U bent betrokken geweest bij een tragisch bedrijfsongeval. Door het ongeluk tijdens uw werkzaamheden heeft u ernstig letsel opgelopen. Een deel van uw lichaam moest worden geamputeerd. Heeft u recht op schadevergoeding en smartengeld bij amputatie na ongeval op het werk?
De kans dat uw werkgever al uw schade moet vergoeden en een smartengeld bedrag aan u moet overmaken is vrij groot. Werkgevers zijn bijna altijd aansprakelijk voor een bedrijfsongeval, ook als het ongeval tijdens het werk uw eigen schuld was. Claim een maximale vergoeding bij uw baas.

Bij een bedrijfsongeval is het de werkgever die meestal aansprakelijk is als er een ongeval op zijn bedrijf gebeurt. Werkgevers hebben een vergaande zorgplicht naar hun medewerkers. Er moet heel veel geregeld zijn zodat u veilig kunt werken. Het is aan uw werkgever om het bewijs te leveren dat deze er alles aan heeft gedaan om het ongeval, waarbij u een deel van uw lichaam bent kwijt geraakt, te voorkomen.
Bij een amputatie na ongeval op het werk is er sprake van ernstig letsel. Uw baas zal de arbeidsinspectie moeten informeren die het ongeluk zal gaan onderzoeken. Hierbij zal er gekeken worden of alle veiligheidsmaatregelen genomen waren, maar dat niet alleen. De arbeidsinspectie zal ook onderzoeken of u voldoende instructies heeft gehad en of u baas er ook voldoende op heeft toegezien dat u zich aan alle instructies hield. Schort het aan één van deze punten, dan is uw werkgever volledig aansprakelijk en kunt u een maximale schadevergoeding en smartengeld uitkering claimen.
Amputatie na ongeval op het werk opgelopen
De meest voorkomende amputaties die het gevolg zijn van een bedrijfsongeval hebben verschillende oorzaken. Ernstig letsel in de vorm van een handamputatie, vingeramputatie, beenamputatie, duimamputatie, onderbeen amputatie of arm amputatie kent verschillende gevolgen.
- Beknelling van hand en vingers in een machine met draaiende delen waardoor de hand geamputeerd moest worden.
- Amputatie van vingerkootjes en duim doordat de vingers tijdens het zagen in de cirkelzaag machine terecht kwamen.
- Vingeramputatie van afgerukte vingers die wel weer konden worden aangezet maar de doorbloeding niet op gang kwam.
- Door een greep in bak scherpe platen een amputatie van afgesneden vingerkootje van vinger en de top van de duim.
- Beenamputatie omdat werknemer is overreden door een heftruck in het magazijn.
- Amputatie van de grote teen omdat een omgevallen zware lading de teen heeft verbrijzeld.
- Ernstige voortschrijdende infectie van een wond aan de onderarm door een bedrijfsongeval die hierdoor in het ziekenhuis geamputeerd moest worden.
- Arm amputatie na ongeval op het werk door geplet te zijn door een stans machine.
De gevolgen van een geamputeerd deel van het lichaam zijn aanzienlijk. U heeft blijvende schade, mogelijk voor altijd invalide. U blijft met een stomp zitten en bij een arm-, hand- of beenamputatie volgt er een lang revalidatietraject, waarbij u door middel van een prothese aan de stomp de functies van het lichaam voor een deel weer probeert terug te krijgen. De kunstarm en kunstbeen zal nooit volledig uw verloren lichaamsdeel kunnen vervangen.
Aansprakelijkheid werkgever na ernstig bedrijfsongeval
Werkgevers hebben een vergaande wettelijke verplichting naar hun werknemers als het gaat om te zorgen voor veilige werkomstandigheden.
Bedrijfsongevallen mogen eigenlijk niet voorkomen en ernstige bedrijfsongevallen met een amputatie tot gevolg al helemaal niet. Het is zelfs zo dat werkgevers maar moeten bewijzen dat zij er alles aan hebben gedaan om een arbeidsongeval te voorkomen.
Om onder de werkgeversaansprakelijkheid uit te komen is, door de wettelijke bepaalde zorgplicht, een hele klus. Niet alleen moeten werkgevers alle veiligheidsmaatregelen hebben genomen en u van instructies hebben voorzien. Ook moeten ze er op toezien dat u zich ook aan deze instructies houdt. Geamputeerde lichaamsdelen valt in de categorie ernstig letsel. Als een amputatie na ongeval op het werk nodig is, dan is het bijna niet mogelijk dat een werkgever niet aansprakelijk zou zijn. Als werknemer bent u alleen zelf aansprakelijk als u:
- opzettelijk op het werk het ongeval heeft veroorzaakt;
- opzettelijk roekeloos bent geweest in uw handelingen.
