U heeft een aanrijding gehad tijdens werktijd met de bedrijfswagen. U heeft schade opgelopen. U moet allerlei extra kosten maken. U heeft te maken met een bedrijfsongeval met auto van de zaak. Gaat uw werkgever de schade vergoeden? Krijgt u al uw letselschade vergoed?
Wellicht bent u bij de aanrijding gewond geraakt en is er aanzienlijke letselschade ontstaan. Als u met de auto van het bedrijf onderweg was tijdens werktijd, dan is de werkgever aansprakelijk te stellen. U dient een schadevergoeding te krijgen voor al uw extra kosten en gemiste inkomsten.

Als u te maken krijgt met een bedrijfsongeval met auto van de zaak dan is het de wettelijke werkgeversaansprakelijkheid die bepaalt dat uw baas de schade moet vergoeden. Nu is een bedrijfsongeval met auto van de zaak voor uw werkgever financieel niet zo een probleem. Werkgevers zijn verplicht om hun werknemers die met de auto van het werk op pad zijn te verzekeren tegen mogelijke letselschade. Het maakt niet uit of de medewerker nu de veroorzaker van het verkeersongeluk is of niet.
De wet bepaalt dat werknemers veilig moeten kunnen werken en dat het de zorg van de werkgever is om dat te regelen. Bij een bedrijfsongeval is het de werkgever die dan ook bijna altijd aansprakelijk is voor de schade. Een ongeval met auto van de zaak is een bedrijfsongeval als het ongeval tijdens werktijd plaatsvond.
Aansprakelijkheid bij bedrijfsongeval met auto van de zaak
De wetgever stelt dat werkgevers er zorg voor moeten dragen dat werknemers tijdens het uitoefenen van hun werk niet gewond mogen raken. Er mag tijdens de uitvoering van het werk geen letselschade ontstaan. De regels van deze zorgplicht zijn vrij uitgebreid en als de werkgever ook maar een klein beetje te kort is geschoten, dan is er al sprake van een bedrijfsongeval. Bij een bedrijfsongeval is de werkgever aansprakelijk voor alle letselschade.
Ook als de werknemer met de auto voor de werkgever op pad is, dient de werkgever zijn zorgplicht op zich te nemen. Medewerkers moeten beschermd worden tegen ongelukken op het werk. Dit betekent onder andere dat een werkgever zijn medewerker die met de bedrijfsauto op weg is, verzekert tegen letselschade die tijdens een aanrijding onder werktijd kan ontstaan.
Verzekering bij bedrijfsongeval met auto van de zaak
Eén van de uitvoeringen van de zorgplicht is er voor te zorgen dat medewerkers, als ze met de auto van de zaak de weg opgaan, goed verzekerd zijn. Het is een wettelijke verplichting dat werkgevers voor hun werknemers een Schade Verzekering Inzittenden afsluiten.
Deze verplichte inzittende verzekering heeft voordelen voor werkgever en werknemer. Beide worden beschermd tegen de mogelijk hoge financiële gevolgen van letselschade van de medewerker bij een bedrijfsongeval met auto van de zaak.
Deze verzekering zorgt ervoor dat een bedrijfsongeval met auto van de zaak nooit zal resulteren in hoge schadeposten voor letselschade. Of de medewerker nu de veroorzaker is van het bedrijfsongeval met auto van de zaak of niet, zijn opgelopen letselschade wordt altijd vergoed middels deze Schade Verzekering Inzittenden.
Dekking letselschade bij eenzijdig ongeval met bedrijfswagen
De dekking van de verzekering gaat verder dan alleen een aanrijding. Een eenzijdig auto-ongeluk onder werktijd, als uw auto van de zaak van de weg is geraakt, valt onder de werkgeversaansprakelijkheid. Ook een veelvoorkomend eenzijdig auto-ongeval als een botsing tegen een boom valt onder de aansprakelijkheid van de werkgever.
Bij een eenzijdig auto-ongeluk is er dus ook sprake van een bedrijfsongeval en is uw werkgever aansprakelijk. In sommige gevallen wordt een ongeluk tijdens woon-werkverkeer ook gezien als een bedrijfsongeval met auto van de zaak waarbij de letselschade door de inzittendenverzekering wordt gedekt.
Wie is aansprakelijk bij verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer?
Wat nu als u bij een aanrijding betrokken raakt als u van uw werk terugrijdt naar huis, of als u van uw huis naar uw werk rijdt? En wat nu als u tijdens dit woon-werkverkeer een ongeval krijgt met de bedrijfswagen waarin u reed? Is de werkgeversaansprakelijkheid ook van toepassing bij woon-werkverkeer? Moet de werkgever ook alle schade vergoeden als u in de auto van de zaak een ongeluk krijgt terwijl u naar of van uw werk reist?
Woon-werkverkeer is echter geen werktijd. Ritten die u rijdt om van en naar uw werk te komen, zijn geen werktijden. Als u dus een ongeluk krijgt terwijl u naar huis of naar uw werk rijdt, kunt u uw werkgever niet aansprakelijk stellen voor de schade. Er is dan geen sprake van een rit voor het uitvoeren van uw werkzaamheden. Anders is het als u tijdens het woon-werkverkeer wel werkgerelateerde activiteiten voor uw baas moet verrichten.
- Als u op de terugweg naar huis met de auto van de zaak onderweg nog een pakketje aflevert bij een afnemer die op de route naar uw huis zit, dan is de aanrijding een bedrijfsongeval.
- Als u op weg naar huis bij een klant nog even een paar schroeven vastdraait wat u eerder vergeten was, dan kunt u de schade verhalen op uw baas.
- Als carpoolende collega’s gewond raken en de schade op u verhalen dan kunt u uw eigen schade verhalen op de werkgever.
- Als u ’s morgens op weg naar uw werk langs het postkantoor rijdt om de post uit de postbus op te halen, dan is er sprake van een bedrijfsongeval en dient de letselschade vergoed te worden.
Opzet en roekeloos gedrag van de werknemer
Niet elke aanrijding met auto van de zaak is een bedrijfsongeval die valt onder de aansprakelijkheid van de werkgever. De werknemer hoeft niet bij zijn werkgever voor een schadevergoeding aan te kloppen als:
- de werknemer het voertuig van de andere bestuurder opzettelijk heeft aangereden,
- de werknemer zich roekeloos in het verkeer heeft gedragen.
Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als er alcohol in het spel is of dat de werknemer onder invloed van verdovende middelen is. Het is echter wel aan de werkgever om dit aan te tonen, wat niet eenvoudig is. Als uit de blaastest bij de politie bewezen wordt dat het alcohol promillage te hoog is, dan is het een duidelijke zaak. De werkgever is dan niet aansprakelijk voor het bedrijfsongeval en hoeft zijn inzittende verzekering niet aan te spreken.