U bent bij een ongeval betrokken geraakt en heeft letselschade opgelopen. U wilt alle schade verhalen. Hiervoor dient er wel een aansprakelijke partij te zijn die zijn aansprakelijkheid erkent. Alleen bij erkenning van de aansprakelijkheid bij letselschade kunt u uw schade verhalen.
Een eerste en belangrijke stap om uw schade op de schuldige te verhalen is het aansprakelijk stellen. Alleen als er een aansprakelijke partij is kunt u een schadeclaim neerleggen en een schadevergoeding claimen.

Wie in welke mate aansprakelijk is, hangt af van de specifieke situatie en het soort van ongeval. De verantwoordelijkheid voor het ongeval kan volkomen duidelijk zijn. In dat geval zal de schuldige aan het ongeval zijn aansprakelijkheid snel erkennen. Vaak zal dit via zijn verzekeringsmaatschappij gaan.
Is er discussie of twijfel of de schuldige wel in zijn geheel aan te spreken is op het vergoeden van de schade, dan moet mogelijk de rechter eraan te pas komen om te bepalen wie in welke mate aansprakelijk is.
De aansprakelijkheid bij letselschade kan namelijk ook verdeeld worden. Valt u ook iets te verwijten, ondanks dat de schuld van het ongeval geheel bij de ander ligt, dan kan de aansprakelijkheidsverdeling bijvoorbeeld 90% voor de tegenpartij zijn en 10% voor u. Uw letselschade wordt dan ook maar voor 90% vergoed.
Deze situatie van schuldverdeling kan zich voordoen als u bijvoorbeeld wordt aangereden door een auto die door rood reed. Voor de volle 100% schuldig en volledig aansprakelijk zult u zeggen. Maar wat nu als u geen gordel droeg? Uw letselschade is vele malen ernstiger geworden omdat u zich zelf ook niet aan de verkeersregels hield. De rechter kan dan besluiten tot bijvoorbeeld 10% eigen schuld.
Aansprakelijkheid bij letselschade
Als iemand het slachtoffer wordt van een ongeval met letsel, dan dient degene die aansprakelijk is voor het veroorzaken van het ongeval alle letselschade te vergoeden. Alle door het slachtoffer te maken extra kosten als gevolg van het ongeval dienen te worden vergoed. Een slachtoffer mag er financieel niet op achteruit gaan.
Bent u het slachtoffer van een ongeval en heeft u letselschade opgelopen, dan dient de veroorzaker van het ongeval u schadeloos te stellen. U moet alle schade vergoed krijgen. De aansprakelijk partij heeft bij volledige aansprakelijkheid bij letselschade de wettelijke verplichting u financieel zo veel als mogelijk in dezelfde staat te brengen als waarin u verkeerde voor het ongeval.
Als u bij een ongeval schade lijdt, dan zal de veroorzaker als deze aansprakelijk is alle schade moeten vergoeden. Zorg daarom dat u de gegevens van de tegenpartij heeft en verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal. U moet de aansprakelijkheid kunnen aantonen. Een noodzakelijke voorwaarde bij aansprakelijkheid bij letselschade is dat u uw bewering dat de ander aansprakelijk is moet kunnen bewijzen.
Aansprakelijk stellen van de tegenpartij
Een belangrijke eerste stap om ervoor te zorgen dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft, is de veroorzaker middels een brief te laten weten dat u deze verantwoordelijk houdt voor de door u opgelopen letselschade. U kunt hiervoor de voorbeeldbrief om iemand aansprakelijk te stellen gebruiken. Deze aansprakelijkstelling is de eerste activiteit die u in uw letselschadezaak moet ondernemen om tot een schadevergoeding te komen.
Uw letselschade verhalen is alleen mogelijk als een ander aansprakelijk is voor de door u opgelopen schade. Heeft u door een ongeval letselschade opgelopen, dan is de eerste stap het aansprakelijk stellen van de ander.
