Wat te doen bij een aanrijding? U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft een aanrijding veroorzaakt. Of u nu schuld heeft of niet een verkeersongeluk is altijd vervelend.
Maar… u moet na de aanrijding uw hoofd koel houden en een aantal zaken in acht nemen. Of u nu een aanrijding hebt veroorzaakt of dat u bent aangereden: noteert u alle namen en adressen of kentekens van getuigen voordat ze weer vertrokken zijn. Deze getuigen kunt u later weer hard nodig hebben als er twijfels zijn over de schuldvraag bij de aanrijding. U kunt dit ook aan een omstander vragen te doen. Laat indien mogelijk alle voertuigen gewoon staan.

Mochten de auto’s die betrokken zijn bij het ongeluk de weg blokkeren maak dan zo mogelijk foto’s met uw mobiele telefoon of laat iemand anders foto’s maken voordat de auto’s worden weggehaald. Markeer de plekken op de weg waar de auto’s hebben gestaan. Dat scheelt weer heel wat discussies.
Documenteer bij een aanrijding alles goed
Vul met de andere mensen die betrokken zijn bij het ongeluk het Europees Schadeformulier voor de helft in. De voorste pagina is voldoende, de rest kunt u thuis invullen. Zorg er wel voor dat u er altijd eentje in uw auto heeft liggen. Vul alles goed en duidelijk in. Vergeet vooral niet om alle mogelijke getuigen van de aanrijding en alle aankruis hokjes in te vullen.
Bij de regeling van de schade van de aanrijding is dit erg belangrijk. Besteed hier aandacht aan. Is er iemand na de botsing doorgereden bel dan meteen de politie. Denk erom het wordt allemaal stukken makkelijker als u de kentekens heeft. Ook als blijkt dat de bestuurder het wie u de botsing heeft gehad gedronken is of onverzekerd rondrijdt is het handig om meteen de politie in te schakelen.
Fotografeer de gevolgen van de botsing
Belangrijk is om na de botsing zoveel mogelijk bewijs vast te leggen. Met de komst van de smartphone is dat eenvoudig. Fotografeer zoveel mogelijk voordat u de auto’s aan de kant zet. Fotografeer uw schade en dat van de tegenpartij, de situatie na het ongeluk, de persoonlijke schade, de nummerborden, de omgeving en alle andere zaken waarvan u mogelijk het vermoeden heeft dat dit van invloed is geweest op het ontstaan van het verkeersongeluk.
Schuldvraag bij de aanrijding komt later
Denk er ook om dat u nooit en te nimmer de schade zelf gaat regelen. Bij aanrijdingen met letselschade is een goed advies en goed onderhandelen met de tegenpartij van het grootste belang. Schakel onmiddellijk uw auto verzekeringsmaatschappij of uw rechtsbijstandsverzekering in. U kunt ook een letselschade advocaat of jurist inschakelen. Deze rekenen over het algemeen een tarief of doen uw verkeersongeval wellicht onder no cure no pay voorwaarden. De kosten hiervan zijn bij toewijzing van schuld verhaalbaar op de aansprakelijke tegenpartij.
Roep bij een ongeluk met letsel en schade deskundige hulp in
Gaat u in ieder geval niet weg na de botsing zonder dat u al uw gegevens aan de andere partij heeft gegeven. Dit wordt gezien als doorrijden na een ongeluk en dat is strafbaar. Rijdt dus niet door na de botsing, ook al stelt de aanrijding niet zo veel voor. Vul het schadeformulier in en laat de tegenpartij dit ondertekenen. Beperkt u zich tot de feiten. Wie schuld heeft aan het verkeersongeval is aan de verzekeringsmaatschappijen en komt later.