U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval met letselschade. U heeft een voetganger op straat aangereden. De voetganger is gewond geraakt en wilt alle schade vergoed hebben. Een aanrijding met voetganger kent speciale regels als het gaat om de aansprakelijkheid.
Voetgangers die in het verkeer worden aangereden krijgen altijd minimaal een deel van hun schade vergoed. Ook al heeft de voetganger een domme verkeersfout gemaakt. Ook al is deze volledig schuldig aan het ongeval, dan nog kan een schadevergoeding worden geclaimd.

Door de opgelopen verwondingen heeft de voetganger letselschade opgelopen. Schade als gevolg van het letsel kan onverwacht tot hoge kosten leiden. Bij verwondingen zijn het niet alleen de dokterskosten en ziekenhuiskosten die om de hoek komen kijken. Deze onkosten worden vaak wel door de ziektekostenverzekering gedekt. Maar er zijn veel meer onkosten. Sommige schadeposten moeten de rest van het leven aan het slachtoffer worden vergoed.
Niet alleen schadeposten maar ook gederfde inkomsten moeten worden gecompenseerd. Bij letselschade dat ontstaan is door een aanrijding met voetganger of andere verkeersdeelnemer, is het wettelijk geregeld dat het slachtoffer financieel geen nadeel mag ondervinden aan het ongeval. Alle gemiste inkomsten en gemaakte kosten als gevolg van het ongeval moeten door de aansprakelijke partij worden vergoed. Maar ook de in de toekomst nog te missen inkomsten en in de toekomst nog te maken kosten, dienen door de aansprakelijke partij te worden betaald.
Aanrijding met voetganger en de aansprakelijkheid
Als een lopende verkeersdeelnemer wordt aangereden, dan zijn de verwondingen vaak ernstig. Veel voorkomende letsels zijn:
- botbreuk in de onderbeen en bovenbeen,
- gebroken heup,
- gebroken rugwervel,
- verwondingen aan het hoofd,
- gebroken pols of arm,
- hersenletsel,
- inwendige verwondingen,
- gebroken ribben.
Voetgangers belanden bij een botsing in het verkeer vaak met ernstig letsel in het ziekenhuis. Een aanrijding met voetganger die gewond is geraakt levert meestal dan ook veel letselschade op.
De reden dat een aanrijding met voetganger zo vaak zwaar letsel oplevert, komt omdat voetgangers in vergelijking met gemotoriseerde medeweggebruikers onbeschermd zijn. Daarnaast hebben lopende verkeersdeelnemers er ook nog eens mee te maken dat zij door hun medeweggebruikers met veel hogere snelheid dan zijzelf worden aangereden. Reden voor de wetgever om voetgangers meer te beschermen in het verkeer. Om het aantal ernstige letsels bij voetgangers te verminderen, is gesteld dat het gemotoriseerde verkeer altijd aansprakelijkheid heeft bij een aanrijding met voetganger of fiets.
Als een auto, scooter, bus, brommer, bestelbus, motor, vrachtauto of ander gemotoriseerd voertuig een voetganger aanrijdt, dan zijn deze gemotoriseerde weggebruikers voor minimaal de helft aansprakelijk, altijd. Dus ook al heeft de voetganger volledig schuld aan de aanrijding, toch moet het gemotoriseerde voertuig de helft van de schade vergoeden. Bij ernstig letsel zijn dit hoge bedragen aan schadevergoeding die voor de letselschade betaald moeten worden.
De automobilist, scooterrijder, bestelbuschauffeur, motorrijder, vrachtwagenchauffeur, brommerrijder, etc moeten er alles aan gedaan hebben om een aanrijding met de voetganger te voorkomen.
