U bent betrokken geweest bij een verkeersongeval terwijl u voor uw baas aan het werk was. U bent aangereden onder werktijd. Door de botsing heeft u flinke letselschade opgelopen. Wat betekent een aanrijding tijdens werk voor het vergoeden van de schade? Aangereden tijdens werk en hoe de werkgever aansprakelijk te stellen.
Aanrijdingen onder werktijd gebeuren nu eenmaal veel sneller als iemand voor zijn baan voor een groot deel van de tijd op de weg zit. Een aanrijding tijdens werk komt dan nog wel eens voor. Er zijn veel mensen die door anderen zijn aangereden tijdens het werk en letselschade hebben opgelopen. Er zijn ook veel mensen die een aanrijding tijdens werk zelf hebben veroorzaakt. Door een fout van de werknemer is de bedrijfswagen, de auto van de zaak, in de prak gereden. Mogelijk is er zelfs letselschade ontstaan.

Verkeersongevallen in de baas zijn tijd gebeuren. En of het ongeluk nu een eenzijdige botsing is, een verkeersongeval waar de werknemer niets aan kon doen of een aanrijding waarbij de schuld geheel bij de werknemer ligt, er is schade en die moet betaald worden. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid? Is er sprake van een bedrijfsongeval? Wie moet de schade vergoeden?
Werkgever aansprakelijk bij aanrijding tijdens werk
Er zijn heel veel mensen die dagelijks op pad moeten voor hun werkgever:
- vertegenwoordigers die naar een klant gaan;
- koeriers die hun pakketjes moeten afleveren;
- schilders naar hun klus;
- bouwvakkers die naar de nieuwe bouwplaats moeten;
- postbodes die op de fiets hun brieven rondbrengen.
Maar er zijn ook mensen die bijna de hele dag op de weg zitten voor hun baas:
- taxichauffeurs;
- buschauffeurs
- pakketbezorgers;
- vrachtwagenchauffeurs.
Maar er zijn ook mensen die voor hun baas de weg op moeten en extra risico’s lopen om een aanrijding tijdens werk te krijgen. Politieagenten, ambulancemedewerkers of brandweermannen lopen door de extra spoed grotere risico’s om tijdens hun werkzaamheden aangereden te worden.
Aangereden tijdens werk en schade opgelopen? Uw werkgever is aansprakelijk voor aanrijding tijdens werk.
De wetgever heeft in de wetgeving werknemers extra beschermd als het gaat om ongelukken en ongevallen die tijdens hun werk kunnen ontstaan. Werkgevers zijn bijna altijd aansprakelijk als het gaat om een ongeval of ongeluk in werktijd. En of het een arbeidsongeval op de werkvloer is of een verkeersongeval onder werktijd maakt niet uit. Een aanrijding tijdens het uitvoeren van werkzaamheden voor de baas is een bedrijfsongeval en de werkgever is daarbij aansprakelijk voor alle schade.
Aangereden onder werktijd valt onder de bedrijfsongevallen
Omdat het verkeersongeval onder werktijd heeft plaatsgevonden, is het een bedrijfsongeval. Bij een bedrijfsongeval is uw werkgever aansprakelijk. Het maakt daarbij niet uit of u door een onzorgvuldigheid of stommiteit zelf de aanrijding hebt veroorzaakt of dat u door de schuld van iemand anders bent aangereden. Bij een bedrijfsongeval is de werkgever bijna altijd aansprakelijk voor de schade. Dit komt omdat werkgevers een wettelijk bepaalde zorgplicht voor zijn medewerkers heeft.
Om ervoor te zorgen dat werkgevers er alles aan gedaan hebben om de veiligheid van hun medewerkers te borgen, zijn de wettelijk eisen streng. Zo moeten er uitgebreide veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
- U de weg op sturen met een auto of bestelbus die niet in orde is of aan onderhoud toe is zorgt ervoor dat er niet aan de zorgplicht is voldaan.
- Maar u moet ook voorlichting en instructies hebben gehad hoe u veilig uw werk kunt doen.
- En uw werkgever moet er ook op toezien dat u zich aan deze regels houdt.
Dit betekent dat een werkgever bijna altijd aansprakelijk is voor een aanrijding tijdens werk.
Aangereden tijdens werk en werkgever aansprakelijk stellen
U bent aangereden onder werktijd en er is schade ontstaan. Mogelijk zelfs letselschade met flinke kosten. U wilt de schade claimen bij uw werkgever. De eerste stap om schadevergoeding te eisen, is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. In dit geval is uw werkgever de tegenpartij. In zijn wagen heeft u een aanrijding tijdens werk gehad. Het aansprakelijk stellen doet u schriftelijk.
Wees niet bevreesd dat uw werkgever u er op aan zal kijken of dat deze u het kwalijk zal nemen dat er mogelijk een groot bedrag aan schadevergoeding betaald moet worden. Werkgevers zijn goed verzekerd tegen bedrijfsongevallen en aanrijdingen onder werktijd met auto’s van de zaak. De schadeclaim is dan wel gericht aan uw baas, maar zal worden afgehandeld en betaald door de bedrijfsongevallen verzekering of inzittenden verzekering die uw werkgever heeft afgesloten.
U vermeld verder in uw brief wat er is gebeurt en welke schade u heeft. Ook kunt u vermelden dat er mogelijk nog meer schade is te verwachten. Indien de aansprakelijkheid door de verzekeringsmaatschappij van uw baas is erkend, kunt u uw schade claimen. Bij volledige aansprakelijkheid, en dat is bij bedrijfsongevallen al snel het geval, kunt u een maximale schadevergoeding claimen voor de aanrijding tijdens werk. Alle schadeposten zullen dan worden vergoed.
Schadeposten die u kunt claimen na een aanrijding tijdens werk
Omdat u bent aangereden onder werktijd komen vaak alle schadeposten in aanmerking voor een schadevergoeding. Bij een maximale schadevergoeding kunt u ervan uitgaan dat alle kosten die u extra moet maken worden vergoed. Onkosten die u voor de aanrijding tijdens werk niet gemaakt zou hebben, maar nadat u bent aangereden tijdens werk wel heb moeten maken, kunt u claimen. Alle extra onkosten komen in aanmerking. Denkt u hierbij aan:
- uw bril die tijdens de aanrijding is stuk gegaan;
- het verlies aan inkomen omdat u een tijd niet kunt werken;
- uw eigen risico van uw ziektekostenverzekering die u moet betalen
- het parkeergeld bij het ziekenhuis
- de vervoerskosten naar de fysiotherapeut;
- de eigen bijdrage bij de medicijnen
- het moeten inhuren van een klusjesman omdat u het zelf niet meer kunt, etc.
Alle extra kosten krijgt u vergoed. Ook kan het zijn dat u voor een smartengeld vergoeding in aanmerking komt. U heeft niet overal een bonnetje voor nodig. Noteert u alle onkosten zorgvuldig en claim deze. Ook als een kennis u moet helpen in de huishouding kunt u daar een vergoeding voor krijgen.
Rechtshulp kosten claimen bij volledige aansprakelijkheid
Eén van de schadeposten die u niet had gehad als het verkeersongeval niet had plaatsgevonden, zijn de kosten voor rechtshulp. De schadepost juridische hulp komt daarom ook voor een vergoeding in aanmerking. Bedenk u wel dat de kosten voor een letselschade advocaat of een letselschade jurist alleen in zijn geheel vergoed worden als er sprake is van volledige aansprakelijkheid. Bij gedeelde aansprakelijkheid moet u ook een deel van de vaak hoge kosten van een letselschade expert zelf betalen.