Uw werkgever is bij een amputatie na ongeval op het werk verplicht al uw schade te vergoeden, zowel een schadevergoeding voor uw materiële schade als ook een smartengeld uitkering voor uw immateriële schade.
Schadevergoeding claimen voor amputatie na ongeval op het werk
Als u te maken krijgt met geamputeerde lichaamsdelen dan kan de schade aanzienlijk zijn. Als uw werkgever aansprakelijk is voor het ongeval op het werk, dan dient uw baas al uw schadeposten te voldoen. U kunt een schadeclaim indienen voor al uw letselschade kosten. Al uw onkosten die u niet gemaakt zou hebben als het ongeval niet had plaatsgevonden, worden vergoed. Uw letselschade kan flink oplopen. Ongemerkt maakt u meer kosten dan u denkt:
- medicijnen die maar voor een deel worden vergoed door uw zorgverzekering;
- verbandmiddelen waar u maar voor een beperkt bedrag voor verzekerd bent;
- een eigen bijdrage voor uw sportprothese;
- inkomensverlies omdat u uw oude werk niet meer kunt oppakken;
- onkosten voor het onderhoud van uw tuin en hulp in de huishouding omdat u het zelf niet meer kunt;
- oppas voor de kinderen omdat u niet in staat bent zelf meer op te passen;
- vervoerskosten naar uw fysiotherapeut;
- parkeerkosten bij het revalidatiecentrum en het ziekenhuis;
- compensatie van uw doorlopende sportabonnement waar u niets meer aan heeft, etc.
Allemaal kosten die u anders niet gemaakt zou hebben. Om een schadeclaim te kunnen indienen, maakt u wellicht gebruik van een letselschade advocaat of letselschade expert. Ook de kosten van deze rechtshulp kunt u in uw schadeclaim meenemen. Deze schadepost had u anders ook niet gehad. Bij een amputatie na ongeval op het werk is er ook een immateriële letselschade schadepost die u kunt claimen: smartengeld.
Smartengeld claimen na een amputatie door een bedrijfsongeval
Een lichaamsdeel wat u moet missen kan ingrijpende emotionele en psychische gevolgen hebben. Als u blijft zitten met een stomp of vingers kwijt bent, dan kunt u bepaalde dingen niet meer. Wellicht:
- moet u uw oude werk opgeven,
- kunt u uw favoriete hobby niet meer uitoefenen,
- gaat het spelen met uw kleinkinderen niet meer,
- is het uitlaten van de hond niet meer mogelijk,
- moet u zich laten omscholen naar een ander werk.
U kunt daar veel verdriet van hebben, wellicht krijgt u depressieve gevoelens. U kon er niets aan doen dat u dat allemaal is overkomen. Daarnaast zijn de ontbrekende delen van uw lichaam vaak zichtbaar voor iedereen.
- U voelt zich incompleet, verminkt voor het leven door de amputatie na ongeval op het werk.
- U krijgt depressieve gevoelens omdat iedereen ook alleen maar uw stomp lijkt te zien.
- U ondervindt ernstige teleurstellingen omdat het vinden van een partner er niet gemakkelijker op wordt.
- U schaamt zich voor uw verminking als u op straat loopt en mensen kijken u na.
- U heeft verdriet om de situatie waar u ongewild in beland bent geraakt.
Maar u heeft ook veel pijn. Pijn van de operatie en pijn tijdens het herstel en de revalidatie, en u ondervindt nog steeds pijn. De bij amputaties gebruikelijke fantoompijn blijft u parten spelen. Uw hersenen denken nog steeds dat u het deel van uw ledemaat nog heeft. Uw levensvreugd is aanmerkelijk minder waarvoor u gecompenseerd dient te worden. Deze immateriële letselschade vergoeding kunt u ook opnemen in uw schadeclaim naar uw werkgever.
Hoeveel smartengeld moet uw werkgever betalen?
Een amputatie na ongeval op het werk is een ernstig letsel met flinke psychologische gevolgen voor de rest van uw leven. Dit is lastig in een geldbedrag uit te drukken. Veel verschillende factoren bepalen hoe hoog het bedrag aan smartengeld moet worden. Belangrijk is de mate waarin de emotionele gevolgen impact hebben op uw leven. De Smartengeldgids van de ANWB geeft een aantal smartengeld letselschade vergoedingen weer van eerdere zaken. Rechters, letselschade advocaten, juristen en schade afhandelaars van verzekeringsmaatschappijen gebruiken eerdere gelijksoortige casussen om het bedrag aan smartengeld vergoeding te bepalen.