Bent u aangereden op een voorrangsweg en heeft u schade opgelopen? U bent wellicht gewond geraakt. Wie is schuldig aan het verkeersongeval? Wie is aansprakelijk en moet alle schade betalen? Aanrijding op een voorrangsweg gehad: claim een maximale schadevergoeding.
Als u bent aangereden terwijl u voorrang had omdat u op een voorrangsweg reed, dan is de schuld en de aansprakelijkheid vaak meteen helder. Heeft u verwondingen opgelopen of krijgt u later last, dan kunt u vaak een maximale schadevergoeding claimen voor uw letselschade.

De verkeersregels voor een voorrangsweg zijn duidelijk. Een bestuurder op een voorrangsweg moet voorrang krijgen van alle bestuurders van voertuigen op kruisende wegen. Ook de verkeerstekens voor een voorrangsweg zijn duidelijk als er een voorrangsweg genaderd wordt. Het negeren van de voorrangssituatie is een verkeersfout.
Degene die de verkeersfout heeft gemaakt, is schuldig en vaak ook voor 100% aansprakelijk voor alle schade. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Er kan ook sprake zijn van een percentage eigen schuld.
Wanneer de bestuurder van de auto, motor, bus, scooter, brommer, motor, bestelbus of ander voertuig op de voorrangsweg ook een verkeersfout maakte, dan kan het zijn dat de schadevergoeding niet volledig wordt vergoed. Een deel van de schade wordt dan niet vergoed. Ook als u bij de botsing door het negeren van de voorrangstekens op de weg gewond raakte, dan moet u een deel van de letselschade zelf betalen.
Eigen schuld bij aanrijding op een voorrangsweg
U mag ervan uitgaan dat als u op een voorrangsweg rijdt, u voorrang krijgt van alle voertuigen die vanuit een zijweg of kruising u naderen. Bij een aanrijding is de schuld meestal duidelijk. Toch kan het zijn dat u toch voor een deel zelf aansprakelijk bent voor de schade. Als er sprake is van iemand die gewond is geraakt of iemand die een whiplash bij de botsing oploopt, dan kan dat deel eigen schuld toch nog een aanzienlijke kostenpost zijn. Heeft de ander schuld aan het verkeersongeval op de voorrangsweg door het niet verlenen van voorrang, dan kunt u toch voor een deel aansprakelijk zijn als u op de voorrangsweg:
- te hard reed dan toegestaan,
- zonder licht reed terwijl dit wel had gemoeten,
- door het rode licht bent gereden,
- in de auto geen gordel droeg,
- ten tijde van de botsing geen scooter rijbewijs had,
- de auto niet op tijd gekeurd was, etc.
Als er dan een aanrijding plaatsvindt, terwijl u op een voorrangsweg reed en de ander u voorrang had moeten geven, kan de rechter besluiten om u voor een bepaald percentage schuld toe te kennen. Ook kan het zijn dat er in onderling overleg een percentage wordt afgesproken.
Bent u aangereden op een voorrangsweg, maar hield u zich zelf niet helemaal aan de verkeersregels, dan dient er een percentage eigen schuld vastgesteld te worden.
Reed u op de voorrangsweg veel te hard, dan kunt u bijvoorbeeld voor 30% eigen schuld hebben. U krijgt dan ook maar 70% van de schade vergoed. Als u een aandoening hebt opgelopen waardoor u bijvoorbeeld gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt, dan kan bij 30% schuld de letselschade bedragen toch flink oplopen.
Schadevergoeding als er letsel is ontstaan bij de botsing
Is het niet uw schuld dat u bent aangereden omdat u op een voorrangsweg reed, dan ligt de aansprakelijkheid bij degene die u geen voorrang verleende. Bent u gewond geraakt of heeft u een lichamelijke of geestelijke aandoening opgelopen door de aanrijding op de voorrangsweg, dan moet degene die de botsing heeft veroorzaakt alle letselschade kosten vergoeden.
Bent u aangereden op een voorrangsweg en is de tegenpartij volledig aansprakelijk? Dan wordt uw letselschade volledig vergoed. Alle onkosten kunt u opvoeren. U krijgt een maximale schadevergoeding.
Alle materiële schade kosten en alle immateriële schade moeten worden vergoed. Iemand die gewond is geraakt bij een aanrijding op een voorrangsweg door de schuld van een ander mag er financieel niet op achteruit gaan. Dit betekent dat alle schadeposten moeten worden vergoed, hoe groot of klein deze schades ook zijn.
Schadeposten claimen na een verkeersongeval
Er zijn een groot aantal schadeposten die u kunt claimen als u gewond raakt bij een aanrijding op een voorrangsweg. Alle onkosten die u moet maken als gevolg van de aanrijding op de weg waar u voorrang had moeten hebben, komen in aanmerking. Dit kunnen een groot aantal onkosten zijn. Alles wat u moet uitgeven aan kosten kunt u voor vergoeding opvoeren bij het claimen van de schade.
