U heeft een ongeval op het werk gehad en letselschade opgelopen. Een ongeluk tijdens werktijd. U maakt daardoor allemaal extra kosten. Kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen? Hoe een maximale schadevergoeding claimen? Moet uw baas alle schade vergoeden bij een bedrijfsongeval?
Een ongeval als u aan het werk bent, kan voor u grote gevolgen met zich meebrengen. Niet alleen krijgt u te maken met de lichamelijk gevolgen van het ongeluk, maar ook psychisch kunt u met mogelijk blijvende gevolgen blijven zitten. Hierdoor krijgt u ook te maken met financiële gevolgen van uw opgelopen letselschade.

U heeft bij het bedrijfsongeval letselschade opgelopen. Schade die u vergoed wilt zien. De wet stelt dat mensen die met een ongeval te maken krijgen waarbij een ander aansprakelijk is, teruggebracht moet worden naar de situatie van voor het ongeval. Als een ander aansprakelijk is moet alle schade aan het slachtoffer worden vergoed. Maar hoe zit dat bij een ongeval op het werk?
Is uw werkgever wel aansprakelijk voor het ongeval? Was het niet gewoon uw eigen domme fout en moet u zelf voor alle schade opdraaien? Moet uw werkgever maar een deel van de schade vergoeden of kunt u een maximale schadevergoeding claimen? Hoe zit het met de aansprakelijkheid van uw werkgever bij een ongeval tijdens werktijd?
Aansprakelijkheid werkgever bedrijfsongeval
Bij een bedrijfsongeval is de werkgever bijna altijd aansprakelijk. Als u met een ongeval op het werk te maken krijgt, dan is uw werkgever bijna altijd aan te spreken op zijn aansprakelijkheid. Ook al is het ongeluk op de werkvloer of met de bestelwagen onderweg helemaal uw eigen schuld, de werkgever moet bijna altijd voor uw letselschade opdraaien. Heeft u te maken met een arbeidsongeval omdat u:
- met de leasewagen op weg naar een klant een auto van rechts niet voor hebt laten gaan,
- met de vorkheftruck een magazijn stelling stuk reed omdat u niet op zat te letten,
- met uw hand tussen de stans machine terecht bent gekomen omdat u het veiligheidskapje niet had gebruikt,
- van de steiger op de bouwplaats bent gevallen omdat u de beschermlijnen uit luiheid niet had aangebracht,
- met de bestelauto tijdens de bezorging een botsing veroorzaakte omdat u uw aandacht er niet bij had,
- in de winkel bent uitgegleden omdat u de winkelvloer niet goed had drooggemaakt bij het schoonmaken,
- door uw rug bent gegaan omdat u een te zwaar machine onderdeel wilde verplaatsen zonder gebruik te maken van de tillift,
- een aanrijding met de fiets toen u voor uw werk naar een leverancier moest om iets op te halen, etc.
Ondanks dat u mogelijk schuld heeft aan het ongeval op het werk, is uw werkgever toch aansprakelijk te stellen. Dit komt omdat werkgevers wettelijk te maken hebben met een strenge zorgplicht voor hun medewerkers. Er wordt van een werkgever verwacht dat deze goed voor zijn werknemers zorgt. Deze zorgplicht moet heel ruim worden opgevat.
Zorgplicht maakt werkgever bijna altijd aansprakelijk
Werkgevers moeten er voor zorgen dat hun werknemers veilig hun werk kunnen doen. Werkgevers moeten alle maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat hun werknemers, wanneer zij aan het werk zijn, geen ongeval kan overkomen. Deze verplichting gaat ver.
1.
Uw baas moet ervoor zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen om u een veilige werkplek te bieden:
- uw bedrijfswagen moet in orde zijn en regelmatig goed onderhouden,
- alle bewegende delen van de machine moeten zijn afgeschermd door een veiligheidsscherm,
- als bouwvakker dient uw baas u van goede en hele veiligheidsschoenen te voorzien,
- er dient op de schuurafdeling een goed werkende afzuiginstallatie geplaatst te zijn,
- tijdens het testen van de motoren dient u oordopjes te hebben om uw gehoor te beschermen,
- de ladders moeten aan de onderkant zijn voorzien van antislip stroken,
- bouwsteigers dienen voorzien te zijn van een reling om vallen te voorkomen, etc.
Alle veiligheidsmaatregelen moeten zijn genomen en alle veiligheidsmiddelen moeten zijn aangebracht en in goede staat zijn.
2.
Uw baas moet ervoor zorgen dat u voor uw werk goed geïnstrueerd bent en goed voorgelicht bent over de gevaren die het werk met zich meebrengt. U dient duidelijke instructies te hebben gekregen hoe uw werk uit te voeren en hoe dit op een veilig manier te kunnen uitvoeren. U dient te zijn gewezen op de gevaren die het werk met zich meebrengt en te zijn gewezen op alle middelen die uw werk minder gevaarlijk maken. Uw werkgever heeft:
- het gebruik van de veiligheidsmiddelen duidelijk aan u uitgelegd,
- er voor gezorgd dat een ervaren medewerker u inwerkt,
- de werkinstructies nog eens duidelijk op borden vermeld en opgehangen,
- gezorgd dat u de noodzakelijke cursussen en opleidingen kan volgen, etc.
3.
