U heeft schade opgelopen en u wilt uw schade vergoed hebben van de tegenpartij. Belangrijk is dat de tegenpartij zijn aansprakelijkheid erkent. De tegenpartij aansprakelijk stellen voor schade doet u per brief en wel zo snel mogelijk na het ongeluk of ongeval.
Het regelen van de erkenning van aansprakelijkheid is het eerst wat moet gebeuren. Pas daarna wordt er over schadeposten gecommuniceerd. Vaak neemt bij aansprakelijkstelling de verzekeraar van de tegenpartij de zaak over. Deze verzekeringsmaatschappij hebben deskundigen in dienst en zullen eerst proberen uit te vissen hoeveel de schade ongeveer zal zijn.

Enige terughoudendheid is dan op zijn plaats. Het aansprakelijk stellen voor schade zal aanmerkelijk moeizamer gaan als verwacht wordt dat de schade groot zal zijn. Belangrijk is natuurlijk wel dat u weet wie u aansprakelijk moet stellen. Het is dan ook zaak om de naam en contactgegevens van de dader of veroorzaker van het ongeluk of ongeval na de calamiteit te noteren.
Als de aansprakelijkheid voor de letselschade is geregeld dan kan er een schadeclaim ingediend worden. Hier dient u alle schade die u heeft opgelopen, en die u in de toekomst nog verwacht, in te vermelden. Ook de kosten van door u in te schakelen juristen en advocaten neemt u daar in op.
Aansprakelijk stellen voor schade bij juiste persoon
Om ervoor te zorgen dat u iemand aansprakelijk kan stellen voor de door u opgelopen schade moet u weten wie deze persoon is. U moet de brief waarin het aansprakelijk stellen voor schade aan de orde komt aan iemand kunnen richten. Het is dan ook belangrijk dat u de naam en contactgegevens van de tegenpartij direct noteert. Sowieso is het slim om zoveel mogelijk te documenteren van het ongeluk of ongeval:
- noteer de namen en contactgegevens van de mensen die getuige waren,
- noteer bij een auto ongeval de kentekens,
- noteer tijdstippen en bijzonderheden,
- maak een situatieschets,
- fotografeer met uw smartphone de hele situatie.
Zorg er ook voor dat als u naar het ziekenhuis of huisartsenpost moet, er een volledig en uitgebreid medisch dossier wordt gemaakt. Indien mogelijk laat u de politie een politierapport opstellen. Hoe meer bewijzen er verzameld worden hoe beter. Dit kan u in een mogelijke gang naar de rechter goed van pas komen. U moet namelijk bewijzen dat de tegenpartij schuldig is aan het ongeluk of ongeval. U zult moeten bewijzen dat de tegenpartij veroorzaker is van de calamiteit en dat u door de tegenpartij zijn schuld schade hebt geleden.
Hoe stelt u iemand aansprakelijk voor de opgelopen schade?
Het aansprakelijk stellen voor schade doet u per aangetekende brief. In deze brief stelt u de de tegenpartij aansprakelijk is voor alle schade. Hierbij vermeld u alle schadeposten en deelt u mee dat alle mogelijk schade die nog volgt daaraan toegevoegd dienen te worden. U vermeld dat op grond van Boek 6, artikel 162 van het Burgerlijk Wetboek iemand die door een onrechtmatige daad een ander schade berokkent, verplicht is de schade te vergoeden.
Gebruik de voorbeeldbrief iemand aansprakelijk stellen. De aansprakelijkstelling is altijd stap één van de procedure om een schadevergoeding te claimen. Stel direct de tegenpartij aansprakelijk bij schade. Uw doel is dat de tegenpartij schriftelijk naar u bevestigt dat deze de aansprakelijkheid erkend. Dan kunt u naar stap twee: het indienen van de schadeclaim.
Na aansprakelijk stellen voor schade de schadeclaim indienen
U wilt een schadevergoeding ontvangen voor alle door u opgelopen en nog op te lopen schades. Denk u hierbij aan:
- een schadevergoeding voor alle materiële schade,
- een smartengeld uitkering voor alle immateriële schade.
Alle kosten die u extra moet maken door het ongeluk of ongeval komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Kosten die u voor uw ongeluk of ongeval niet had gemaakt komen in principe allemaal voor een vergoeding in aanmerking. Denk u eraan dat er meer schadeposten zijn die u in de schadeclaim kunt opnemen dan u op het eerste gezicht denkt te kunnen declareren.
De vraag doet zich voor of u zelf de schadeclaim gaat indienen of u daarbij laat helpen door een letselschade advocaat of jurist. Weet dat u bij het aansprakelijk stellen voor schade en het claimen van deze schade vaak te maken krijgt met de juridische afdeling van een grote verzekeringsmaatschappij. Dit zijn ervaren en deskundige juristen en advocaten die de hele dat niets anders doen dan schades juridisch afwikkelen. Een jurist of advocaat inhuren kan dan een optie zijn. De rechtshulp kosten kunnen vaak meegenomen worden in de schadeclaim. Laat u daarover van te voren goed informeren.
Smartengeld vergoeding claimen bij aansprakelijke partij
Het aansprakelijk stellen voor schade is achter de rug, de aansprakelijkheid is erkend en nu moet de schadeclaim worden voorzien van schadeposten.
Welke schades komen allemaal in aanmerking om te worden vergoed…?
Ga ervan uit dat alle kosten die u door het ongeluk of ongeval extra moet maken voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Maar er zijn ook posten waar u wellicht helemaal niet bij stil staat. Ook zijn er schadeposten die nu nog niet bekend zijn maar in de toekomst wel zullen ontstaan. Daar is de tegenpartij ook aansprakelijk voor.
