Een auto ongeluk of een ander ongeluk in het verkeer waar letsel en schade bij is ontstaan, kan een grote impact hebben. Niet alleen heeft u te maken met uw verwondingen, maar er kunnen ook een diversiteit aan schadeposten op u afkomen. U wilt deze letselschade maximaal vergoed hebben.
Vaak zijn lichamelijke klachten ontstaan door een ongeval in het verkeer complexere en langduriger van aard dan u op het eerste gezicht denkt. Nekklachten, rugklachten, fracturen, whiplash zijn allemaal klachten die langdurig kunnen opspelen na een auto ongeluk of ander verkeersongeval. Ook kan het zijn dat u pas na enige tijd klachten en schade gaat ondervinden van deze letsels. Ook als u na maanden of soms na een jaar na het verkeersongeval uw letsel zich openbaart, wilt u dat uw schade vergoed wordt.

Bij een ongeval in het verkeer is uw tegenpartij een verzekeringsmaatschappij. Deze zal proberen om de vergoeding van de schade als gevolg van het ongeluk of verkeersongeval zo laag mogelijk te houden. Wees u daarvan bewust als u na het ongeval in aanraking komt met de verzekeringsmaatschappij. Als u letselschade heeft opgelopen wilt u de schade vergoed hebben en een vergoeding krijgen waar u recht op heeft.
Vergoeding van schade tips na auto ongeluk of verkeersongeval
Belangrijk bij een ongeluk in het verkeer is dat u niet direct schuld erkend. Ga de schade niet zelf regelen. Hoe aardig en gemakkelijk de tegenpartij ook is. Van te voren is niet in de schatten hoe de schuldvraag er uiteindelijk uit zal gaan zien.
Zorg er voor dat ook de tegenpartij het schadeformulier invult en zorg er vooral voor dat de tegenpartij niet vergeet te ondertekenen.
- Schadevergoeding claimen tip 1: Beken nooit meteen schuld. Laat u nooit verleiden om direct schuld te bekennen en regel de schade niet zelf maar door uw autoverzekering maatschappij.
Deze handtekening is belangrijk, dus vergeet dat niet. Verzamel als het kan ook zoveel mogelijk bewijzen:
- Pak uw mobiele telefoon en maak van alles foto’s. Van de situatie, van de schade, van de remsporen en alle andere zaken die mogelijk van belang kunnen zijn voor de schuldvraag.
- Noteer ook de namen en telefoonnummers van de mensen die getuige zijn geweest van het auto ongeluk of verkeersongeval. Voor het uiteindelijk bepalen van de aansprakelijkheid van het ongeval kan dit aanvullende bewijsmateriaal van belang zijn.
Zorg dat uw verzekeringsmaatschappij het ondertekende schadeformulier en de bewijsmaterialen in bezit krijgt en laat de vergoeding van de schade en eigenlijk de hele afhandeling van uw auto ongeluk of verkeersongeval over aan uw verzekeringsmaatschappij. Ook als de ander partij overduidelijk schuld heeft stuurt u alles naar uw eigen verzekeringsmaatschappij. Dat is handig want zij betalen u uit en regelen de afhandeling en vergoeding van de schade verder.
- Schadevergoeding claimen tip 2: Dien schade altijd in bij eigen verzekeraar, ook al bent u niet aansprakelijk. Uw verzekeraar regelt dan de afhandeling van de schade.
Als al meteen duidelijk is dat er aanmerkelijke letselschade is, belt u dan met de politie en laat een proces verbaal van het verkeersongeluk opmaken. Wees eerlijk en duidelijk als u de politie inschakelt bij een verkeersongeluk. Op deze manier heeft u geen al te grote zorgen over de afhandeling van het auto ongeluk of verkeersongeval.
Schadevergoeding indienen voor schade na auto ongeluk of verkeersongeval
Mocht het zo zijn dat de schade aan uw auto niet door de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij wordt vergoed, dan dient u een claim in te dienen bij de verzekeringsmaatschappij van degene die u heeft aangereden. Vooral als er sprake is van letselschade is het verstandig om rechtshulp van een advocaat of letselschade expert in te huren om u te begeleiden bij de verdere afhandeling van uw claim. Letselschades kunnen vaak ingewikkeld zijn, vooral na een ongeluk in het verkeer.
- Schadevergoeding claimen tip 3: Gezondheidsklachten na het auto ongeluk? Ga direct naar uw huisarts. Zo liggen de klachten meteen vast in uw medisch dossier.
De aansprakelijkheid van het auto ongeluk of verkeersongeval zal moeten vastgesteld, alle materiële schade moet in kaart gebracht worden, maar ook alle medische informatie moet nauwkeurig worden beoordeeld. Na een auto ongeluk of ander verkeersongeval kunnen letsels optreden die pas na langere tijd merkbaar zijn of letsels die van psychische aard zijn en u veel schade kunnen opleveren. Een claim indienen dient dan ook zorgvuldig te gebeuren. Uw tegenpartij, de verzekeringsmaatschappij, is bedreven in letselschade zaken en heeft experts in dienst. U bent als slachtoffer van het ongeval daar waarschijnlijk niet deskundig in.
Letselschade en schadevergoeding bij ongeval met auto komt vaak voor
Schakel bij een claim daarom rechtshulp in. Het bepalen en vaststellen van de aansprakelijkheid en de letselschade van het auto ongeluk of verkeersongeval is van belang voor de hoogte van de schadevergoeding.