U heeft een bedrijfsongeval gehad. Een ongeval op het werk waarbij u schade heeft opgelopen. De aansprakelijkheid voor het arbeidsongeval ligt volgens u helemaal bij uw werkgever. U wilt de schade vergoed hebben en een maximale schadevergoeding krijgen. Een bedrijf aansprakelijk stellen voor schade door ongeval, hoe gaat dat in zijn werk?
Bij een ongeluk of ongeval onder werktijd staat u als medewerker van een bedrijf vrij sterk. Uw werkgever heeft namelijk vergaande wettelijke verplichtingen om te zorgen voor een veilige werksituatie als u voor hem aan het werk bent. Het maakt niet uit of u op de werkvloer in de fabriek, in de gangpaden van een magazijn of achter uw bureau op kantoor aan het werk bent of dat u in het weekend met een auto van de zaak nog even iets wegbrengt naar een klant.

Werkgevers hebben een uitgebreide wettelijk bepaalde zorgplicht als het gaat om veilig werken. Niet alleen dienen de materialen in orde te zijn waarmee u moet werken, ook dient u instructies te hebben gehad en uw werkgever moet er ook op toezien dat dit allemaal goed gaat.
Ongevallen in werktijd zijn de verantwoordelijkheid van uw werkgever en die verantwoordelijkheid gaat ver.
Bedrijven zijn dan ook bijna altijd aansprakelijk voor een arbeidsongeval. Als er een calamiteit op het werk heeft plaatsgevonden, dan is de werkgever meestal aan te spreken op de financiële gevolgen van de door u opgelopen letselschade. Bij een ongeval dient u uw bedrijf aansprakelijk stellen voor schade opgelopen door het bedrijfsongeval.
Bedrijf aansprakelijk stellen door uitgebreide veilig werken zorgplicht
Reden waarom bijna alle bedrijven een bedrijfsongevallen verzekering hebben, komt omdat bedrijven bijna altijd aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de gevolgen van een ongeval op de werkvloer. Als een medewerker tijdens zijn werk gewond raakt en letsel oploopt, valt dat wettelijk gezien bijna altijd onder de aansprakelijkheid van de werkgever. Bedrijven hebben vanuit de wet (artikel 7:658 BW en artikel 7:611 BW) een heel uitgebreide verplichting gekregen om ervoor te zorgen dat de medewerkers van het bedrijf veilig hun werk kunnen doen. Zo niet, dan kan een bedrijf aansprakelijk gesteld worden voor de schade die dan ontstaat.
Waarom is een bedrijf aansprakelijk stellen voor schade door ongeval of ongeluk op de werkvloer zo eenvoudig? Uw werkgever is verantwoordelijk voor veilige materialen. Dit betekent dat alles in orde moeten zijn:
- gereedschappen moet werken;
- machines moeten onderhouden zijn;
- vorkheftrucks moeten alle veiligheidsvoorzieningen hebben;
- auto’s moeten alle onderhoudsbeurten hebben gehad;
- steigers moeten goed verankerd zijn;
- vloeren die glad zijn moeten zijn voorzien van antislip strippen of antislip tegels.
Alle andere materialen waarmee gewerkt moet worden deugdelijk, goed onderhouden en veilig moeten zijn om mee te kunnen werken. Veilig ermee moeten kunnen werken betekent, dat er naast goed onderhoud, ook alle veiligheidsmaatregelen genomen moeten zijn:
- zijn er veiligheidsbrillen;
- heeft u werkschoenen gehad;
- is de afvoer van verontreinigde lucht goed;
- zijn de bewegende of hete delen van machines afgeschermd;
- zit er een veiligheidsnet om de steiger
Alle veiligheidszaken die in orde moeten zijn. De wettelijke zorgplicht zorgt ervoor dat een bedrijf aansprakelijk stellen voor schade door ongeval of ongeluk op het werk bijna altijd mogelijk is. De aansprakelijkheid van werkgever bij een bedrijfsongeval is vaak meteen duidelijk.
Maar niet alleen dit is voldoende om aan de werkgeversaansprakelijkheid te voldoen. Uw werkgever moet u ook aantoonbaar instructies hebben gegeven hoe u veilig uw werk te kunt doen. En alsof dat nog niet voldoende is, moet uw bedrijf er ook nog op toezien dat deze veiligheidsmaatregelen in orde zijn en dat u zich er ook aan houdt. U begrijpt dat een bedrijf aansprakelijk stellen voor schade door een bedrijfsongeval niet al te lastig is. Een bedrijf is vaak volledig aansprakelijk voor de schade. U kunt dan een maximale schadevergoeding claimen bij het bedrijf waar het arbeidsongeval u is overkomen.