Als klap op de vuurpijl moet uw baas er ook nog eens op toezien dat u uw werk veilig verricht. Uw baas moet controleren of u alle veiligheidsmaatregelen wel in acht neemt en of u als voorgeschreven zorgvuldig uw werk verricht.
U begrijpt dat als aan al deze plichten voldaan moet worden, uw werkgever altijd wel iets te verwijten valt als er een ongeval op het werk gebeurt. Waren alle veiligheidsmaatregelen tip top in orde en was er niets aan te merken op de instructies, dan had uw werkgever er toch niet goed op toegezien dat u uw werk veilig verrichtte.
Reden dat werkgevers bij bedrijfsongevallen bijna altijd aansprakelijk zijn te stellen. Alleen als een medewerker het ongeval op het werk opzettelijk heeft veroorzaakt of zich roekeloos heeft gedragen, kan de werkgever onder zijn werkgeversaansprakelijkheid uitkomen. De werkgever moet dit dan eerst nog wel bewijzen.
Omdat de aansprakelijke partij opdraait voor alle letselschade, is de werkgever bij een bedrijfsongeval dan ook bijna altijd de partij die alle letselschade van zijn werknemer moet vergoeden.
Wanneer is er sprake van een ongeval op werk?
Of de werkgever aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval of niet hangt natuurlijk samen met de vraag of het ongeval in werktijd plaatsvond. Hierbij dient u het begrip werktijd ruim aan te houden. Werkzaamheden voor uw baas zijn al snel als werkzaamheden in werktijd te bestempelen. Het gaat er hierbij niet om of u het ongeval overkomen is:
- in de voor u officieel geldende werktijden,
- op de werkvloer of het bedrijfsterrein,
- terwijl uw baas toezicht hield of kon houden op uw werkzaamheden.
Als u voor uw werkgever aan het werk bent, dan is dat voor u werktijd. Als u een ongeval in werktijd overkomt, dan valt dit onder de verantwoordelijkheid van uw baas:
- als u voor uw werkgever op reis bent,
- op het parkeerterrein van de onderneming,
- tijdens de pauze in de kantine van het bedrijf,
- op de bouwplaats of bij een klant thuis,
- in het magazijn of de fabriek,
- in de auto op weg naar een leverancier,
- als u op weg naar huis nog even iets afgeeft bij een klant, etc.
Op het moment dat u aan het werk bent, valt u onder de verantwoordelijkheid van uw werkgever en is deze aansprakelijk voor een ongeval of ongeluk als deze zijn zorgplicht niet goed heeft vervult.
Arbeidsinspectie inschakelen bij bedrijfsongeval

Is er sprake van een ernstig ongeval op het werk, dan dient de arbeidsinspectie te worden ingeschakeld. Werkgevers zijn verplicht de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in te schakelen als er sprake is een ernstig bedrijfsongeval. De Inspectie SZW zal naar het ongeluk op de werk een onderzoek instellen en een rapport uitbrengen.
Een ongeval op het werk is volgens de arbeidsinspectie of Inspectie SZW ernstig te noemen als u:
- vanwege het opgelopen letsel in het ziekenhuis opgenomen moest worden,
- na het arbeidsongeval te maken krijgt met blijvend letsel,
- komt te overlijden door het arbeidsongeval.
Voor het claimen van de letselschade is het rapport van de inspectie belangrijk bewijsmateriaal. Hierin staat de toedracht en de schuldvraag duidelijk omschreven.
Aansprakelijk stellen van de werkgever
Als u te maken krijgt met een ongeval op het werk, dan krijgt te maken met de financiële gevolgen. U krijgt te maken met allerlei extra kosten. Kosten die u niet had gehad als het bedrijfsongeval u niet was overkomen:
- eigen risico zorgverzekering,
- parkeerkosten ziekenhuis,
- hulp in de huishouding,
- nutteloos abonnement sportschool,
- eigen bedrage medicijnen, etc.
Maar ook inkomen wat u gaat missen omdat u door uw lichamelijke en mogelijk psychische aandoeningen ziek thuis zit. Wellicht valt uw inkomen tijdelijk tot 70% terug. U kunt geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken. De gemiste inkomsten kunnen dan flink oplopen omdat er minder op uw bankrekening binnenkomt dan voor het het bedrijfsongeval:
- loon,
- bonussen,
- dertiende maand,
- vakantiegeld,
- pensioenopbouw, etc.
Om een schadevergoeding te claimen voor al uw extra onkosten en al uw gemiste inkomsten dient er een aansprakelijke partij te zijn die de schade gaat vergoeden. U zult uw werkgever aansprakelijk moeten stellen. Het is wettelijk bepaald dat het aan de werkgever is om bij een ongeval op het werk aan te tonen dat:
- alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen om veilig te werken,
- goede instructies en voorlichting is gegeven,
- goed is gecontroleerd op naleving van de instructies.
Ook als u beschuldigd wordt van het opzettelijk veroorzaken van het bedrijfsongeval of van roekeloos gedrag, dan is het aan de werkgever om hier het bewijs voor te leveren.
Aanrijding tijdens werktijd
Als u als werknemer tijdens het uitvoeren van uw werk met een aanrijding te maken krijgt, dan is uw werkgever aansprakelijk. Ook als u een domme verkeersfout hebt gemaakt, uw werkgever is dan toch aansprakelijk. Dit heeft niets met de wettelijke zorgplicht te maken, maar met goed werkgeverschap. De hoogste rechter heeft bepaald dat van goed werkgeverschap verwacht mag worden dat de werkgever een goede ongevallenverzekering voor zijn werknemer afsluit, zodat bij een ongeluk in het verkeer de werknemer al zijn schade vergoed krijgt.
