U heeft met uw auto een ongeluk gehad terwijl u aan het werk was. Er is schade. Schade aan de andere auto, aan uw eigen auto en mogelijk ook letselschade omdat u gewond bent geraakt. Maar wie gaat dit allemaal vergoeden? Wie is bij een auto-ongeluk tijdens werktijd aansprakelijk voor de schade?
Als u onder werktijd betrokken raakt bij een auto-ongeluk, dan hoeft u zich geen zorgen te maken als het gaat om het betalen van een schadevergoeding of het betalen van uw letselschade. Bij ongelukken onder werktijd is uw baas bijna altijd aansprakelijk.

Bij een aanrijding onder werktijd kunt u bij een ongeval altijd iemand aansprakelijk stellen. Of u stelt degene die u heeft aangereden aansprakelijk voor de schade. Of, als u zelf schuld heeft aan de aanrijding, stelt u uw werkgever aansprakelijk omdat het auto-ongeluk tijdens werktijd plaatsvond.
Ongevallen onder werktijd vallen onder de werkgeversaansprakelijkheid en worden gezien als een bedrijfsongeval. Ook auto-ongelukken in de baas zijn tijd worden als bedrijfsongevallen gezien. Omdat werkgevers een zorgplicht hebben naar hun medewerkers zijn werkgevers niet alleen bijna altijd volledig aansprakelijk bij een auto-ongeluk, maar hebben ze hun werknemers die de weg op moeten ook goed verzekerd voor letselschade.
Aansprakelijkheid bij auto-ongeluk tijdens werktijd
Voor werkgevers gelden strenge eisen als het gaat om het voorkomen van bedrijfsongevallen. Werkgevers hebben een zogenaamde zorgplicht. Uw baas moet er alles aan gedaan hebben om u zo veilig mogelijk te kunnen laten werken:
- alle veiligheidsmaatregelen moeten zijn genomen,
- u dient instructies te hebben gehad zodat u veilig uw werk kunt doen,
- er wordt op toegezien dat u zich ook houdt aan alle voorschriften.
Daarnaast moet uw baas ook zorgen voor een goede verzekering voor als het mis gaat en er letselschade ontstaat. U mag als u werkzaamheden voor uw baas aan het uitvoeren bent er financieel niet op achteruit gaan als u een auto-ongeluk onder werktijd overkomt. Als uw werkgever medewerkers op de weg heeft, dan heeft uw baas de wettelijke verplichting om u te verzekeren via een:
- Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering),
- Schade Verzekering Inzittenden (SVI-verzekering).
U bent dus altijd verzekerd van betaling van uw schadeposten als u gewond raakt door het verkeersongeval. Als u op de weg letselschade oploopt onder werktijd, dan wordt dit gedekt door:
- of de WA-verzekering van de derde partij als deze schuld heeft aan de aanrijding,
- of de SVI-verzekering van uw werkgever als u zelf schuld heeft aan het auto-ongeluk.
De aansprakelijkheid bij een auto-ongeluk tijdens werktijd ligt dus nooit bij u. Alleen als u zich roekeloos hebt gedragen in het verkeer of mogelijk zelfs het auto-ongeluk met opzet hebt veroorzaakt, dan bent u wel zelf aansprakelijk voor alle schade. Dit is vaak het geval bij rijden onder invloed van alcohol of drugs. In dat geval kan de werkgever onder zijn zorgplicht uitkomen.
Wanneer geldt de werkgeversaansprakelijkheid bij een auto-ongeluk?
Uw werkgever is aansprakelijk als het ongeval op de weg plaatsvond:
- onder werktijd,
- tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden.
Het begrip werktijd en uitoefeningen van werkzaamheden is vaak ruimer te nemen dan u denkt. Een auto-ongeluk valt ook onder de werkgeversaansprakelijkheid als u een:
- ongeluk met uw auto veroorzaakt maakt in uw lunchpauze of koffiepauze,
- auto-ongeluk krijgt als u in het weekend nog een een pakketje naar een klant brengt,
- aanrijding krijgt als u ’s morgens aankomt op het werkterrein,
- een botsing veroorzaakt met een andere auto tijdens een personeelsuitje.
