U bent aangereden waarbij uw auto volledig in de prak is gereden. Een verkeersongeluk waar u lichamelijk letsel en pijn klachten heeft opgelopen. Hierbij is uw auto total loss verklaard. U wilt uw schade claimen bij de aansprakelijke partij. Letselschade en uw auto total loss, wat nu?
Bij een verkeersongeluk ontstaat er vaak aanzienlijk schade. Schade aan het voertuig, maar ook schade bij de bestuurder of passagier van de auto. Bij een auto die total loss is geraakt, is deze schade direct zichtbaar. Letsels bij inzittenden kunnen zich direct openbaren door pijn klachten, beperkte bewegelijkheid of andere lichamelijke klachten. Maar het kan ook zijn dat het letsel pas na weken of soms na maanden zich openbaart.

Letsels die voor flinke schadeposten kunnen gaan zorgen. Zeker bij total loss aanrijdingen moet u beducht zijn op letsels die in eerste instantie niet veel voorstellen, maar in de loop der tijd ernstig kunnen worden. U wilt zoveel mogelijk schade vergoed hebben. U wilt een maximale vergoeding voor uw auto die total loss is gereden en u wilt als u met letselschade te maken krijgt ook hiervoor de schade volledig vergoed hebben.
Auto economisch of technisch total loss verklaard
Als uw auto door een schade expert total loss is verklaard, dan kan uw auto technisch of economisch total loss zijn. Bij een technisch total loss is uw auto voor het verkeersongeval eenvoudigweg te erg beschadigd geraakt. Het is niet meer verantwoord om uw voertuig te repareren. De restwaarde zal niet veel meer zijn. Uw auto zal niet meer gerepareerd worden. Of de schade expert heeft uw auto economisch total loss verklaard. In dat geval heeft de verzekeringsmaatschappij bepaald dat het niet loont om uw auto meer te repareren. Ze doen dit door te kijken naar de waarde van uw voertuig vlak voor het verkeersongeluk en de zogenaamde restwaarde na het ongeluk. Zijn de reparatiekosten hoger dan het verschil hiertussen, dan wordt uw auto niet meer gerepareerd.
U zult zich afvragen:
- ‘Mijn auto is economische total loss, wat nu?
- Hoeveel krijg ik nog voor mijn voertuig?
De verzekeraar zal aan u het verschil tussen de restwaarde en de waarde vlak voor het ongeluk, vermeerdert met wat een opkoper nog voor uw autowrak geeft, aan u uitkeren. Maar wat nu als u ook lichamelijke ongemakken en pijn klachten ondervindt door de aanrijding? Dat naast dat u uw auto kwijt bent, ook nog extra kosten moet maken als gevolg van uw opgelopen letsel? In dat geval kunt u mogelijk een letselschade vergoeding claimen.
Letselschade en auto total loss, wat nu?
Wat betekent het als uw auto total loss is verklaard en u ondervindt ook nog fysieke klachten en mogelijk pijn na de aanrijding? U vraagt zich af: ik heb lichamelijk klachten en mijn auto total loss, wat nu te doen? Bij een flinke aanrijding ontstaat er niet alleen veel blikschade, maar er kan ook al snel letselschade ontstaan. Lichamelijk letsel wat zich vaak direct uit in pijn klachten direct na het ongeluk. Rugpijn, hoofdpijn en pijn in de nek komen na een verkeersongeval met flinke blikschade vaak voor. Maar de pijn klachten hoeven zich niet direct te uitten. Ook na een aantal weken of zelfs maanden kunnen deze klachten zich pas openbaren. Het door u opgelopen letsel kan echter op den duur wel flinke schade voor u veroorzaken.
Als uw auto total loss is verklaard en u ondervindt pijn klachten, problemen met bewegelijkheid of andere lichamelijke ongemakken, dien een schadeclaim in voor alle opgelopen letselschade en schade die mogelijk nog ontstaat.
Dat uw auto total loss is verklaard, is al er erg genoeg, maar als u ook alle schadeposten die bij uw letsel komen kijken moet betalen, dan bent u extra benadeeld. Als de andere partij aansprakelijk is voor de botsing dan kunt u de schade die is ontstaat door uw opgelopen letsel claimen bij de tegenpartij. Als u zich afvraagt: ‘Ik heb letsel en schade opgelopen en de auto total loss, wat nu te doen, dan is de eerste stap bij het claimen van letselschade het aansprakelijk stellen van de tegenpartij.
