Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de werkgever bij een ongeval op het werk? Uw baas heeft een zorgplicht en moet voor uw veiligheid zorg dragen. Is een werkgever altijd aansprakelijk bij een arbeidsongeval? Bedrijfsongeval en aansprakelijkheid van de werkgever, hoe zit het precies?
U bent betrokken geraakt bij een ongeval op het werk. Een bedrijfsongeval waarbij u letsel en schade heeft opgelopen. Uw letselschade wilt u vergoedt hebben. U wilt uw schade verhalen op uw werkgever, maar kunt u de schade wel bij uw baas claimen? Een werkgever heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de veiligheid van zijn werknemers. Uw baas heeft een wettelijk bepaalde zorgplicht voor u.

Hij of zij moet ervoor zorgen dat u veilig kunt werken en moet om ongevallen op het werk te voorkomen allerlei veiligheidsmaatregelen nemen. In algemene zin is een werkgever bijna altijd aansprakelijk voor een arbeidsongeval. Zijn zorgplicht dwingt uw baas ertoe om zich tot het uiterste in te spannen, zodat u veilig kunt werken en bedrijfsongevallen zoveel als mogelijk worden voorkomen.
Inhoud
- Wat is een bedrijfsongeval
- Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
- Aansprakelijkheid bij de werkgever
- Aansprakelijkheid niet bij de werkgever
- Wat direct doen na een ongeval op het werk
- Vraag om schadevergoeding
- Arbeidsinspectie inschakelen
Er is sprake van een bedrijfsongeval als een werknemer een ongeval onder werktijd krijgt. De werkgever is voor een ongeval op het werk aansprakelijk als de letselschade is opgelopen tijdens de uitvoering van de overeengekomen werkzaamheden én de werkgever moet onvoldoende hebben gedaan om het bedrijfsongeluk te voorkomen. Bij aansprakelijkheid na een bedrijfsongeval heeft de werknemer recht op schadevergoeding.
Wat is een bedrijfsongeval?
Een bedrijfsongeval waarbij letselschade is ontstaan is een ongeval dat plaatsvindt tijdens werkgerelateerde activiteiten en resulteert in lichamelijk letsel voor de werknemer. Dit kan variëren van kleine snijwonden en kneuzingen tot ernstigere letsels zoals botbreuken, verbrandingen, amputaties en zelfs levensbedreigende verwondingen.
Bedrijfsongevallen kunnen plaatsvinden in alle soorten werkomgevingen, zoals fabrieken, bouwplaatsen, kantoren en andere werkplekken. Ze kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, zoals slechte werkomstandigheden, gebrekkige apparatuur, menselijke fouten of gebrek aan training. Er kunnen diverse soorten van ongevallen tijdens het werk ontstaan.
- Val van hoogte bij het werken op een ladder of steiger.
- Snijwonden en verwondingen door het gebruik van gevaarlijke machines en gereedschappen.
- Brandwonden als gevolg van hete oppervlakken of vuur tijdens het werk.
- Overbelasting of verrekking van spieren en pezen door zware fysieke arbeid.
- Elektrocutie door blootstelling aan elektriciteit of slecht onderhouden apparatuur.
- Vergiftiging door blootstelling aan giftige chemicaliën en dampen.
- Hoofd- en hersenletsel door vallende voorwerpen of botsingen.
- Letsel aan handen en voeten door het werken met machines en gereedschappen.
- Verstikking of verstikking door verstikking in besloten ruimten.
- Letsel door verkeersongevallen tijdens werkgerelateerde reizen.
- Lawaaischade of gehoorverlies door blootstelling aan hard geluid op de werkplek.
- Blootstelling aan straling en andere vormen van gevaarlijke energie.
- Letsel door slechte verlichting of andere gebrekkige veiligheidsvoorzieningen.
- Repetitieve stressletsels, zoals RSI, door herhaaldelijk dezelfde bewegingen te maken.
