U heeft een behandeling ondergaan en er is door de arts een medische fout gemaakt. Wat nu? Is de arts aansprakelijk of het ziekenhuis? Moet u bewijzen dat er een fout is gemaakt? Aansprakelijkheid arts moet van geval tot geval bekeken worden.
Valt de fout van de arts onder de normale risico’s van deze medische behandeling? Een arts kan alleen maar aansprakelijk zijn voor zijn handelen als er sprake is van een verwijtbare beroepsfout. De rechter kijkt dan altijd of de zorgvuldigheid, die u van een redelijk bekwaam en redelijk handelend arts mag verwachten, in acht is genomen. De wet maakt een duidelijk verschil tussen medische fouten en medische risico’s.

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. Een arts kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de normale risico’s van een medische ingreep. De arts is niet aansprakelijk als het resultaat van de ingreep anders is dan de patiënt van te voren had verwacht. Een arts heeft een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting.
Aansprakelijkheid arts moet worden bewezen
Wie moet er nu bewijzen dat er een fout is gemaakt? In principe is het zo dat de patiënt moet bewijzen dat de arts een fout heeft gemaakt. U kunt pas een schade bij de arts claimen als u bewezen heeft dat de arts een fout heeft gemaakt. Het is niet aan de arts dat deze moet bewijzen geen fout gemaakt te hebben. Heeft u letselschade en wilt u een schadevergoeding voor de medische fout dan ligt de bewijslast bij u: wie eist die bewijst.
Bewijslast aansprakelijkheid arts ligt bij de arts zelf
Het kan voorkomen dat het toch de arts is die moet bewijzen dat er een fout is gemaakt. Als de arts een slordig dossier heeft bijgehouden en onderzoeksgegevens, verslagen of andere belangrijke gegevens ontbreken, dan wordt dit als een bewijs meegenomen dat de arts een fout heeft gemaakt. Alle beweringen die de arts doet over de gang van zaken bij de behandeling, moeten uit het medisch dossier blijken.
Goede dossiervorming is een belangrijk onderdeel voor bepalen van de aansprakelijkheid van de arts. Ook als de rechter al vrij snel door heeft dat de fout waarschijnlijk bij de arts ligt, vanwege een uitspraak van het medisch tuchtcollege of een deskundige of het dossier is niet op orde, dan kan de rechter besluiten dat niet de patiënt de fout moet bewijzen maar dat de arts maar moet bewijzen dat er geen fout gemaakt is. De arts is ook verplicht om de patiënt volledige inzage te geven in het medisch dossier.
Verzwaarde stelplicht arts
De arts moet de patiënt in staat stellen gemaakte medische fouten te kunnen bewijzen. De arts moet de patiënt in de gelegenheid stellen, en van dienst zijn, voldoende gegevens voor de bewijsvoering te kunnen verzamelen door het volledig medisch dossier ter beschikking te stellen aan de patiënt. Artsen zijn wettelijk verplicht om inzage te geven in alles wat is opgetekend in het medische dossier van de patiënt.