U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeluk. U heeft een botsing gehad en schade opgelopen. U wilt de schade vergoed hebben en wilt weten hoe het zit met de aansprakelijkheid. Hoe gaat aansprakelijk stellen na aanrijding in zijn werk?
Een procedure om de schade van de tegenpartij te kunnen claimen start met het aansprakelijk stellen van degene waarvan u vindt dat deze schuld heeft aan het verkeersongeluk. De schuldige is aansprakelijk voor de schade bij de ander die voortkomt uit het ongeluk. De veroorzaker van een verkeersongeval is wettelijk verplicht om alle schade van het verkeersslachtoffer te vergoeden.

Ook als er letsel is ontstaan bij de aanrijding, is de schuldige partij aan te spreken op de letselschade bij het slachtoffer. Elke procedure om de letselschade te claimen en een schadevergoeding te eisen voor alle materiële en immateriële schade begint met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij.
Hoe iemand aansprakelijk stellen na aanrijding?
Het aansprakelijk stellen na aanrijding of botsing is de eerste stap in een letselschade procedure. Het eerste wat u moet doen is de wederpartij aansprakelijk stellen voor de veroorzaakte schade van de aanrijding. Het juridisch aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen schade gebeurt schriftelijk door het sturen van een brief naar de in uw ogen schuldige wederpartij.
- In deze aansprakelijkheidsbrief vermeldt u dat u de persoon verantwoordelijk stelt voor de door u opgelopen letselschade.
- Tevens geeft u aan welke schade u heeft geleden en documenteert dat.
- Ook geeft u aan dat u voor een bepaalde datum hier een reactie op wilt hebben en dat u de mogelijkheid openhoudt dat er mogelijk nog meer schadeposten in de toekomst bijkomen.
Immers, er kan door uw letsel schade optreden waarvan u nog niet op de hoogte bent. Als de medische eindtoestand is bereikt kunt u pas definitief bepalen welke kostenposten als schade aangemerkt kunnen worden en voor een schadevergoeding in aanmerking komen. De aansprakelijkheid is een belangrijk onderdeel in een letselschade procedure. Zonder aansprakelijkheid heeft u namelijk geen recht op een schadevergoeding.
Op tijd aansprakelijk stellen na aanrijding voorkomt verjaring
Als u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen dan heeft u bij een auto-ongeluk drie jaar de tijd om dit te doen. Als u dus aanspraak wilt maken op een schadevergoeding van de automobilist die het verkeersongeluk heeft veroorzaakt, dan moet de aansprakelijkstelling binnen drie jaar na na het ongeval plaatsvinden. Doet u dat niet dan verjaart uw schadeclaim en heeft u nergens meer recht op.
Bij andere ongevallen van een auto-ongeval dient de aansprakelijkstelling binnen vijf jaar te gebeuren. Om verjaring van de claim te voorkomen is het handig om het aansprakelijk stellen na aanrijding zo spoedig mogelijk te regelen.
Uitgangspunt bij het aansprakelijk stellen na aanrijding is dat iedereen zijn eigen schade betaald, maar als de tegenpartij aansprakelijk is voor het verkeersongeluk deze de schade moet vergoeden. Degene die de verkeersfout begaat is wettelijk verplicht de schade van de ander te betalen.
Omdat bestuurders van auto’s allemaal een verplichte aansprakelijkheidsverzekering hebben op grond van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen kunt u bij het aansprakelijke stellen na aanrijding of botsing u ook direct tot de verzekeringsmaatschappij wenden.
Aansprakelijkheid letselschade bij aangereden fiets of voetganger
De verkeersdeelnemer die volledig schuld heeft aan het verkeersongeluk kan aansprakelijk worden gesteld voor alle schade. Dit is niet het geval bij alle soorten van aanrijdingen, alleen bij een botsing tussen motorvoertuigen wordt de schade op deze wijze bepaald.
De aansprakelijkheid bij een auto-ongeluk met een fietser of een voetganger ligt anders. Als fietser of voetganger bent u als het gaat om letselschade na een aanrijding sterk in het nadeel. Een automobilist is door zijn auto beschermt bij een botsing. Een fietsende verkeersdeelnemer of overstekende voetganger niet. De wetgever heeft voor deze verkeersdeelnemer een speciale regeling als het gaat om de aansprakelijkheid. Het aansprakelijk stellen na aanrijding van voetgangers of fietsers gaat op dezelfde manier maar vooraf is al duidelijk dat deze ‘zwakke verkeersdeelnemers’ nooit meer dan voor de helft aansprakelijk zijn voor de aanrijding met de auto.
