U bent door uw werk arbeidsongeschikt geraakt. U kunt niet meer goed werken. Geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt door bedrijfsongeval op het werk betekent dat u uw werkgever aansprakelijk kunt stellen en een schadevergoeding kunt claimen.
U bent het slachtoffer van een bedrijfsongeval. Door de calamiteit op uw werk, waar u niets aan kon doen, bent u niet meer in staat uw werk geheel of gedeeltelijk weer op te pakken. Dit heeft gevolgen voor uw inkomen. U lijdt aanzienlijk schade. Het verlies aan inkomen dient door de werkgever te worden vergoed. Immers uw werkgever is aansprakelijk voor het feit dat u arbeidsongeschikt bent geraakt en u verlies aan inkomen heeft.

Om deze letselschade vergoed te krijgen dient u uw werkgever aansprakelijk te stellen en een schadeclaim in te dienen. Bij aansprakelijkheid heeft u recht op een schadevergoeding. Ook als u slechts tijdelijk arbeidsongeschikt bent kunt u uw tijdelijk verlies aan inkomen claimen bij uw baas. Arbeidsongeschiktheid is vaak de grootste schadepost bij een letselschadeclaim. U dient bij het claimen van de schade zorgvuldig te werk te gaan.
Schadevergoeding indien arbeidsongeschikt door bedrijfsongeval op het werk
Een bedrijfsongeval op de werkvloer en u wilt uw baas aansprakelijk stellen. Arbeidsongeschiktheid is niet iets om lichtzinnig over te denken. Arbeidsongeschikt door een bedrijfsongeval op het werk kan vaak flinke gevolgen hebben voor uw financiële situatie. En niet alleen voor uw financiën. Arbeidsongeschikt raken door een bedrijfsongeval op het werk kan een grote impact op uw hele leven hebben.
Als u niet meer in staat bent om geheel of gedeeltelijk arbeid te verrichten heeft uw zogenaamd uw arbeidsvermogen verloren. Als u aan het bedrijfsongeval op het werk niets kon doen en een ander, meestal is dat uw werkgever, is aansprakelijk voor uw verlies aan arbeidsvermogen dan is er sprake van letselschade en heeft u recht op een schadevergoeding. U kunt dan alle kosten van de door u opgelopen schade verhalen bij uw werkgever als aansprakelijke partij. U dient hiervoor uw werkgever aansprakelijk te stellen om daarna een schadeclaim te kunnen indienen. Naast het verlies aan inkomen heeft u wellicht ook andere kosten moeten maken zoals:
- inhuren van huishoudelijke hulp;
- reiskosten naar het ziekenhuis;
- niet vergoede hulpmiddelen;
- juridische bijstand;
- parkeergeld bij het fysiotherapeut;
- eigen bijdrage medicijnen en verbandmateriaal;
- inkomensschade door verminderde inkomsten.
Ook alle andere kosten die u zonder het bedrijfsongeval niet had hoeven maken komen voor een schadevergoeding in aanmerking en moeten ook worden meegenomen in de schadeclaim. Al het inkomen wat u na het bedrijfsongeval minder verdient kunt u zien als inkomensverlies wat moet worden vergoed door uw werkgever. Arbeidsongeschikt door bedrijfsongeval op het werk is vaak een verantwoordelijkheid van de werkgever.
Berekening van uw verlies aan inkomen
Het berekenen van uw verlies aan verdienvermogen is lastiger dan u op het eerste gezicht zult denken. Als u niet meer kunt werken verliest u meer dan alleen uw brutoloon. Het berekenen van uw verlies aan inkomen moet zorgvuldig gebeuren als u totaal schadeloos gesteld wilt worden. Als u niet meer werkt krijgt u verschillenden inkomsten niet meer. Arbeidsongeschiktheid door bedrijfsongeval op het werk kan bijvoorbeeld betekenen dat u verschillende inkomsten gaat missen:
- overwerkvergoedingen
- onregelmatigheidstoeslagen
- vergoeding van studiekosten
- salarisverhogingen
- mislopen van bonussen
- verlies van pensioenopbouw
- winstdelingen
- auto van de zaak
- spaarloonregeling
- jubilea bonussen
- fiscale voordelen
- onkostenvergoedingen
- representatiekostenvergoedingen
- dertiende maand vergoeding
- vakantiegeld
- gratificaties
- kinderopvangvergoeding
- bijdrage in de ziektekosten
Al deze zaken leverden u naast uw brutoloon inkomen op toen u nog kon werken. Maar ook als u nog gedeeltelijk kunt werken en u dan ook maar gedeeltelijke uw oude loon ontvangt levert u ook inkomstenverlies op die vergoed moet worden. Dit zijn alleen nog de schadeposten die direct voortvloeien uit uw baan. Daarnaast zijn er alle andere schadeposten. Alle andere kosten die u door het bedrijfsongeval extra moet maken. Arbeidsongeschikt door bedrijfsongeval op het werk betekent vaak meer dan u op het eerste gezicht zou denken.
