Hoe kunt u ervoor zorgen dat degene die de schade bij u veroorzaakt heeft ook daadwerkelijk deze schade gaat vergoeden. Hoe zorgt u ervoor dat de veroorzaken ook opdraait voor de kosten en niet uzelf. Dit doet u met een aansprakelijkstelling.
Belangrijk is dat u op het moment dat u op de hoogte bent van enige schade u de veroorzaker van de schade middels een aansprakelijk stelling schriftelijk aansprakelijk stelt voor de schade. Dit heet de aansprakelijkstelling.

Gebruik de voorbeeldbrief om iemand aansprakelijk te stellen hiervoor en verstuur de brief per aangetekende post. Bent u echter hiervoor verzekert, dan kunt u het best uw verzekeringsmaatschappij deze aansprakelijkstelling laten regelen.
Bereid de aansprakelijkstelling goed voor
Als u iemand aansprakelijk wilt stellen voor alle schade, dan is het belangrijk om voor de aansprakelijk stelling zoveel mogelijk bewijsmaterialen te verzamelen. Als de tegenpartij moeilijk doet is het handig om deze zaken achter de hand te hebben.
- Verzamel als het kan foto’s van de situatie of probeer deze met uw mobile telefoon of die van omstanders te maken.
- Noteer namen en telefoonnummers van getuigen die de schade hebben zien ontstaan.
- Vanzelfsprekend is een mogelijk politie rapport belangrijk om te hebben, indien nodig belt u de politie.
- Ook is het van belang om een goede omschrijving van de oorzaak en situatie te maken.Doet u dat zo snel mogelijk want na een week bent u een hoop details alweer vergeten.
- Bezoek bij verwondingen ook een arts, zodat de lichamelijke en psychische gevolgen van het ongeval in uw medisch dossier staan genoteerd.
Bij voorkeur via een aangetekende brief
Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is altijd de eerste stap in een letselschade procedure. U doet dit schriftelijk per aangetekende post. U vermeldt in de brief wat er is gebeurt, wat uw schadeposten zijn, dat mogelijk in de toekomst nog meer schadeposten zich kunnen openbaren, dat u de betreffende persoon aansprakelijk stelt en dat u alle schade vergoed wilt hebben.