In de aangetekende brief meldt u wat er is gebeurt, welke schade u heeft geleden, dat u mogelijk in de toekomst nog meer schade gaat lijden en dat u de ontvanger van de brief verantwoordelijk houdt en aansprakelijk stelt voor alle letselschade. Deze schriftelijke verklaring aan de tegenpartij voorziet u van een schadestaat met alle schade die u heeft opgelopen. Deze schadeposten onderbouwt u zoveel als mogelijk met bonnen en facturen.
In de aansprakelijkstelling aan de tegenpartij geeft u ook aan binnen welke termijn u een reactie verwacht op de aansprakelijkstelling. Als de in uw ogen aansprakelijke tegenpartij zijn aansprakelijkheid voor de letselschade niet of gedeeltelijk erkent, kunt u de rechter vragen hier een oordeel over te vellen.
Ook kan het zijn dat u er niet uit komt hoe hoog de smartengeld uitkering of schadevergoeding bij letselschade zou moeten zijn. Immers de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij zal als er discussiemogelijkheden zijn dit aangrijpen om het bedrag aan schadevergoeding te verminderen.
Bewijzen van de aansprakelijkheid bij letselschade
Bij het claimen van een schadevergoeding bij letselschade eist u van de tegenpartij de schade te vergoeden omdat u deze daar aansprakelijk voor acht. U moet daarbij wel met bewijzen kunnen aantonen dat dit zo is. Het verzamelen van bewijs is daarom belangrijk.
1. Zorg voor getuigenverklaringen
Als u bijvoorbeeld te maken hebt met een ongeval in het verkeer, dan is het zaak om de contactgegevens van getuigen te verzamelen. Als u door de ernst van uw letsel daar niet toe in staat bent, probeer dit dan aan een omstander te vragen. Getuigen kunt u naderhand laten verklaren wat zij hebben gezien van de aanrijding.
Ook bij andere ongevallen kunnen getuigenverklaringen goede diensten bewijzen als het gaat om bewijs voor aansprakelijkheid bij letselschade. Wacht u niet te lang met het registreren van mogelijke getuigen. Na een ongeval zijn omstanders vaak weer snel vertrokken.
2. Maak foto’s of laat omstanders foto’s maken
Heeft u te maken met een ongeval zorg dan dat u met uw mobiele telefoon zoveel mogelijk foto’s maak, of laat dit door een omstander doen. Fotografeer zoveel mogelijk, beter te veel dan te weinig. Fotografeer de situatie, de remsporen, de kapotte onderdelen van de machine, het letsel, de omstandigheden en alle andere mogelijk relevante zaken.
3. Vraag rapporten en onderzoeken op
Vaak wordt er na een ongeval door bijvoorbeeld de politie of de arbeidsinspectie onderzoek gedaan en een politierapport of een proces verbaal van de arbeidsinspectie opgemaakt. Ook kan het zijn dat bij bijvoorbeeld een bedrijfsongeval een deskundige wordt gevraagd een onderzoek te doen en een rapport op te maken. Deze rapporten zijn uitstekend bewijsmateriaal om de aansprakelijkheid bij letselschade vast te stellen.
4. Vul bij een aanrijding het schadeformulier in
Ook het Europees schadeformulier wat u samen met de tegenpartij invult, kan als bewijsmateriaal dienen. Zorg dat u het zorgvuldig invult en dat de tegenpartij het schadeformulier ook ondertekend. Schakel bij een aanrijding met letsel altijd de politie in en laat een politierapport opmaken.
5. Zorg voor medisch bewijs van uw letsel
Belangrijk is dat u zo spoedig mogelijk na het ongeval u door uw huisarts, een arts in het ziekenhuis of de spoedpost laat onderzoeken. Ook al valt het letsel op het eerste gezicht mee en lijkt er niet veel aan de hand, bezoek een dokter.