Maar hoe zit het met woon-werkverkeer? U gaat met uw auto van uw woning naar uw werk toe en u krijgt te maken met een verkeersongeval. Draait uw baas dan ook voor de schade op? Nee, woon-werkverkeer wordt niet als werktijd gezien en valt niet onder de verantwoordelijkheid van werkgevers bij ongevallen.
Anders wordt het als u voor uw baas op weg naar huis nog een pakketje bij een klant moest afgeven. In dat geval wordt de rit naar uw woning vanaf uw werk wel als werktijd gezien. Overkomt u dan een ongeluk, dan wordt dit wel als een ongeval op het werk beschouwd.
Werkrelatie na aansprakelijkstelling
Veel slachtoffers van een bedrijfsongeval zien er tegen op hun werkgever aansprakelijk te stellen voor al hun opgelopen letselschade. Ze vrezen voor een slechte werkrelatie. Ze zijn bang ontslagen te worden als ze een forse schadeclaim bij hun baas neerleggen.
- Gaat het bedrijf niet failliet als deze te maken krijgt met mijn hoge claim die betaald moet worden?
- Zet ik door het aansprakelijk stellen van het bedrijf de baan van mijn collega’s niet op het spel?
- Word ik niet ontslagen als ik weer terugkom omdat ik van mijn baas grote bedragen aan schadevergoeding heb geëist.
Maakt u zich geen zorgen. Werkgevers weten dat zij een niet mis te verstane zorgplicht hebben. Werkgevers weten dat bij een ongeval op de werkvloer of een ongeval onderweg zij degene zijn die op moeten draaien voor alle opgelopen letselschade.
Om deze reden hebben nagenoeg alle werkgevers een bedrijfsongevallen verzekering afgesloten. Uw werkgever is verzekerd voor de schadevergoeding die als gevolg van het bedrijfsongeval betaald moet worden.
Bewijslast en stelplicht werkgever
Als u als werknemer bij een bedrijfsongeval betrokken bent, dan zult u stellen dat u uw letselschade hebt opgelopen door een ongeval op het werk. Dat zult u moeten bewijzen. Uw werkgever zou kunnen beweren dat het ongeval helemaal niet in werktijd heeft plaatsgevonden.
- U moet bewijzen dat u schade hebt geleden.
- U moet bewijzen dat er een causaal verband is tussen uw letselschade en de uitoefeningen van uw werkzaamheden.
Heeft u dit bewezen, dan is het de beurt aan uw werkgever om te bewijzen dat deze zijn zorgplicht is nagekomen en alles in het werk heeft gesteld om een bedrijfsongeval te voorkomen. Uw baas is aansprakelijk mits deze kan aantonen dat:
- volledig aan de zorgplicht is voldaan,
- de opgelopen letselschade niet het gevolg is van het niet goed vervullen van de zorgplicht,
- de letselschade ook zou zijn ontstaan als aan de zorgplicht zou zijn voldaan.
Uw werkgever heeft stelplicht en bewijsplicht. Uw werkgever dient te stellen en te bewijzen dat deze aan zijn bovenstaande zorgverplichtingen heeft voldaan.
Hiernaast kan uw baas zijn aansprakelijkheid ook ontlopen als deze kan aantonen dat u het ongeval op het werk opzettelijk hebt veroorzaak of door roekeloosheid zou hebben veroorzaakt. Dit moet uw baas dan wel kunnen bewijzen.
Letselschade ongeval op het werk claimen
Als u een schadeclaim indient voor een arbeidsongeval, dan kunt u uw materiële schade claimen, maar ook uw immateriële schade.
- Materiële schade zijn alle extra door u te maken onkosten en alle gemiste inkomsten als gevolg van het bedrijfsongeval. Hier kunt u een schadevergoeding voor claimen.
- Immateriële schade is een financiële compensatie voor de psychische en emotionele schade als gevolg van het bedrijfsongeval. Hier kunt u een smartengeld uitkering voor claimen.
Alle letselschade schadeposten kunt u claimen, hoe groot of klein ook. Alle kosten die u moet maken en die u, als het ongeval op het werk u niet was overkomen, niet had gemaakt, kunt u opvoeren in de schadeclaim. De smartengeld uitkering zult u moeten berekenen. Dit bedrag moet uw verminderde levensvreugde compenseren.
Bedrijfsongeval met een ZZP-er
Als u als zelfstandige aan het werk bent in opdracht van een bedrijf en u overkomt tijdens uw werk een ongeval, dan heeft u direct financiële problemen. Immers als zelfstandige ZZP-er kunt u geen beroep doen op de ziektewet. Als u op het werk gewond raakt, dan zit u direct zonder inkomen. Naast natuurlijk alle andere schadeposten waar u mee te maken krijgt.
Toch is het mogelijk om als ZZP-er die een bedrijfsongeval is overkomen een beroep te doen op de aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf waar u als ZZP-er werkzaam was. U kunt uw schadevergoeding claimen als u werkzaam was voor een opdrachtgever:
- waarbij u voor uw veiligheid afhankelijk was van deze opdrachtgever,
- u werk deed dat een andere werknemer ook zou kunnen verrichten,
- als de opdrachtgever ook aansprakelijk was geweest als het werk door een werknemer was verricht.