Een bedrijfsongeval waarbij letselschade is ontstaan kan grote gevolgen hebben voor de werknemer en het bedrijf. Het is daarom belangrijk voor werkgevers om veiligheidsmaatregelen en -protocollen te implementeren om bedrijfsongevallen te voorkomen en te verminderen.
Bedrijfsongeval en zorgplicht werkgever
Uw werkgever is bijna altijd aansprakelijk voor het arbeidsongeval. Een bedrijfsongeval en aansprakelijkheid is een ander verhaal als uw baas aan al zijn zorgverplichtingen heeft voldaan en dit ook aan kan tonen. Dan kan het zijn dat uw werkgever niet aansprakelijk is voor het bedrijfsongeluk. U kunt uw werkgever dan niet aansprakelijk stellen voor het ongeluk het op werk. En daarmee kunt u bij uw baas geen letselschade schadevergoeding of smartengeld claimen voor de door u opgelopen letselschade door het ongeval.
Ook als er bij een bedrijfsongeluk sprake is van:
- opzet van de werknemer of
- bewust roekeloos gedrag van de werknemer.
Ook dan vervalt de aansprakelijk van de werkgever voor het bedrijfsongeval. De werknemer valt het arbeidsongeval dan te verwijten. De werkgever kan dan geen verwijt worden gemaakt. Dit betekent niet dat wanneer een bedrijfsongeval door een hele domme fout van de werknemer is ontstaan de werkgever vrijuit gaat. Ook dan is een werkgever aansprakelijk. Bedrijfsongeval en aansprakelijkheid werkgever voor schade bij de medewerker vervalt alleen bij opzet en bewuste roekeloosheid van de werknemer of als een werkgever kan aantonen aan zijn zorgplicht te hebben voldaan.
Zorgplicht moet bedrijfsongeval voorkomen
Uw werkgever heeft een zorgplicht, maar wat houdt een zorgplicht in?
Uw werkgever moet de gezondheid en de veiligheid van u beschermen. Dit betekent dat uw baas redelijke maatregelen moet nemen die ervoor zorg moeten dragen dat u bij uw werk geen schade oploopt. Dit houdt in dat uw werkgever:
- alle veiligheidsmaatregelen heeft genomen om te zorgen dat u veilig kunt werken;
- u aanwijzingen geeft en u controleer op het veilig werken om ongelukken op het werk te voorkomen;
- en u controleert op het gebruik van de veiligheidsmaatregelen en het juist uitvoeren van de instructies.
Alles wat redelijkerwijs maar mogelijk is om te voorkomen dat u betrokken raakt bij een bedrijfsongeval of de gevolgen ondervindt van een beroepsziekte. Dit betekent dat u:
- met materiaal moet werken wat veilig en goed onderhouden is,
- dat u instructies heeft gehad hoe u veilig uw werk moet doet,
- en uw baas het veilige gebruik daarvan, door u, gedurende uw werkzaamheden controleert.
Er moeten voldoende maatregelen zijn genomen om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te vermijden. Bedrijfsongeval en aansprakelijkheid draait vooral om de uitoefening van deze zorgplicht. Voor de werkgever gaat deze zorgplicht ver. Een rechter neemt niet snel aan dat de benodigde maatregelen zijn genomen en dat alle bij de werkgever bekende veiligheidsrisico’s zijn vermeden.
Bedrijfsongeval en aansprakelijkheid bij de werkgever
Bij de meeste bedrijfsongevallen is de werkgever aansprakelijk voor de opgelopen letselschade van zijn werknemers. De arbeidsinspectie krijgt jaarlijks vele aanmeldingen van bedrijfsongevallen die door gevaarlijke situaties op de werkvloer zijn ontstaan. Een werkgever is verplicht een bedrijfsongeval te melden. Er worden jaarlijks vele letselschade bedragen aan verongelukte werknemers uitgekeerd.