Een automobilist is bij kwetsbare zwakke verkeersdeelnemers altijd minimaal voor de helft zelf aansprakelijk voor de schade. Het aansprakelijk stellen na aanrijding van een kind van veertien jaar of jonger als automobilist heeft voor de claim op het vergoeden van de schade al bijna geen zin. Bij een aanrijding met deze zeer zwakke verkeersdeelnemers ligt de aansprakelijkheid volledig en voor de volle honderd procent bij de automobilist, ongeacht de schuldvraag. Uitzondering hierop is de regel dat er sprake was van overmacht. Dit is echter niet eenvoudig aan te tonen.
Verzamel bewijs voor succesvol aansprakelijk stellen na aanrijding
Wie eist, bewijst. En dat is wat u moet doen als u een schadevergoeding eist van de wederpartij. U dient te bewijzen dat de ander aansprakelijk is voor de schade.
- Een belangrijk document hierbij is het Europees schadeformulier. Hierop staan de gegevens van de wederpartij vermeld en de toedracht. Om succesvol de wederpartij aansprakelijk te stellen na een aanrijding, is het handig om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen.
- Maak foto’s van de plaats van het ongeluk met uw mobiele telefoon. Fotografeer de schade aan de auto’s, de remsporen, de situatie, de lichamelijk schades, etc. Zet zoveel mogelijk op de foto.
- Verzamel ook de gegevens van getuigen en omstanders. Deze zijn na de klap vaak al snel weer verdwenen. Hun verklaring is belangrijk bewijs. Bewaar ook alle reparatiekosten.
- Moet u naar uw huisarts met uw letsel zorg dan ook dat alle bevindingen goed in het medische dossier worden opgenomen. Ga ook bij lichamelijk letsel of psychisch letsel direct na een arts. Wacht hier niet mee.
De verzekeraar van de wederpartij zal, als u pas na dagen zich meldt bij een arts, proberen aan te tonen dat dit letsel dan wel niets met het auto-ongeluk te maken heeft. Aansprakelijk stellen na aanrijding is één, de aansprakelijkheid erkennen is twee. Bewijsmaterialen zijn nodig als de aansprakelijkheid door u bewezen moet worden.
Aansprakelijkheid voor de opgelopen letselschade na verkeersongeluk
Als de aansprakelijkheid is erkend of de rechter heeft bepaald dat de wederpartij aansprakelijk is voor de letselschade die is ontstaan door het verkeersongeluk dan kan de schade geclaimd worden bij de wederpartij. U dient hiervoor alle letselschade die u heeft geleden te verzamelen en in de schadeclaim te vermelden. In principe komen alle kosten in aanmerking die u, als u de aanrijding niet had gehad, niet zou hebben gemaakt. Dit kunnen zijn:
- materiële kosten, die voor een schadevergoeding in aanmerking komen;
- immateriële kosten die voor een smartengeld uitkering in aanmerking komen.
Er zijn veel schadeposten die kunnen ontstaan als u met letsel door een verkeersongeval te maken krijgt. Vaak is de inkomensschade de grootste schadepost. Op een goede wijze aansprakelijk stellen na aanrijding of botsing is daarom belangrijk. Bij geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kunnen deze kosten flink oplopen, zeker als dit niet van tijdelijke aard is. Daarnaast zijn er veel kosten die u mogelijk extra moet maken. Noteer en documenteer deze allemaal zorgvuldig.
Rechtshulp en juridische bijstand bij aansprakelijkstelling
Als de aansprakelijkheid volledig wordt erkend kunt u in de schadeclaim ook de rechtsbijstand kosten meenemen. U kunt het aansprakelijk stellen na aanrijding dan zonder kosten door een letselschade jurist laten verzorgen. Het inhuren van rechtsbijstand door een letselschade expert is dan voor u gratis. De kosten van de juridische hulp wordt bij volledige aansprakelijkheid door de wederpartij vergoed.