In deze gevallen vallen de gevolgen voor de opgelopen letselschade van een ZZP-er onder de aansprakelijkheid van de opdrachtgever. De schadevergoeding voor de letselschade kan dan uit de aansprakelijkheidsverzekering van de opdrachtgever worden betaald.
Bedrijfsongeval met een uitzendkracht

Als u, terwijl u via een uitzendbureau aan het werk was, een ongeval op het werk krijgt, wat dan? U heeft geen arbeidscontract met het inlenende bedrijf, maar het uitzendbureau kan weinig doen aan de zorgplicht bij u op het werk. Wie betaalt uw letselschade als gevolg van het arbeidsongeval? Wie kunt u aansprakelijk stellen voor de schade?
De wet stelt dat u beide aansprakelijk kunt stellen. U kunt kiezen bij wie u uw schadevergoeding gaat claimen. De tijdelijke werkgever heeft een vergaande zorgplicht. Ook voor u als uitzendkracht. Als deze zijn zorgplicht heeft verzuimt dan kunt u als uitzendmedewerker het inlenende bedrijf aansprakelijk stellen en de schade claimen.
Maar ook het uitzendbureau is hoofdelijk aansprakelijk. De uitzendorganisatie kan zich er niet achter verschuilen dat deze geen zeggenschap over haar uitzendmedewerkers heeft. U als uitzendkracht kunt kiezen waar u de schade claimt.
Wat te doen na een ongeval op het werk met letselschade?
Als u letselschade hebt opgelopen bij een bedrijfsongeval, dan is het verstandig om te proberen zoveel mogelijk bewijs te verzamelen:
- vraag collega’s of omstanders foto’s te maken met een mobiele telefoon,
- maak schriftelijk of per mail melding van het ongeval bij uw leidinggevende, of laat dit doen,
- bij een ernstig ongeval schakelt u de arbeidsinspectie in als uw werkgever dat niet doet,
- bezoek een arts zodat al uw aandoeningen in uw medisch dossier terecht komen
- consulteer uw rechtsbijstandsverzekering of een letselschade advocaat,
- stel de werkgever aansprakelijk, voorkom zo verjaring en start de letselschade procedure,
- zorg dat u alle schadeposten, groot en klein, nauwkeurig bijhoudt,
- claim al uw letselschade tot uw medische eindtoestand is bereikt.
Ga niet in op een mogelijk verzoek van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van uw werkgever om uw zaak met een mooi rond bedrag af te kopen. U weet niet hoeveel schade als gevolg van uw letsel u nog te wachten staat.
Samenvatting letselschade bij een bedrijfsongeval

Na een ongeval op het werk zit u met veel vragen. Als u een bedrijfsongeval op het werk hebt gehad en u heeft letselschade opgelopen, heeft u dan recht op een schadevergoeding? Kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor de schade van een ongeluk in werktijd?
Als werknemer heeft u schade opgelopen door een ongeluk op het werk. Kan de schade op de werkgever worden verhaald? Is de werkgever aansprakelijk voor de door u opgelopen letselschade? Hoeveel schadevergoeding moet worden betaald na het arbeidsongeval? Een ongeval op de werkvloer waarbij een werknemer letsel oploopt, zorgt altijd voor letselschade met de daarbij behorende schadeposten. Deze onkosten had u niet gehad als het ongeval op het werk u niet was overkomen.
Werkgevers moeten zich aan strenge wetgeving houden als het gaat om de veiligheid van hun medewerkers. Uw baas moet er alles aan doen om u veilig te kunnen laten werken. De wettelijke regels zijn dusdanig streng, dat bij een ongeval onder werktijd de aansprakelijkheid bijna altijd bij de werkgever ligt. Bij de meeste bedrijfsongevallen is dan ook de werkgever aansprakelijk voor alle schade die medewerkers bij een arbeidsongeval oplopen. Hierdoor kunt u bij een bedrijfsongeval meestal een maximale schadevergoeding claimen.
Zorgplicht zorgt bij arbeidsongeval voor aansprakelijkheid werkgever
Om bedrijfsongevallen zoveel mogelijk te voorkomen heeft de wetgever bepaald dat werkgevers een zorgplicht naar hun medewerkers hebben als het gaat om veilig werken. Dit moet ervoor zorgen dat bedrijfsongevallen zoveel mogelijk worden voorkomen. Een werkgever moet zich maximaal inspannen om ervoor te zorgen dat een ongeval onder werktijd niet kan gebeuren. Alle voorzorgsmaatregelen moeten zijn genomen om medewerkers zoveel als mogelijk te behoeden voor ongelukken onder werktijd. Alle veiligheidsmaatregelen moeten zijn genomen om te voorkomen dat een werknemer als deze zijn werkzaamheden uitoefent geen schade lijdt. Zo moeten bijvoorbeeld:
- machines goed onderhouden zijn;
- bewegende delen zijn afgeschermd om ongeluk met machine te voorkomen;
- veiligheidsschoenen zijn verstrekt;
- ontbreken van toezicht op valhelm gebruik om een ongeval op de bouw te voorkomen;
- rijpaden goed aangeven om ongeval met heftruck goed aangegeven;
- luchtafvoer voor de afvoer van gevaarlijke stoffen goed werken;
- beroepsziekte door langdurig onbeschermd werken met verf of afschuren daarvan;
- slip profielen aangebracht om ongelukkig vallen op het werk te voorkomen.