Een ongeluk met een auto van de zaak komt veel voor. Als een:
- werknemer in een auto van de zaak,
- buschauffeur op de bus,
- taxichauffeur in zijn taxi,
- bestuurder van een bestelbus of
- lease auto rijder,
een ongeluk op de weg veroorzaakt, dan spreekt men ook van een bedrijfsongeval. De autobestuurder was in dienst van de werkgever. De werkgever moet zorgen voor een goed onderhouden auto, een goede inzittende verzekering, instructies hebben gegeven hoe de auto werkt en hoe er veilig mee gereden kan worden én hierop toegezien hebben.
Was de werknemer dronken geweest, dan is er sprake van opzet en roekeloos gedrag en is de werkgever niet aansprakelijk voor de door de werknemer opgelopen en veroorzaakte letselschade.
Bedrijfsongeval en aansprakelijkheid werkgever betekent voldoen aan de zorgplicht. De zorgplicht van een werkgever moet ruim opgevat worden, er wordt niet snel aangenomen dat er aan is voldaan.
Bij het werken met gevaarlijke stoffen dient aan alle veiligheidsmaatregelen zijn voldaan:
- beschermende kleding;
- een veiligheidsbril;
- automatische afvoer voor door chemische stoffen verontreinigde lucht;
- mondbeschermers bij het afvoeren van asbest platen;
- veiligheidshandschoenen bij het werken met bijtende stoffen.
Het zijn allemaal veiligheidsmaatregelen die moeten zijn genomen. Maar voor de zorgplicht is dat niet voldoende. De medewerker die met de gevaarlijke stoffen moet werken, moet ook goed zijn geïnstrueerd hoe daarmee veilig te kunnen werken. Om er zo voor te zorgen dat de gezondheid van de medewerker daar niet onder te lijden heeft. En dan is het nog niet genoeg om aan de zorgplicht te voldoen.
Ook dient de werkgever erop toe te zien dat de medewerker veilig werkt en de veiligheidsmaatregelen op goede wijze toepast. Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen van bedrijfsongeval en aansprakelijkheid van de werkgever.
- Zijn er voldoende instructies geweest om beklemmingen in machines met arm, been, voet of vingers te voorkomen?
- Heeft de werkgever voldoende toezicht gehouden om te voorkomen dat er werd uitgegleden op de gladde vloer?
- Was de bouwplaats op de bouw wel voldoende opgeruimd waardoor niemand kon struikelen over het losliggende gereedschap? Waren de rijpaden van het magazijn wel voldoende zichtbaar, waardoor het bedrijfsongeval met de heftruck niet kon plaatsvinden?
- Was de werkdruk van de bezorger niet te hoog, waardoor deze onveiliger is gaan rijden?
Allemaal voorbeeld van bedrijfsongeval en aansprakelijkheid werkgever zaken waarbij de zorgplicht van de werkgever in het geding is en de werkgever aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade van de medewerker.
Bedrijfsongeval en aansprakelijkheid niet bij de werkgever
Een werkgever hoeft niet altijd aansprakelijk te zijn voor een ongeval op de werkvloer. Als de werknemer bewust roekeloos is geweest of als deze het ongeval opzettelijk heeft veroorzaakt, dan is de medewerker aansprakelijk voor de schade.
- Negeerde de fabrieksarbeider ondanks herhaaldelijke waarschuwingen het gebruik van de veiligheidsklep bij de machine, waardoor zijn vingers beknelt raakten?
In dat geval is de werkgever niet aansprakelijk voor het bedrijfsongeval.
- Reed de werknemer ondanks aanwijzingen en waarschuwingen met zijn vorkheftruck veel te hard door de fabriekshal?
Dan is de werknemer aansprakelijk voor alle schade.
- Droeg de bouwvakker ondanks opdrachten van zijn baas en ondanks instructies bij het betreden van de bouwplaats geen helm?
Dan is de medewerker zelf aansprakelijk voor de schade.
- Zat de bestelauto bestuurder met te veel op achter het stuur pakketjes voor zijn werk te bezorgen?
De medewerker is dan aansprakelijk voor het bedrijfsongeluk. Er is in de praktijk echter niet snel sprake van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Het door de werkgever zorgen en verzorgen van de veiligheid op het werk gaat ver.
