U bent gebeten door een hond. U bent gewond geraakt doordat de hond zijn tanden in u heeft gezet. U heeft letsel opgelopen en heeft schade. U wilt een schadevergoeding, maar hoe zit het met de aansprakelijkheid? Is het baasje aansprakelijk? Aansprakelijkheid bij hondenbeet: wie is schuldig?
Als u bent aangevallen door een hond, dan krijgt u te maken met kosten. Moet u naar het ziekenhuis om gehecht te worden, dan bent u direct uw eigen risico kwijt. Maar ook de gevolgen van de verwonding door de hond op de langere termijn kan kosten met zich meebrengen.

Kosten die u allemaal vergoed wilt hebben. Want vergist u niet, de onkosten als gevolg van de aanval van een hond kunnen snel flink oplopen. Zeker als blijkt dat u uw werk niet meer kunt oppakken, kan er voor u een aanzienlijke schadepost ontstaan.
Bij een hondenbeet kunnen er aandoeningen ontstaan die ervoor zorgen dat u lang in de ziektewet zal moeten verblijven, met wellicht forse inkomensschade tot gevolg:
- een gescheurde pees waardoor uw hand of been niet meer goed kan functioneren,
- beschadigde zenuwen waardoor functieverlies optreedt in uw gezicht, hand of voet,
- infectie van de wond waardoor u langdurig uitgeschakeld kan raken voordat u weer bent genezen.
Als u door een hond in de hand gebeten wordt, kunnen de pezen en zenuwen dusdanig beschadigd raken dat u zelfs uw baan moet opzeggen. De onkosten in de vorm van gemiste inkomsten zijn dan aanzienlijk.
Maar er zijn meer schadeposten waar u mee geconfronteerd kan gaan worden. Als u de wond door de beet van de hond op de Spoedpost laat nakijken, dan bent u meteen uw eigen risico kwijt. Vaak komt daar nog een tetanusinjectie bij en moet uw hand of been verbonden worden. Verband die als het door u ververst moet worden een eigen bijdrage kent als u deze bij de apotheek aanschaft. Wellicht heeft u hulp in huis nodig omdat u uw hand niet meer kunt gebruiken. Zo zijn er nog meer schadeposten die kunnen ontstaan.
Aansprakelijkheid bij hondenbeet en de eigenaar van de hond
Om de schade van de hondenbeet te kunnen claimen dient u ook iemand aansprakelijk te kunnen stellen. Vaak is dit de veroorzaker van het ongeval, maar dat gaat bij een hond niet lukken. Een hond kunt u niet aansprakelijk stellen.
Als een hond schade veroorzaakt, dan wordt er van uitgegaan dat een hond zich onberekenbaar zelfstandig kan gedragen. Er wordt uitgegaan van de eigen energie van het dier.
Het is het baasje van de hond die aansprakelijk is. Aansprakelijkheid bij hondenbeet is geregeld in de wet. Artikel 6: 179 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat het baasje van de hond altijd aansprakelijk is voor de gedragingen van zijn hond. Deze aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door dieren wetgeving stelt dat de eigenaar aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade die zijn bijtende hond maakt.
Omdat het baasje van de hond aansprakelijk is voor de gedragingen van zijn hond, is het van belang dat als u wordt gebeten door een hond, u direct kijkt of u het baasje ziet en zijn identiteit kan achterhalen. Aansprakelijkheid bij hondenbeet moet u ook kunnen opeisen. U moet iemand een brief kunnen sturen waarin u de persoon aansprakelijk stelt. U moet weten wie het baasje is om de aansprakelijkheid bij hondenbeet ook te kunnen uitoefenen. Iemand zal de schadevergoeding aan u moeten kunnen overmaken.
De aansprakelijkheid bij een hondenbeet ligt altijd bij de bezitter, vaak de eigenaar, van de hond. Deze moet de geleden schade vergoeden. Bijna altijd is de bezitter van de hond WA verzekerd. Dit maakt de schadeafhandeling voor de bezitter van de hond eenvoudiger. De WA verzekering betaalt de geleden schade.