Alle mogelijke veiligheidsmaatregelen moeten zijn genomen om een bedrijfsongeval te voorkomen.
De uitgebreide wettelijke zorgplicht van werkgevers maakt aansprakelijk stellen voor letselschade bij bedrijfsongeval bijna altijd mogelijk.
Daarnaast moet u ook voorlichting hebben gehad en goed geïnstrueerd zijn hoe u uw werk veilig uit kunt voeren. Maar dat is nog niet voldoende om aan de zorgplicht die bedrijfsongevallen moet voorkomen te voldoen. Uw baas dient er ook op toe te zien dat u zich aan deze maatregelen houdt. Dat u de instructies goed opvolgt en ook gebruik maakt van de materialen die uw werk veiliger moeten maken. Kortom, er liggen zoveel taken bij werkgevers om ongevallen op de werkvloer te voorkomen dat er altijd wel iets op aan te merken is. Reden waarom bij een bedrijfsongeval een werkgever meestal altijd aansprakelijk is voor de door medewerkers opgelopen letselschade. Zorgplicht is wettelijk geregeld.
Ook als er schade ontstaat tijdens een bedrijfsfeest, in de pauze of als u voor uw werkgever onderweg bent met uw eigen auto valt dit onder deze zorgplicht. Ook dan dient uw bedrijf u een schadevergoeding te betalen voor de schade die na een ongeluk of ongeval ontstaat. Bij een ongeval onder werktijd is uw baas bijna altijd volledig aansprakelijk voor de schade. Dit betekent dat u een maximale schadevergoeding tegemoet mag zien. Alle extra kosten die u ondervindt door uw letsel en alle door u misgelopen inkomsten worden vergoed.
Werkgever niet altijd aansprakelijk voor letselschade bij bedrijfsongeval
De werkgever moet er dus voor zorgen dat werknemers hun werk goed kunnen uitoefenen, zonder dat ze daarbij allerlei schade oplopen. De werknemer mag geen schade lijden als dat door de werkgever voorkomen had kunnen worden. De werknemer moet zijn werk veilig kunnen uitoefenen. Veilig voor zijn psychische en lichamelijke gezondheid. Als de werkgever alle maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat de werknemer schade lijdt, is de werkgever niet aansprakelijk voor de gevolgen van het bedrijfsongeval. Een schadevergoeding voor alle schade die het letsel heeft veroorzaakt hoeft dan niet betaald te worden. Als de werkgever kan aantonen dat alle benodigde maatregelen genomen zijn, is de werkgever niet aansprakelijk voor het bedrijfsongeval. U kunt de schade dan niet verhalen.
Schade verhalen bij werkgever is niet mogelijk als bedrijfsongeval door opzet of roekeloos gedrag is ontstaan.
Echter, in de praktijk is niet alleen de zorgplicht dusdanig streng dat er altijd wel iets is wat het bedrijf niet in orde had, maar ook rechters interpreteren de zorgplicht voor bedrijven naar hun medewerkers breed. Toch zijn er situaties dat een werkgever niet aansprakelijk is voor letselschade bij een bedrijfsongeval. U als werknemer bent zelf aansprakelijk als u:
- opzettelijk op het werk het ongeval heeft veroorzaakt;
- opzettelijk roekeloos bent geweest.
Uw werkgever zal proberen aan te tonen en dan bent u zelf aansprakelijk voor de schade van het bedrijfsongeval. Bij opzet of roekeloos gedrag onder werktijd is de medewerker geheel aansprakelijk voor de schade. Denkt u er dus om dat uw werkgever dus niet in alle gevallen altijd aansprakelijk is voor de gevolgen van een bedrijfsongeval.
Aansprakelijkheid ook van toepassing op ingehuurde arbeidskrachten
Als u als freelancer, uitzendkracht of ZZP’er bent ingehuurd om op het bouwterrein, werkplaats, magazijn of andere plek in het gebouw werkzaamheden voor uw opdrachtgever te verrichten, dan is uw opdrachtgever ook aansprakelijk te stellen als er een ongeval gebeurt. Ook ongevallen met tijdelijke medewerkers die werken als zelfstandige ZZP’er of via een uitzendbureau ingehuurd zijn, worden wettelijk gezien als bedrijfsongevallen, alsof er sprake is van een ongeval in het bedrijf met een eigen medewerker. De ZZP’er dient dan wel werk te verrichten wat ook door een medewerker van het bedrijf verricht had kunnen worden. Werkgevers zijn te allen tijde verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden, of het nu gaat om de eigen medewerker of om tijdelijk ingehuurde krachten.
Werkgever aansprakelijk stellen bij letselschade bedrijfsongeval
De eerste stap in een letselschade procedure voor een schadevergoeding bij een arbeidsongeval is de werkgever aansprakelijk stellen voor de schade van het ongeval. Dit is niet al te lastig. U meldt schriftelijk aan uw baas:
- wat er is gebeurt;
- welke schade u heeft opgelopen;
- dat u de schade vergoed wilt zien.
