Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een ongeval in het verkeer. U bent aangereden met auto, fietser, voetganger of met uw hond. Wie is aansprakelijk voor alle schade? De aansprakelijkheid bij aanrijding tussen verkeersdeelnemers.
Verkeersongevallen gebeuren dagelijks. Aansprakelijk bij aanrijding of botsing is dan ook een dagelijks terugkerend vraagstuk. Een aanrijding tussen een fietser en een auto, een aangereden voetganger of uw hond raakt betrokken bij een ongeval in het verkeer. Voor de aansprakelijkheid zijn niet alle verkeersdeelnemers gelijk. De Wegenverkeerswet maakt bij een ongeluk verschil tussen zwakke verkeersdeelnemers en sterke verkeersdeelnemers.

Dit betekent dat de ene meer aansprakelijk is dan de ander bij een aanrijding. In welke mate de verkeersdeelnemer aan te spreken is op de vergoeding van de schade wordt wettelijk bepaald door zijn mate van kwetsbaarheid. De mate van aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen een auto en een fietser of voetganger is anders dan tussen de auto met een andere auto of een bus.
Aansprakelijkheid bij aanrijding fietser auto
Bij een verkeersongeluk tussen een fietser en een auto is er sprake van een botsing tussen een sterke en een zwakke verkeersdeelnemer. Voor aansprakelijkheid bij aanrijding fietser auto zijn wettelijke regels. Artikel 185 van de Wegen verkeerswet zegt dat de auto dan altijd voor minimaal de helft aansprakelijk gesteld kan worden voor het verkeersongeval. Omdat de fietser veel kwetsbaarder is bij een botsing met een auto, is deze wettelijk extra beschermd.
Een automobilist moet eenvoudigweg beter oppassen bij een fietser. De aansprakelijkheid bij aanrijding tussen een fietser en auto ligt, ongeachte de schuldvraag, altijd voor minimaal de helft bij de eigenaar van de auto. Deze 50% aansprakelijkheid bij aanrijding fietser auto regel is niet van toepassing als er voor de auto sprake was van overmacht of aan opzet grenzende roekeloosheid.
Als de bestuurder van de auto schuldig is, dan is de aansprakelijkheid bij de aanrijding duidelijk. De verzekeringsmaatschappij van de eigenaar van de auto moet alle schade vergoeden. Is de fietser schuldig, dan zijn de fietser en de auto beide voor de helft aansprakelijk voor de schade. Is de fietser jonger dan veertien jaar dan is de automobilist, ook al is deze jonge fietser volledig schuldig en kon de automobilist er helemaal niets aan doen, volledig aansprakelijk voor alle schade.
Kinderen zijn in het verkeer extra beschermd. De aansprakelijkheid bij aanrijding met kind jonger dan veertien jaar is 100%. Maar wat nu als beide schuld hebben? Hoe zit de aansprakelijkheid bij aanrijding tussen fietser en auto in elkaar als beide enige schuld hebben? De fietser heeft geen voorrang gegeven aan de auto van rechts, maar de auto reed te hard en had de aankomende fietser kunnen opmerken. In dat geval zal de rechter een afweging maken. De uitkomst van de afweging komt dan te liggen tussen een aansprakelijkheid voor de aanrijding tussen de 50% en de 100%.
Aansprakelijkheid bij aanrijding van achteren
De aansprakelijkheid bij aanrijding van achteren is eenvoudig. De achterop rijdende auto had voldoende afstand moeten houden met zijn voorligger. De Wegenverkeerswet is duidelijk over een aanrijding van achteren. De auto die op zijn voorganger rijdt, is aansprakelijk voor alle schade. Artikel 19 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990) is daar duidelijk over. ‘De bestuurder moet in staat zijn, zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is‘. Mocht zijn voorganger zonder reden plotseling gestopt zijn, dan is deze regel niet van toepassing.
De aansprakelijkheid bij aanrijding van achteren is bij letselschade vaak wel een issue. Bij een botsing van achteren ontstaan er vaak whiplash klachten. Door de slingerbeweging die uw hoofd moet maken krijgen de spieren, zenuwen en wervels het hard te verduren. Serieuze whiplash klachten kunnen aanzienlijke letselschade veroorzaken. Verzekeraars zijn bij een whiplash extra attent en zullen proberen onder de aansprakelijkheid hiervoor uit te komen.
