Tijdens het uitvoeren van uw werk bent u betrokken geraakt bij een aanrijding. U heeft schade. Mogelijk heeft u zelfs verwondingen opgelopen. Kunt u een schadevergoeding krijgen? Wordt uw letselschade vergoed? U heeft een aanrijding tijdens werktijd gehad, wat nu?
U bent aangereden door een andere auto of heeft zelf brokken gemaakt op de weg, u heeft iemand anders aangereden. Wellicht bent u van de weg afgeraakt en heeft u de vangrail geramd of bent u tegen een boom tot stilstand gekomen. Een aanrijding onder werktijd is een bedrijfsongeval. U kunt alle letselschade claimen bij uw werkgever.

Verkeersongevallen die plaatsvinden tijdens de uitvoering van werk voor de baas vallen onder de categorie bedrijfsongevallen. Bij een aanrijding tijdens werktijd is de werkgever dan ook bijna altijd de partij die voor de schade moet opdraaien. Het maakt daarbij niet uit of u zelf schuld heeft aan het verkeersongeluk. Als de derde partij die u heeft aangereden aansprakelijk is, dan zal uw werkgever de schade weer verhalen moet de verzekering van deze derde partij.
Als u voor uw baas op de weg zit is uw baas verantwoordelijk voor uw veiligheid. De wet stelt strenge eisen aan werkgevers als het gaat om veilig kunnen werken. Ook op de weg is deze zorgplicht van toepassingen. Eén van de onderdelen van de zorgplicht is het zorg dragen voor een goede verzekering.
Werkgevers zijn dan ook verplicht een inzittende verzekering af te sluiten voor hun werknemers. Deze inzittende verzekering moet ervoor zorg dragen dat eventuele letselschade gedekt is en de medewerker kan rekenen op een maximale schadevergoeding.
Aanrijding tijdens werktijd en aansprakelijkheid
Is het zo dat u bij een aanrijding alleen de wederpartij aansprakelijk kunt stellen als deze schuldig is aan het verkeersongeval, bij een aanrijding tijdens werktijd is dat niet zo. Wordt u door iemand anders aangereden en die heeft schuld aan het ongeluk, dan betaalt zijn verzekering de schade uit. Bent u met uw bedrijfswagen echter zelf schuldig aan de aanrijding tijdens werktijd, dan zou u denken dat u dan zelf moet opdraaien voor de schade. Dat ligt dan anders.
Als u door de aanrijding onder het werk letselschade heeft opgelopen, dan betaalt de werkgever alle letselschade. Aanrijdingen in de baas zijn tijd worden gezien als een bedrijfsongeval. Bij een bedrijfsongeval is het uw werkgever die voor de schade moet opdraaien.
Het gaat bij de werkgeversaansprakelijkheid bij een verkeersongeval erom dat het een aanrijding tijdens werktijd is. Een ongeluk in de baas zijn tijd. Het maakt niet uit of de botsing plaatsvond met een auto van de zaak of met uw eigen auto. Als u onder werktijd wordt aangereden is het uw werkgever die aansprakelijk is als u de veroorzaker van de aanrijding bent.
Deze werkgeversaansprakelijkheid is ook van toepassing als u onder werktijd van de weg raakt en bijvoorbeeld tegen een boom tot stilstand komt. Ook bij eenzijdige ongelukken in het verkeer is het uw werkgever die aansprakelijk is voor de door u opgelopen letselschade.
Verzekering betaalt autoschade en letselschade
Mensen die voor hun werk de weg op moeten lopen kans op een ongeluk in het verkeer. Werkgevers zijn zich daar bewust van. Omdat zij een wettelijk vastgelegde werkgeversaansprakelijkheid hebben voor de zorg voor hun medewerkers, moeten alle werkgevers een inzittendenverzekering voor hun werknemers afsluiten. Een verzekering die ervoor zorgt dat de werknemer die voor zijn baas onderweg is nooit voor hoge kosten aan letselschade komt te staan bij een verkeersongeluk.
Het maakt dus niet uit of u zelf schuld heeft aan de aanrijding onder werktijd of dat u bent aangereden. Als u bent aangereden betaalt de autoverzekering van degene die u heeft aangereden de schade. Als u zelf de veroorzaker van de aanrijding bent, dan stelt u uw werkgever aansprakelijk en betaalt zijn inzittendenverzekering al uw schadeposten uit.
Aansprakelijk stellen van de werkgever lastig?
Door het ongeval op de weg onder het werktijd voelt u zich schuldig naar uw werkgever.