Ook meldt u dat er in de toekomst mogelijk nog meer letselschade kan ontstaan. Het is aan uw werkgever, en in de praktijk zal dit zijn verzekeringsmaatschappij zijn, om zijn aansprakelijkheid te erkennen voor het ongeval op zijn bedrijf. Als deze zijn aansprakelijkheid volledig erkend, kunt u ook een volledige schadevergoeding voor alle opgelopen schade claimen bij de werkgever. Mocht uw werkgever zijn aansprakelijkheid niet erkennen, dan ligt de bewijslast bij hem om aan te tonen dat hij wel alle voorgeschreven maatregelen heeft genomen om uw veiligheid tijdens uw werkzaamheden te borgen. Het is voor werkgevers heel lastig om te ontkomen aan de werkgeversaansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen.
Wat claimen bij een maximale schadevergoeding voor letselschade?
U loopt door het bedrijfsongeval schade op. U moet door uw letsel kosten maken en u loopt bepaalde inkomsten mis. Wat kunt u allemaal bij de bedrijfsongevallenverzekering van uw werkgever claimen aan schade? Bij volledige aansprakelijkheid worden al uw onkosten die door het arbeidsongeval zijn ontstaan volledig vergoed. Alle door het letsel veroorzaakte extra kosten, hoe groot of hoe klein ook, dienen te worden betaald. Letselschade schadeposten kunnen zijn:
- economische kwetsbaarheid door verslechterde perspectieven;
- verlies aan zelfwerkzaamheid omdat u niet alles meer kunt;
- medische kosten of ziektekosten die niet vergoed worden;
- inkomensverlies of verlies van verdienvermogen;
- kosten zonder nut omdat u geen gebruik er meer van kan maken;
- huishoudelijke hulp en onderhoud tuin;
- studievertraging of studieachterstand;
- telefoonkosten en portokosten;
- wettelijke rente start op dag arbeidsongeluk;
- inkomsten uit zwart werk die u misloopt;
- toekomstschade voor onkosten die nog gaan ontstaan;
- smartengeld voor de psychische schade;
- reiskosten naar ziekenhuis of therapeut;
- overlijdensschade omdat nabestaanden niet meer worden verzorgd;
- kosten rechtsbijstand voor inhuren letselschade advocaat of jurist;
- ziekenhuisopname kosten voor alle vaste onkosten.
De grootste post is vaak de inkomstenschade die u oploopt omdat u uw werk geheel of gedeeltelijk niet meer kunt uitvoeren en arbeidsongeschikt raakt. Maar ook als u bijvoorbeeld extra hulp in de huishouding nodig heeft, extra oppas voor de kinderen moet inhuren, een eigen bijdrage voor medicijnen en de ziektekostenverzekering moet betalen, reiskosten naar het ziekenhuis moet maken of als u kosten maakt omdat u geen gebruik meer kunt maken van uw sport abonnement wat doorloopt, u moet een letselschade advocaat inhuren om uw belangen te behartigen, al deze extra onkosten kunt u verhalen op de werkgever.
Er zijn een groot aantal schadeposten bij letselschade die geclaimd kunnen worden. Er zijn veel voorbeelden van schadevergoeding na een bedrijfsongeval te noemen.U kunt ervan uitgaan dat u voor alle extra onkosten die door het arbeidsongeval zijn ontstaan kunt claimen.
Verstoorde arbeidsrelatie na een letselschade procedure
Als u en uw baas in een letselschade procedure tegen over elkaar komen te staan en u grote letselschade bedragen claimt om al uw schade te compenseren, vreest u mogelijk voor uw baan. Zeker als uw letselschade advocaat of letselschadebureau aantoont dat uw werkgever niet goed voor uw veiligheid heeft gezorgd waardoor het bedrijfsongeval kon gebeuren.
Maakt u zich hierover geen zorgen. Werkgevers kennen de mogelijke financiële gevolgen van een arbeidsongeval en hebben een bedrijfsongevallenverzekering afgesloten voor bedrijfsongevallen die onder werktijd plaatsvinden. Uw werkgever betaalt niets. Het bedrijf kan ook niet failliet gaan door uw schadeclaim. Zijn verzekeringsmaatschappij moet u de bedragen aan schadevergoeding betalen. U heeft bij volledige aansprakelijkheid van het bedrijf geen kosten en het bedrijf heeft, behalve dan de maandelijkse verzekeringspremie voor de bedrijfsongevallen verzekering, dat ook niet.
Aanrijding met auto van de zaak of auto-ongeluk met bestelauto
Vaak vinden bedrijfsongevallen plaats op de werkvloer: in de fabriek, werkplaats, magazijn of op een bouwplaats Maar ook als u voor de baas de weg op bent, kan er een ongeval plaatsvinden. Een auto-ongeluk met de bestelwagen, een aanrijding met de auto van de zaak, een botsing met de vrachtauto of bus. Allemaal ongelukken die plaatsvinden onder diensttijd terwijl u voor uw werkgever werkzaamheden uitvoerde. Ook voor deze ongelukken gelden de wettelijke regels bij een bedrijfsongeval. Ook voor een auto-ongeluk met een dienstauto is de zorgplicht van toepassing:
- auto-ongeluk met eigen auto tijdens werktijd;
- verkeersongeval als chauffeur met bus, vrachtauto, bestelbus;
- ongeluk met auto van de zaak naar leverancier;
- aanrijding met de lease-auto tijdens bezoeken klant.
Al is het verkeersongeval tijdens werktijd veroorzaakt door een stommiteit van u, en geheel uw eigen schuld, ook dan is uw werkgever volledig aansprakelijk voor alle letselschade. Dus als bijvoorbeeld uw vrachtauto of bestelbus niet goed onderhouden is of al lang een onderhoudsbeurt nodig had, dan is er niet goed voldaan aan de zorgplicht. De letselschade schadevergoeding bij een bedrijfsongeval tijdens werktijd op de weg kan flink oplopen.
