplopen.
De Schade Verzekering Inzittenden keert niet alleen uit bij een aanrijding met vrachtwagen en voetganger of een aanrijding met vrachtwagen en auto, maar ook bij een eenzijdige aanrijding vergoedt deze verzekering de opgelopen letselschade. Een aanrijding met vrachtwagen en boom of vangrail omdat de vrachtwagenbestuurder van de weg is geraakt, betaalt de inzittenden verzekering ook uit.
Een werknemer die in het verkeer letselschade oploopt terwijl deze voor werkzaamheden voor de werkgever op pad is, hoeft niet huiverig te zijn om de werkgever aansprakelijk te stellen voor alle schade. Werkgevers zijn verplicht verzekerd voor de schade door letsel die hun werknemer onderweg oploopt. De verzekering betaalt uit, niet uw werkgever.
Het is wel zo dat bij opgelopen letselschade de werkgever aansprakelijk gesteld moet worden voor alle schadeposten. De vrachtwagenchauffeur of bestelbuschauffeur dient zijn baas aansprakelijk te stellen. Hier hoeft de chauffeur niet huiverig voor te zijn. Immers werkgever kunnen de claim direct bij hun afgesloten Schade Verzekering Inzittenden neerleggen.
Hoeveel schadevergoeding kan er worden geclaimd bij letsel?
Elk slachtoffer die letselschade oploopt bij een ongeluk in het verkeer, en daar zelf niet voor aansprakelijk is, wordt vergoed door de wederpartij. Niet aansprakelijk slachtoffers mogen geen nadelige financiële gevolgen ondervinden van het verkeersongeluk. Ook bij een vrachtwagenongeluk waarbij de chauffeur zelf letselschade oploopt, mag deze er geen enkel financieel nadeel van ondervinden.
Is iemand anders aansprakelijk voor de letselschade ontstaan door de aanrijding met vrachtwagen of botsing met een truck al dan niet met oplegger, dan dienen alle extra kosten die moeten worden gemaakt, als gevolg van het letsel door de aansprakelijke partij, te worden vergoed aan het slachtoffer.
Alle extra te maken kosten, hoe groot of hoe klein ook, worden vergoed. Maar niet alleen de daadwerkelijke uitgegeven kosten dienen te worden vergoed. Ook gemiste inkomsten en psychische schade kunnen in de schadeclaim worden opgenomen.
Dit kunnen kleine kosten zijn:
- extra telefoonkosten voor gesprekken met uw letselschade advocaat,
- hogere verwarmingskosten omdat u veel meer thuis zit dan voor het ongeluk,
- vergoeding van uw abonnement van de voetbalvereniging omdat u daar niets meer aan heeft.
Maar de schadeclaim voor de opgelopen letselschade kan ook bestaan uit grotere kostenposten:
- volledige aanvulling van loon en toeslagen tot de pensioenleeftijd vanwege arbeidsongeschiktheid,
- rechtsbijstandkosten voor het verhalen van de schade bij de tegenpartij door het letselschadebureau,
- vergoeding voor het mislopen van carrièrekansen omdat u moet stoppen met uw werk en ander werk moet zoeken.
Bent u als vrachtwagenchauffeur tijdens uw werk onderweg aangereden en daarbij gewond geraakt en is daarbij letselschade ontstaan, dan kunt u ervan uitgaan dat de gevolgen van uw letsel u financieel niets mag kosten. Alle onkosten moeten worden vergoed door de verzekering van uw werkgever.
Smartengeld claimen na aanrijding met vrachtwagen
Een speciale letselschade schadepost is de immateriële schade die u lijdt. Aangereden door vrachtwagen en daarbij verwondingen opgelopen betekent vaak ook dat u ook psychische schade van de gevolgen van uw letsel ondervindt. Pijn, verdriet, leed zorgen ervoor dat u leven minder vrolijk is als voor het vrachtwagenongeluk:
- pijn elke keer na de operaties die u moet ondergaan,
- verdriet om die lelijke littekens elke keer als u daar in de spiegel mee geconfronteerd wordt,
- vervelende herstelperiode door de langdurige en pijnlijke revalidatie,
- verdriet om de angstgevoelens als u weer aan het verkeer deelneemt,
- verdriet omdat u moest stoppen met u favoriete hobby.
Een financiële compensatie voor deze immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Smartengeld is één van de schadeposten die geclaimd kan worden bij schade door letsel. Het bedrag aan immateriële schadevergoeding wordt door de rechter bepaald aan de hand van een aantal factoren die een indicatie zijn voor uw verminderde levensvreugd.
Vrachtwagenchauffeur wel aansprakelijk bij aanrijding met vrachtauto
De vrachtautochauffeur is niet helemaal gevrijwaard van zijn aansprakelijkheid voor letselschade bij een aanrijding met zijn vrachtwagen. Als de aanrijding met vrachtwagen ontstaan is door roekeloos gedrag van de bestuurder, dan keert de verzekering niet uit. Bij roekeloos gedrag is de vrachtwagenchauffeur zelf aansprakelijk. Ook als de chauffeur het ongeluk met opzet heeft veroorzaakt wordt er geen enkele schadevergoeding uitgekeerd.