Het kan gebeuren. Wanneer uw werknemer tijdens zijn werkzaamheden een ongeval krijgt wat ernstig is, dan bent u verplicht het bedrijfsongeluk te melden. Een bedrijfsongeval melden doet u bij de Arbeidsinspectie.
In een aantal gevallen zal de Arbeidsinspectie besluiten om een een onderzoek in te stellen naar de toedracht van het bedrijfsongeluk. Hierbij zal de inspectie controleren of de wettelijke bepalingen zijn overtreden. De werkgever is wettelijk verplicht om in bepaalde situaties het ongeval op het bedrijf te melden aan de Arbeidsinspectie.

De meldplicht voor het melden van een arbeidsongeval is van toepassingen voor alle bedrijfsongevallen die hebben geleid tot een ziekenhuisopname, blijvend letsel (zoals bij blindheid, amputatie van lichaamsdelen, blindheid of chronische lichamelijke klachten, psychisch letsel) of hebben geleid tot het overlijden van de werknemer. In deze gevallen bent u als werkgever wettelijk verplicht om van het ongeval melding te maken bij de Arbeidsinspectie. Ook als een bedrijfsongeval pas op een later moment leidt tot blijvend letsel of een opname in het ziekenhuis moet er melding worden gemaakt bij de inspectie SZW.
Belangrijk is dat u het bedrijfsongeval melden niet veronachtzaamd. De boetes voor het niet melden van een bedrijfsongeval zijn de laatste tijd flink verhoogd. Boetes die kunnen oplopen tot veertigduizend euro wanneer u als werkgever verzuimt om ongevallen op het werk niet te melden bij de inspectie SZW.
Aansprakelijkheid werkgever bij bedrijfsongeval melden
Als uw werknemer letselschade oploopt door een ongeluk op het werk en u moet een bedrijfsongeval melden dan bent u als werkgever aansprakelijk als u:
- onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebt genomen om uw werknemer tegen gevaren in het bedrijf en op de werkvloer te beschermen;
- of als u niet voldoende hebt toegezien dat de veiligheidsvoorschriften door uw werknemer ook goed zijn nageleefd.
Zo dient u er wel goed voor te hebben gezorgd dat uw werknemer in een veilige omgeving kon werken en dat deze instructies over het veilig werken heeft gekregen.
U als werkgever dient al het mogelijke te hebben gedaan om de risico’s voor uw werknemers te minimaliseren. Van een werknemer mag ook wat verwacht worden. Bij opzettelijk of roekeloos gedrag bent u als werkgever niet aansprakelijk. Ook mag verwacht worden dat een werknemer ook zelf moet kunnen inschatten welke risico’s deze neemt en welke maatregelen moeten worden genomen om de risico’s te vermijden.
Als bedrijfsongeval melden of niet ernstig genoeg?
Wanneer is een bedrijfsongeluk niet ernstig genoeg om het te moeten melden bij de Arbeidsinspectie? Als uw werknemer in een ziekenhuis moet worden opgenomen, komt te overlijden of een blijvend letsel opgelopen heeft dan moet u de procedure bedrijfsongeval melden in gang zetten. Het is vaak wel duidelijk of er sprake is van ernstig letsel. Als uw werknemer weer aan het werk gaat of gewoon naar huis gaat dan is er vaak niet zoveel aan de hand dat u er een melding van moet maken.
Meldt uw werknemer zich na het ongeval op het werk ziek dan dient u dit goed in de gaten te houden en goed te registreren. Als de gevolgen uiteindelijk toch ernstiger blijken te zijn dan zal de Arbeidsinspectie willen zien dat u zich als een goed werkgever heeft gedragen. Dit kan het best met een goede documentatie in het personeelsdossier.
- Als uw werknemer alsnog in het ziekenhuis wordt opgenomen dan dient u direct de Arbeidsinspectie hiervan op de hoogte te stellen.
Neem het bedrijfsongeval melden en het goed registreren daarvan serieus. De boetes zijn aanzienlijk.
Onderzoek naam melding bedrijfsongeval door Arbeidsinspectie
Na het bedrijfsongeval melden moet u afwachten of de Arbeidsinspectie een onderzoek gaat instellen. Als deze het vermoeden heeft dat er sprake is van een ernstig ongeluk, dan zal de Arbeidsinspectie een onderzoek instellen. Heeft u zich als werkgever dan niet aan de regels gehouden dan krijg u een boete. Dit is bij een licht vergrijp. Is het bedrijfsongeval ernstig van aard en bent u als werkgever nalatig geweest, dan wordt er een proces verbaal opgemaakt en dient u voor te komen. Het ongeval wordt dan beschouwd als een strafbaar feit, waarmee u een gevangenisstraf riskeert of een aanzienlijke boete.
Flinke boete bij niet melden bedrijfsongevallen
De boetes voor het niet aanmelden van een bedrijfsongeluk zijn aanzienlijk. Als u als werkgever verzuimt om aan uw meldplicht te voldoen dan riskeert u tienduizenden euro’s aan boetes. Bedrijfsongeval melden is iets wat u niet mag vergeten.
Een ongeval op het werk is een meldingsplichtig bedrijfsongeval als er sprake is van een ernstig bedrijfsongeval. Dit is het geval als de werknemer in het ziekenhuis moet worden opgenomen, de werknemer blijvend letsel oploopt of als de werknemer bij het arbeidsongeval komt te overlijden.
Als de werkgever geen melding van het arbeidsongeval bij de Arbeidsinspectie maakt, dan kan de werknemer dit zelf doen. Deze melding kan eventueel ook anoniem gedaan worden. De werknemer doet er wel verstandig aan om eerst bij de werkgever uit te zoeken waarom er geen melding is gedaan.