- U mag van uw werkgever een mooie leaseauto gebruiken.
- U veroorzaakt door uw eigen stomme schuld een aanrijding tijdens werktijd.
- U rijdt de nieuwe bedrijfswagen in de prak.
- Door uw verwondingen zit u arbeidsongeschikt thuis.
- Uw werkgever moet een vervanger inhuren en inwerken.
- U krijgt tijdens uw ziekte gewoon doorbetaald.
Door uw letselschade maakt u ook nog eens veel extra kosten waarvoor u allemaal een schadevergoeding van uw werkgever wilt hebben.
U weet niet of u wel een forse schadeclaim durft in te dienen bij uw baas. Maakt u zich geen zorgen. Ondanks dat uw werkgever aansprakelijk gesteld kan worden voor alle letselschade ontstaan door de aanrijding onder werktijd, merkt uw baas financieel niet veel van uw schadeclaim. Uw baas kan alle schade die door het ongeval op de weg is veroorzaakt, declareren bij zijn schade inzittenden verzekering.
Ook heeft uw werkgever de mogelijkheid om loonschade te claimen. Al uw netto loonkosten en re-integratiekosten kan uw werkgever weer verhalen op de derde partij die u heeft aangereden. De kosten van doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid van u, als gevolg van de botsing met de derde partij, kan uw werkgever dus weer gedeeltelijk terugkrijgen van de veroorzaker van het ongeluk.
U hoeft dus niet huiverig te zijn voor ontslag of een sanctie omdat u uw werkgever door de aanrijding op enorme kosten jaagt. U kunt bij uw werkgever zonder angst voor repercussies een schade claim neerleggen. Uw werkgever krijgt alles weer vergoed van zijn verzekering. Uw relatie met uw werkgever loopt door de aanrijding onder werktijd geen gevaar.
Aanrijding tijdens werktijd met eigen auto
Het voertuig waarmee u het ongeluk tijdens het uitvoeren van uw werkzaamheden hebt gehad, is niet van belang als het gaan om de werkgeversaansprakelijkheid. Het kan gaan om elke soort voertuig wat wordt gebruikt bij het uitvoeren van werkzaamheden:
- auto,
- bestelbus,
- vrachtauto,
- taxi,
- bus,
- tractor,
- vorkheftruck,
- fiets,
- scooter,
- of zelfs uw eigen auto.
Ook als u met uw eigen auto op weg was om werkzaamheden voor uw baas uit te voeren, valt een verkeersongeval onder de werkgeversaansprakelijkheid. Ook dan moet bij eigen schuld aan het ongeval de verzekering van uw werkgever de letselschade vergoeden bij een aanrijding tijdens werktijd.
Aansprakelijkheid bij eenzijdig ongeluk onder werktijd
Uw werkgever is ook aansprakelijk als er sprake is van een eenzijdig ongeluk. Een bestuurder van een ander voertuig hoeft niet bij het ongeluk betrokken te zijn. U raakt van de weg en maakt daardoor brokken. U rijdt tegen een boom of belandt door een slippartij of verkeerde stuurbeweging in de vangrail. Ook dan is de werkgeversaansprakelijkheid van toepassing.
De wetgever is namelijk van mening dat een werkgever middels een verzekering zorg moet dragen voor zijn werknemers die voor hun werk de weg op moeten. Een werkgever heeft als onderdeel van zijn zorgplicht de taak om zijn werknemers te verzekeren tegen mogelijk hoge kosten van letselschade. Letselschade door een aanrijding tijdens werktijd of een eenzijdig ongeluk onder werktijd. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer met de eigen auto op pas was of met een auto van de zaak.
Schade zelf betalen bij verkeersongeval in baas zijn tijd
Als er sprake is van een situatie waarbij de medewerker uit eigen keus de hand in het ongeluk heeft gehad, dan draait de medewerker zelf op voor alle letselschade. Deze situatie doet zich voor als de medewerker zich bewust roekeloos heeft gedragen of met opzet de ander heeft aangereden. Voorwaarde is wel dat de werkgever dit aantoont met bewijs.
Dit is natuurlijk niet zo eenvoudig. Heeft de medewerker een te hoog alcohol promillage in zijn bloed of is deze zichtbaar onder de invloed van drugs, dan is een politierapport voldoende en is de werkgeversaansprakelijkheid niet meer aan de orde. De werknemer krijgt dan geen schadevergoeding voor de opgelopen letselschade van de aanrijding.