Het is het schrikbeeld van elke patiënt, een fout tijdens een operatie of behandeling. Helemaal ernstig wordt het als een lichaamsdeel door deze fout geamputeerd is. Een amputatie na medische fout heeft grote gevolgen voor de patiënt. De arts kan aansprakelijk gesteld worden voor de schade.
Het verkeerde been afgezet, de verkeerde arm geamputeerd, amputatie van vingers of onderbeen door een infectie tijdens de operatie, amputatie van de onderarm door slechte doorbloeding na de operatie, een bacterie-infectie opgelopen in het ziekenhuis waardoor het been afsterft en een amputatie nodig is.

Een medische fout of medische misser waardoor een lichaamsdeel geamputeerd moet worden. Voor de patiënt verschrikkelijk om mee te maken. De onnodige fout van de arts zorgt ervoor dat u een arm of been moet missen. Vingers of hand die u voor de rest van uw leven moet missen. U lijdt hierdoor aanzienlijke schade, zowel materiële schade als immateriële schade.
Was de amputatie wel nodig…? Was er alleen maar sprake van een complicatie…? Viel de arts wel iets te verwijten…? Heeft de arts geblunderd waardoor u nu een arm of been moet missen…?
Als de arts een amputatie na medische fout of medische misser heeft moeten uitvoeren, dan is de arts aansprakelijk voor alle schade en kunt u een schadeclaim indienen voor al uw schadeposten en voor al uw gederfde levensvreugd.
Amputatie na medische fout door onzorgvuldige arts
Over de aansprakelijkheid bij linker en rechter verwisselingen van ledematen als benen en armen, waardoor het verkeerde been of de verkeerde arm wordt geamputeerd, is geen onduidelijkheid. Bij links-rechts vergissingen is de arts volledig aansprakelijk voor alle schade. Anders is het als er een infectie tijdens de operatie optreedt, het geamputeerde lichaamsdeel toch met medicijnen gered had kunnen worden of een niet eerdere opgemerkte snel verspreidende bacterie-infectie waardoor de arm of het been afsterft. Is het een amputatie na medische fout of is het een amputatie noodzakelijk door een onverwachte complicatie? Bij de één is de arts aansprakelijk te stellen, bij de ander is het een vervelende complicatie waar de arts niets te verwijten valt.
Inspanningsverplichting van de arts
De arts moet zijn best doen. Een arts kan geen eindresultaat beloven of daar op beoordeeld worden. Er zijn heel veel factoren, waar de arts geen grip op heeft. Factoren die ervoor kunnen zorgen dat het geplande resultaat van de behandeling niet gehaald wordt. Maar een arts moet zich wel inspannen voor een goed resultaat. Er moet de dokter niets verweten kunnen worden. De dokter moet naar beste weten en kunnen, volgens de op dat moment geldende wetenschappelijke inzichten en standaarden, hebben gehandeld.
Schadevergoeding voor amputatie na medische fout
Een amputatie is voor een patiënt zeer ingrijpend voor zijn dagelijks leven. Hij of zij moet verder met een stomp en moet daar mee leren omgaan, zowel fysiek als psychisch. Geestelijk en lichamelijk zal de patiënt zich aanzienlijk moeten aanpassen. Er zullen door de medische misser onkosten op de patiënt afkomen. Onkosten die deze niet gehad zou hebben als de arts zijn werk goed had gedaan.
- Reiskosten naar het ziekenhuis en het revalidatiecentrum.
- Verlies van inkomsten omdat u met uw amputatie uw normale werk niet meer kunt doen.
- Kosten voor rechtshulp en inschakelen letselschade advocaat.
- Onkostenvergoeding voor hulp bij klusjes in huis die u eerst zelf deed.
- Vergoeding omdat u hulp moet vragen van vrienden en familieleden
- Compensatie voor verlies van eigen risico van de zorgverzekering.
- Verbandmiddelen en medicijnen met een zelf te betalen eigen bijdrage.
- Vergoeding door hulp in de huishouding omdat het u niet meer zelf lukt.
- Eigen bijdrage voor de sportprothese zodat u met uw stomp toch kan sporten.
Alle extra te maken onkosten zijn voor u een schadepost en kunnen worden meegenomen in de schadeclaim naar de verzekeraar van de arts of het ziekenhuis. Maar de patiënt heeft ook psychische schade: gemiste levensvreugde. Als de arts aansprakelijk gesteld kan worden voor zijn medische fout, dan kan bij amputatie na medische fout een schadevergoeding voor alle extra te maken kosten en een smartengeld vergoeding voor alle gederfde levensvreugd worden geclaimd. Bij een amputatie na medische fout of blunder van de arts heeft de patiënt recht op een vergoeding van de materiële schade en de immateriële schade.
Smartengeld voor psychische schade door geamputeerde ledematen
De psychische impact van een ledemaat, of een deel daarvan, te moeten missen, is aanzienlijk. Verdriet, pijn, depressiviteit, schaamte, teleurstelling zijn emotionele gevoelens die zorgen voor gemiste levensvreugd. Levensvreugd die u wel had gehad als de medische misser niet had plaats gevonden. Door middel van een smartengeld vergoeding wordt u gecompenseerd voor al het leed dat u hebt meegemaakt en nog gaat meemaken.
- De pijn van de operatie en de operatieve behandelingen die nog gaan volgen.
- De pijn en teleurstellingen gedurende het revalidatieproces.
- De depressie gevoelens om ten onrechte de rest van uw leven verminkt te zijn.
- Het verdriet omdat u uw favoriete sport nooit meer zult kunnen uitoefenen.
- De schaamte als u op straat door kinderen wordt nagewezen.
- De teleurstelling als u merkt dat de kans op het vinden van een levenspartner is afgenomen.
Allemaal psychische, emotionele en geestelijke schade. Een amputatie na medische fout van de arts blijft u uw hele leven achtervolgen. U bent blijvend invalide. Maar hoe wordt psychisch leed nu uitgedrukt in een te eisen geldbedrag?
Hoogte smartengeld uitkering voor medische misser
De hoogte van een uitkering voor de immateriële schade is van een groot aantal zaken afhankelijk. Voor de berekening welk bedrag bij de gederfde levensvreugd van iemand die een verkeerde amputatie heeft moeten ondergaan hoort, wordt vaak de Smartengeldgids geraadpleegd. Hierin staan verschillende uitkomsten van rechtszaken met het toegekende smartengeld bedrag. Vaak wordt een gelijksoortige amputatie na medische fout case opgezocht als die van u en het bijbehorende bedrag min of meer overgenomen.