De werkgever is vaak wel maar niet altijd aansprakelijk voor de ontstane letselschade bij een bedrijfsongeval. Bij elk ongeluk op de werkvloer is de vraag: ‘Hoe zit het met de aansprakelijkheid werkgever bedrijfsongeval?’
Onlangs heeft zich een geval van letselschade voorgedaan in een magazijn De magazijnmedewerker (shift leader) moest een doos met kit spuiten uit de stelling pakken.De magazijnmedewerker had een trapje nodig om bij de doos te komen. Nu stonden bij de stelling twee trapjes. Een trapje met twee treden en een trapje met vijf treden. De trap met de vijf treden is voorzien van een stabilisatievoet met antisliprubbers en een leuning ter vergroting van de grijpmogelijkheden.

De werknemer pakt echter het trapje met de twee treden. Hij kon toen weliswaar bij de doos maar had geen goed overzicht op de plank van de stelling waar de doos op stond. Hij had dus niet gezien dat een andere doos leunde op de doos die hij wilde pakken. Het gevolg: de doos valt uit de stelling, de werknemer struikelt en valt ongelukkig op de vloer van het magazijn en verdraait zijn knie.
Een ongelukkig bedrijfsongeval wat plaats vond onder werktijd waar in opdracht van de baas de werkzaamheden werden uitgevoerd. Een zaak aansprakelijkheid werkgever bedrijfsongeval. De werknemer vordert van zijn werkgever schadevergoeding omdat hij als gevolg van dit bedrijfsongeval blijvend letsel zou hebben opgelopen. Maar is de werkgever nu ook aansprakelijk voor dit bedrijfsongeval?
Aansprakelijkheid werkgever bedrijfsongeval niet altijd bij werkgever
Wat is het geval. De werkgever heeft gezorgd voor een goede trap. De trap met de vijf treden was prima geschikt om de werkzaamheden uit te voeren. De werknemer had ook prima zicht gehad op de dozen in de stelling met deze trap en had dus goed kunnen zien dat hij de doos niet zomaar had kunnen wegtrekken.
Maar had de werkgever ook nog eens ervoor moeten zorgen voor een duidelijke en expliciete instructie dat dozen de wat hoger staan de trap met de vijf treden gebruikt moet worden?
Deze instructies waren niet expliciet door de werkgever gegeven. De rechter vond dat dit ook niet had gehoeven. Met een trapje iets uit de stelling pakken is zo’n normale alledaagse handeling dat de werknemer gewoon had moeten weten dat hij de trap met de vijf treden had moeten gebruiken. Bij deze aansprakelijkheid werkgever bedrijfsongeval speelde ook mee dat zulke situaties regelmatig overal plaatsvinden, bijvoorbeeld ook bij de werknemer thuis.
Eigen schuld werknemer voor letselschade bij bedrijfsongeval
De conclusie van de rechter (en dat was in dit geval zelfs de Hoge Raad) was dat het bedrijfsongeval te helemaal wijten is aan de eigen schuld van de werknemer en hij zelf voor de schade moet opdraaien. De werkgever hoefde geen schadevergoeding aan de werknemer te betalen als gevolg van de letselschade van dit bedrijfsongeval. Een werkgever is niet altijd aansprakelijk voor de letselschade van een werknemer als deze onder diensttijd een ongeval krijgt. Aansprakelijkheid werkgever bedrijfsongeval is niet van toepassing als schuld bij werknemer ligt.
Laat u goed informeren over schadevergoeding bij aansprakelijkheid werkgever bedrijfsongeval
Professioneel hulp bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever is aan te bevelen. Aansprakelijkheid werkgever bedrijfsongeval procedure is niet altijd een eenvoudige zaak. Van alle schadeposten is het inkomensverlies vaak de grootste schadepost. De verzekeringsmaatschappij van de werkgever zal de hoogte van deze schadepost vaak anders zien dan de werknemer.