Het medische dossier is uw belangrijkste bewijsmateriaal als het er om gaat dat het letsel wat is ontstaan, of mogelijk in de toekomst nog gaat ontstaan, zijn oorsprong vindt in het ongeval. Vooral bij grote letselschade bedragen willen verzekeringsmaatschappijen nog wel eens in twijfel trekken of het letsel wel een direct gevolg is van dit ongeval. Hoe langer u wacht, hoe meer mogelijkheden er zouden kunnen zijn dat u nadien het letsel heeft opgelopen.
Dokters zijn verplicht om in het medische dossier hun bevindingen nauwkeurig bij te houden.Voor het vaststellen van de causaliteit met het ongeval is het van groot belang dat er zo kort mogelijk na het ongeval een medisch dossier gemaakt wordt.

Aansprakelijkheid bij letselschade erkennen
Als de tegenpartij zijn aansprakelijkheid voor de letselschade volledig erkent, dan kunt u een maximale schadevergoeding claimen. Bij 100% aansprakelijkheidserkenning worden alle door u te maken extra kosten vergoed. Zowel uw materiële schade als ook uw immateriële schade wordt uitbetaald. U kunt al uw schade claimen.
U kunt alle kosten claimen die u, als u het ongeval niet zou zijn overkomen, niet gehad zou hebben. Extra te maken kosten door:
- eigen bijdragen van medicijnen en hulpmiddelen,
- reparatiekosten van de kapotte bril of mobiele telefoon,
- verlies van inkomen door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid,
- onkosten door aanpassingen in huis,
- kosten voor hulp in de huishouding,
- vergoeding voor extra oppas voor de kinderen,
- betalen van eigen risico van de zorgverzekering,
- inhuren van een letselschade advocaat, etc.
Ook kan het zijn dat de aansprakelijke tegenpartij zijn verantwoordelijkheid voor het ongeval maar gedeeltelijk erkent. U krijgt uw schade dan ook maar voor een deel vergoed. Het definitieve aandeel in de schuld zult u via onderhandelen kunnen vaststellen, of als u daar niet uitkomt kunt u de rechter vragen of de mate van erkenning correct is.
Bij het verhalen van de schade is het belangrijk dat de tegenpartij zijn aansprakelijkheid voor de letselschade erkent.
Aansprakelijkheid bij een verkeersongeval
De aansprakelijkheid bij letselschade ontstaan door een verkeersongeval kent in sommige gevallen een kwetsbaarheidsaanpassing. In het verkeer is iemand aansprakelijk bij een onrechtmatige daad:
- op een gelijkwaardige kruising kreeg rechts geen voorrang,
- er werd door een rood stoplicht gereden,
- de fietser op de voorrangsweg kreeg geen voorrang,
- de automobilist rijdt achterop zijn voorganger in een file,
- een voetganger wordt op een zebrapad aangereden, etc.
Allemaal overtredingen van de wegenverkeerswet die tot schuld en volledige aansprakelijkheid leiden. Toch is dat niet bij alle verkeersongevallen zo.
Wetende dat de ontstane letselschade bij een aanrijding tussen een auto en een andere auto veel minder zal zijn dan tussen een auto en een fiets of voetganger, zijn de aansprakelijkheidsregels daarop aangepast. Immers, het letsel wat ontstaat bij een botsing met een voetganger is van hele andere orde dan bij een een botsing met een andere auto.
1. Aansprakelijkheidsregels voor fietsers en voetgangers
In de Wegenverkeerswet is geregeld dat als een gemotoriseerde verkeersdeelnemer een fietser of een voetganger aanrijdt en letselschade veroorzaakt, de fietser nooit meer dan 50% aansprakelijk kan zijn. Een fietser zal bij een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig nooit meer dan 50% aansprakelijk zijn. Ook al:
- reed de fietser door rood licht,
- gaf deze geen richting aan,
- was deze aan het appen op zijn mobiele telefoon,
- had de fietser zijn licht ’s avonds niet aan, etc.
