Veel mensen hebben vroeger met asbest gewerkt en hebben de zeer kleine asbestvezels ingeademd, soms jaren lang. Asbestvezels die kunnen leiden tot ernstige asbestziekten als longkanker, mesothelioom, long- en/of buikvlieskanker of pleurale plaques.
Het kan wel even duren voordat een aandoening zich openbaart, soms wel tientallen jaren. Bent u asbestslachtoffer omdat u vroeger met asbestvezels gewerkt heeft. Bent u daar ziek van geworden? Als asbestslachtoffer is het mogelijk om een schadevergoeding te claimen van uw voormalige werkgever als vergoeding voor het letsel en de ernstige schade aan uw gezondheid.

Ook bij asbest verwijderen of bij het slopen van asbestpanden kunt u slachtoffer geworden zijn. Letselschade procedures kunnen wel tijd in beslag nemen als u een claim indient tegen uw voormalige werkgever en hem als asbestslachtoffer aansprakelijk stelt voor de schade aan uw gezondheid.
Claim aan voormalige werkgever voor schadevergoeding
Omdat het afhandelen van een claim heel wat tijd in beslag kan nemen en er inmiddels heel wat letselschade rechtszaken zijn geweest, waardoor iedereen weet waar hij aan toe is, wordt er door het instituut asbestslachtoffers, het comité asbestslachtoffers en de asbestslachtoffers vereniging Nederland bemiddeld tussen de werknemer en de werkgever. Op deze manier kan er snel een schadevergoeding worden geregeld voor het asbestslachtoffer.
Schadevergoeding voor asbestslachtoffer van de overheid
Nu kan het voorkomen dat als u als asbestslachtoffer na tientallen jaren geconfronteerd wordt met uw ziekte uw werkgever niet meer bestaat. Ook kan het voorkomen dat uw werkgever een beroep doet op verjaring van de zaak. Een schadevergoeding is dan niet meer aan de orde. Om deze slachtoffers van asbest toch een schadevergoeding te geven heeft de overheid een regeling in het leven geroepen die voorziet in een eenmalige bijdrage voor het asbestslachtoffer van ongeveer € 18.000,-.
Voorschot schadevergoeding voor asbest schade aan asbestslachtoffer
Omdat het onderzoek op het recht van een schadevergoeding nogal wat tijd kost, kregen veel asbestslachtoffers pas een schadevergoeding toen ze al niet meer in leven waren. Om deze reden is het mogelijk om een voorschot van ongeveer € 18.000,- op de schadevergoeding te krijgen van de overheid.
Als het slachtoffer van asbest onverhoopt geen schadevergoeding van de werkgever kan krijgen, dan hoeft het voorschot niet te worden terugbetaald. Deze is dan immers gelijk aan de uitkering die wordt verkregen als de werkgever niet meer kan uitkeren. Mocht de werkgever wel tot het vergoeden van de schade overgaan, dan moet het schadevergoeding voorschot aan de overheid worden terugbetaald.
Ook schadevergoeding voor huisgenoten van slachtoffer asbest
Ook huisgenoten van iemand die asbestslachtoffer is geworden en ook ziek zijn geworden, ondanks dat ze nooit me asbest gewerkt hebben, kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Immers, zij kunnen in aanraking zijn gekomen met asbest omdat de kleding van het slachtoffer elke dat vol zat met asbestvezels, die vervolgens in het huis gingen rondzwerven en… door de huisgenoten werd ingeademd. Ook huisgenoten krijgen daarom een asbest schadevergoeding.