U bent betrokken geraakt bij een botsing. U heeft letsel opgelopen en er is schade die u vergoed wilt hebben. Kunt u een schadevergoeding claimen bij de automobilist die het verkeersongeval op het verkeersplein heeft veroorzaakt? Wie is aansprakelijk bij een aanrijding op rotonde of verkeersplein?
Een ongeluk op een rotonde, wie heeft er schuld en wie is aansprakelijk? Is er verschil of u als fietser of als automobilist bent aangereden op de rotonde? Is de schuld anders bij het scheppen van een voetganger? Wat als de aangereden scooter totaal niet zat op te letten? Hoe zit het met de schuldvraag?

Een rotonde of verkeersplein is ontworpen om de doorstroomsnelheid van auto’s en fietsers te bevorderen. Werden voorheen stoplichten gebruikt om de verkeersstromen te regelen. Met de komst van de rotonde moet de automobilist, fietser of voetganger dit meer zelf regelen. Dit legt de nadruk op het goed toepassen van de verkeersregels en dan met name de voorrangsregels. Het niet goed toepassen daarvan door onkunde, maar ook door de vele variaties die er van verkeerspleinen zijn, zorgen ervoor dat er relatief veel ongelukken in het verkeer plaatsvinden. De aansprakelijkheid is dan een belangrijk vraagstuk.
Degene die schuldig is, hoeft niet perse ook aansprakelijk te zijn. Wie de schadevergoeding na aanrijding op rotonde moet betalen, hangt van de verkeerssituatie en de verkeersdeelnemers af. Fietsers en voetgangers zijn in de Wegenverkeerswet extra beschermt als het gaat om de aansprakelijkheid. Als deze, wat men noemt, zwakke verkeersdeelnemer betrokken zijn bij een botsing, dan zijn zij nooit volledig aansprakelijk, ook niet als het volledig de schuld van de voetganger of fietser is. Zijn het twee auto’s die elkaar hebben aangereden, dan is het vaak een kwestie wie er voorrang heeft verleend en wie niet. Dan nog kan het zijn dat er geen maximale schadevergoeding betaald hoeft te worden.
Wie heeft er voorrang op een rotonde?
Als u bent aangereden op een rotonde, dan wilt u weten hoe het zit met de schuldvraag. De verkeersregels op rotondes zijn niet altijd zo eenvoudig voor iedereen. Ook zijn een hoop bestuurders van een auto, fiets of scooter de regels eenvoudigweg vergeten.
- Wanneer heeft een auto voorrang op een rotonde?
- Wanneer moet ik de fietser voor laten gaan?
- Hebben voetgangers altijd voorrang als ik de rotonde wil verlaten?
- Heb ik met een rotonde te maken of is het een onderdeel van de weg waar rechts gewoon voorrang heeft?
- Wat een aparte vorm heeft deze rotonde, wie heeft er hier nu weer voorrang en wie niet?
Door stoplichten te vervangen door rotondes wordt een veiligere en betere doorstroming van het verkeer beoogd. De verschillende soorten rotondes en de verschillende regels per rotonde maakt dat er regelmatig verkeersongelukken plaatsvinden. Vaak zijn bestuurders van auto’s en fietsen eenvoudigweg vergeten wie er nu ook al weer voorrang moet hebben. Een aanrijding op rotonde heeft vaak onduidelijkheid en twijfel als oorzaak. Wat zijn de regels? Hoe zijn de voorrangsregels op een rotonde?
- Als u de rotonde nadert moet u goed opletten. Staat er geen blauw bord met ronddraaiende witte pijlen, dan heeft iedereen die van rechts komt voorrang. Elke fietser, auto, scooter, brommer of andere verkeersdeelnemer die op de rotonde rijdt moet u dan voorrang verlenen.