Aansprakelijk stellen voor letselschade bij lichamelijk letsel
De schade van de aanrijding die ervoor zorgt dat u uw auto kwijt bent, wordt door de schade expert van uw verzekeringsmaatschappij afgehandeld. Deze laat uw auto taxeren door een schade deskundige. Die zal kijken wat de auto nog waard is en of reparatie nog loont. Ook zal deze de berekening maken wat uw auto nog waard was vlak voor de aanrijding. De verzekeringsmaatschappij zal u een bod doen. Hier kunt u nog over in gesprek en onderhandelen over de mogelijke waarde.
Indien bij het verkeersongeluk letselschade is ontstaan, dient u de tegenpartij hiervoor schriftelijk aansprakelijk te stellen. Door het letsel maakt u kosten en zal u in de toekomst nog meer kosten maken. Dit en hoe het letsel is ontstaan en dat u deze schade vergoed wilt hebben, meldt u in een brief. Als de aansprakelijkheid wordt erkend, dan krijgt u alle kosten vergoed. Wordt de aansprakelijkheid maar gedeeltelijk erkend, dan wordt uw letselschade voor dat deel vergoed. Bent u het met de aansprakelijkheidserkenning niet eens, dan kunt u in een procedure bij de rechtbank vragen om hier een oordeel over te vellen.
Letselschade en de schadevergoeding na aanrijding?
Als u auto total loss is gereden en u heeft hierdoor letselschade opgelopen, dan zult u direct kosten maken:
- u maakt vervoerskosten omdat u naar de eerste hulp van het ziekenhuis moet;
- u heeft medicijnen nodig die niet worden vergoed door uw zorgverzekering;
- u maakt vervoerskosten omdat u door uw huisarts wordt doorgestuurd naar een medische specialist voor nader onderzoek;
- uw eigen bijdrage van uw ziektekosten verzekering moet u opmaken;
- u moet extra oppas voor uw kinderen betalen;
- inkomensschade omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt door uw letsel waardoor u uw eigen functie niet meer kunt uitoefenen;
- u kunt geen gebruik meer maken van uw sportabonnement;
- u heeft hulp in de huishouding nodig;
- u moet meer fysiotherapie hebben dan uw verzekering vergoed;
- uw opleiding kunt u niet afmaken door uw opgelopen letsel;
- u zult niet meer een zelfde goede baan kunnen krijgen als uw contract niet verlengd wordt, etc.
Deze kosten komen de eerste dagen al op u af. Maar blijkt u ernstig lichamelijk letsel of mogelijk ook geestelijk letsel opgelopen te hebben, dan lopen deze kosten snel op. Al deze schadeposten komen voor een vergoeding in aanmerking. U kunt ervan uitgaan dat u voor alle te maken extra kosten een schadevergoeding bij de wederpartij kunt indienen. U kunt alle kosten die u zonder uw letsel niet zou maken claimen.
Auto total loss en gewond geraakt na de aanrijding? Laat bij lichamelijk letsel al uw schade vergoeden en dien een schadeclaim in bij de aansprakelijke partij.
Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt door uw letsel, of u kunt uw eigen functie niet meer uitoefenen, loopt u aanzienlijke inkomensschade op.
Bezoek bij pijn na de aanrijding een arts
Als u uw auto total loss heeft gereden dan heeft niet alleen uw auto een flinke klap gehad maar ook uw lichaam. Onderschat dit niet. Het kan best zijn dat u niet direct pijn klachten heeft en deze zich pas veel later openbaren. Het is daarom verstandig om bij zo een aanrijding direct een dokter te raadplegen, of u nu pijn of geen pijn heeft. Bent u gewond geraakt laat u dan door een dokter behandelen, ook al zijn de verwondingen niet ernstig.
Niet alleen voor uw gezondheid van belang, maar ook belangrijk als u de schade wilt claimen. Verzekeringsmaatschappijen willen nog wel eens aanvoeren dat het letsel en de pijn niet het gevolg was van deze aanrijding. Dat deze klachten al bestonden of later door een ander ongeluk zijn ontstaan. Door direct na uw aanrijding een arts uw medisch dossier te laten vullen met bewijsmateriaal over uw verwondingen of ander lichamelijk letsel, maakt een juridische procedure om een schadevergoeding te claimen eenvoudiger.
Claim vergoeding voor letsel en schade
Is uw auto total loss verklaard en heeft u verwondingen opgelopen van het ongeluk, ondervindt u enige pijn of ander lichamelijk letsel, dan is het zaak de tegenpartij aansprakelijk te stellen en een schadevergoeding te eisen van degene die u heeft aangereden. Bij letselschade wordt bij volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij een maximale schadevergoeding uitgekeerd. Claim de opgelopen schade zodat u niet onterecht allemaal kosten moet betalen.