Bedrijfsongeval en de aansprakelijkheid van de werkgever is bij veel letselschade zaken vaak direct duidelijk: de werkgever is bijna altijd aansprakelijk voor schade door onvoldoende uitoefening van de zorgplicht.
Wat te doen na ongeval op het werk
1. Zoek medische hulp
Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken, zelfs als de verwondingen lijken mee te vallen. Dit kan zowel voor de gezondheid van de werknemer als voor de documentatie van de verwondingen van belang zijn. De medische rapporten vormen een belangrijk bewijsstuk in de aansprakelijkheids- en schaderegeling.
- Bel 112 of ga naar de eerste hulpafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
- Vertel de medische professionals welke symptomen en pijn u ervaart en hoe het ongeval heeft plaatsgevonden.
- Vraag om een kopie van het medisch rapport voor eigen administratie.
- Maak foto’s van de verwondingen voor toekomstig bewijsmateriaal.
- Houd de medische kosten bij, inclusief facturen en betaalbewijzen.
2. Meld het ongeval
Het ongeval moet worden gemeld aan de werkgever of leidinggevende. De werkgever moet de melding registreren en een rapport opstellen van het ongeval. Het melden van het ongeval kan ook van belang zijn bij het bepalen van de aansprakelijkheid.
- Informeer onmiddellijk uw werkgever of uw directe leidinggevende over het ongeval.
- Vraag om een schriftelijke bevestiging van de melding en vraag welke vervolgstappen er worden ondernomen.
- Vraag om een kopie van het ongevalsrapport en controleer of alle details correct zijn vastgelegd.
- Noteer namen en contactgegevens van eventuele getuigen van het ongeval.
- Houd een kopie van de melding en het rapport voor eigen administratie.
3. Verzamel bewijs
U moet proberen bewijs te verzamelen van het ongeval. Dit kan foto’s, getuigenverklaringen of andere documenten zijn die de omstandigheden van het ongeval beschrijven. Dit bewijs kan helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.
- Maak foto’s of video’s van de plaats van het ongeval, het gebruikte materiaal, gereedschap of machines en de directe omgeving.
- Noteer de datum en tijd van het ongeval, het weer en de lichtomstandigheden.
- Vraag om kopieën van alle documenten die verband houden met het ongeval, zoals veiligheidsprocedures, werkplannen of handleidingen van machines.
- Verzamel de contactgegevens van eventuele getuigen van het ongeval.
- Bewaar alle bewijsstukken op een veilige plaats voor toekomstig gebruik.
4. Neem contact op met een vakbond of een advocaat
Het is verstandig om contact op te nemen met een vakbond of een advocaat om de rechten van u als werknemer te beschermen. Zij kunnen adviseren over de te nemen stappen en bijstaan in eventuele juridische procedures. Een letselschade advocaat kan bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van de aansprakelijkheid van het bedrijfsongeval en het indienen van een claim voor letselschade.
- Zoek een vakbond of een advocaat die gespecialiseerd is in letselschade.
- Bespreek de details van het ongeval en vraag om advies over de te nemen stappen.
- Vraag om een inschatting van de kans op succes en de verwachte hoogte van de schadevergoeding.
- Bespreek de kosten van de juridische bijstand en de mogelijke vergoeding van deze kosten door de werkgever of de verzekeraar.
- Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek.
5. Volg de medische instructies op
U moet alle medische instructies en adviezen opvolgen, inclusief het bijhouden van medische dossiers en rapporten. Dit kan van belang zijn bij het vaststellen van de omvang van de letselschade en de hoogte van de schadevergoeding.
- Houd een overzicht bij van alle medische afspraken en de voorgeschreven medicijnen.
- Volg alle medische instructies en neem alle voorgeschreven medicijnen.
- Houd een dagboek bij van de symptomen en de mate van pijn.
- Informeer de arts en de verzekeraar onmiddellijk bij wijzigingen in de medische toestand.
