U bent betrokken bij een ongeval met een dier en hebt daarbij letselschade opgelopen. Wie is dan aansprakelijk voor de schade of moet u alles zelf betalen? Eigenaar dier aansprakelijk? Zelf voor deel aansprakelijk? Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor dieren bij letselschade.
Een dier kan onverwacht aanzienlijk letsel toebrengen. U wilt alle letselschade vergoed hebben. Hiertoe wilt u de eigenaar aansprakelijk stellen. Artikel 6:179 BW stelt dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier bij een ander aanricht.

Wetsartikel 6:179 BW stelt dat: ‘de eigen energie van het dier en het onberekenbare element dat daarin besloten ligt‘, de basis is van de aansprakelijkheid van de eigenaar van het dier. Oftewel, dieren zijn onberekenbaar en kunnen zich onverwacht gedragen. Met de aanschaf van een hond, paard, kat, pony of ander dier neemt de eigenaar een bepaald risico en ook dus een bepaald risico op het ontstaan van letselschade bij iemand anders.
De eigenaar moet zich bewust zijn dat zijn dier zich onberekenbaar kan gedragen. De eigenaar is altijd aansprakelijk voor zijn dier, ook al is de eigenaar niet aanwezig als er schade aan iemand anders wordt berokkend.
- plotselinge trap van een paard in de wei
- onverwachte val van een pony op de manege
- lelijke beet van een hond bij het fietsen
- diepe krab van een kat bij het aaien
- beet van een geit op de kinderboerderij
- ongeval door plotseling overstekende hond
Dat de eigenaar altijd aansprakelijk is, betekent niet dat het slachtoffer altijd volledig aansprakelijk is. Er is vaak sprake van een gedeelde aansprakelijkheid voor dieren. Gedeeld omdat het slachtoffer vaak ook verweten kan worden onvoorzichtig met het dier te hebben omgesprongen. De eigenaar en het slachtoffer worden dan allebei voor een deel aansprakelijk geacht. Een maximale schadevergoeding zit er dan niet in voor het slachtoffer.
Aansprakelijkheid voor dieren: eigenaar is aansprakelijk
Als de aansprakelijkheid van de eigenaar van het dier is vastgesteld, houdt dat niet in dat ook alle schade vergoed gaat worden. Een maximale schadevergoeding bij een ongeluk met een dier is niet altijd vanzelfsprekend. De aansprakelijkheid wordt nog wel eens verdeeld. Het kan voor een deel de eigen schuld van degene zijn die het letsel door het dier heeft opgelopen. Als er alleen sprake zou zijn van onberekenbaar gedrag als gevolg van de eigen energie van het dier, dan zal de eigenaar volledig aansprakelijk zijn en een maximale schadevergoeding moeten betalen aan het slachtoffer.
Wat nu als de hond de opdracht kreeg om te bijten of het paard de instructie kreeg om te steigeren?
Als het ongeval niet is ontstaan uit de eigen gedragingen van het dier, en dat is bij een bevel van de eigenaar niet het geval, kan er geen beroep worden gedaan op de bovengenoemde wet die de aansprakelijkheid voor dieren regelt. De eigenaar is dan volgens deze wet niet aansprakelijk. De eigenaar kan dan nog wel aansprakelijk gesteld worden, maar niet door de wet die de aansprakelijkheid voor dieren bepaalt. De schade kan wel, omdat er sprake is van een onrechtmatig daad, door het slachtoffer worden verhaald.
Vaak is er ook sprake van onvoorzichtigheid van het slachtoffer in de omgang met het dier. Dan heeft het slachtoffer ook schuld. De aansprakelijkheid wordt dan naar de mate van schuld verdeeld. Een rechter kan besluiten dat bijvoorbeeld beide voor de helft schuldig zijn. Dan kan ook maar de helft van de schade worden geclaimd bij de eigenaar van het dier.
Eigenaar dier aansprakelijk bij schade
De eigenaar van de hond, paard, geit, kat, pony of ander dier is aansprakelijk voor zijn dier. Ook als het dier is weggelopen, blijft de eigenaar aansprakelijk. De eigenaar hoeft niet bij het ongeval aanwezig te zijn. Dieren zijn onberekenbaar en als iemand een dier aanschaft, weet deze van de mogelijk van onberekenbare gedragingen die kunnen ontstaan. Deze aansprakelijkheid voor dieren wordt risicoaansprakelijkheid genoemd. Betreft het een ongeval door de eigen energie van het dier en heeft het slachtoffer zich niet onvoorzichtig gedragen, dan moet alle letselschade van het slachtoffer worden vergoed.
Aansprakelijk voor psychische schade door ongeval met beest
Als een beest u letsel heeft bezorgd, dan kunt u de eigenaar ook aansprakelijk stellen voor de psychische schade die u lijdt. U lijdt emotioneel en geestelijk door wat het beest u heeft aangedaan. U kunt een vergoeding krijgen voor alle verdriet en pijn wat u is overkomen en nog gaat overkomen door het ongeval. Pijn en verdriet door:
- lelijke en zichtbare littekens in het gezicht of op de armen,
- intense angst als u op straat een hond moet passeren,
- verschillende pijnlijke operaties bij de plastisch chirurg door de hondenbeet,
- stoppen met voetbal vanwege rugletsel door de val van het paard,
- whiplash doordat de pony de benen nam en voor u de weg over rende.
Ongelukken met beesten gaan vaak gepaard met het ontstaan van littekens, vooral bij hondenbeten. Lelijke littekens op zichtbare plaatsen van het lichaam zorgen voor veel verdriet bij slachtoffers.
De hoogte van het bedrag voor deze immateriële schade hangt vooral af van de ernst van het letsel en de gevolgen voor de rest van het leven van het slachtoffer en verschilt per situatie.
- Een kind wat door een hond in het gezicht wordt gebeten en om de paar jaar door de plastische chirurg geopereerd moet worden. Maar ook de rest van het leven met lelijke littekens in het gezicht blijf zitten, waardoor normale sociale contacten haast niet mogelijk zijn. Dit slachtoffer zal een hoge immateriële schadevergoeding krijgen.
- Een oudere man komt door de val van een paard ongelukkig op de manege vloer ten val. Hij loopt daardoor niet alleen een gebroken pols op, maar ook blijvende beperkingen aan het polsgewricht. Hij heeft lang moeten revalideren. Elke week moet de man naar de fysiotherapeut. Zijn favoriete hobby zwemmen heeft hij moeten opgeven. Dit slachtoffer zal een lagere immateriële schadevergoeding krijgen dan het gebeten kind.
Ongeval met dier in de vrije natuur
Ook door dieren die geen eigenaar hebben gebeuren ongelukken. Ongelukken die voor u mogelijk ernstige letselschade tot gevolg heeft. Dieren die in de vrije natuur leven, kunnen u ook flink verwonden:
- een overstekend hert die u niet kan ontwijken,
- een everzwijn die u in het bos aanvalt en bijt,
- trap van een wild paard die u iets te eten gaf,
- de beet van een verwilderde hond,
- een overstekende egel waardoor u van de weg raakte.
Als u door de gedragingen van een wild dier letselschade oploopt, dan is het niet mogelijk om een letselschade vergoeding te claimen. Aansprakelijkheid voor dieren die in de vrije natuur voorkomen is niet mogelijk omdat er niemand is die aansprakelijk gesteld kan worden.