Een whiplash na een aanrijding met de vrachtauto of rugklachten na een botsing met de bestelbus of ernstige hoofd- en nekklachten na een aanrijding met de auto van de zaak kan aanzienlijke letselschade bedragen met zich meebrengen. Ook hier draait de werkgever voor alle schade op. Neemt niet weg dat als een ander aansprakelijk is voor het verkeersongeval, de werkgever zijn schade weer op deze bestuurder kan verhalen. Als u geen roekeloos rijgedrag heeft vertoond en ook niet met opzet de bedrijfswagen in de prak heeft gereden, dan kunt bij een bedrijfsongeval op de weg ook een maximale schadevergoeding claimen.
Ongeval op de werkvloer melden bij inspectie SWZ
Als een medewerker van een bedrijf na een arbeidsongeval opgenomen moet worden in het ziekenhuis is er sprake van een ernstig bedrijfsongeval. In dat geval is een werkgever verplicht om het ongeval te melden bij de inspectie SWZ, de voormalige Arbeidsinspectie. Ook als sprake is van blijvende invaliditeit en als de medewerker komt te overlijden moet de inspectie SWZ worden ingeschakeld. Er vindt dan een onderzoek plaats naar de toedracht van het ongeval op het werk. Deze arbeidsinspectie onderzoekt vervolgens of er geen wettelijke regels zijn overtreden waardoor de calamiteit kon ontstaan. Er wordt een rapport opgemaakt waarin staat wie aansprakelijk is voor het ongeval.
Schadevergoeding bij een bedrijfsongeval en de schuldvraag
Als er een schadevergoeding bij een bedrijfsongeval betaald moet worden, gaat het er niet om wie schuld heeft aan de schade, maar wie aansprakelijk is voor de schade. Om te bepalen wie aansprakelijk is, moet in een procedure de werknemer bewijzen dat hij schade heeft geleden door het arbeidsongeval en dat er een duidelijk verband is tussen de bij het bedrijfsongeval opgelopen schade en dat deze schade is voortgekomen door zijn werkzaamheden.
Als de werknemer de aansprakelijkheid van de werkgever bij het bedrijfsongeval heeft aangetoond, dan dient de werkgever een schadevergoeding te voldoen. Echter de werkgever kan hieronder uit komen door bij de rechter aan te tonen dat niet aan hem te verwijten is dat er schade is ontstaan door het ongeval op de werkvloer. De werkgever moet dan kunnen aantonen dat het ongeval niet is ontstaan omdat de werkgever te kort is geschoten in zijn zorgplicht en dat deze aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Door de uitgebreide wettelijke zorgplicht is dit heel moeilijk en lukt dit de werkgever alleen als er van u kant sprake was van:
- opzet;
- roekeloos gedrag.
Meestal is er daarom sprake van volledige aansprakelijkheid voor de schade. U kunt dan een maximale schadevergoeding claimen. De bedrijfsongevallenverzekering van uw werkgever dient dan alle letselschade die door het bedrijfsongeval is ontstaan te vergoeden.
Inspectie SWZ achteraf inschakelen
U heeft te maken met een arbeidsongeval en de verzekeraar van uw werkgever laat een onderzoek naar het ongeval instellen door een extern onderzoeksbureau. Deze komt na onderzoek met een rapport waar u het niet mee eens bent. De toedracht van het arbeidsongeval wordt heel anders uitgelegd dan u het ziet en beleeft hebt. Wat nu?
Een deskundig extern onderzoeksbureau moet toch wel weten waar ze het over hebben? Dat klopt wellicht, maar ze zijn ook ingehuurd door de verzekeraar uw werkgever. Zij zijn voor hun opdrachten afhankelijk van verzekeraars die ze inhuren voor onderzoeken. Zij zijn hiermee niet onafhankelijk en daarom zal het arbeidsongeval mogelijk heel anders worden uitgelegd en niet in uw voordeel zijn.
Weet dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de voormalige Arbeidsinspectie, door u of uw letselschade advocaat of letselschade jurist ook achteraf ingeschakeld kan worden om het bedrijfsongeval te onderzoeken. Dat is prettig omdat u dan verzekerd bent van een onafhankelijk en deskundig onderzoek. U bent dan voor de afhandeling van uw letselschade claim niet afhankelijk van de onderzoeken van de WA-verzekeraar van uw werkgever. U kunt ook achteraf een beroep doen op de Inspectie SWZ.
Letselschade bij bedrijfsongevallen en schadevergoeding
Is werkgever dus aansprakelijk voor schade van bedrijfsongeval? De werkgever moet alle mogelijke maatregelen, die redelijkerwijs te nemen zijn, hebben genomen om te voorkomen dat zijn werknemer in het uitoefenen van zijn werkzaamheden schade lijdt. Er moet aandacht zijn voor de veiligheid van de werknemer.
Er moet voldoende op toegezien zijn dat de veiligheidsvoorschriften zijn nageleefd. Alle maatregelen ter voorkoming van een ongeval in het bedrijf moeten zijn genomen om de werknemer te beschermen tegen alle lichamelijke en psychische gevaren van de werkzaamheden.
Stel bij een bedrijfsongeval uw werkgever aansprakelijk voor uw schade en claim een schadevergoeding.
