Vaak is de aansprakelijkheid bij een aanrijding achterop duidelijk. Een belangrijke verkeersregels is dat een gemotoriseerd voertuig, als een automobilist of buschauffeur, altijd voldoende afstand moet houden tot zijn voorganger. Echter, bij een aanrijding van achteren is de achterop rijder niet in elke situatie aansprakelijk.
Niet op tijd kunnen remmen door niet voldoende afstand te houden is bepalend voor de aansprakelijkheid bij een kop-staart botsing. Maar wat nu als de voorligger plotseling remde zonder dat dit echt nodig was, de achteropkomende auto afsneed bij het inhalen of keihard remde bij het stoplicht terwijl dit eigenlijk niet meer kon?

Als u van achteren bent aangereden dan stelt artikel 19 Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels dat er niet genoeg afstand is gehouden. Als er een botsing van achter heeft plaatsgevonden, dan gaat de rechter er vaak van uit dat de achteropgekomen auto niet voldoende afstand heeft bewaard tot zijn voorganger.
Wie aansprakelijk is bij een aanrijding van achteren is vaak duidelijk. Als er niet voldoende afstand is bewaard met de voorganger, dan is de aansprakelijk van de achterop rijdende auto vaak meteen bepaald. Degene die door niet voldoende afstand houden de aanrijding van achteren heeft veroorzaakt, is volledig aansprakelijk voor alle schade en moet een maximale schadevergoeding betalen aan de bestuurder die van achteren is aangereden.
Maar dit is niet in alle situaties het geval. De regel dat degene die van achteren in de auto of bus van zijn voorganger is gereden altijd aansprakelijk is voor het ongeluk omdat deze afstand had moeten houden, gaat niet altijd op.
Wie is aansprakelijk bij een aanrijding van achteren?
Een automobilist moet afstand houden op zijn voorganger. Stopt u voor een rood stoplicht, dan moet uw achterligger zoveel afstand houden dat deze ook op tijd kan stoppen en u daarbij niet van achter aanrijdt. Als u in een file staat, dan mag er geen kop-staart botsing ontstaan omdat u niet op tijd kon stoppen voor de file. Als uw voorganger stopt om een voetganger over te laten steken, dan moet u voldoende afstand houden om op tijd te kunnen remmen.
Bij een aanrijding van achteren is de auto of bus die achterop is gereden, omdat deze niet voldoende afstand heeft gehouden of te laat remde, in de regel aansprakelijk voor de schade. Er zijn echter situaties waarbij dit niet het geval is en de voorligger aansprakelijk gesteld kan worden bij een aanrijding achterop.
Bij een aanrijding van achteren zijn er situaties waarbij degene die van achteren aangereden is zelf aansprakelijk is voor het ongeluk. Degene die achterop is gekomen is dan niet aansprakelijk. Deze situatie kan zich voordoen bij een aanrijding van achteren als u:
- remt zonder dat in het verkeer daar een noodzaak toe was,
- abrupt en hard stopt voor het oranje stoplicht terwijl u nog gelegenheid genoeg had om rustig te remmen,
- remt voor overstekende dieren waardoor er een gevaarlijke verkeerssituatie ontstaat,
- de achteropkomende auto afsneed omdat u te weinig ruimte liet bij het inhalen,
- het stoplicht al dusdanig was genaderd dat u niet meer kon stoppen zonder dat er een gevaarlijke situatie zou ontstaan, maar dit toch deed.
- u stapvoets in een file reed waarbij degene die u van achteren raakte er voor zorgde dat u uw voorganger weer aanreed.
Allemaal situaties waarbij de achterop rijder aansprakelijk gesteld kan worden voor de aanrijding van achteren.
Voorligger aansprakelijk bij aanrijding van achteren
Wanneer is de achteropkomende verkeersdeelnemer niet aansprakelijk bij een verkeersongeval?
Abrupt remmen
Remde u plotseling zonder dat daar een aanleiding voor was en knalde daardoor een auto bij u achterop, dan kan de aansprakelijkheid bij u komen te liggen. Als er geen verkeerssituatie was die het voor u noodzakelijk maakte om plotseling op de rem te gaan staan, dan kan de achterop komende auto niet verweten worden niet voldoende afstand te hebben gehouden.
Was er wel een goede reden om abrupt te remmen, omdat er bijvoorbeeld een kind de weg overstak of een fietser afsloeg zonder richting te geven, dan is de auto die u van achteren heeft aangereden wel aansprakelijk voor het ongeluk door niet voldoende afstand te houden.
Ook als u moet remmen voor een stoplicht, dan moet u als u plotseling hard remt rekening houden met de verkeerssituatie. Een aanrijding van achteren voor een stoplicht betekent bijna altijd dat de auto die achterop kwam en te laat remde aansprakelijk is. Maar als u bij oranje licht vol op de rem gaat staan terwijl u nog gelegenheid genoeg had om te stoppen of als u al zo ver doorgereden was dat u niet meer kon remmen zonder het overige verkeer in gevaar te brengen, dan kan u als voorligger aansprakelijk gesteld worden voor de schade.
Afsnijden
Haalt u een auto in en geeft u de auto die u inhaalt te weinig ruimte en ontstaat daardoor een botsing, dan kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de aanrijding. Door de automobilist te weinig ruimte te geven bij het inhalen heeft u de automobilist afgesneden waardoor de botsing is ontstaan.
Door te weinig ruimte te geven bij het inhalen ontstond er een aanrijding van achteren waarbij de achterop rijder niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de botsing.
Kettingbotsing
Bij een kettingbotsing veroorzaakt u zelf een botsing met uw voorganger, maar ongewild botst er ook weer iemand van achteren bij u. Als u stil staat in de file en iemand rijdt u van achteren aan, dan is deze aansprakelijk voor alle letselschade. Er is onvoldoende afstand gehouden. Ook als u hierdoor ‘doorschuift’ in de stilstaande file en uw voorganger aanrijdt. Ook dan is degene die u van achteren heeft aangereden aansprakelijk voor de letselschade aan uw voorganger.
De situatie is anders als u file rijdt. De file is nog in beweging en u wordt van achteren aangereden, maar dusdanig dat uw auto doorschiet en u bij uw voorganger naar binnen rijdt. In dat geval bent u als achteroprijder wel aansprakelijk in de file. U had bij het filerijden voldoende afstand moeten bewaren.
Bezoek een arts na een achterop aanrijding
Als u te maken krijgt met een achterop aanrijding wees er dan attent op dat u na de botsing zo snel mogelijk een arts opzoekt om u te laten onderzoeken. Ogenschijnlijk lichte aandoeningen kunnen een signaal zijn voor ernstiger letsel als bijvoorbeeld een whiplash syndroom:
- pijn in de nek,
- hoofdpijn,
- duizeligheid,
- schouderpijn.
Aandoeningen die zich kunnen ontwikkelen tot een whiplash. Een nekaandoening die veel voorkomt bij aanrijdingen van achteren. Maar ook een aandoening die veel letselschade tot gevolg kan hebben.
Een bezoek aan een arts snel na het ongeluk is niet alleen van belang als het gaat om uw gezondheid en herstel. Ook voor het vastleggen van de aandoening en het verband met het ongeluk is van belang. De bevindingen van de dokter leveren het bewijs dat deze aandoening is opgelopen bij deze aanrijding.