Andere schadevergoeding onkosten door het bedrijfsongeval op het werk
Naast het verlies aan verdienvermogen, het inkomensverlies wat u lijdt, zijn er nog verschillende schadeposten waar u mee te maken kunt krijgen als u arbeidsongeschikt raakt door een bedrijfsongeval op het werk. Ook deze schadeposten vallen onder de door u opgelopen letselschade en kunnen voor een letselschadevergoeding in aanmerking komen als u deze kosten heeft moeten maken. De volgende schadeposten kunnen voor een vergoeding in aanmerking komen:
- smartengeld
- huishoudelijke hulp
- reiskosten
- tijdverlies
- zelfwerkzaamheid
- rechten op sociale zekerheid
- annuleringen
- ziektekosten
- huisaanpassingen
- verzekeringen
- telefoonkosten
- vrije tijd
- wettelijke rente
- schadebeperkende maatregelen
Arbeidsongeschikt door bedrijfsongeval op het werk kan betekenen dat u voor al deze schadeposten in aanmerking kunt komen. Het zorgvuldig samenstellen van alle extra onkosten die u maakt in de schadeclaim is dus van belang. Waar moet u dan allemaal aan denken?
- Bij smartengeld lijdt u psychische en emotionele schade. Gemiste levensvreugd wordt dat ook wel genoemd.
- Als u thuis door uw letsel niet alles meer kunt moet u hulp inroepen van een huishoudster en wellicht ook een tuinman.
- Zelfwerkzaamheid betekent dat u door uw arbeidsongeschiktheid ook thuis geen klussen meer kunt doen als schilderen of de auto wassen. Zaken die u allemaal betaald door anderen moet laten doen.
- Maar ook de cursus waar u mee bezig was moet u afzeggen.
- U moet een sportrolstoel aanschaffen om toch te kunnen blijven sporten.
- U moet regelmatig naar het ziekenhuis of de fysiotherapie rijden of gebracht worden.
Allemaal kosten die u zonder het bedrijfsongeval niet had gemaakt. Alle extra kosten komen in aanmerking om naast uw inkomensverlies door uw arbeidsongeschiktheid door het ongeval op uw werk in de schadeclaim meegenomen te worden.
Zorgplicht werkgevers bij bedrijfsongevallen op het werk
Werkgevers hebben een zorgplicht naar hun werknemers. Zij moeten er voor zorgen dat arbeidsongeschikt door arbeidsongeval op het werk niet voor kan komen. Werkgevers moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u een veilige werkplek hebt. En niet alleen moeten ze ervoor zorgen dat de werkplek in orde is, ook moeten ze aanwijzingen geven en instructies die moeten voorkomen dat u schade lijdt als u uw werkzaamheden uitvoert.
Alleen als uw werkgever alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen om te voorkomen dat u schade zou lijden of dat de opgelopen schade is te wijten aan roekeloos of opzettelijk gedrag van u als werknemer, dan is uw werkgever niet aansprakelijk voor de letselschade. Deze zorgplicht gaat heel ver. U moet het als werknemer wel heel erg bont maken wil de werkgever niet aansprakelijk zijn.
Arbeidsongeschikt door bedrijfsongeval is een belangrijke kostenpost
Verlies aan inkomen is vaak het grootste deel van de schadeclaim. De verzekeringsmaatschappij van de wederpartij zal deze kostenpost dan ook ter discussie stellen. Deskundige hulp is dan niet onverstandig als u geheel schadeloos gesteld wilt worden. Bij aansprakelijkheid worden ook de kosten voor rechtshulp vergoed. Als u daarvoor een letselschadespecialist of letselschade advocaat wilt inhuren, kiest u deze dan zorgvuldig uit. Vergelijk een aantal letselschade deskundigen met elkaar voordat u een keuze maakt. Een letselschadezaak kan lang duren en u bent dan ook lang op elkaar aangewezen.