Aansprakelijk stellen van de bezitter van de hond
Om uw schade door de bijtende hond vergoed te krijgen, dient u de bezitter van de hond aansprakelijk te stellen. Deze aansprakelijkstelling zorg ervoor dat u de schade kunt claimen. De aansprakelijkheid voor de hondenbeet ligt dan bij deze persoon. U doet dit schriftelijk. U stuurt een brief waarin u melding maakt dat u de persoon aansprakelijk acht voor de schade die zijn hond heeft aangericht. Om deze reden is het ook belangrijk dat u de gegevens van de bezitter van de agressieve hond achterhaald. U moet immers deze aansprakelijkstelling aan iemand kunnen versturen.
De aansprakelijkheid bij hondenbeet of beet van een ander dier is geregeld in de wet. Artikel 6:179 BW stelt dat de schade ‘die voortkomt uit de eigen energie van het dier en het onberekenbare element dat in die energie opgesloten ligt’ dient te worden vergoed door de bezitter van het dier.
De eerste stap in een procedure om al uw schade vergoed te krijgen die de hond bij u heeft aangericht, is het aansprakelijk stellen van de aansprakelijke partij. Als u bent gebeten door een hond is dat de bezitter van de hond, die meestal ook de eigenaar is.
Schadevergoeding betalen bij aansprakelijkheid bij hondenbeet
U kunt op de korte termijn en op de lange termijn met extra onkosten komen te zitten. Onkosten die u niet gehad zou hebben als u niet gebeten was. Deze onkosten kunt u declareren bij de WA verzekering van de eigenaar van de hond. Er kunnen na een beet van een hond aardig wat schadeposten ontstaan.
- U bent in uw hand gebeten en de wond gaat infecteren. Voordat alles genezen is kunt u maandenlang uw hand niet gebruiken. Omdat u schilder bent zit u ziek thuis en u krijgt nog maar 70% van uw inkomen uitbetaald. Dit betekent een schadepost van 30% aan minder inkomen. De WA verzekering van de eigenaar van de hond dient dit te vergoeden.
- Kunt u als schilder doordat u niet meer kunt werken uw zwarte schildersklussen in het weekend niet meer uitvoeren, dan dienen deze gemiste inkomsten ook te worden vergoed.
- Heeft de hond u dusdanig lelijk gebeten dat u zichtbare lelijke littekens aan de hondenbeet heeft overgehouden, dan lijdt u daar psychische onder. Elke keer schaamt u zich en mogelijk kunt u nu veel moeilijker een partner vinden. Voor deze psychische schade door de littekens die de hondenbeet heeft veroorzaakt, kunt u een smartengeld vergoeding claimen.
- Als u naar het ziekenhuis moet om de wond te laten behandelen, dan bent u uw eigen risico van uw zorgverzekering direct kwijt. Dit zijn voor u ook onkosten die u anders niet gehad zou hebben. Ook deze onkosten moeten worden vergoed.
- Heeft u antibiotica nodig om mogelijke infecties tegen te gaan, dan moet u wellicht een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage kunt u ook bij de WA verzekering van de bezitter van de hond declareren.
- Heeft u, omdat u met uw gewonde hand niets meer kunt, hulp van kennissen nodig om te koken, uw huis schoon te maken en uw tuin te doen? Dan kunt u ook de tijd die uw kennissen hiermee doende zijn opvoeren als schadepost.
- Was u thuis net begonnen met het zelf plaatsen van een nieuwe keuken? Moet u dit nu door een klusbedrijf laten doen omdat u met uw gewonde hand nog geen schroef kunt aandraaien, dan kunt u een schadevergoeding ontvangen voor de onkosten die u maakt om iemand in te huren.
Zo zijn er nog veel meer onkosten die onverwacht op u afkomen omdat u gebeten bent. In principe kunt u alle extra te maken onkosten indienen om vergoed te worden. Aansprakelijkheid bij hondenbeet of beet van elk ander dier houdt in dat het gebeten slachtoffer er financieel niet op achteruit mag gaan als deze gewond raakt.
Schuldvraag is niet van belang
Over de aansprakelijkheid bij hondenbeet of beet van een ander dier is vaak weinig discussie. Er is sprake van risicoaansprakelijkheid. De schuld doet er niet toe. De eigenaar van het dier kan niet schuldig zijn aan de onverwachte gedragingen van zijn hond, maar ook ook niet wel schuldig zijn. De aansprakelijkheid bij hondenbeet of elk ander dier ligt altijd bij de bezitter van het dier, die is aansprakelijk.