Op deze manier wordt geprobeerd om ervoor te zorgen dat bestuurders van gemotoriseerde voertuigen extra goed opletten als er een fietser of voetganger aan het verkeer deelneemt. Bestuurders van een gemotoriseerd voertuig zijn bijvoorbeeld een:
- automobilist,
- vrachtwagenchauffeur,
- bestuurder van een scooter,
- vuilniswagenbestuurder,
- buschauffeur,
- bestuurder van een bestelwagen,
- motorrijder, etc.
2. Aansprakelijkheidsregels bij jonge kinderen in het verkeer
In verkeerssituaties waarbij kinderen onder de veertien jaar zijn betrokken, zijn de aansprakelijkheidsregels nog strakker. Immers, een aanrijding tussen een auto en een jong kind heeft vaak zeer ernstig letsel tot gevolg. Als een kind jonger dan veertien jaar wordt aangereden, dan is de bestuurder volledig voor de volle 100% aansprakelijk voor alle letselschade. Ook als lag de schuld volledig bij het jonge kind, de andere verkeersdeelnemer is 100% aansprakelijk en draait volledig voor alle schade op.
Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval
Ook bij een ongeval op het werk is de aansprakelijkheid bij letselschade anders geregeld. Een ongeval op de werkvloer kan de werkgever namelijk vaak aangerekend worden. Er is bij bedrijfsongevallen al snel sprake van een toerekenbare tekortkoming.
Een werkgever heeft naar zijn werknemer een wettelijk zorgplicht. De werkgever moet ervoor zorgen dat zijn werknemer veilig zijn werk kan doen. Werkgevers hebben daartoe een vergaande inspanningsverplichting. Zij moeten:
- instructies, voorlichting en werkvoorschriften geven hoe veilig te werken en hoe veilig het werk uit te voeren,
- veilige werkomstandigheden creëren door veiligheidsmaatregelen en te werken met deugdelijke materialen,
- en last but not least erop toezien dat de werknemer de instructies opvolgt en van de veiligheidsmaatregelen gebruik maakt.
Dit is een veelomvattend pakket aan taken voor een werkgever. In de praktijk zal het snel voorkomen dat de werkgever op enig moment hierin te kort schiet. Er is dan sprake van een toerekenbare tekortkoming. Een werknemer kan zijn werkgever dan aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade bij het ongeval op het werk.
Aansprakelijkheid bij een medische fout
De aansprakelijkheid bij letselschade door een medische fout of medische blunder is vaak lastig vast te stellen. Een arts moet altijd nauwkeurig verslag leggen van zijn bevindingen en zijn ingrepen in het medisch dossier van de patiënt, maar toch is de aansprakelijkheid van een arts moeilijk vast te stellen.
Immers is er sprake van een fout van de arts of is er sprake van een medische complicatie? Heeft de arts een fout gemaakt waarvoor de arts aansprakelijk gesteld kan worden of is er een complicatie opgetreden waar de arts niets aan kon doen. Dat is lastig. Bij een complicatie is de arts niet schuldig, bij een foutieve handeling of beslissing wel.
Om de verantwoordelijkheid voor een medische fout te kunnen beoordelen, wordt er meestal een medisch adviseur geraadpleegd. De medische adviseur moet beoordelen in welke mate er onzorgvuldig is gehandeld door de arts.
Schadeomvang definitief bij medische eindtoestand
Bij de aansprakelijkstelling gaat het erom de veroorzaker aansprakelijk te stellen. De juridische aanspraak op een schadevergoeding stopt niet bij de daarbij door u opgevoerde schade. Er kan ook na de aansprakelijkstelling letselschade blijven ontstaan. Met de aansprakelijkstelling start u uw letselschadezaak. De totale omvang van uw letselschade zal aan het begin nog niet duidelijk zijn.
De medische eindtoestand is bepalend als het gaat om het moment waarop duidelijk is wat de totale schade wordt. Het kan zijn dat u:
- volledig genezen bent,
- u uitbehandeld bent.
De totale schadeomvang is dan ieder geval duidelijk. Als de totale schade en de totale nog te verwachten schade duidelijk is, kunt u een definitieve afrekening maken van de schadevergoeding.