- Maak kopieën van alle medische rapporten en bewaar deze op een veilige plaats.
Wat u vervolgens na het bedrijfsongeval moet doen, is het vragen om een schadevergoeding van alle door u gemaakte extra kosten, uw gemiste inkomsten en een compensatie voor alle pijn, leed en verdriet.
Vraag om schadevergoeding
U kan mogelijk in aanmerking komen voor compensatie voor de kosten van medische behandeling, verloren loon en andere uitgaven die voortvloeien uit het ongeval. Het is belangrijk om de mogelijkheden voor schadevergoeding te onderzoeken en eventuele vorderingen tijdig in te dienen. Een letselschadeadvocaat kan hierbij helpen en kan ook helpen bij het onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding.
1. Dien een claim in bij de werkgever
- Stel een brief op waarin u om compensatie vraagt voor de geleden schade als gevolg van het bedrijfsongeval.
- Geef een gedetailleerde beschrijving van het ongeval en de gevolgen voor uw gezondheid en werk.
- Onderbouw uw claim met bewijsstukken, zoals medische rapporten, loonstroken en facturen voor medische behandelingen.
- Vraag om een reactie binnen een redelijke termijn en houd een kopie van de brief voor eigen administratie.
2. Maak gebruik van het bedrijfsongevallenreglement
- Controleer of er in het bedrijf een reglement voor bedrijfsongevallen bestaat.
- Lees het reglement zorgvuldig door en volg de voorgeschreven procedure voor het indienen van een claim.
- Vraag om een schriftelijke bevestiging van de ontvangst van de claim en vraag welke vervolgstappen er worden ondernomen.
- Houd een kopie van de claim en de reactie van de werkgever voor eigen administratie.
3. Schakel een arbeidsdeskundige in
- Zoek een arbeidsdeskundige die gespecialiseerd is in letselschade en arbeidsongeschiktheid.
- Vraag om advies over de te nemen stappen en de mogelijke hoogte van de schadevergoeding.
- Laat de arbeidsdeskundige een rapport opstellen waarin de gevolgen van het bedrijfsongeval voor uw werk en inkomen worden beschreven.
- Gebruik het rapport als bewijsstuk bij de claim.
4. Zoek hulp bij een belangenbehartiger
- Zoek een belangenbehartiger die gespecialiseerd is in letselschade.
- Bespreek de details van het ongeval en vraag om advies over de te nemen stappen.
- Laat de belangenbehartiger de claim opstellen en versturen naar de werkgever.
- Bespreek de kosten van de juridische bijstand en de mogelijke vergoeding van deze kosten door de werkgever of de verzekeraar.
5. Overweeg een procedure bij de rechtbank
- Overweeg een gerechtelijke procedure als de werkgever weigert om de schade te vergoeden.
- Zoek een advocaat die gespecialiseerd is in letselschade.
- Laat de advocaat een claim indienen bij de rechtbank en onderbouw de claim met bewijsstukken.
- Houd rekening met de kosten van de juridische bijstand en de mogelijke vergoeding van deze kosten door de werkgever of de verzekeraar.
6. Overleg met de verzekeraar van de werkgever
- Neem contact op met de verzekeraar van de werkgever en bespreek de mogelijkheden voor schadevergoeding.
- Laat de verzekeraar weten wat er is gebeurd en welke schade u heeft geleden.
- Onderbouw uw claim met bewijsstukken, zoals medische rapporten en facturen voor medische behandelingen.
- Vraag om een reactie binnen een redelijke termijn en houd een kopie van alle correspondentie voor eigen administratie.
7. Houd alle kosten en schade bij
- Houd een gedetailleerde administratie bij van alle kosten en schade die u heeft geleden als gevolg van het bedrijfsongeval.
- Noteer alle medische kosten, zoals kosten voor medische behandelingen, medicijnen en revalidatie.
- Houd ook de kosten bij die u heeft moeten maken als gevolg van arbeidsongeschiktheid, zoals verlies van inkomen en reiskosten.
