U bent betrokken geraakt bij een ongeval in het verkeer. Een verkeersongeval op een kruispunt. U bent aangereden en heeft schade, mogelijk zelfs letselschade. Maar wie heeft schuld en wie is aansprakelijk als u een aanrijding op een kruising heeft gehad?
Op kruisingen gebeuren vaak ongelukken. Wie voorrang heeft verschilt van kruispunt tot kruispunt. Soms heeft u te maken met stoplichten en iemand die door rood is gereden, dan zijn er weer voorrangsborden of zijn er weer geen verkeerstekens en heeft verkeer wat van rechts komt voorrang op de kruising.

Door de verschillende vormen van voorrang en de soms ook onoverzichtelijkheid van de situatie op kruisingen gebeuren er op kruispunten veel ongelukken. Maar wie is er nu precies aansprakelijk bij het ongeluk in uw situatie?
Als u verwond bent geraakt door de botsing moet iemand de letselschade vergoeden. Houdt u er rekening mee dat als u verwond bent geraakt de schade flink kan oplopen.
Bij een aanrijding op een kruispunt draait het vaak om het niet verlenen of niet geven van voorrang. Het niet zien of negeren van verkeerstekens als een voorrangsbord, haaientanden, rood licht van een stoplicht of het niet verlenen van verkeer wat van rechts komt op een gelijkwaardige kruising is vaak de oorzaak van een botsing. De krantenkoppen maken vaak melding van ongevallen op kruisingen:
- ernstig letsel door aanrijding op kruising,
- verwond bij ongeluk op een kruising,
- flinke schade bij aanrijding op een kruising,
- fietser verwond bij aanrijding op kruising,
- motorrijder verwond bij aanrijding op gevaarlijk kruispunt,
- automobilist verwond bij aanrijding op kruising,
- aanrijding op een onoverzichtelijke kruising,
- door rood licht rijden reden botsing kruispunt,
- botsing op kruising met ernstig letsel.
Er vinden veel ongelukken op kruisingen plaats. Naar verluidt behoren kruispunten in bijna de helft van de verkeersongevallen tot de plaats waar het het ongeluk plaatsvond. Kruispunten zorgen voor gevaar in het verkeer.
Wie is aansprakelijk bij een aanrijding op een kruising?
Wie heeft er schuld aan de aanrijding op het kruispunt? Wanneer is iemand schuldig aan een aanrijding op een kruising en wanneer is iemand aansprakelijk? Als u een aanrijding op een kruising hebt gehad waar u geen schuld aan had, is de tegenpartij dan altijd aansprakelijk? Het hangt van de verkeerssituatie en de soort van verkeersdeelnemer af wie en in welke mate aansprakelijk is voor alle schade.
Schuld of geen schuld aan aanrijding op een kruising
Wie schuld heeft aan de aanrijding op de kruising wordt bepaald door de verkeersregels. Bij een gelijkwaardig kruispunt zonder verkeerstekens heeft het verkeer wat van rechts komt voorrang. Degene die van links komt en geen voorrang geeft, is schuldig aan het ongeluk. In welke mate deze schuldig is, kan nog de vraag zijn.
- Droeg de automobilist die op de gelijkwaardig kruising van rechts kwam geen gordel?
- Hinderde de motorrijder de andere verkeersdeelnemer op de kruising?
- Was de van rechts komende scooterrijder niet in het bezit van een scooterrijbewijs?
Het kan dan zijn dat ieder voor een deel schuld heeft. Het percentage schuld kan verdeeld worden, bijvoorbeeld 80% schuld voor de één en 20% schuld voor de ander.
Aansprakelijk of niet aansprakelijk voor aanrijding op een kruising
Volledig schuldig voor een aanrijding op een kruising hoeft niet direct te betekenen dat er ook sprake is van volledige aansprakelijkheid. Een aanrijding op een kruising waarbij een fietser of voetganger is betrokken, gelden er andere aansprakelijkheidsregels.
Fietsers en voetgangers worden door hun kwetsbaarheid in het verkeer extra bevoordeeld als het gaat om de aansprakelijkheid. Als een voetganger of een fietser met een andere gemotoriseerde verkeersdeelnemer als een auto, scooter, bus, motor, vrachtauto, e.d. bij een aanrijding op een kruising betrokken is, dan is het gemotoriseerde voertuig altijd voor 50% aansprakelijk voor de schade en als er iemand verwond raakt voor 50% van de letselschade.
Heeft een van links komende fietser een van rechts komende auto aangereden op een gelijkwaardige kruising, dan ligt de schuld volledig bij de fietser. Maar toch moet de automobilist de helft van de letselschade betalen. Een fietser is een zwakke deelnemer aan het verkeer en daarom nooit meer dan 50% aansprakelijk bij een aanrijding met een ‘sterke’ gemotoriseerde verkeersdeelnemer.
Negeren van een rood stoplicht of voorrangsbord
Als een verkeersdeelnemer een rood stoplicht negeert en door rood rijdt, dan is deze direct schuldig aan de botsing. Een aanrijding op een kruising met stoplichten kan alleen gebeuren als er iemand een verkeersovertreding maakt door het rode licht te negeren.
Ook bij een kruising dat geregeld is met voorrangsborden, die aangeven dat u op een voorrangsweg rijdt of dat u een voorrangsweg nadert, en haaientanden op de weg, moet er eerst een verkeersovertreding plaatsvinden voordat een ongeluk gebeurt. De materiële schade en de immateriële schade moet dan worden vergoed door degenen die de overtreding heeft gemaakt.