Bedrijf aansprakelijk stellen voor schade door ongeval
Wetsartikelen 7:658 en 7:611 van het Burgerlijk Wetboek zorgen ervoor dat het bijna altijd mogelijk is om uw bedrijf aansprakelijkheid te laten erkennen voor de financiële gevolgen van de door u opgelopen letselschade. En daardoor kunt u de kostenposten van de opgelopen schade bij uw werkgever neerleggen. Dit kan zijn:
- materiële schade;
- of immateriële schade.
Ook bij psychisch leed kan een smartengeld vergoeding tot de schadeposten behoren. Om de letselschade te claimen, dient u het bedrijf schriftelijk aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen schade. Dit is de eerste stap in een letselschadeprocedure.
Uw bedrijf aansprakelijk stellen voor schade door ongeval of ongeluk op het werk is niet iets waar u schroom voor hoeft te hebben.
Wellicht denkt u dat de arbeidsrelatie ernstig verstoord wordt door de claim. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Bedrijven zijn bijna altijd verzekerd voor bedrijfsongevallen. Uw baas hoeft niets uit eigen zak te betalen en uw collega’s komen ook niet op straat te staan omdat het bedrijf failliet zal gaan door uw letselschade claim. Als u het bedrijf aansprakelijk heeft gesteld, dan dient de aansprakelijkheid erkend te worden door het bedrijf. Als de werkgeversaansprakelijkheid is erkend, dan kunt u uw letselschade claimen bij de bedrijfsongevallenverzekeraar van het bedrijf.
Aansprakelijkheid bedrijf voor bedrijfsongeval buiten bedrijfspand
De aansprakelijkheid van uw werkgever stopt niet bij de poorten van zijn onderneming. Ook buiten het bedrijfsterrein is uw werkgever verantwoordelijk voor uw veiligheid en is alle wet- en regelgeving van de zorgplicht ook van toepassing. Als u met een dienstauto een verkeersongeval veroorzaakt, dan is ook de werkgever aan te spreken op de schade. Het verkeersongeval moet dan wel zijn veroorzaakt omdat u op de weg was vanwege uw werk. Een verkeersongeval in dienst van de baas is ook een bedrijfsongeval. Zelfs wanneer u zelf schuldig bent aan het verkeersongeluk, kunt u uw bedrijf aansprakelijk stellen voor de schade van het ongeluk.
Ook kunt u een bedrijf aansprakelijk stellen voor schade na een ongeval buiten werktijd. Als u buiten uw werktijd betrokken raakt bij een ongeval, dan kan het bedrijf aansprakelijk gesteld worden. Voorwaarde is wel dat u bezig was met een activiteit die een verband hield met uw werkzaamheden. U bent bijvoorbeeld:
- ’s avonds met uw echtgenoot uit eten met een klant en valt lelijk;
- u bent op een bedrijfsfeestjes en er valt een tafel heel hard op uw pols;
- u bent zondag op een golfdag met leveranciers;
Dit zijn allemaal voorbeelden van ongelukken waarbij u uw bedrijf aansprakelijk kan stellen voor de schade.
Ontkomen aan werkgeversaansprakelijkheid niet eenvoudig
Voor bedrijven is het niet eenvoudig om onder de aansprakelijkheid van een arbeidsongeval uit te komen. De wettelijke zorgplicht is zo uitgebreid dat er altijd wel iets te vinden is waar niet aan is voldaan. Niet alleen moeten:
- alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen;
- uitgebreid voorlichting en instructies zijn gegeven hoe veilig te werken;
- maar de baas moet dit ook controleren en er op toezien dat zijn medewerkers zich er ook aan houden.
Het lukt bijna nooit om onder deze aansprakelijkheid uit te komen. Een belangrijke reden voor deze wetgeving. Bedrijven doen hun uiterste best om een veilige werksituatie te creëren.
Bedrijf aansprakelijk stellen voor schade door ongeval niet mogelijk bij opzet of roekeloos gedrag.
Een bedrijf kan onder zijn werkgeversaansprakelijkheid uitkomen als zijn medewerker het ongeval met opzet heeft veroorzaakt. Ook als een medewerker zich roekeloos heeft gedragen, dan vervalt de aansprakelijkheid voor het bedrijf. Een bedrijf aansprakelijk stellen voor schade wat met opzet is veroorzaakt of door roekeloze gedrag van de werknemer is ontstaan, is niet mogelijk. Het is wel de taak van de werkgever om de opzet of roekeloze gedragingen aan te tonen.
Ook ingehuurde zzp’ers kunnen schade van ongeval op het werk claimen
Ook zzp’ers kunnen het inhurende bedrijf aansprakelijk stellen voor schade door een ongeval. Indien een zzp’er wordt ingehuurd en deze raakt betrokken bij een bedrijfsongeval en lijdt hierdoor schade, en als de werkzaamheden van de ingehuurde zzp’er ook door een werknemer van het bedrijf gedaan hadden kunnen worden, dan kan het het inhurende bedrijf een beroep doen op zijn verzekering.