- Bewaar alle bonnen, facturen en loonstroken als bewijsstukken voor de claim.
8. Wees voorzichtig met het tekenen van documenten
- Wees voorzichtig met het tekenen van documenten die de werkgever of verzekeraar u voorlegt.
- Laat de documenten eerst controleren door een belangenbehartiger of juridisch adviseur voordat u deze ondertekent.
- Zorg dat u de gevolgen van het tekenen van het document goed begrijpt en vraag om uitleg als iets niet duidelijk is.
9. Wees geduldig
- Wees geduldig tijdens het proces van het vragen om schadevergoeding.
- Het kan even duren voordat u reactie krijgt op uw claim en het kan lang duren voordat er een schadevergoeding wordt toegekend.
- Laat u niet ontmoedigen en blijf volhouden om de schadevergoeding te krijgen waar u recht op heeft.
Arbeidsinspectie inschakelen bij bedrijfsongeval
Is er sprake van een ernstig ongeval op het werk, dan dient de arbeidsinspectie te worden ingeschakeld. Werkgevers zijn verplicht de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in te schakelen als er sprake is een ernstig bedrijfsongeval. De Inspectie SZW zal naar het ongeluk op de werk een onderzoek instellen en een rapport uitbrengen.
Een ongeval op het werk is volgens de arbeidsinspectie of Inspectie SZW ernstig te noemen als u:
- vanwege het opgelopen letsel in het ziekenhuis opgenomen moest worden,
- na het arbeidsongeval te maken krijgt met blijvend letsel,
- komt te overlijden door het arbeidsongeval.
Voor het claimen van de letselschade is het rapport van de inspectie belangrijk bewijsmateriaal. Hierin staat de toedracht en de schuldvraag duidelijk omschreven.
Werkgever ook buiten de directe werksfeer aansprakelijk
De zorgplicht gaat zo ver dat ook voor werksituaties die geheel buiten de directe werksfeer liggen, de zorg voor de veiligheid van de medewerker van toepassing is. Denkt u hierbij aan het jaarlijkse bedrijfsuitje of de cursus van drie dagen. Een ander buiten de directe werksfeer voorbeeld van een bedrijfsongeval en aansprakelijkheid werkgever situatie is een ongeval op de thuiswerkplek. Als de activiteit met het werk verband houdt, is de zorgplicht en daarmee de bedrijfsongeval aansprakelijkheid van toepassing. Laat u door een letselschade advocaat goed informeren over de verschillende bedrijfsongeval en aansprakelijkheid van de werkgever situaties.
Veel gestelde vragen over een arbeidsongeval
Een werkgever is bij een ongeval op het werk heel vaak, maar niet altijd aansprakelijk voor de schade. Een werkgever moet aan heel veel eisen voldoen als het gaat om de veiligheid van zijn werknemers. Echter als het ongeval op het werk is ontstaan door roekeloos gedrag of als het ongeval met opzet is veroorzaakt, dan is de werknemer zelf aansprakelijk en valt de werkgever niets te verwijten. Deze moet nog wel de opzet of roekeloosheid aantonen.
Als u bij een bedrijfsongeval letselschade hebt opgelopen, dan krijgt u over het algemeen al uw schade vergoed. Omdat de werkgever bijna altijd volledig aansprakelijk is, krijgt u een maximale schadevergoeding. Al uw schadeposten worden vergoed, hoe groot of klein deze ook zijn. Zorg dat u alle extra te maken uitgaven nauwkeurig bijhoud en zet ze op uw schadestaat om te claimen bij de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever.
Bij een bedrijfsongeval is de werkgever bijna altijd aansprakelijk voor de schade. Een werkgever heeft een zware wettelijke zorgplicht naar zijn werknemers. Verzamel bewijsmateriaal over het bedrijfsongeval en stel uw werkgever aansprakelijk voor de door u opgelopen letselschade. Uw baas zal daar niet boos om worden. Werkgevers zijn allemaal goed verzekerd voor arbeidsongevallen. Claim vervolgens al uw letselschade.