Om de schade vergoed te krijgen dient u de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Om de schade zonder al te veel problemen vergoed te krijgen is het zaak om de situatie goed te documenteren met bewijsmateriaal.
Aanrijding op een kruising: verzamel bewijsmateriaal
Als u de tegenpartij aansprakelijk stelt, kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij gaat tegensputteren. Vooral als er sprake is van flinke schade en van letselschade die nog jaren onkosten met zich mee gaat brengen, willen de verzekeringsmaatschappijen één en ander nog wel eens in twijfel trekken. Zaak is het om bij een aanrijding op een kruising bewijsmaterialen te verzamelen.
- Maak van de hele situatie foto’s met uw mobiele telefoon. De remsporen, de verkeersborden, de schade aan het voertuig en andere relevante zaken van het ongeluk. Fotografeer zoveel mogelijk. Kunt u dat zelf niet omdat u letsel hebt opgelopen, vraag dan een omstander.
- Zorg voor getuigenverklaring van de getuigen van het ongeluk. Voldoende is ook om de contactgegevens van de getuigen te verzamelen of te laten verzamelen. Wacht hier niet te lang mee, getuigen verdwijnen na een verkeersongeluk vaak weer snel.
- Vul samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier in. Zorg dat alles er duidelijk in staat. Laat de tegenpartij dit ook ondertekenen. Een ondertekend Europees schadeformulier is belangrijk bewijsmateriaal.
- Zijn er letsel ontstaan bij de aanrijding op de kruising, belt u dan met de politie en laat een proces verbaal opmaken. Als u door uw verwondingen letselschade oploopt, is het belangrijk om over goed bewijsmateriaal te beschikken. Een proces verbaal is belangrijk bewijsmateriaal bij een aanrijding op een kruising waarbij slachtoffers met letsel zijn.
- Indien u verwond bent geraakt of u vermoedt een aandoening te hebben opgelopen bij de aanrijding, bezoek dan zo spoedig mogelijk een arts. Bezoek de spoedpost of uw huisarts om u te laten onderzoeken. Zorg ervoor dat de dokter zijn bevindingen in uw medisch dossier noteert.
Het aanleggen van een medisch dossier als iemand verwond raakt bij een aanrijding op een kruising is van groot belang om de causaliteit van uw aandoening te koppelen aan het ongeluk. Zo kan de verzekeraar van de tegenpartij nooit beweren dat de aandoening later is opgelopen en niet door het ongeluk is ontstaan. Daarom moet u ook eigenlijk direct door een arts gezien worden als u verwondingen oploopt bij de botsing op het kruispunt.
Hoeveel schadevergoeding na de aanrijding op de kruising?
Als de ander volledig schuldig is en u heeft als gemotoriseerde verkeersdeelnemer niet te maken met een aanrijding met een fietser of voetganger, dan krijgt u uw schade volledig vergoed. U kunt dan een maximale schadevergoeding claimen bij de tegenpartij. Ook als er sprake is van letselschade kunt u al uw onkosten declareren bij de verzekeraar van degene die u heeft aangereden. Is er sprake van een verdeling van de schuld, dan krijgt u slecht een deel van uw (letsel)schade vergoed. Het deel eigen schuld moet u zelf betalen.
Bij letselschade wordt ervan uitgegaan dat iemand die buiten zijn schuld om met letsel te maken krijgt, de gevolgen van het ongeluk er niet voor mogen zorgen dat het slachtoffer er financieel op achteruit gaat. Dit houdt in dat bij volledige aansprakelijkheid alle te maken onkosten kunnen worden opgevoerd als schade. Voor een schadevergoeding komen bijvoorbeeld in aanmerking:
- het parkeerkaartje van het betaalde parkeerterrein bij de spoedpost,
- een financiële vergoeding voor de hulp van uw vrienden bij uw huishouding omdat dit niet meer lukt,
- het deel van het bedrag wat u bij de apotheek zelf moet betalen voor uw medicijnen,
- een aanvulling op uw pensioen omdat u door het ongeluk gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt,
- een financiële bijdrage aan uw vakantie omdat u door uw rolstoel een duurdere vakantie moet boeken,
- de kosten van het inhuren van een letselschadebureau of letselschade advocaat voor uw letselschade zaak,
- een vergoeding voor uw psychische-, emotionele- en geestelijke schade,
- een bijdrage aan uw energiekosten omdat u veel meer thuis zit dan voor het ongeluk,
- de betaling van uw fysiotherapeut omdat uw zorgverzekering de behandelingen niet meer vergoed.
Alle kosten, hoe groot of klein deze ook zijn, komen voor een schadevergoeding in aanmerking. U kunt alle onkosten, die u als u geen aanrijding op een kruising had gehad, op uw schadestaat vermelden en claimen.
Smartengeld is een speciaal soort schadevergoeding
Bij een ongeluk in het verkeer loopt u niet alleen materiële schade op. U kunt ook psychische en emotionele schade oplopen. Uw plezier in het leven neemt af als u zich elke keer weer schaamt om de ontsierende littekens die u heeft opgelopen. Of u heeft er veel verdriet van dat u uw favoriete hobby niet meer kunt uitvoeren. Het geestelijk lijden door de pijn van de operaties of de pijnlijke revalidatie. Ook voor psychische schade kunt u een schadevergoeding claimen. Dit wordt smartengeld genoemd.