Grote schadeposten na een aanrijding op een voorrangsweg
Bent u na een aanrijding op een voorrangsweg gewond geraakt, dan kan het zo maar zijn dat uw aandoening ervoor zorgt dat u:
- voor een deel niet meer kunt werken,
- volledig arbeidsongeschikt bent geraakt,
- ander minder goed betaald werk moet zoeken,
- krijgt u lange tijd 70% van uw loon uitbetaald omdat u langdurig in de ziektewet zit,
- na een tijd gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt.
Omdat u nog tot uw pensioen had moeten doorwerken, kan de schade aanzienlijk oplopen doordat de tegenpartij u geen voorrang gaf. Hierbij gaat het niet alleen om het nettoloon wat u misloopt. De loonschade omvat ook:
- verminderd pensioen,
- mislopen van eindejaarsuitkeringen,
- geen overwerkvergoedingen meer,
- misgelopen carrièrekansen,
- geen jubileumbijdragen, etc.
U loopt bij schadeposten niet alleen aan tegen extra uitgaven, maar ook gemiste inkomsten. Inkomen wat u moet missen is ook schade. Alle inkomsten die u wel had gehad als het ongeluk op de voorrangsweg u niet was overkomen kunt u bij een maximale schadevergoeding claimen bij de tegenpartij. U berijpt dat inkomensschade een aanzienlijke schadepost kan zijn.
Kleine schadeposten na een aanrijding op een voorrangsweg
Als u letsels oploopt bij een ongeluk, dan maakt u ook veel kleine extra kosten. Kleine schadepostjes waar u wellicht helemaal niet bij stilstaat. Kleine kosten die u als niet was aangereden niet gehad zou hebben.
- Hogere energiekosten omdat u thuis zit in plaats van op uw werk.
- Hogere telefoonkosten omdat u moet overleggen met uw letselschade advocaat.
- Meer kosten aan uw printer omdat u correspondentie over het ongeval moet printen.
- Kosten voor een hondenuitlaatservice omdat u het niet helemaal lukt om uw hond uit te laten.
- Extra portokosten omdat u bonnetjes ter declaratie moet opsturen of brieven naar de verzekeraar.
- Parkeerkosten bij het ziekenhuis omdat u consulten heeft bij een medisch specialist.
- Kosten voor aspirine omdat u veel met hoofdpijn te kampen heeft.
- Het schilderwerk van uw kozijn moet u door iemand laten afmaken.
Bij een aanrijding op een voorrangsweg waarbij letsel is ontstaan, kunnen er onverwacht veel extra kleine kosten op u af komen. Kosten die u zonder het verkeersongeval niet gehad zou hebben. Ook deze kosten, hoe klein en onbeduidend ze ook zijn, komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Vele kleintjes maken een grote, dus houdt u ook deze kleine kosten in uw schadestaat goed bij.
Daarnaast zijn er nog een groot aantal schadeposten die u kunt opvoeren. Denkt u aan reparatiekosten van uw voertuig, medische kosten, studiekosten, reiskosten, studievertragingskosten, ziekenhuisopname kosten, rechtshulp kosten, etc. Stelregel is dat als u bent aangereden op een voorrangsweg en daarbij gewond bent geraakt, dat alle door u te maken extra kosten dienen te worden vergoed bij volledig aansprakelijkheid van de tegenpartij.
Psychische schade claimen als u bent aangereden.
Een speciale schadepost na een aanrijding op een voorrangsweg is de schadepost gederfde levensvreugde. Het kan zijn dat u door het ongeluk psychische schade oploopt. Schade door pijn en verdriet.
- Het verdriet omdat u door de gevolgen uw favoriete hobby vaarwel heeft moeten zeggen.
- De pijn van het herstel en de medische behandeling.
- Het verdriet om zichtbare lelijke littekens die door de wond zijn ontstaan.
- Het verdriet omdat u door angstgevoelens nauwelijks meer aan het verkeer durft deel te nemen.
Allemaal geestelijke gevolgen van de aanrijding die voor verminderd plezier in het leven zorgen. Voor deze emotionele schade kunt u een financiële compensatie ontvangen in de vorm van smartengeld. Ook deze schade kunt u opvoeren.
Bezoek een arts als u bent aangereden
Als u bent aangereden op een voorrangsweg en u bent gewond geraakt of u denkt een lichamelijke aandoening opgelopen te hebben, dan is het raadzaam om een dokter te raadplegen. De aandoeningen worden dan in uw medisch dossier opgeschreven. Hierdoor kan de causaliteit met het ongeluk op de voorrangsweg worden aangetoond. De verzekeraar van de tegenpartij kan dan nooit beweren dat de aandoening na het ongeluk is ontstaan, waardoor er mogelijk geen schadevergoeding hoeft te worden betaald. Wacht na een aanrijding op een voorrangsweg waarbij u gewond bent geraakt dus niet te lang met het bezoek aan uw huisarts of een arts van de spoedpost.