U kunt een schadevergoeding krijgen voor materiële schade maar mogelijk ook voor immateriële schade. Een vergoeding voor al het leed wat u heeft moeten ondergaan. Een vergoeding voor de gederfde levensvreugd wordt smartengeld genoemd. De hoogte van de smartengeld vergoeding wordt bepaald door de aard van het door u opgelopen letsel en hoe ernstig het letsel is. De hoogte van deze vergoeding voor de door u doorstane pijn en het verdriet wat u hebt moeten ondergaan, kan van te voren redelijk goed bepaald worden. Vaak worden uitspraken over eerdere smartengeld vergoedingen gebruikt als referentie voor nieuwe zaken. Vaak vallen de bedragen voor de slachtoffers tegen, smartengeld bedragen niet al te hoog.
Kostenposten die in aanmerking komen voor letselschadevergoeding
Er zijn veel kosten die voor een letselschadevergoeding in aanmerking komen. De belangrijkste en vaak de hoogste kostenpost is wel het verlies aan inkomsten. Inkomensverlies ontstaat doordat u uw werk geheel of gedeeltelijk niet meer kunt uitvoeren. U kunt arbeidsongeschikt zijn geraakt door het ongeval of ongeluk. U verdient minder dan voorheen dus u heeft recht op vergoeding van het verschil. Ook als u ander slechter betaald werk moet doen omdat u uw eigen werk niet meer kunt dient het verschil in inkomen door de aansprakelijke partij te worden vergoed. Aansprakelijk stellen voor schade houdt in dat de tegenpartij aan te spreken is op alle extra kosten die maar gemaakt worden als gevolg van het ongeval, en dat is al snel een hele lijst. Denkt u bijvoorbeeld aan:
- huishoudelijke hulp omdat u in huis niet alles meer kunt,
- extra hulp bij het onderhouden van uw tuin,
- vergoeding van studiekosten omdat u een tijd moet stoppen,
- abonnementen van sportverenigingen die doorlopen maar waar u niet gebruik van kunt maken,
- vervoerskosten naar het revalidatiecentrum of fysiotherapeut,
- aanpassingen aan uw huis,
- kosten aan rechtsbijstand omdat u juridische hulp nodig heeft die u anders niet had ingeschakeld.
- een vergoeding omdat u een duurdere vakantie moet nemen omdat de gebruikelijke vakantie voor u niet mogelijk is,
- de extra telefoonkosten omdat u naar ziekenhuis moet bellen
- zelfs de extra energierekening omdat u vaker thuis zit dan toen u nog volledig werkte.
Aansprakelijk stellen voor schade betekent dan ook aansprakelijkheid voor alle mogelijke schade. In uw schadeclaim dient u deze zo volledig mogelijk aan te geven.
Verjaringstermijn voor aansprakelijk stellen
Op grond van Artikel 3:310 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek kunt u in het algemeen tot vijf jaar na het ongeval een schadevergoeding of smartengeld uitkering claimen bij de voor het ongeval aansprakelijk persoon. Soms zijn de verjaringstermijnen echter korter. Is de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM) van toepassing, dan is de verjaringstermijn drie jaar. De verjaring kan gestuit worden door zo snel mogelijk naar de voor het ongeval aansprakelijke persoon een aangetekende brief te sturen. In deze brief maakt u duidelijk dat u deze persoon aansprakelijk houdt voor alle financiële gevolgen van uw letsel.
Aansprakelijk stellen voor schade is eerste belangrijke stap
Er voor zorgen dat de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt en dit ook erkend is een belangrijke eerste stap naar een vergoeding van al uw kosten. Aansprakelijk stellen voor schade is het eerste wat u meteen moet doen. Zorg voor de naam en de contactgegevens van de tegenpartij en laat per aangetekende brief weten dat u wilt dat deze de aansprakelijkheid erkend. Doe dit zorgvuldig en weet dat u daarmee direct in een schadeclaim procedure zit.
Meest gestelde vragen over aansprakelijk stellen voor opgelopen schade
Aansprakelijkheid is de juridische verantwoordelijkheid die iemand heeft voor schade die hij of zij heeft veroorzaakt. Dit kan zowel materiële als immateriële schade zijn. Degene die aansprakelijk gesteld kan worden, hangt af van de omstandigheden van het geval. In de meeste gevallen zal dit de persoon zijn die de schade heeft veroorzaakt, maar het kan ook een organisatie zijn of een persoon die verantwoordelijk is voor de schade van iemand anders, zoals een werkgever.
Als u schade heeft geleden en u wilt iemand aansprakelijk stellen, is het belangrijk om bewijs te verzamelen om de schade en de aansprakelijkheid van de tegenpartij te kunnen bewijzen. Maak foto’s van de schade, verzamel getuigenverklaringen en bewaar alle relevante documenten. Het is ook verstandig om juridisch advies in te winnen bij een advocaat of een rechtsbijstandverzekering, zodat u weet welke stappen u moet nemen en wat uw rechten en plichten zijn.
Als iemand aansprakelijk wordt gesteld voor schade, kan dit verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de omvang van de schade en de omstandigheden van het geval. De aansprakelijke partij kan bijvoorbeeld verplicht worden om de schade te vergoeden, een boete te betalen of zelfs strafrechtelijk vervolgd worden als er sprake is van een misdrijf. In sommige gevallen kan de aansprakelijke partij ook aansprakelijk gesteld worden voor toekomstige schade. Bij letselschade bijvoorbeeld kan het slachtoffer nog jarenlang behandelingen en therapieën nodig hebben.