Op het werk zit een arbeidsongeval in een klein hoekje. Er kan in een werksituatie nogal wat ongelukken gebeuren, en die gebeuren ook. Maar is de baas voor elk bedrijfsongeval verantwoordelijk? Arbeidsongeval en aansprakelijkheid werkgever kent een aantal aspecten.
Allemaal oorzaken die het arbeidsongeval en aansprakelijk van de werkgever op scherp kunnen zetten. Een werkgever dient te zorgen voor voldoende bescherming en dient ook een goed werkgever te zijn voor zijn medewerkers. Als dat niet zo is dan is de werkgever aansprakelijk voor het arbeidsongeval en heeft de werknemer recht op schadevergoeding en mogelijk smartengeld voor de opgelopen schade van het bedrijfsongeval.

Maar wanneer is dat niet precies het geval. Wanneer leidt arbeidsongeval en aansprakelijkheid werkgever tot schuld en uitkering van een schadevergoeding? In principe is het zo dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade die een werknemer op het werk oploopt. Het arbeidsongeval en aansprakelijk werkgever is in die zin eenvoudig. De baas kan altijd aangesproken worden op het bedrijfsongeval en moet altijd de schade aan zijn medewerker vergoeden.
Arbeidsongeval en aansprakelijkheid werkgever voor de schade
Veel verschillende oorzaken kunnen leiden tot een bedrijfsongeval:
- een steiger met een verweerde plank;
- niet voldoende beschermde kleding beschikbaar;
- geen voorzorgsmaatregelen bij nat weer;
- langdurige werkdruk;
- ontbrekende slipstroken;
- onvoldoende onderhouden kabels.
Het maakt dan niet uit wat de schade is, fysieke of psychisch, licht of ernstig, tijdelijke of permanent, als de schade tijdens het werk is ontstaan ligt alle verantwoordelijkheid bij de hoogste baas. Maar… een arbeidsongeval en aansprakelijkheid werkgever is niet van toepassing als de medewerker door opzet of roekeloosheid het arbeidsongeval heeft veroorzaakt. Als bijvoorbeeld de werknemer met de vorkheftruck heeft lopen crossen of de werknemer heeft zijn beschermde kleren niet aan omdat zijn tattoo dan mooier uitkomt dan is de werkgever niet aan te spreken op het arbeidsongeluk.
Een werkgever moet de schade vergoeden die de medewerker lijdt bij de uitoefening van zijn werkzaamheden als de werkgever niet de vereiste maatregelen heeft genomen.
Het gaat er bij de beoordeling van een bedrijfsongeval om dat de werkgever voor voldoende bescherming heeft gezorgd en voldaan heeft aan zijn zorgplicht als werkgever. Een arbeidsongeval en aansprakelijkheid werkgever wordt daardoor bepaald. De vraag is dan ook: wat houdt dat in de praktijk in? Hoeveel moet de werkgever aan bescherming doen en wat betekent het dat hij zich als een goede werkgever heeft opgesteld en gedragen?
De zorgplicht en aansprakelijkheid werkgever bij een arbeidsongeval
Om te bepalen of een werkgever voldoende aan zijn zorgplicht heeft voldaan wordt de arbeidsomstandigheden wet als uitgangspunt genomen. Dit betekent dat een werkgever verplichtingen heeft om een arbeidsongeval te voorkomen. Een werkgever heeft daarin de verplichting om een arbeidsomstandigheden beleid te voeren die voor zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden moet zorgen. De werkgever moet ervoor zorg dragen dat deze voldoet aan de Arbowet en daarnaast alle maatregelen neemt die nodig zijn om aan zijn zorgplicht te voldoen. Zo moet er gezorgd worden voor:
- goede werk instructies,
- de juiste middelen ter bescherming van de werknemer;
- risico’s dienen te worden geïnventariseerd;
- er dient een plan te zijn hoe de veiligheidsrisico’s onder controle te houden;
- duidelijke instructies hoe met beschermingsmiddelen om te gaan;
- voorzieningen voor als er een ongeluk op de werkvloer plaatsvindt;
- goede instructies voor onervaren werknemers;
- adequate trainingen;
- duidelijke veiligheidsinstructies.
Een arbeidsongeval en aansprakelijkheid werkgever betekent vooral dat de werkgever de zorgplicht heeft geregeld. Wanneer de zorgplicht niet goed geregeld is dan is de werkgever verantwoordelijk als er op het werk een bedrijfsongeval plaatsvindt. De werkgever kan aansprakelijk gesteld worden door de werknemer.
Inschakelen arbeidsinspectie bij ernstig bedrijfsongeval
Is het bedrijfsongeval ernstig van aard dan is de werkgever verplicht om de arbeidsinspectie in te schakelen. Arbeidsongevallen zijn ernstig als er iemand:
- naar het ziekenhuis toe moet en daar ook moet blijven;
- op het werk komt te overlijden;
- of door het ongeluk tijdens het werk invalide wordt.
De arbeidsinspectie zal een onderzoek instellen en een proces-verbaal hiervan opstellen. Het is mogelijk dat er een boete aan de werkgever wordt gegeven. Als er geen melding is gedaan bij de arbeidsinspectie dan kunt u dit zelf doen. U kunt dit ook anoniem doen.
Bewijslast bij arbeidsongevallen
Bewijslast bij arbeidsongeval en aansprakelijkheid werkgever gaan hand in hand. Als de werknemer een schadevergoeding wil ontvangen omdat de opgelopen schade is ontstaan tijdens zijn werk, zal de werkgever dit niet willen doen en melden dat er geen schade is of dat dit niet tijdens het werk is ontstaan. De werknemer zal dan moeten bewijzen dat de schade wel tijdens het werk is ontstaan. Als bewezen is dat de opgelopen schade is ontstaan bij het uitoefenen van de werkzaamheden van de werknemer dan dient de werkgever te bewijzen dat deze zijn zorgplicht is nagekomen. Hierbij loopt de werkgever het risico dat deze niet in staat zal zijn het bewijs te leveren.
Ook als de precieze toedracht niet duidelijk is dan is dat niet direct van belang. Het gaat erom dat er een verband is tussen het uitoefenen van de werkzaamheden onder omstandigheden waarbij de werkgever zijn zorgplicht niet goed heeft verzorgd. Bij arbeidsongeval en aansprakelijkheid werkgever gaat het niet altijd om keihard bewijs als het gaat om de zorgplicht. De werkgever mag zijn zorgplicht niet onvoldoende uitgevoerd hebben.
Schadevergoeding bij aansprakelijkheid werkgever
Als de werkgever zijn zorgplicht niet heeft vervuld en schuldig is bevonden aan het arbeidsongeval dan dient deze schadevergoeding te betalen aan de werknemer. Deze schadevergoeding kan zowel zijn voor de materiële als de immateriële schade. Arbeidsongeval en aansprakelijkheid werkgever betekent schade uitkeren als de zorgplicht is verzaakt.