Een afzetting van een deel van uw lichaam is zeer ingrijpend. Door het amputeren van een onderdeel van uw lijf heeft u permanente en ernstige schade opgelopen. Wat zijn de mogelijkheden voor een schadevergoeding bij amputatie? Kunt u een letselschade vergoeding claimen?
Een amputatie is vaak nodig omdat er een dusdanig weefselbeschadiging is opgetreden dat er geen andere mogelijkheid is dan het amputeren van uw ledemaat, arm, been, hand, teen, voet, vinger of een ander deel van het lichaam. De weefselschade is zo groot dat u voorgoed een deel van uw lichaam zal moeten missen.

Als u geen amputatie zou ondergaan, dan zou de schade nog veel groter worden. Een ingrijpende schade door het ongeluk of ongeval waar u niets aan kon doen. Door schuld van een ander bent u ernstig benadeeld. U wilt graag een schadevergoeding of een smartengeld uitkering ontvangen voor de opgelopen letselschade.
Redenen voor een amputatie
Vaak is er geen andere keus voor een medische ingreep dan uw ledemaat te amputeren. U heeft door het ongeluk of ongeval te veel schade opgelopen. Als u niet geamputeerd was geweest, dan had het ongeval zeer ernstige gevolgen gehad voor uw leven. Als er sprake is van zeer ernstige weefselschade heeft uw arts geen andere keus dan tot amputeren over te gaan. Wellicht de belangrijkste reden kan zijn dat de amputatie nodig was om uw leven te redden.
Maar ook het permanent hebben van ondraaglijke pijn kan een reden zijn voor een amputatie. Delen van uw zenuwstelsel kunnen dusdanig zijn beschadigd dat u constant veel pijn zou hebben ervaren. Ook kan een reden zijn dat de kans op een voortschrijdende infectie te groot zou zijn. Om dit te voorkomen kan ook besloten worden tot amputeren. Kortom als u niet zou zijn geamputeerd dan had dit zeer ernstig gevolgen voor uw leven gehad.
De behandeling van de amputatie
Als uw arts besluit tot amputeren, dan kijkt de arts niet direct naar de weefselschade maar vooral naar de plaats waar de prothese moet komen. Het moet wel mogelijk zijn om een goede en ook stabiele prothese te kunnen aanbrengen. Zo zal een voetamputatie niet bij de enkel maar een tien centimeter onder de knie worden aangebracht. Het kan zijn dat uw arts tijdens de operatie besluit om een ander niveau te kiezen. Als er te zuinig wordt geamputeerd dan kan de schade doorgaan. De stomp wordt meestal met een speciaal stompverband verbonden. Dit is nodig om de amputatiestomp voor te bereiden op de prothese.
Een vreemd verschijnsel bij een geamputeerd lichaamsdeel is de zogenaamde fantoompijn. De zenuwen die bij het amputeren zijn doorgesneden blijven nog signalen doorgeven aan uw hersenen alsof het deel wat geamputeerd is er nog zou zijn. Fantoompijn kan goed behandeld worden. Als u uit het ziekenhuis wordt ontslagen volgt er meestal een revalidatieperiode in een revalidatiecentrum.
Letselschade en schadevergoeding bij een amputatie
Als een deel van uw lichaam wordt geamputeerd moet u afstand nemen van een deel van uw lichaam. De amputatie verstoort daarmee de compleetheid van uw eigen lichaam. Dit is een ernstige vorm van letselschade. Ook is een amputatie erg zichtbaar waardoor u niet alleen gevoelens van schaamte ondervindt maar ook keer op keer wordt geconfronteerd met de gevolgen van het ongeluk ongeval. Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeluk of ongeval dan kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding en/of een smartengeld uitkering. Een schadevergoeding voor alle opgelopen materiële schade en een smartengeld uitkering voor alle opgelopen immateriële schade.
Schadevergoeding en smartengeld uitkering
Er zijn twee vormen van schadevergoedingen. Schade voor de materiële en de immateriële schade. Bij materiële letselschade moet u vooral denken aan de extra kosten die u moet maken door uw amputatie. Kosten die u zonder de door u opgelopen schade niet had gemaakt. Hierbij kunt u denken aan:
- de extra huishoudelijke hulp die u moet inhuren,
- extra reiskosten naar het ziekenhuis en revalidatiecentrum,
- inkomen wat u moet missen omdat u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geworden of omdat u ander werk moet gaan doen,
- de kosten voor de opgelopen studieachterstand,
- aanpassingen die u aan uw huis moet doen en niet worden vergoed, enzovoort.
Bij een smartengeld uitkering moet u vooral denken aan een vergoeding voor alle emotionele en psychische schade, zoals:
- pijn
- verdriet.
Omdat een amputatie zo zichtbaar is kunt u hierdoor langdurig in de put zit. U zult een heel revalidatietraject door moeten, wat met vallen en opstaan zal gaan. Voor al deze letselschade wilt u een vergoeding ontvangen in de vorm van een schadevergoeding of smartengeld.
Letselschade advies inwinnen
Een letselschade traject is geen eenvoudige traject. Vaak staat u in de juridische procedure tegenover deskundige van de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker van het ongeluk of ongeval. Ook kan een letselschade procedure lange tijd in beslag nemen en is er vaak medisch advies nodig. Het is raadzaam u door een letselschade specialist te laten bijstaan.