Als er niet voldoende zorg besteed is aan de veiligheid, is de werkgever aansprakelijk wanneer er zich een ongeval op het werk voordoet. Als een werknemer echter zelf roekeloos is geweest of vanuit zijn ervaring had kunnen weten dat er een gevaarlijke situatie zou kunnen ontstaan, dan is de werkgever niets te verwijten en is deze ook niet verantwoordelijk en niet aansprakelijk voor het bedrijfsongeval.
Meest gestelde vragen over een bedrijfsongeval
Bij een bedrijfsongeval is de werkgever bijna altijd aansprakelijk voor de schade. Een werkgever heeft een zware wettelijke zorgplicht naar zijn werknemers. Verzamel bewijsmateriaal over het bedrijfsongeval en stel uw werkgever aansprakelijk voor de door u opgelopen letselschade. Uw baas zal daar niet boos om worden. Werkgevers zijn allemaal goed verzekerd voor arbeidsongevallen. Claim vervolgens al uw letselschade.
Meer informatie over een bedrijfsongeval en het vergoeden van de schade
Een werkgever is bij een ongeval op het werk heel vaak, maar niet altijd aansprakelijk voor de schade. Een werkgever moet aan heel veel eisen voldoen als het gaat om de veiligheid van zijn werknemers. Echter als het ongeval op het werk is ontstaan door roekeloos gedrag of als het ongeval met opzet is veroorzaakt, dan is de werknemer zelf aansprakelijk en valt de werkgever niets te verwijten. Deze moet nog wel de opzet of roekeloosheid aantonen.
Meer informatie over een ongeval op het werk en aansprakelijkheid
Als u bij een bedrijfsongeval letselschade hebt opgelopen, dan krijgt u over het algemeen al uw schade vergoed. Omdat de werkgever bijna altijd volledig aansprakelijk is, krijgt u een maximale schadevergoeding. Al uw schadeposten worden vergoed, hoe groot of klein deze ook zijn. Zorg dat u alle extra te maken uitgaven nauwkeurig bijhoud en zet ze op uw schadestaat om te claimen bij de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever.
Meer informatie over een schadevergoeding na een bedrijfsongeval
Er gebeuren relatief veel bedrijfsongevallen in de bouw. Een ongeval op de bouw zit in een klein hoekje. Toch moet de werkgever daar attent op zijn. Alle veiligheidsmaatregelen moeten zijn genomen en duidelijk instructies zijn gegeven. Niet alleen dat, de werkgever moet er ook op toezien dat alles goed nageleefd wordt. Kortom: de werkgever is bijna altijd aansprakelijk voor een ongeval op de bouw.
Alle informatie over de aansprakelijkheid bij een ongeval op de bouw
Als u een ongeval op het werk hebt gehad, dan moet uw werkgever uw schade vergoeden. Dit kunnen onnodige of extra onkosten zijn als gevolg van het bedrijfsongeval, maar ook schade door verminderde inkomsten. Minder inkomsten omdat u in de ziektewet minder inkomen krijgt of wellicht omdat u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt. Ook inkomensverlies is een schadepost en moet worden vergoed.
Meer informatie over claimen verlies van inkomsten na een bedrijfsongeval
Als u als ZZP-er wordt ingehuurd door een opdrachtgever en u krijgt te maken met een bedrijfsongeval, dan heeft de opdrachtgever dezelfde zorgplicht naar u als ZZP-er, als naar zijn eigen werknemers. Als u werk uitvoert bij de opdrachtgever en u raakt gewond bij uw werkzaamheden voor de opdrachtgever, dan is deze aansprakelijk. Ook een werkgever moet aan zijn ingehuurde ZZP-er een veilige werkomgeving bieden.
Meer informatie over aansprakelijkheid en een bedrijfsongeval als ZZP-er
Een werkgever moet ervoor zorgen dat zijn medewerkers veilig hun werk kunnen doen. Alle veiligheidsmaatregelen moeten zijn genomen. De materialen moeten veilig zijn om mee te werken. De medewerker moet goede instructies hebben gekregen hoe het werk uit te voeren. Maar de werkgever moet dat allemaal ook controleren. Een werkgever komt haast niet onder zijn aansprakelijkheid voor letselschade bij een bedrijfsongeval uit.
Meer informatie over een arbeidsongeval en aansprakelijkheid van de werkgever
De eerste stap in een letselschade procedure na een bedrijfsongeval met letselschade is het aansprakelijk stellen van uw werkgever. Het aansprakelijk stellen doet u schriftelijk per brief. U dient dit binnen vijf jaar na het ongeval te doen. U meldt wat er is gebeurd, welke schade u heeft en dat er mogelijk nog meer schade is te verwachten. Uw werkgever is vaak goed verzekerd voor bedrijfsongevallen. U kunt hem of haar gerust aansprakelijk stellen voor de schade.
Meer informatie over het aansprakelijk stellen van een werkgever
De eerste stap bij het claimen van uw schade door het bedrijfsongeval is uw werkgever aansprakelijk stellen. Als u een ongeval onder werktijd hebt gehad, probeer dan bewijsmateriaal daarvan te verzamelen. Verzamel ook al uw schadeposten. Alle extra onkosten die u maar moet maken komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Als er overeenstemming is met de verzekeraar van uw baas, dan kunt u uw schade opvoeren en claimen.
Meer informatie over het claimen van schade bij een bedrijfsongeval