Bij een kettingbotsing botsen meerdere auto’s op elkaar. De achterop rijder is altijd schuldig aan de schade. Maar hoe zit dat bij een een ketting botsing? Wie draait op voor de schade bij een aanrijding met meerdere voertuigen? Aansprakelijkheid bij kettingbotsing: wie is de schuldige automobilist?
Een kettingbotsing is een typische kop-staart botsing. U rijdt uw voorganger aan en u wordt gelijktijdig van achteren geraakt door een achterop rijdende auto. Of ongewild, want u was op tijd gestopt, op voldoende afstand van de voorligger tot stilstand gekomen, zoals het hoort. Maar dan rijdt er een auto achterop op uw auto die door de botsing uw auto doorschuift en laat botsen met uw voorganger.

In beide gevallen betekent dit achterop een andere auto rijden en dat zou betekenen dat u moet opdraaien voor de schade van deze kop-staart botsing. Wie de schuld van de autoschade krijgt is van groot belang. Bij verkeersongevallen moet de schuldige namelijk de schade van de niet-schuldige betalen. Het uitgangspunt in de wet is dat bij kop-staart botsingen degene die achterop is gereden de schade betaalt.
Aansprakelijkheid bij kettingbotsing en aansprakelijkheid bij achterop rijden
Een belangrijk artikel voor de aansprakelijkheid bij kettingbotsing wetgeving is artikel 19 van de Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Dit artikel bepaalt dat een bestuurder in staat moet zijn om zijn auto tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover deze de weg kan overzien en waarover deze vrij is.
Oftewel elke automobilist moet er voor zorgen voldoende afstand tot zijn voorganger te bewaren. Er wordt in de wet vanuit gegaan dat als u van achterop wordt aangereden u de letselschade kan claimen bij de automobilist die u van achteren heeft aangereden.
Niet voldoende afstand houden en niet goed opletten zijn de meeste voorkomende oorzaken van een kettingbotsing.
Andere belangrijke wetsartikelen voor aansprakelijkheid bij kettingbotsing zijn artikel 5 van de Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens waarin staat dat het verboden is om zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of dat het verkeer op de weg gehinderd wordt. Ook artikel 6 van de Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens is belangrijk.
Deze geeft aan dat het een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden is zich zodanig te gedragen dan een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander letsel wordt toegebracht. Dus als degene die achterop is gereden niet voldoende afstand heeft gehouden, is deze aansprakelijk voor de schade die door de aanrijding is ontstaan. Bij kop-staart botsingen is dit de regel.
Kop-staart botsing en de aansprakelijkheid bij kettingbotsing met meerdere auto’s
Bij een kettingbotsing, waar een rij op elkaar gebotste auto’s met schade aan de voorkant en schade aan de achterkant staan, zal een ieder die zijn voorligger heeft aangereden, en niet kan bewijzen dat dit is gebeurt omdat de auto die weer achterop is gebotst de eigen auto heeft doorgedrukt, zal de schade aan de achterkant van de voorligger en alle daarbij horende letselschade moeten vergoeden. Want als uw eigen auto is doorgedrukt dan valt u weinig te verwijten. U kon er namelijk helemaal niets aan doen dat u uw voorganger raakte.
Om veel discussies te vermijden hebben de verzekeraars hier speciale afspraken over gemaakt. Deze vereenvoudigde schaderegeling houdt in dat bij een kettingbotsing wordt alleen de schade vergoed van de auto waar de verzekerde automobilist achterop is gereden. De schade van auto’s in een kettingbotsing worden dus afgehandeld als ware het een kop-staart botsing tussen twee auto’s. Omdat u er wellicht niets aan kon doen dat u achterop uw voorganger reed heeft de uitkering van deze schade geen gevolgen voor uw opgebouwde schadejaren. U eigen schade door de achterop rijdende automobilist wordt vergoed door zijn verzekeraar. Deze partij kunt u dus aansprakelijk stellen voor de opgelopen schade.
Verzamel gegevens bij een aanrijding
Voor het bepalen van de aansprakelijkheid bij kettingbotsing of elke andere aanrijding is het belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen.
- Zorg dat u de kentekens van de auto’s noteert.
- Maak foto’s als dat mogelijk is.
- Vul het Europees schadeformulier in en zorg dat dit ondertekend wordt.
- Ook de namen en contactgegevens van getuigen dient u te noteren.
- Consulteer bij letsel een arts of medisch specialist.
Als u bij letsel uw huisarts of zelfs het ziekenhuis heeft moeten bezoeken zorg dan dat alles goed gedocumenteerd wordt in uw medisch dossier. Bij een aanrijding kunnen whiplash symptomen zich voordoen en nekklachten veroorzaken. Wees hier attent op.
Smartengeld uitkering bij een kettingbotsing
Behalve blikschade of lichamelijk letsel is het ook mogelijk om bij kettingbotsingen psychisch letsel op te lopen. Dit soort aanrijdingen, waarbij de ene auto op de ander knalt, mogelijk met zware vrachtwagens erbij, kan angstaanjagend zijn. Zo erg dat iemand in doodsangst kan hebben gezeten. Of door de aanblik van zwaargewonden een shock hebben opgelopen. Deze afschuwelijke beelden en deze gevoelens van angst en afschuw kunnen nog langdurig bij de persoon in het hoofd blijven zitten, met alle negatieve gevolgen.
Deze personen lijden psychisch en emotioneel door het verkeersongeval. Deze vorm van letselschade komt ook voor schadevergoeding in aanmerking. Dit wordt smartengeld genoemd. Een vergoeding voor immateriële schade en bij aansprakelijkheid bij kettingbotsing moet dit worden uitgekeerd.
Eenvoudige regeling voor schuld bij een kettingbotsingen
De Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS) moet ervoor zorgen dat de schades die ontstaan bij een kettingbotsing efficiënt worden afgehandeld zonder lange procedures en discussies over de schuldvraag. De verzekeraar van achterop rijdende auto betaalt de schade ongeacht wie er schuldig is en of de verzekerde op tijd stopte maar doorgeschoven werd. De aansprakelijkheid bij kettingbotsing problematiek is hiermee van te voren geregeld.