- Staat er wel een bord dat u te maken hebt met een rotonde of staan er voorrangsborden of zijn er andere voorrangstekens als haaientanden, dan heeft het verkeer op de rotonde voorrang. Alle verkeersdeelnemers op de rotonde hebben dan voorrang op het andere verkeer.
- Als u van de rotonde afgaat en wilt afslaan, dan dient u richting aan te geven. U dient aan te geven dat u het verkeersplein wilt verlaten. Denkt u er bij het afslaan wel om dat fietsers en voetgangers die nog op de rotonde zijn voor moet laten gaan.
Schadevergoeding en aansprakelijkheid na aanrijding op rotonde
U heeft een aanrijding op rotonde of verkeersplein gehad waarbij degene die u heeft aangereden schuld had aan de botsing. U heeft schade opgelopen die u vergoed wilt zien. U wilt een maximale schadevergoeding hebben. Bij de vraag wie een schadevergoeding moet betalen bij een aanrijding op rotonde of andere verkeerssituatie, is de schuldvraag in eerste instantie niet altijd van belang. Wie er schuld heeft hoeft niet degene te zijn die alle schade van het verkeersongeval moet betalen. Het gaat erom wie er, in welke mate, aansprakelijk is voor de schade. De aansprakelijke partij moet de schade vergoeden. En dan kan het nog zo zijn dat deze niet al uw opgelopen schade hoeft te vergoeden. De verkeerswet maakt bij een aanrijding onderscheid tussen sterke verkeersdeelnemers en zwakke verkeersdeelnemers in het verkeer, ook bij een aanrijding op een rotonde.
Wie heeft schuld bij aanrijding op rotonde?
Fietsers en voetgangers zijn zwakke verkeersdeelnemers op een rotonde. Als een automobilist een fietser of voetganger aanrijdt, dan is de autobestuurder altijd voor minimaal de helft aansprakelijk voor de schade. Voor de andere helft hangt het wel van de schuldvraag af in welke mate de fietser of voetganger aansprakelijk gesteld wordt voor de schade.
Voetgangers en fietsers zijn zwakkere verkeersdeelnemers omdat die nu eenmaal ernstiger gewond kunnen raken bij een aanrijding met een auto of bus. Om deze reden zijn ze wettelijk beschermd. Ze kunnen maximaal maar voor de helft aansprakelijk gesteld worden bij een verkeersongeval met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Het doel van deze wettelijke regel is dat gemotoriseerd verkeer beter oplet als er voetgangers of fietsers in het verkeer deelnemen.
Een fietser kan bijvoorbeeld, omdat deze de auto of bestelbus geen voorrang gaf, voor 70% schuldig bevonden worden door de rechter. De automobilist is dan voor 50% aansprakelijk en de fietser voor 50%. Als de fietser schade heeft dan moet de automobilist 50% aan schadevergoeding betalen voor de aanrijding op rotonde met de fietser.
Als gemotoriseerde verkeersdeelnemers elkaar aanrijden op een rotonde, dan loopt de schuldvraag en de aansprakelijkheid parallel. Geeft een scooter geen voorrang aan de auto op de rotonde, en had dat volgens de verkeersregels wel gemoeten, dan is de scooter aansprakelijk voor de schade. Rijdt een bus achterop bij een auto op de rotonde dan is de buschauffeur schuldig aan de aanrijding op de rotonde en aansprakelijk voor de schade.
Claimen van de schade bij de veroorzaker van het ongeluk
Om een schadevergoeding te claimen bij de veroorzaker van het ongeluk dient uw verzekeringsmaatschappij deze aansprakelijk te stellen. U heeft daar geen omkijken naar. Zorg ervoor dat u het schadeformulier goed invult en laat ondertekenen, de contactgegevens van getuigen noteert, de situatie en schade fotografeert met uw telefoon en eventueel de politie een rapport laat opmaken. Uw verzekeringsmaatschappij zal de aanrijding op rotonde, de schade en de gevolgen daarvan verder afhandelen.