U bent als uitzendmedewerker gewond geraakt op het werk. Een ongeluk op de werkvloer met letselschade tot gevolg. U heeft schade. Maar wie moet uw schade vergoeden, het bedrijf dat u inleende of het uitzendbureau? Aansprakelijkheid inlener en aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval, hoe zit het?
Als u als uitzendkracht gewond raakt op het werk kan dit vervelende gevolgen hebben. Krijgt u doorbetaald als u door het ongeluk even niet kunt werken? Wie betaalt al die extra letselschade kosten die u maakt als gevolg van het ongeval? Wie is aansprakelijk voor al uw schade?

Ligt de aansprakelijkheid bij het bedrijf waar u werkte of ligt de aansprakelijkheid voor het bedrijfsongeval bij het uitzendbureau? Wie is aansprakelijk voor uw schade en het inkomen wat u mist omdat u niet kunt werken?
Hoe zit het met de aansprakelijkheid van een uitzendbureau bij een bedrijfsongeval?
- u bent uitgeleend door het uitzendbureau,
- u krijgt betaalt door het uitzendbureau,
- u heeft een contract met het uitzendbureau,
- maar… u verrichtte werkzaamheden voor het bedrijf wat u inleende.
Bij wie moet u nu uw letselschade claimen omdat u gewond bent geraakt bij een bedrijfsongeval? De uitzendorganisatie heeft geen enkele invloed op hoe veilig of onveilig u uw werk bij de inlener moest doen?
Voor u als uitzendmedewerker is het eenvoudig: u kunt beide aansprakelijk stellen voor de schade van het bedrijfsongeval. Zowel het inlenende bedrijf als het uitzendbureau wat u heeft uitgezonden, kunt u aansprakelijk stellen. U kunt dus kiezen.
Het uitzendbureau kan zich er niet achter verschuilen dat zij geen invloed hebben op de wijze waarop u uw werkzaamheden hebt moeten verrichten of hoe het bedrijf de veiligheid zijn tijdelijke medewerkers heeft geregeld.
U kunt bij beide terecht met een claim voor een schadevergoeding voor uw letselschade. Overigens, u moet wel kiezen, u kunt niet bij allebei de partijen een schadevergoeding claimen.
Ongeval op het werk als uitzendkracht
Bedrijfsongevallen komen voor, ook bij uitzendkrachten. Werkgevers hebben van de wetgever strenge eisen gekregen als het gaat om de veiligheid van hun werknemers, of dit nu vaste eigen medewerkers betreft of ingehuurde krachten van een uitzendbureau. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat vaste en tijdelijke werknemers veilig hun werk moeten kunnen doen.
Voor de tijdelijk ingehuurde uitzendkrachten gelden dezelfde wettelijke eisen. Een bedrijf dat uitzendkrachten inhuurt, dient zich hiervan extra bewust te zijn. Uitzendkrachten zijn, in tegenstelling tot de vaste medewerkers, vaak minder ervaren in de werkzaamheden die ze moeten doen en kennen de werkomgeving minder goed.
Aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval en aansprakelijkheid inlener bij een bedrijfsongeval maakt geen verschil. Beide zijn aansprakelijk te stellen als een uitzendkracht door een ongeluk op het werk letselschade oploopt.
Het bedrijf waar de tijdelijke uitzendmedewerker moet werken heeft dezelfde strenge zorgplicht voor zijn uitzendkrachten als voor zijn eigen medewerkers. Even snel inwerken zonder duidelijk instructies te hebben gegeven hoe het werk veilig te verrichten of er niet op toe te zien dat de instructies ook goed worden opgevolgd is er niet bij.
Aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval
Als een werknemer tijdens zijn werk gewond raakt en letselschade oploopt, dan is de werkgever bijna altijd aansprakelijk. Artikel 7:658 BW bepaalt dat de zorgplicht dusdanig uitgebreid is dat werkgevers bij een ongeluk altijd iets te verwijten valt als het gaat om de zorg voor een veilige werkomgeving voor hun werknemers.
Bij een uitzendbaan heeft u echter met twee werkgevers te maken:
- de inlener, waar u als uitzendkracht uw werkzaamheden verricht: de materiële werkgever,
- het uitzendbureau, die u heeft uitgezonden om werk te verrichten: de formele werkgever.
Artikel 7:658 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat beide aansprakelijk zijn te stellen als u als ingeleende kracht schade oploopt en ter voorkoming van het ongeval:
- u geen aanwijzingen hebt gehad of,
- er geen toezicht is gehouden of,
- er geen maatregelen zijn genomen of,
- geen aandacht is geweest voor de veiligheidsrisico’s of,
- geen controle op het veilig uitvoeren van de werkzaamheden.
Aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval is van toepassing als de zorgplicht naar de uitzendkracht toe is geschonden. Het is daarbij niet van belang dat het uitzendbureau geen invloed had op de veiligheid van de werkplek. De zorgplicht geldt zowel voor de materiële werkgever als de formele werkgever.
Geen aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval
De wettelijke eisen die gesteld worden aan de zorgplicht zijn streng. Een werkgever komt bijna nooit onder deze regels uit. Werkgevers zijn bijna altijd aansprakelijk. Alleen als het bedrijfsongeval geheel te wijten is aan de uitzendkracht en de werkgever kan dit aantonen, dan valt de inlener niets te verwijten. Deze situatie doet zich eigenlijk alleen voor:
- als de uitzendkracht zich roekeloos heeft gedragen,
- de uitzendkracht het bedrijfsongeval opzettelijk heeft veroorzaakt.
De aansprakelijkheid van het uitzendbureau bij een bedrijfsongeval is dan niet van toepassing.
Regres bij aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval
Het uitzendbureau als formele werkgever en de inlener als materiële werkgever kunnen onderling wel regres nemen. Als de uitzendmedewerker de keus maakt om de aansprakelijkheid van het bedrijfsongeval bij het uitzendbureau te leggen, dan kan de uitzendorganisatie een deel van de claim weer bij de inlener leggen. Als de uitzendmedewerker de aansprakelijkheid van het bedrijfsongeval niet bij het uitzendbureau maar bij de inlener te legt, dan kan het bedrijf mogelijk ook een deel van de claim bij de uitzendorganisatie leggen. Met dit regres nemen heeft u als uitzendkracht niets van doen.
Ook als bij het inlenen de aansprakelijkheid van het uitzendbureau bij een bedrijfsongeval contractueel wordt uitgesloten heeft u daar als uitzendmedewerker niets mee te maken. In de ABU-voorwaarden staat bijvoorbeeld dat het inlenende bedrijf het uitzendbureau vrijwaart voor alle schade bij een bedrijfsongeval waar de uitzendkracht bij betrokken is. Hier heeft u als uitzendmedewerker niets mee van doen. U kunt als slachtoffer van het bedrijfsongeval ondanks deze voorwaarden bij beide organisaties aankloppen voor een schadevergoeding.
Meldingsplicht voor ingeleende uitzendkrachten
Als er sprake is van een ernstig bedrijfsongeval, dan dient dit conform de ARBO-wet te worden gemeld bij de Inspectie SZW. Dit is ook het geval als een uitzendkracht een ernstig ongeluk op de werkplek krijgt. Bij de Inspectie SZW dient direct een melding te worden gemaakt als er sprake is van:
- overlijden van de uitzendkracht,
- blijvend letsel bij de uitzendkracht,
- een opname van de uitzendkracht in het ziekenhuis.
Een inlener dient bij een zwaar arbeidsongeval op dezelfde wijze te handelen bij een ingeleende kracht als bij een vaste kracht.