Woon-werkverkeer valt niet onder de aansprakelijkheid van uw werkgever. Als u een ongeval krijgt als u naar uw werk rijdt, of als u weer terug naar huis rijdt, is geen auto-ongeluk tijdens werktijd. Woon-werkverkeer wordt wel weer als werktijd gezien als u onderweg een opdracht voor uw baas uitvoert, bijvoorbeeld als u iets afgeeft bij een klant of nog iets ophaalt voor uw baas.
Aansprakelijk stellen werkgever bij auto-ongeluk tijdens werktijd
Als u een auto-ongeluk tijdens werktijd hebt gehad en u heeft daar schuld aan en daarbij letselschade opgelopen, dan moet u uw werkgever aansprakelijk stellen wilt u uw schade vergoed krijgen. Het aansprakelijk stellen doet u per brief.
Moet u huiverig zijn om uw werkgever aansprakelijk te stellen na auto-ongeluk tijdens werktijd?
Als u bij het auto-ongeluk ernstig gewond bent geraakt, dan zal dit flinke letselschade met aanzienlijke schadevergoeding tot gevolg heben. U denkt wellicht dat uw werkgever daar helemaal niet blij mee zal zijn, dat u mogelijk uw ontslag tegemoet kan zien. Daar hoeft u zich geen ongerust over te maken. Werkgevers weten dat auto-ongelukken tijdens werktijd gebeuren. Financieel zal u baas er ook niet veel van merken. Uw baas heeft immers een verplichte inzittende verzekering voor u afgesloten die alle letselschade schadeposten vergoed.
Wat moet u bewijzen als u uw werkgever aansprakelijk stelt voor de aanrijding?
De bewijslast ligt bijna helemaal bij uw werkgever. Als deze onder zijn werkgeversaansprakelijkheid wil uitkomen, dan zal uw werkgever moeten bewijzen dat:
- het auto-ongeluk niet tijdens werktijd plaatsvond,
- uw werkgever volledig aan zijn wettelijke zorgplicht heeft voldaan,
- u zich roekeloos hebt gedragen in het verkeer,
- u het auto-ongeluk tijdens werktijd opzettelijk heeft veroorzaakt.
Het enige wat u moet bewijzen is dat het auto-ongeluk onder werktijd plaatsvond. Als u dat heeft aangetoond zal uw baas de rest moeten bewijzen om onder zijn aansprakelijkheid uit te komen.
Wat kunt u bij uw werkgever aan schade allemaal claimen?
Als u letselschade hebt opgelopen bij een auto-ongeluk tijdens werktijd, dan kunt u alle onkosten claimen die het gevolg zijn van het ongeval. Moet iemand u helpen met het huishouden, dan kunt u dit vergoed krijgen. Moet u een eigen bijdrage betalen voor medicijnen, dan krijgt u dit vergoed. Heeft u meer telefoonkosten, dan kunt u dit als schadepost opvoeren.
Omdat u er financieel geen euro op achteruit mag gaan, kunt u ook gemiste inkomsten en nutteloze kosten declareren bij de inzittenden verzekering van uw baas. Kunt u niet meer sporten, dan kunt u de kosten van uw nutteloze abonnement claimen. Raakt u arbeidsongeschikt, dan moet de inzittenden verzekering uw inkomen aanvullen.
Eenzijdig auto-ongeval onder werktijd vergoed krijgen
Wat nu als u door onoplettendheid van de weg raakt en tegen de vangrail botst of tegen een geparkeerde auto. Niemand die u aanrijdt. Ook een eenzijdig ongeval wordt gezien als een auto-ongeluk tijdens werktijd die onder de aansprakelijkheid van de werkgever valt. Ook bij eenzijdige ongevallen die onder werktijd plaatsvinden ligt de aansprakelijkheid bij uw werkgever. Ook dan zal uw baas een beroep moeten doen op zijn Schade Verzekering Inzittenden bij letselschade.