Heeft de voetganger aantoonbare schuld aan het verkeersongeluk, dan komt afhankelijk van de beoordeling van de rechter het percentage aansprakelijkheid tussen de vijftig en honderd procent te liggen. Als een voetganger wordt aangereden ligt in de praktijk de aansprakelijkheid toch vaak volledig bij de bestuurder van de auto, scooter, brommer, e.d. De voetganger kan dan een maximale schadevergoeding tegemoet zien.
Schadevergoeding en smartengeld uitkering
Een letselschade vergoeding bestaat uit een schadevergoeding en smartengeld uitkering. De schadevergoeding is een vergoeding voor alle schadeposten die voor het slachtoffer ontstaan na het verkeersongeval. Alle schade als gevolg van het ongeluk dient te worden vergoed. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan:
- reiskosten naar het ziekenhuis en de fysiotherapie,
- eigen bijdrage geneesmiddelen en verbandmiddelen,
- vervanging van een kapotte bril en kleren,
- kosten voor extra oppas voor de kinderen,
- vergoeding van het sportabonnement waar het slachtoffer niets meer aan heeft,
- kosten voor het inhuren van rechtsbijstand.
Onder de schadevergoeding vallen niet alleen de extra te maken kosten, maar ook gederfde inkomsten. Gemiste inkomsten omdat het slachtoffer van de aanrijding minder verdiend dan voor het ongeval.
Daarnaast maakt een smartengeld vergoeding deel uit van de letselschade. Smartengeld is een compensatie voor al het:
- leed,
- pijn,
- verdriet.
De psychische schade en al het emotionele en geestelijke leed wat de aangereden voetganger heeft ervaren en nog zal gaan ervaren. Denkt u hierbij aan een vergoeding voor het verdriet over de zichtbare littekens, het niet meer kunnen oppakken van de oude baan of de favoriete hobby die niet meer uitgeoefend kan worden.
Schadeafhandeling na een aanrijding met een voetganger
Na een aanrijding met voetganger die gewond is geraakt en naar het ziekenhuis moest worden gebracht, zit voor iedereen de schrik er goed in. Het behandelen van de verwondingen heeft prioriteit, maar de extra onkosten voor de aangereden voetganger beginnen meteen te lopen.
- Een letselschadeprocedure begint altijd met het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Er moet een aansprakelijke partij zijn om de schade te kunnen claimen. Degene die de voetganger heeft aangereden is in ieder geval voor de helft aansprakelijk. Over de andere helft kan onderhandeld worden of de rechter kan worden gevraagd daar een uitspraak over te doen.
- De letselschade jurist van de voetganger zal een voorschot op de letselschade vergoeding aanvragen. Omdat de letselschade bedragen door het slachtoffer tot aan de schadevergoeding uitbetaling uit eigen zak moeten worden betaald, moet er een voorschot worden uitgekeerd aan het slachtoffer. Dit om de eerste letselschade bedragen te kunnen betalen.
- Is er overeenstemming over de mate van aansprakelijkheid, dan kunnen de schadeposten worden geclaimd bij de al dan niet deels aansprakelijke partij. Het slachtoffer houdt nauwkeurig bij welke extra inkomsten deze moet maken en welke gemiste inkomsten door het ongeluk er zijn.
- Bij medische eindtoestand, als er geen verbeteringen in de lichamelijke en geestelijk toestand van de aangereden voetganger meer mogelijk zijn, kan de eindbalans worden opgemaakt. De restschade kan worden bepaald en de letselschade vergoeding die daarbij past.
Juridische bijstand na een ongeluk
Een onderdeel van de schadestaat is de schadepost rechtsbijstand. De kosten voor een letselschade advocaat of letselschade bureau had u niet gemaakt als het ongeluk niet had plaatsgevonden. Deze onkosten kunt u dus ook opvoeren om vergoed te worden. Houdt u er wel rekening mee dat deze kosten alleen in zijn geheel vergoed worden bij volledige aansprakelijkheid. De kosten voor een letselschade jurist of advocaat zijn niet gratis als u zelf voor een deel aansprakelijk bent.