Een whiplash schadevergoeding kan hoog uitpakken. De verzekeraar wordt hierbij geholpen door het feit dat de diagnose whiplash moeilijk te stellen is. Röntgenfoto’s en CT-scans tonen dit niet aan. Voor de aansprakelijkheid bij aanrijding van achteren is het belangrijk om direct een arts te bezoeken als u last van uw nek heeft. Ook al is de nekpijn gering, meldt u zich direct bij een arts. Doet u dit pas na een week dan zal de verzekeraar betogen dat de whiplash niet door het ongeval is gekomen. De achterop rijder is dan niet aansprakelijk voor de whiplash en u krijgt dan geen schadevergoeding.
Aansprakelijkheid aanrijding voetganger
Indien u met uw fiets een voetganger aanrijdt, dan is er sprake van een verkeersongeval tussen twee zwakke verkeersdeelnemers. De ‘normale’ verkeersregels zijn dan van toepassing. Degene die schuldig is, is dan aansprakelijk voor de schade. Stak de voetganger bij rood licht over en wordt aangereden door een fiets, dan is de fietser aan te spreken op zijn verplichting om de schade te vergoeden. De schade wordt dan afgehandeld door de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) die iedereen heeft.
Als een voetganger wordt aangereden door een auto, dan is een auto altijd voor minimaal de helft aan te spreken voor alle schade. Dus liep een voetganger door een rood stoplicht, dan is de automobilist minimaal voor 50% aansprakelijk voor de letselschade. Waarschijnlijk zal een rechter dit percentage schuld voor de bestuurder van de auto verhogen. De autorijder had immers de voetganger kunnen opmerken als de bestuurder goed had opgelet, dus heeft voor een deel ook schuld aan de botsing met de voetganger.
Aansprakelijkheid bij aanrijding met fietser
Een fietser is een zwakke verkeersdeelnemer, net als een voetganger. Al het andere gemotoriseerde verkeer zijn minder kwetsbaar in het verkeer en daarmee sterke verkeersdeelnemers. Hieronder vallen onder andere een:
- auto;
- bus;
- vrachtauto;
- bestelbus;
- scooter;
- brommer;
- motor;
- touringcar.
Voor deze verkeersdeelnemers is de aansprakelijkheid bij aanrijding met een fietser duidelijk: altijd minimaal voor de helft aansprakelijk. De automobilist moet dan niet kunnen aantonen dat er overmacht was. Dit is echter zelden het geval. U heeft als fietser bij een ongeluk in het verkeer met een gemotoriseerd voertuig vrijwel altijd recht op een financiële vergoeding.
Aansprakelijkheid aanrijding hond
Letselschade en een ongeval met een dier is een apart geval. Aansprakelijkheid aanrijding hond, aansprakelijkheid aanrijding kat of aansprakelijkheid aanrijding paard is bij wet geregeld (art. 6:179 Burgerlijk Wetboek) en ligt altijd bij de eigenaar of bezitter van het dier.
Doordat de aansprakelijkheid van een aanrijding met een hond bij de eigenaar ligt, kunt u, als u een hond heeft aangereden, in veel gevallen de schade claimen bij de eigenaar van de hond.
Het onberekenbare gedrag van een hond zorgt dat honden onverwacht kunnen handelen. De risico aansprakelijkheid zorgt ervoor dat ook al heeft de eigenaar van de hond geen schuld, sprong de hond onverwacht voor een auto of fiets, was het dier weggelopen en rende de hond de weg over, de eigenaar is aan te spreken. Bij een aanrijding met een hond is de eigenaar aan te spreken voor de schade. Wel kan er mogelijk sprake van zijn dat de auto of fiets die de hond heeft aangereden medeaansprakelijk gesteld wordt. De automobilist of fietser die de hond heeft aangereden, kan dan tot maximaal voor de helft aansprakelijk gesteld worden.
Aansprakelijkheid ongeval en de aansprakelijkstelling
Als u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en de ander is schuldig aan het ongeluk dan wilt u deze aansprakelijk stellen voor alle schade. Dit doet u met een aansprakelijkstelling. Dit is een eerste stap in een letselschade procedure om alle schade vergoed te krijgen. De aansprakelijkheid bij aanrijding of ongeval moet u stellen per brief. U dient de tegenpartij middels een brief aansprakelijk te stellen voor de schade die u heeft opgelopen, de aansprakelijkstelling. In de aansprakelijkstelling brief meldt u wat er is gebeurt, dat u de ander aansprakelijk stelt voor de door u opgelopen schade, wat uw schade is en dat er wellicht nog meer schade te verwachten is en dat u deze vergoed wilt hebben.